• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
27 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie. Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie.

Restauracja Modern Food&Winezobacz na mapie Sopotu to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.



Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.

- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.

  • Wieczór czterech zmysłów w restauracji Modern Food&Wine.
  • Pokaz iluzjonisty.
  • Restauracja Modern Food&Wine w Sopocie.
  • Gościom towarzyszyła finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka.

Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.


Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.

- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.

Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście


Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.

- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.

Wydarzenia

Wieczór czterech zmysłów - otwarcie Restauracji Modern Food&Wine

degustacja

Miejsca

Opinie (60) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Jak będę milionerem to też mnie tam zaproszą

    • 17 5

    • a czemu nie jesteś??

      • 0 0

  • hej

    a kto będzie tam chodził jak żywność z dnia rośnie w górę przykład hala gdynia ziemniaki były po 1.80 tydzień później 2.00 a dzisiaj 2.50zł szok

    • 0 0

  • jakie to moderne i trendne

    a sztuczne jak kwiaty na cmentarzu

    • 1 0

  • (1)

    Same znakomitosci wśród gości

    • 3 1

    • serio? ale trendy! woow!

      no to się poocierałeś/aś chociaż... o te polskie persony.

      • 0 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Szkoda że nie zadbano o to aby goście mogli zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia na specjalnie przygotowanej na tę uroczystość ściance.

    • 0 0

  • Jeśli restauracji nie stać na własną stronę internetową (6)

    tylko podpierają się profilem firmowym na facebooku to już wiem że nie ma tam czego szukać. Już lepiej wypada zupełny brak obecności lokalu w sieci bo wtedy uchodzi za unikatowy i dyskretny. Profil na portalu społecznościowym? Skąd mam pewność że skoro ktoś przyoszczędza kilkaset złotych na zrobienie porządnej strony internetowej, to równie dobrze nie oszczędza na składnikach, gotowych rzeczach z torebki i podgrzewaniu w mikrofali?

    • 30 9

    • Strona (1)

      Nie wiem czy nie mówisz o wlasciwym lokalu bo Modern ma swoją stronę a Ty widocznie źle szukasz
      http://www.modernrestaurant.pl/

      • 2 1

      • A, to zwracam honorek.

        Wszędzie były odnośniki do facebooka.

        • 0 0

    • I kolejna pretensjonalna knajpa

      dla "wytrawnych smakoszy", co tatara wołowego serwuje tak: tatar wołowy,
      Kapary/piklowany żółty burak/grzyby/żółtko liofilizowane. No bez jaj... dosłownie.

      • 2 0

    • (2)

      Padlem z beki. Napisz cos jeszcze prosze

      • 4 11

      • Gość ma rację.

        • 2 0

      • "Beka"

        Hehe.. Śmieszne słowo.

        • 6 0

  • kazdy restaurateur pragnie zeby bylo elegancko i wykwintnie (3)

    ale bez zadęcia. a konczą na zaleganiu z czynszem i rozmowami z kucharzami w stylu "musisz tyle tego nakladac??"

    • 56 6

    • dobry kucharz to teraz dostaje 6000 na reke minimum (1)

      • 0 0

      • i wtedy sie obudziles

        jak rozumiem za 170h na 8 godzinnych zmianach na umowie o prace? czy na zleceniu, rąbiac po 270h na 12h zmianach?

        • 0 0

    • To nic, przy alkoholu to się cuda dzieją ...

      • 5 0

  • Karta będzie sezonowa i stworzona z lokalnych, świeżych produktów

    Mam jednak ważne pytanie: Czy będzie krótka?

    • 4 0

  • Wykwintna...

    Powodzenia. Ale nie tu gdzie sezon trwa 4 miesiace

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane