Wielu z nas przekonało się, że połączenie pracy zdalnej z bieżącymi obowiązkami domowymi to nie bułka z masłem. I zamiast cateringu albo "pana kanapki", przychodzących codziennie do biura, często pozostaje nam... bułka z masłem, tym razem dosłowna. Na nic więcej nie mamy czasu ani głowy. Jeśli w powyższym opisie odnajdujemy siebie, być może czas na rozejrzenie się za cateringiem obiadowym zamawianym do domu?
Usługi gastronomiczne i okolicznościowe - zamów jedzenie do domu
Czy często zamawiasz jedzenie do domu?
Dobrym rozwiązaniem może wówczas okazać się catering obiadowy zamawiany z jednego z trójmiejskich lokali. W dobie restrykcyjnych obostrzeń dla branży gastronomicznej takie rozwiązanie proponuje wyjątkowo wiele restauracji.
Obiady na cały tydzień
Sklep internetowy obiaddodomu.com powstał jako kolejny etap rozwoju gastronomii Artura Moroza, właściciela sopockiej restauracji Bulaj. Wystarczy złożyć jedno zamówienie, żeby dostać do domu obiady na cały tydzień. Do wyboru są obiady wegetariańskie, rybne i mięsne w cenach po 12-14 zł za porcję. W cenie 99 zł można także zamówić box tex-mex zawierający 12 porcji. W jego skład wchodzą: litr zupy kukurydzianej, 15 szt. buffalo wings, 2 szt. chilli con carne zapiekanych w ziemniaku, 8 szt. quesadilli z kurczakiem, 2 porcje żeberek bbq z puree z batata i surówką colesław oraz 4 porcje brownie.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Tex-Mex box w cenie 99 zł.
fot. obiaddodomu.com
Spróbuj czegoś nowego
Nie musimy, a nawet nie powinniśmy ciągle jeść tego samego. Wykorzystajmy ten specyficzny czas na próbowanie nowych potraw i smaków. Kuchnia orientalna czy właściwa innym dalekim regionom jest teraz zdecydowanie bliżej niż kiedykolwiek wcześniej.
Familia Bistro oferuje potrawy kuchni wileńskiej i wschodnioeuropejskiej, łączącej tradycje karaimskie, tatarskie, polskie, ukraińskie, rosyjskie, kaukaskie i żydowskie. Specjalnością gdańskiego lokalu są kibiny - duże pieczone pierogi z kruchego ciasta z dodatkiem prawdziwego masła i śmietany. Mogą być faszerowane m.in. mięsem wołowo-wieprzowym z cebulką, soczewicą z pieczarkami i ostrym pomidorem lub - na słodko - malinami, białą czekoladą, białym serem, słonymi orzeszkami i świeżą miętą. Wedle życzenia kibiny są serwowane z surówką domowej roboty oraz sosem własnego wyrobu: tatarskim, pomidorowym ostrym lub tzatziki. Porcja kosztuje 33 złote.
Innymi przysmakami, o których spróbowanie możemy się pokusić, są ziemniaczane bliny żmudzkie z wołowiną, podawane z sosem śmietanowym z boczkiem i cebulą albo manty, czyli pierogi gotowane na parze wyrabiane z tradycyjnego ciasta z dodatkiem drożdży.
Kibin to duże pieczone pierogi serwowane z różnego rodzaju farszem.
fot. Familia Bistro
W Dietach od Brokuła możemy zamówić posiłki obiadowe lub zestawy na cały dzień.
fot. Diety od Brokuła / Facebook
Od przystawki do deseru
Villa Eva codziennie przygotowuje zestawy lunchowe za 29 zł zawierające zupę, danie główne oraz wodę. Ponadto każdego dnia dostępne jest na wynos i z dowozem całe menu restauracji, w którym znajdują się dania oparte na produktach regionalnych, m.in. tatar z polędwicy wołowej, udko kaczki confit z kluskami śląskimi czy korzenna gruszka z marcepanem.
Jedzenie na telefon
W menu Villi Eva znajdują się zestawy lunchowe oraz dania z karty restauracji.
fot. Villa Eva
Propozycje dań serwowanych przez Wokbar.
fot. Wokbar
Po polsku i japońsku
Smaki Japonii możemy mieć w domu także dzięki Meso Ramen. W menu lokalu, poza tytułowym ramenem, znajdziemy żeberka z ryżem, kurczaka karaage i przekąski takie jak sałatka z kalmarów czy pierożki gyoza z nadzieniem z kurczaka lub z krewetek.
A może tradycyjna kuchnia polska? W godzinach 11:30-19:30 zamówienia na terenie Gdańska rozwozi Kapusta i Schab, oferująca codziennie inny lunch. Przykładowy zestaw to kapuśniak z kiszonej kapusty oraz gulasz wołowy z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym w cenie 25 zł.
Do syta najemy się też dzięki daniom zamówionym z Neptun Bistro. Codziennie znajdziemy tam inne menu złożone z zupy, dania dnia oraz pizzy.
Dania tradycyjnej kuchni polskiej zamówimy w Kapusta i Schab.
fot. Kapusta i Schab
A jeśli mamy ochotę na pierogi i paszteciki, z ofertą przychodzi Cukiernia Jacek Placek, proponując np. pierogi myśliwskie z farszem mięsnym i dodatkiem kapusty i grzybów, jagodowe albo Maciusia z twarogiem na słodko. Dostawa jest darmowa przy zamówieniu powyżej 100 złotych.
Przykładowe dania Cateringu Tosca.
fot. Catering Tosca / Facebook