• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku

Maciej Korolczuk
21 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Tak wyglądają pierwsze lokale gastronomiczne stawiane na gdańskich plażach już według wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu.
  • Bary zostaną otwarte w majówkę.
  • Lokal, jaki powstaje przy wejściu nr 63 w Jelitkowie.

W weekend majowy oficjalnie rozpocznie się sezon gastronomiczny na gdańskich plażach. W Brzeźnie i Jelitkowie od kilku dni trwają prace przy budowie barów, które powstają już według nowych, jednakowych wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu, który zarządza plażami. Nowe obiekty są do siebie podobne i bardziej estetyczne.



Jak oceniasz wygląd nowych barów plażowych?

Nowe, niemal jednakowo wyglądające obiekty gastronomiczne to efekt ubiegłorocznej, 10-letniej umowy dzierżawy na prowadzenie plażowych punktów gastronomicznych. Poprzednie umowy, jakie GOS zawierał z gastronomami były o połowę krótsze, przez co inwestowanie w infrastrukturę i wygląd budynków był mniej opłacalny.

Teraz, dzięki nowej, dłuższej umowie, ale i zapisom w niej zawartych, wygląd plażowych barów diametralnie się zmienił. Choć umowa została podpisana wiosną zeszłego roku, to poprzedni sezon był etapem przejściowym i dopiero od tego sezonu można zobaczyć efekty estetyzacji. Nowe obiekty są nieco większe i przestronniejsze. Mają przeszklony bar i zadaszony taras, a w ofercie poza zimnymi napojami (także alkoholowymi) dominuje plażowa klasyka - zimne przekąski, ryba, frytki, zapiekanki.


- Nowy obiekt ma łącznie 250 m kw., w tym 150 m kw. zajmuje otwarty taras - mówi pan Marek, właściciel baru przy wejściu nr 48 zobacz na mapie Gdańska na wysokości ul. Północnej w Brzeźnie. - Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni. Podobne obiekty powstają też przy wejściu nr 41 zobacz na mapie Gdańska63 zobacz na mapie Gdańska w Jelitkowie. Pozostali najemcy mają nowe umowy, więc w tym roku obowiązuje ich jeszcze okres przejściowy.
Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych. Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych.
Koszt takiego obiektu wynosi ok. 200 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami) i magazynowania drewnianych elementów od jesieni do wiosny.

- Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
Estetykę plaż poprawią w tym roku nie tylko nowe bary, ale też miejskie toalety. Nowoczesne szalety stanęły przy wejściach 46, 48, 50 oraz 63. W części z nich trwają ostatnie odbiory techniczne. Do rozpoczęcia sezonu wszystkie cztery mają być już otwarte. Kolejne trzy powstaną wkrótce przy wejściach 60, 75 i 78.

Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot. Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot.

Opinie (146) 4 zablokowane

  • (4)

    Przydałoby się więcej toalet, całorocznych.

    • 41 2

    • (3)

      Po co?
      Przecież zimą nikogo nie ma.

      • 2 15

      • (2)

        Nie ma? ... a to ciekawe spostrzeżenie ;)

        • 13 0

        • Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.

          • 2 8

        • Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni.

          trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami)

          • 3 3

  • Kolejne kłamstwa (4)

    za 250 tyś. to można wystawić dom murowany, a nie 100 metrowy szałas z 250 metrowym drewnianym tarasem.

    • 46 20

    • (2)

      Widać, że nigdy domu budowales, zwłaszcza ostatnio.
      Ze 250 to se możesz kawalerkę kupić i to nie wszędzie w Trójmieście.
      Nie wiesz we wszystko co mówi szwagier po 0,7

      • 17 13

      • a koszt ustawienia tej budy to 200 - 250 tys ?? (1)

        ha, ha, ha

        • 8 4

        • Musiałbym widzieć projekt.
          Jakie materiały, instalacje, stolarka, wykończenie... Itd.
          Nie jestem takim geniuszem jak ty, że te informacje widzę w tym tekście.
          Za np. Duże, przesuwne aluminiowe przeszklenie można zapłacić 20-30 koła.
          Ale jak napisałem... Nie jestem ekspertem twojej klasy

          • 10 2

    • Tanio być nie może. To musi być miś na miarę naszych możliwości:)

      • 10 0

  • precz z plaż (2)

    plaża jak sama nazwa mówi ma byc plażą a nie straganami knajpami czy sklepami !!! chcemy natury !

    • 72 15

    • Uuuuulalaaaaaaa panie to na Syberię

      • 7 15

    • Janusz???

      Z Grażyną???

      • 1 0

  • Dlaczego nie obok plaży? (1)

    A na plazy?kto daje na to pozwolenia?powinnismy sie cieszyc ze mamy plaże a nie to niszczyc

    • 68 8

    • Urząd Morski

      daje pozwolenie

      • 2 1

  • Ostatnio duże fragmenty wydm zostały kompletnie wykoszone. Dlaczego?

    Ja rozumiem biznes, ale ilość knajp przy plażach już dawno przekroczyła akceptowalną ilość. Niedługo z plaży nie pozostanie nic, bo będzie to tylko pas ze straganami. Największa zaleta plaż to piasek, wydmy i morze, a nie buda z harnasiem.

    • 69 2

  • A tym czasem w Gdyni

    A w Gdyni na Skwerze dalej stoją budy ze skrzynek po rybach Podobno reprezentacyjne miejsce miasta. Kioskarzy Szczurek wykończył nakazem wymiany kiosków w cenie 100000pnl!!!

    • 29 1

  • Jak mawiali praHunowie

    Nie oceniaj dnia przed zachodem słońca

    • 10 0

  • Z zasady nie wspieram biznesu, który niszczy plaże.

    Pójdę do knajp obok plaży ale nie na plaży

    • 45 6

  • Plaza mi sie podoba

    A budy do budy a nie na plaze

    • 36 3

  • re

    gda.. to wieś

    • 11 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane