• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Oficjalne otwarcie restauracji Modern w Sopocie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
27 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie. Z okazji otwarcia restauracji odbyło się kameralne spotkanie.

Restauracja Modern Food&Winezobacz na mapie Sopotu to nie do końca nowy, ale na pewno mocno odmieniony punkt na kulinarnej mapie Sopotu. Powstała w miejscu dawnej Laguny Smaku. Oficjalne otwarcie restauracji odbyło się w swobodnej atmosferze, pod hasłem czterech zmysłów.



Restauracja Modern znajduje się tuż przy wejściu na sopockie molo, po jego prawej stronie. Wcześniej, w tym samym budynku mieścił się lokal Laguna Smaku. Poza budynkiem i pięknym widokiem, niewiele ma łączyć Modern z dawną Laguną. Nowa restauracja stawia przede wszystkim na kuchnię wykwintną.

- Stworzyliśmy nowy zespół kucharzy, z szefem kuchni na czele. Opracowaliśmy zupełnie nowe menu, co podniesie jakość serwowanych dań. Będzie bardziej elegancko i wykwintnie. Nie zmienia się natomiast doskonała lokalizacja z widokiem na morze. Mamy taras zlokalizowany na deskach molo, z którego goście chętnie korzystają latem - mówi manager restauracji Kornelia Domagalska.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Uroczystość oficjalnego otwarcia miała charakter tzw. standing party ze szwedzkim stołem i odbyła się pod hasłem czterech zmysłów. Za zmysł smaku odpowiadał szef kuchni Patryk Pollak. Wraz z zespołem kucharzy przygotował skromne, ale smaczne menu w formie finger foodów, na słodko i na wytrawnie. Goście mogli skosztować m.in. ryb, owoców morza, serów, sałat i słodkich deserów.

  • Wieczór czterech zmysłów w restauracji Modern Food&Wine.
  • Pokaz iluzjonisty.
  • Restauracja Modern Food&Wine w Sopocie.
  • Gościom towarzyszyła finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka.

Za zmysł węchu, a jednocześnie uzupełnienie smaku odpowiadał Przemysław Gwardzik. Sommelier w humorystyczny sposób opowiedział, jak obchodzić się z procentowymi trunkami i przez cały wieczór częstował nimi wszystkich zainteresowanych gości. Zmysł wzroku pobudził Bartosz Szubert, uczestnik programu "Mam Talent" znany jako iluzjonista Mago. Po krótkim pokazie iluzjonistycznym, goście wzięli udział w loterii wizytówkowej z upominkami.


Po części oficjalnej, uczestnicy spotkania oddali się kuluarowym rozmowom przy winie. Muzycznie towarzyszyła im finalistka programu "The Voice of Poland" - Ewelina "Poblo" Pobłocka. Całość odbyła się w kameralnej atmosferze. Za organizację i prowadzenie imprezy odpowiedzialna była Paulina Marwińska.

- Założyliśmy, że dzisiejsze spotkanie będzie miało swobodny charakter, aby nasi goście mogli potraktować ten wieczór prywatnie i móc się wyluzować, a jednocześnie nawiązać fajne kontakty biznesowe - mówiła Paulina Marwińska.
Po oficjalnym otwarciu przed restauracją Modern ważne zadanie. Musi zdobyć zaufanie i sprostać wymaganiom przyszłych klientów, aby stać się mocnym punktem sopockiej gastronomii. Lokal jest kameralny, ale jak mówi manager - jest w stanie pomieścić nawet do 60 gości podczas przyjęć zamkniętych. Z górnego piętra rozpościera się widok na molo i morze. Na parterze znajduje się kilka stolików, ale ta przestrzeń będzie w niedalekiej przyszłości ponownie aranżowana.

Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście


Kuchnia w Modern będzie bardzo różnorodna. Szef kuchni na tę chwilę nie chce się zamykać w żadnych konkretnych ramach. Menu będzie odświeżane 2-3 razy w ciągu roku. Będą przygotowywane wkładki sezonowe oraz weekendy tematyczne. Są również plany, aby kucharze gotowali, uwzględniając specjalne życzenia gości.

- Będziemy korzystać z produktów z różnych regionów, w oparciu o sezonowość i świeżość. Mimo że znajdujemy się w Sopocie, co mogłoby sugerować, że nasza restauracja będzie serwowała głównie ryby, zbalansowaliśmy ich ilość na równi z mięsem. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W tym sezonie szczególnie polecam halibuta z ziemniaczkami Ratte w emulsji cytrynowej, z dodatkiem puree z selera, boczniaka mikołajkowego oraz musu z dynii i rokitnika (48 zł), a także karkówkę z dzika z puree z topinamburu, ziemi żytniej, demi z porto i kasztanów, wiśnią oraz babką ziemniaczaną (48 zł). Na deser polecam tartę z rokitnikiem z dodatkiem opalanej bezy włoskiej i malinowym puree (16 zł) - dodaje Patryk Pollak, szef kuchni restauracji Modern.

Wydarzenia

Wieczór czterech zmysłów - otwarcie Restauracji Modern Food&Wine

degustacja

Miejsca

Opinie (60) ponad 20 zablokowanych

  • wytrzyma rok . . nie dłużej (6)

    jak cała (prawie) gastronomia w Sopocie, ktoś kogoś musi zostawić z zadłużemiem / zobowiązaniem. I cyk za rok coś nowego. Szacun dla Gastroludków czyli ludzi z branży

    • 48 11

    • SOPOT się zwija (1)

      Wszyscy zorientowani już od dawna przenoszą lokale do Gdańska

      • 17 1

      • bo sopot to tylko sezon

        • 0 0

    • (3)

      jak myśle o obiedzie to wybieram Gdańsk lub Gdynię

      • 13 1

      • jak mysle o sniadaniu to wybieram Tczew (2)

        • 10 4

        • jak mysle o wyproznieniu to wybieram (1)

          deluks

          • 3 1

          • Mam to wszystko z głowy. Ja nie myślę.

            • 5 0

  • Bylam i polecam

    Świetne jedzenie, bardzo sympatyczna atmosfera, dobra organizacja. Gratuluję!

    • 14 50

  • Super (1)

    Ciekawy pomysł na imprezę, świetne wykonanie. To dobrze, że powstają oryginalne lokale w naszym mieście!

    • 16 36

    • Dobrze Pani właścicielko

      • 8 0

  • Polska jezyk trudna język..

    Modnie jedzenie i wino - ale nie trzeba makaronu nałożyć na uszy ..

    • 35 3

  • kazdy restaurateur pragnie zeby bylo elegancko i wykwintnie (3)

    ale bez zadęcia. a konczą na zaleganiu z czynszem i rozmowami z kucharzami w stylu "musisz tyle tego nakladac??"

    • 56 6

    • To nic, przy alkoholu to się cuda dzieją ...

      • 5 0

    • dobry kucharz to teraz dostaje 6000 na reke minimum (1)

      • 0 0

      • i wtedy sie obudziles

        jak rozumiem za 170h na 8 godzinnych zmianach na umowie o prace? czy na zleceniu, rąbiac po 270h na 12h zmianach?

        • 0 0

  • Polecam (1)

    Byłam na otwarciu, wszystko smaczne, organizacja na najwyższym poziomie , ciekawie zapowiadająca się karta menu i oczywiście jedyne w swoim rodzaju miejsce tuż przy wejściu na molo. Na pewno niedługo z mężem pojawimy się na obiedzie lub kolacji. Pozdrawiam załogę restauracji Modern:)

    • 12 41

    • Karta menu, mówisz...?

      • 11 0

  • restauracja

    W Lagunie Smaku tez było dobre jedzenie i stosunkowo nie drogie. Organizowalam ta 3 imprezy. Obsluga była bardzo mila Ciekawa jestem jakie beda ceny?

    • 25 2

  • Świetnie! (1)

    Byłem wczoraj wieczorem na tym wydarzeniu. Fajna zapowiedź jedzenia, ładny lokal, miłe Panie kelnerki, sympatyczne prowadzenie wydarzenia. Przyjdę w tygodniu testować kartę

    • 10 35

    • a nie lepiej przetestować coś do jedzenia?

      • 9 0

  • (1)

    Jak będę milionerem to też mnie tam zaproszą

    • 17 5

    • a czemu nie jesteś??

      • 0 0

  • Polecam (1)

    Restauracja bardzo ładna i przytulna z widokiem na morze.Jedzenie pyszne szczególnie zupa rybna.Polecam

    • 6 24

    • znajdz w trójmieście świeże ryby, hahahahahha, powodzenia

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane