Wiadomości

Obiady do domu. Zamów i spróbuj nowych rzeczy

Przykładowe dania z Bistro Neptun.
Przykładowe dania z Bistro Neptun. fot. Bistro Neptun

Wielu z nas przekonało się, że połączenie pracy zdalnej z bieżącymi obowiązkami domowymi to nie bułka z masłem. I zamiast cateringu albo "pana kanapki", przychodzących codziennie do biura, często pozostaje nam... bułka z masłem, tym razem dosłowna. Na nic więcej nie mamy czasu ani głowy. Jeśli w powyższym opisie odnajdujemy siebie, być może czas na rozejrzenie się za cateringiem obiadowym zamawianym do domu?



Usługi gastronomiczne i okolicznościowe - zamów jedzenie do domu


Czy często zamawiasz jedzenie do domu?

codziennie 3%
kilka razy w tygodniu 9%
ok. raz w tygodniu 17%
raz na jakiś czas 32%
bardzo rzadko 21%
wcale 18%
zakończona Łącznie głosów: 824
Pandemia koronawirusa zmieniła wiele, ale nie sprawiła, że zmalały nasze apetyty. Dla tych, którzy mają możliwości i ochotę na to, by eksperymentować w kuchni, więcej czasu w domu to świetna okazja ku temu, by odkrywać nowe kulinarne lądy. Jednak jeśli raczej należymy do tych uciekających z kuchni, praca zdalna to dla naszych żołądków trudna próba.

Dobrym rozwiązaniem może wówczas okazać się catering obiadowy zamawiany z jednego z trójmiejskich lokali. W dobie restrykcyjnych obostrzeń dla branży gastronomicznej takie rozwiązanie proponuje wyjątkowo wiele restauracji.

Obiady na cały tydzień



Sklep internetowy obiaddodomu.com powstał jako kolejny etap rozwoju gastronomii Artura Moroza, właściciela sopockiej restauracji Bulaj. Wystarczy złożyć jedno zamówienie, żeby dostać do domu obiady na cały tydzień. Do wyboru są obiady wegetariańskie, rybne i mięsne w cenach po 12-14 zł za porcję. W cenie 99 zł można także zamówić box tex-mex zawierający 12 porcji. W jego skład wchodzą: litr zupy kukurydzianej, 15 szt. buffalo wings, 2 szt. chilli con carne zapiekanych w ziemniaku, 8 szt. quesadilli z kurczakiem, 2 porcje żeberek bbq z puree z batata i surówką colesław oraz 4 porcje brownie.

Gdzie zjeść w Trójmieście?



Z tej samej strony internetowej możemy zamówić box zupny (w cenie 12 zł/litr) lub box pierogowy (40 sztuk za 70 zł). Dostawy realizowane są na terenie całego Trójmiasta.

Spróbuj czegoś nowego



Nie musimy, a nawet nie powinniśmy ciągle jeść tego samego. Wykorzystajmy ten specyficzny czas na próbowanie nowych potraw i smaków. Kuchnia orientalna czy właściwa innym dalekim regionom jest teraz zdecydowanie bliżej niż kiedykolwiek wcześniej.

Familia Bistro oferuje potrawy kuchni wileńskiej i wschodnioeuropejskiej, łączącej tradycje karaimskie, tatarskie, polskie, ukraińskie, rosyjskie, kaukaskie i żydowskie. Specjalnością gdańskiego lokalu są kibiny - duże pieczone pierogi z kruchego ciasta z dodatkiem prawdziwego masła i śmietany. Mogą być faszerowane m.in. mięsem wołowo-wieprzowym z cebulką, soczewicą z pieczarkami i ostrym pomidorem lub - na słodko - malinami, białą czekoladą, białym serem, słonymi orzeszkami i świeżą miętą. Wedle życzenia kibiny są serwowane z surówką domowej roboty oraz sosem własnego wyrobu: tatarskim, pomidorowym ostrym lub tzatziki. Porcja kosztuje 33 złote.

Innymi przysmakami, o których spróbowanie możemy się pokusić, są ziemniaczane bliny żmudzkie z wołowiną, podawane z sosem śmietanowym z boczkiem i cebulą albo manty, czyli pierogi gotowane na parze wyrabiane z tradycyjnego ciasta z dodatkiem drożdży.

Jedzenie do domu i do biura w zestawach obiadowych lub całodziennych oferuje także firma Diety od Brokuła. Do wyboru są różne warianty posiłków (m.in. sport, wege, low carb) w wielu konfiguracjach kalorycznych.

Od przystawki do deseru



Villa Eva codziennie przygotowuje zestawy lunchowe za 29 zł zawierające zupę, danie główne oraz wodę. Ponadto każdego dnia dostępne jest na wynos i z dowozem całe menu restauracji, w którym znajdują się dania oparte na produktach regionalnych, m.in. tatar z polędwicy wołowej, udko kaczki confit z kluskami śląskimi czy korzenna gruszka z marcepanem.

Jedzenie na telefon



Miłośnicy dobrego jedzenia mogą też docenić oferty przygotowane przez Petit Paris, skąd zamówimy jedzenie od przystawki, poprzez danie główne aż po deser, albo z orientalnego Wokbar, gdzie skosztujemy jednego z kilkunastu przysmaków z Chin, Japonii, Tajlandii lub Wietnamu.

Po polsku i japońsku



Smaki Japonii możemy mieć w domu także dzięki Meso Ramen. W menu lokalu, poza tytułowym ramenem, znajdziemy żeberka z ryżem, kurczaka karaage i przekąski takie jak sałatka z kalmarów czy pierożki gyoza z nadzieniem z kurczaka lub z krewetek.

A może tradycyjna kuchnia polska? W godzinach 11:30-19:30 zamówienia na terenie Gdańska rozwozi Kapusta i Schab, oferująca codziennie inny lunch. Przykładowy zestaw to kapuśniak z kiszonej kapusty oraz gulasz wołowy z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym w cenie 25 zł.

Do syta najemy się też dzięki daniom zamówionym z Neptun Bistro. Codziennie znajdziemy tam inne menu złożone z zupy, dania dnia oraz pizzy.

Ciekawą ofertę przygotował też Catering Tosca: domowe obiady w słoikach na 7 dni. Poddawane krótkiej pasteryzacji mogą być przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Cena zestawu 8 słoików to 130 złotych; należy też doliczyć 10 lub 20 zł za dostawę, w zależności od lokalizacji. Menu zmienia się co tydzień. Firma zapewnia bezpieczną dostawę także osobom starszym, na kwarantannie oraz w izolacji ze względu na COVID-19.

A jeśli mamy ochotę na pierogi i paszteciki, z ofertą przychodzi Cukiernia Jacek Placek, proponując np. pierogi myśliwskie z farszem mięsnym i dodatkiem kapusty i grzybów, jagodowe albo Maciusia z twarogiem na słodko. Dostawa jest darmowa przy zamówieniu powyżej 100 złotych.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (101)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Rozrywka

Kultura

Kobiety jak landrynki. Recenzja książki "Mój ukochany wróg"
"Mój ukochany wróg" - kobiety i psychopaci