Wiadomości

Oficjalne otwarcie Kozlovna Złota Brama, dla gości dopiero w marcu

Przede wszystkim napijemy się tu sztandarowego piwa Kozel, serwowanego na różne sposoby - każdy zależy od poziomu nagazowania piwa oraz goryczki.
Przede wszystkim napijemy się tu sztandarowego piwa Kozel, serwowanego na różne sposoby - każdy zależy od poziomu nagazowania piwa oraz goryczki. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

W piątkowy wieczór otwarto pierwszą w Polsce Kozlovną, czyli miejsce, w którym rządzi czeskie piwo. Nie napijemy się go jednak w ten weekend, ponieważ teraz odbyła się jedynie inauguracja dla zaproszonych gości. Lokal oficjalnie ruszy dopiero 8 marca.



Umiejscowiona tuż obok Złotej Bramy, przy ul. Długa 81/83 zobacz na mapie Gdańska Kozlovna jest czeską browarnią nie tylko z nazwy. Przede wszystkim napijemy się tu sztandarowego piwa Kozel z browaru Velké Popovice, serwowanego na różne sposoby - każdy zależy od poziomu nagazowania piwa oraz goryczki.

Mlíko (12 zł/300 ml) to najdelikatniejsza "odmiana" piwa, o bardzo niskim poziomie nagazowania, za to z niebywale "dorodną" pianą, która zajmuje aż 3/4 kufla. Jak powiedział tapser Jacek Maliszewski, który na co dzień pracuje w warszawskiej restauracji Česká, "gdy w Czechach gość niespodziewanie dostaje od barmana to piwo to znak, że wg niego już najwyższa pora iść do domu".


Popularna w Czechach Hladinka (14 zł/500 ml) to piwo dla tych, którzy w alkoholu szukają balansu między goryczką a słodyczą, natomiast Čochtan (14 zł/500 ml) to mocno nagazowane piwo niemal bez piany, za to z bardzo wyrazistym smakiem. Kozel Ležák to wydatek 9 zł za 300 ml lub 500 ml za 11 zł. Tyle samo zapłacimy za piwo Kozel Černý.


Największe wrażenie zrobiło jednak na gościach řezané pivo (zwane też "rżniętym", bo przypomina piwo "przecięte piłą" w poprzek), czyli mieszanka piwa jasnego z ciemnym. Umiejętnie nalane, wyczekane (całość trwa kilka minut, zanim warstwy się przenikną), cieszy nie tylko kubki smakowe, ale też oko. W Kozlovnej Złotej Bramie napijemy się go w cenie 12 zł/500 ml.

Oprócz tego na miejscu skosztujemy dań, które bazują na złotym trunku lub świetnie się z nim komponują. Potrawy są konkretne i kaloryczne. Dominuje jednak kuchnia polska, a nie czeska, zaś wegetarianie raczej nie mają tu czego szukać - niemal wszystkie pozycje w menu zawierają mięso.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Do wyboru mamy trzy zupy zupy: gulaszową na ciemnym piwie (25 zł), żurek (19 zł) lub pikantną zupę rybną (23 zł). W sekcji przystawek znajdziemy tatar wołowy (29 zł), bigos piwny z pieczonymi rybami (25 zł), kaszubską babkę ziemniaczaną (25 zł), pikantne skrzydełka z domowym sosem (23 zł) czy szprotki w cieście piwnym (25 zł), zaś w sekcji dań głównych m.in. kiełbasę z dzika w bigosie z młodej kapusty (44 zł), golonkę na dwa sposoby: w piwie i miodzie (49 zł) oraz żebro wołowe (39 zł).

Oficjalne otwarcie przyciągnęło miłośników złotego trunku, którzy przy okazji chcieli dowiedzieć się nieco więcej o kulturze picia czeskiego piwa. Odbyły się prelekcje, krótkie szkolenia i degustacje, zaś o samopoczucie gości zadbał aktor Kamil Pruban, znany m.in. z programu "Saturday Night Live Polska".

Niestety, lokal będzie otarty dla wszystkich dopiero w marcu. Informacji na ten temat najlepiej szukać tutaj.

Opinie (134) 5 zablokowanych

  • moja babiczka pohazi z chrzanowa (3)

    Piwka z Komapni Piwowarskiej. Tylko żubra brakuje.

    • 14 3

    • (2)

      Żubr ma klasę i nie pcha się w takie komercyjne miejsca

      • 5 4

      • Dzięki, uśmiałem się serdecznie :)

        • 0 0

      • Dobrze ze jest w ekskluzywnej biedrze...

        • 0 0

  • Czeskopodobne piwo. (1)

    W cenie jak niemieckie w Berlinie.
    Już widzę falujący tłum.
    Będzie to samo co tym lokalem z warką. Długo nie istniał.

    • 18 2

    • W Berlinie jest taniej.

      • 4 0

  • Norweg ma w nosie te ceny

    Wyżłopie i klepnie kartą. Nie skuma kilku kufli z 3/4 piany.

    • 13 1

  • nad tym lokalem na elewacji kamieniczki zawieszono głośniki (2)

    konserwator pozwala na takie coś na Długiej ?

    • 21 0

    • To samowola, wykorzystująca fakt zmiany odpowiedzialność terytorialnej między miejskim a wojewódzkim konserwatorem

      • 6 0

    • niezależnie od konserwatora - jest to nielegalne

      • 8 0

  • Niekompletne menu (1)

    W menu brakuje niestety kilku pozycji: z przekąsek utopence, pivny syr a z dań głównych smazeny syr z hranolkami. Bez tego trudno wyobrazić sobie prawdziwą Czeską knajpe

    • 8 2

    • I jeszcze

      Gulas z bramborami

      • 0 0

  • żenada

    • 10 1

  • Balans (1)

    Pomiędzy siła nabywcza złotówki a cenami w tej knajpie został zaburzony jeszcze przed jej otwarciem. Mnie to zachęca do zostania w domu i wypicia domowej wiśniówki lub nalewki o innym smaku, oczywiście w dobrej cenie i w wyśmienitym towarzystwie. Nie, dziękuję.

    • 25 0

    • I dobrze, bo na otwarciu połowa ekipy to "stali zawodowi bywalcy otwarć", którzy zawsze napiszą dobra recenzję.
      Ja mam już upatrzone dwa lokale (a nawet trzy) gdzie jest dobra atmosfera, gdzie jest dobre piwo (także czeskie) a ceny i piwa i przekąsek o ca 20-30% niższe.
      Ale one nie są na Długiej :)

      • 5 0

  • Tatar 30 zł :D (1)

    • 13 1

    • bo może cały kilogram podają ...

      • 6 1

  • Mamy najlepsze na swiecie browary i obecnie mnustwo regionalnych .dlaczego mamy wspierac pepików (1)

    i to po kosmicznych cenach.

    • 18 4

    • Mnóstwo, mnóstwo i jeszcze raz mnóstwo.

      • 4 2

  • (1)

    ooo ceny konkret ale jak ten koziołek będzie tak smakował jak te siki sprzedawane w biedrze pod ta marką to sukcesu nie przewiduję

    • 9 2

    • Kozel w Czechach nie jest aż tak popularny i lubiany jak inne piwa.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku