• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: Ranking produktów nabiałowych

Viola Urban
18 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 

Mleko i produkty mleczne stanowią ważny element diety wielu ludzi. Tymczasem wokół nabiału narosło wiele mitów i stereotypów. Jak wybrać zdrowy nabiał? Jak włączyć go do naszej codziennej diety, by przynosił organizmowi korzyści? Na jakie składniki produktów nabiałowych zwracać uwagę? Tego wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu. Zachęcam też do zajrzenia do ostatniego artykułu w cyklu Okiem Dietetyka, w którym pisałam o nawykach, które pozwolą ci schudnąć.



Dietetycy w Trójmieście


Gdy kupujesz nabiał w sklepie, najważniejsze dla ciebie jest:

Produkty mleczne mogą stanowić 1/4 objętości na talerzu zdrowia, która jest dedykowana produktom białkowym. Nabiał jest nie tylko dobrym źródłem pełnowartościowego białka, ale także witamin i składników mineralnych. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej osoby dorosłe powinny spożywać ekwiwalent dwóch szklanek mleka dziennie. Dzieci i młodzież natomiast nawet trzy-cztery szklanki dziennie z uwagi na wapń niezbędny do prawidłowego rozwoju ich kości i zębów. U osób starszych natomiast warto zadbać o trzy porcje w ciągu dnia. Mleko można oczywiście zastąpić innymi produktami nabiałowymi, np. serem, twarogiem lub fermentowanymi produktami mlecznymi.

W kategorii nabiału wyróżniamy m.in. mleko, jogurt, kefir, śmietankę, śmietanę, maślankę, sery twarogowe oraz różne sery podpuszczkowe, solankowe i dojrzewające. W sklepach możemy znaleźć również serki do smarowania pieczywa. Według najnowszych zaleceń produkty mleczne pełnotłuste, takie jak żółty ser, śmietana powinniśmy zamieniać na te niskotłuszczowe, takie jak mleko, jogurt, kefir, maślanka czy chudy biały ser.

Jak wybrać zdrowy nabiał?



Gdy kupujemy produkty nabiałowe, warto zwracać uwagę na skład znajdujący się na opakowaniu i wybierać produkt o najbardziej prostym składzie. Przykładowo, jogurt może zawierać mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii, a w przypadku jogurtu greckiego także śmietankę. Nie powinien zawierać natomiast mleka w proszku, cukru, barwników etc. Lepiej unikać słodzonych jogurtów, a zamiast tego dodawać owoce, miód, czekoladę bądź wanilię bezpośrednio do jogurtu naturalnego. Jeżeli nie chcesz rozstawać się z jogurtami owocowymi, lepiej wybieraj jogurty "z owocami", a nie "jogurty o smaku owocowym". Te drugie często nie mają z owocami nic wspólnego. Aktualnie na rynku jest kilka marek, które oferują jogurty owocowe bez dodatku cukru. Jest to godny uwagi kompromis pomiędzy jogurtem naturalnym, który nie zawsze nam smakuje a jogurtem owocowym z cukrem, który często bardziej przypomina deser niż jogurt.

Naturalny kefir powinien zawierać tylko mleko oraz żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych. Maślanka jest produktem ubocznym procesu powstawania masła. W jej składzie powinniśmy znaleźć tylko mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych. Serek kanapkowy powinien zawierać tylko mleko, kultury bakterii, śmietankę, ser twarogowy, białka mleka i sól. Serki z dodatkiem ziół lub przypraw będą dodatkowo podnosiły walory smakowe produktu. Mozzarella z dobrym składem to taka zawierająca mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii, podpuszczkę i sól. To właśnie takie produkty o prostym, czystym składzie powinny dominować w naszym koszyku zakupowym.

Co z mlekiem? Aby chronić konsumentów przed ewentualnym zakażeniem, producenci stosują obróbkę cieplną mleka. Proces ten gwarantuje konsumentom odpowiedni poziom bezpieczeństwa, utrwala trwałość oraz świeżość mleka. Po tym procesie otrzymujemy mleko pasteryzowane albo mleko sterylizowane (UHT). Proces sterylizacji sprawia, że mleko jest trwalsze, zawiera trochę mniej witamin i subtelnie zmienia się jego smak i zapach. Jednak bez względu na to, czy jest to mleko UHT, czy pasteryzowane, produkt ten dalej zachowuje istotne walory odżywcze i zdrowotne. Zmianom nie ulega zawartość dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Przy wyborze pomiędzy tymi produktami należy kierować się przede wszystkim pożądanym okresem trwałości oraz walorami smakowymi. Mleko UHT świetnie nadaje się do przechowywania poza lodówką, czego niestety nie można powiedzieć o mleku pasteryzowanym. Można je kupować na zapas.

Unikajmy kupowania produktów mlecznych, w których składzie widzimy wiele zbędnych dodatków, takich jak stabilizatory, zagęstniki czy regulatory kwasowości oraz cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne aromaty - nie są one potrzebne.

Walory zdrowotne produktów nabiałowych



Naturalne produkty nabiałowe wykazują prozdrowotne właściwości. Mają wysoką wartość odżywczą, wspierają procesy trawienne oraz poprawiają odporność, wpływając na mikroflorę jelit. Na szczególną uwagę zasługują tutaj fermentowane produkty mleczne. Zwróćmy uwagę na wartość odżywczą tych produktów.

Zawartość białka w mleku i jego przetworach jest zróżnicowana i waha się od 2-3,5 proc. (śmietanka, mleko płynne, napoje mleczne), poprzez 10-20 proc. (sery twarogowe), do 30-40 proc. (sery podpuszczkowe). Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Warto jednak nadmienić, że podczas produkcji twarogu pozbywamy się białek serwatkowych, a zatem profil aminokwasowy serów białych jest nieco mniej korzystny niż produktów nabiału produkowanego z wykorzystaniem zarówno kazeiny jak i serwatki.

Cukrem naturalnie występującym w mleku i jego przetworach jest laktoza. Jej zawartość w poszczególnych przetworach mlecznych różni się: najwięcej jest jej w czystym mleku (oraz siłą rzeczy jeszcze więcej w mleku skondensowanym i pełnym mleku w proszku), mniej w napojach mlecznych fermentowanych i serach twarogowych. Twarde sery dojrzewające mają niewielkie ilości tego dwucukru.

Ilość tłuszczu w mleku i jego przetworach może znacząco różnić się: od ilości śladowych w mleku i napojach mlecznych odtłuszczonych do około 30-40 proc. w serach dojrzewających i serkach typu fromage. W składzie tłuszczu mlecznego przeważają nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które w zdrowej diecie należy ograniczać. Z drugiej strony istotne jest też to, że tłuszcz w mleku i jego przetworach jest nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A i D. Ich zawartość w produktach mlecznych zależy od zawartości tłuszczu. Produkty odtłuszczone prawie całkowicie pozbawione są tych witamin.

Mleko i jego przetwory są również znaczącym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie, głównie ryboflawiny oraz witaminy B12. Wśród składników mineralnych mleko i jego przetwory cechuje wysoka zawartość cennego i dobrze przyswajalnego wapnia. Ponadto w mleku występują znaczące ilości fosforu, magnezu, potasu i cynku.

Produktów nabiałowych jest wiele, posiadają one jednak różne cechy. Dopasowałam je do różnych kategorii w poniższym rankingu.



Ranking produktów nabiałowych



1. Bogactwo probiotyków

Wśród produktów nabiałowych największą zawartością korzystnych dla mikrobiomu probiotyków cechują się mleczne napoje fermentowane, takie jak jogurt, zsiadłe mleko, maślanka, kefir i mleko acidofilne. Zawierają one korzystne dla jelit żywe kultury bakterii. Bakterie kwasu mlekowego pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit. Jest to szczególnie istotne podczas antybiotykoterapii, kiedy nasz układ pokarmowy zostaje pozbawiony również korzystnych bakterii. Bakterie fermentacyjne wspomagają ponowne zasiedlenie układu pokarmowego, co przyczynia się do pozbycia się niepożądanych dolegliwości.

2. Najlepsze źródło wapnia

Jedna szklanka mleka, niezależnie od ilości zawartego w nim tłuszczu, zawiera około 240 mg wapnia. Podobną zawartość notuje się w jogurcie naturalnym i kefirze. Najwięcej wapnia (500-900 mg/100g) zawierają jednak sery żółte, niestety są one również źródłem dużej ilości tłuszczu, cholesterolu i charakteryzują się wysoką kalorycznością, dlatego należy spożywać je z umiarem. Im twardszy ser, tym więcej wapnia. W parmezanie znajdziemy nawet ponad 1000 mg wapnia w 100 g produktu.



3. Najlepsze źródło białka

Najlepszym wyborem dla osób chcących dostarczyć dużą ilość białka z produktów nabiałowych, a jednocześnie ograniczyć ilość tłuszczu będzie: chudy twaróg, serek wiejski light, niskotłuszczowy serek homogenizowany, mozzarella bez tłuszczu czy jogurt naturalny typu skyr. Skutecznym sposobem na uzupełnienie diety w białko są także odżywki białkowe bazujące na białkach mleka, czyli kazeinie, serwatce lub ich mieszance.

4. Dobry produkt mleczny na diecie bez laktozy

Produkty mleczne fermentowane mogą być świetną alternatywą dla wszystkich tych, którzy z różnych względów mają problemy z trawieniem laktozy. Produkty te naturalnie zawierają niewielką ilość cukru mlecznego, ponieważ jest on pożywką dla bakterii mlekowych przeprowadzających fermentację. Niemniej osoby, u których w diecie laktoza jest całkowicie zakazana, powinny sięgać po produkty oznaczone na opakowaniu napisem "bez laktozy". Produkty te zostały wzbogacone o enzym trawienny laktazę, która rozkłada laktozę na cukry proste. Produkty nabiałowe o śladowej ilości laktozy to także sery długodojrzewające. W ich przypadku nie trzeba szukać określenia "bez laktozy", bo w procesie dojrzewania naturalnie się jej pozbyły.

Podsumowanie



Nabiał ma wiele cennych właściwości, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Częściej powinno się sięgać po produkty z niższą zawartością tłuszczu, ale niekoniecznie sugerujmy się zachęcającymi hasłami na opakowaniach typu "light" czy "bez tłuszczu". Pod tymi sloganami mogą kryć się niezbyt korzystne dla zdrowia składy. Ograniczmy ser żółty, ser topiony i mascarpone dla korzyści wynikających ze spożycia mlecznych produktów fermentowanych, takich jak jogurty czy kefiry, gdyż zawierają one składniki prozdrowotne mogące pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego całego organizmu. W sklepie wybierając produkty mleczne, bacznie sprawdzajmy skład i unikajmy zbędnych dodatków.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (130)

  • Polecam nabiał ze Śnieżki (3)

    Bardzo smaczny

    • 9 3

    • (1)

      A w jakich sklepach można Śnieżkę nabyć ?

      • 0 0

      • Widziałem na hali w Gdyni. Zresztą oni sami dowożą. Najlepszy jest twaróg prosto z produkcji i jeszcze ciepły, ale to trzeba osobiście u nich kupić.

        • 0 0

    • mój podobno tez jest smaczny

      • 0 2

  • Ja pamiętam jak mleczarz codziennie rano przynosił świeże mleko prosto pod drzwi (4)

    Czasami dzwonił dzwonkiem i z wściekłością mówił "gdzie jest butelka?" No i wtedy trzeba było iść do kuchni, wylać do zalewu mleko z wczoraj i dać mu tę butelkę i dostać nowe mleko

    • 28 4

    • Masz (1)

      Pewno z 53 lata ..a pamiętasz babcie sprzedające gazowaną wodę z sokiem ze swoich wózków .. i to mycie szklanek echh jak to smakowało po całym dniu grania w piłę ... trzy szklaneczki odrazu wchodziły , to były czasy

      • 3 1

      • Przed Samem był saturator z musztardówkami. I oranżada w proszku. Ja jeszcze za małolata chodziłem do Samu po mleko z blaszaną kanką :)

        • 3 0

    • do jakiego zalewu?

      zegrzyńskiego?

      • 8 3

    • Gdyby tylko były szklanki albo inne pojemniki na ciecz...

      • 4 4

  • Wszystko tylko nie produkty z Biedronki! (6)

    Ludzie myślą, ze jak jest duży producent to gwarantuje jakość a taka sieć ma duże wymagania - niestety wiem jak to jest z 2strony. Wiec przestrzegam przed produktami z Biedronki (nie tylko nabiał) a co polecam z nabiału? Lokalne zakłady śnieżka - można zamówić tez online. Dobry jest tez Aldi

    • 12 34

    • Bzdury (1)

      Dla Biedronki produkują Łowicz mlekpol etc czyli główni producenci na rynku. Leja to samo do opakowań z logo biedry co do swoich.

      • 14 8

      • Do megasklepów jest specjalnie dostosowywana produkcja poczynając od wielkości opakowań, pojemności, zawartości przez jakość. Herbata, nie sto torebek, a 74 +10% gratis. Olej 0,9L. Masło 180g itd. Ma być tanie i wydawać się, że jest dużo.

        • 1 0

    • Jak w każdym sklepie, jest duży rozrzut między artykułami dobrymi i słabymi, niczym się nie wyróżniają na plus czy minus. Spokojnie znajdziesz produkty dobrej jakości, o dziwo, nawet ser kozi i owczy jest dobry jakościowo tzn bez żadnych zbędnych dodatków i konserwantów.

      • 2 1

    • (1)

      Haha Aldi ?:D das gut auf berlin ???

      • 6 3

      • Parówki niemieckie w Lidlu ( są tylko jedne takie)

        dużo lepsze od polskich , serki twarogowe do smarowania to samo . Hochlandy czy inne robione w Polsce samo wapno a niemiecki zjadliwy.

        • 2 4

    • Śnieżka z Perlina

      Produkty smaczne, ale skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Np serek waniliowy, ma tyle żelatyny i tłuszczu że po zjedzeniu ma się przez godzinę taką dziwną warstwę na języku.

      • 4 1

  • Moje 3 ulubione produkty nabiałowe Serek wiejski Piątnica, Skyr do picia Piątnica, serki typu Turek (4)

    Unikajcie jogurtów smakowych. Wszystkie zawierają gigantyczne ilości cukrów i innych dodatków. Szczególnie popularne mleko do picia Miller przeraża składem.

    • 53 6

    • (2)

      Turek serek jest bardzo nie zdrowy .

      • 6 0

      • Mleko od krowy stojącej całe życie przy dojarce (1)

        Jest bardzo zdrowe

        • 2 0

        • Jest coraz więcej badań, że wapń z mleka wcale tak dobrze się nie wchłania, a picie mleka może być nawet przyczyną osteoporozy. Krowie mleko ma za mało wapnia w stosunku do fosforu. Mleko zakwasza organizm, a on by sobie z tym poradzić pobiera właśnie wapń z kości do odkwaszania. Na Ziemi są są jedynie trzy istoty chorujące na osteoporozę: człowiek, pies i kot domowy.

          • 0 0

    • Alles Müller, oder was?

      • 6 3

  • (2)

    Byle nie jagr. Składowy syf kiła i mogiła. Piątnica, maluta są ok. Uważajcie też na śmietany. Jeśli na kubeczku nie jest wyraźnie napisane słowo śmietana to znaczy że to będzie jakiś miks. Np polmlek ma "śmietanę" świetna gospodyni, a to jest emulsja, jagr to samo, danone 18% w czerwonym kubku. Sam syyyyf

    • 7 0

    • (1)

      Kiedyś kupiłam Grecki z tej firmy i nawet mi smakował. Jedząc czytałam co jest na opakowaniu i nie doszukałam się nazwy jogurt hehe. Był tam tylko tłuszcz roślinny i wielka nazwa Grecki i takie kolumny greckie namalowane

      • 3 0

      • Tzw mix tłuszczowy!

        Totalne guano dla robactwa. Produkcja powinna być zakazana. Koszmar.

        • 0 0

  • Mleczny przemysł śmierci (8)

    Polecam poczytać sobie w jakich warunkach żyją krowy które daja te mleko.Co sie dzieje z cielakami itp.Tylko weganizm!A ten artykuł z daleka śmierdzi sponsoringiem!

    • 11 16

    • (2)

      Lepsze są herbicydy np w kaszy czy inne opryski by roślinki nie gniły , dziękuję bardzo i weganom życzę smacznego

      • 6 3

      • Krowa dostaje karmę bez herbicydow? Brawo dla naiwnych

        • 0 0

      • błąd konfirmacji

        • 2 1

    • Napisz w jakich warunkach żyją krowy i co się dzieje z cielakami (3)

      Tylko rzeczowo, bez emocji i wartościowania. Rzucając hasłami "mleczny przemysł śmierci" raczej nikogo nie przekonasz.

      • 6 3

      • życie krowy w skrócie (2)

        po urodzeniu, jeśli tylko nie jest byczkiem (bo jeśli jest to trafia na rzeź) zostaje odseparowana ( w lepszych hodowlach dostaje siarę czyli to pierwsze mleko od matki) i dalej jest karmiona różnie w zależności czy mleko od razu jest sprzedawane czy przerabiane na miejscu, jeśli na miejscu ta taką pół przezroczystą wodą, która zostaje po odciągnięciu z mleka wszystkiego co wartościowe i paszami lepszymi lub gorszymi dla cieląt. Wiele hodowli trzyma krowy na betonie, co prowadzi do raka racic(kopyt) lub w nie wielkiej ilości słomy, która krowy także jedzą. Krowa rośnie dostaje pasze różne zbożowe, warzywa odpowiednio przygotowane.
        Te szczęśliwsze zobaczą łąkę większość niestety nic poza ścianami obory i wozu do rzeźni.
        Jak osiągnie pierwszą ruje, wzywa się inseminatora (wybiera się najczęściej największego byka z dostępnego nasienia) pierwszy raz krowa często nie zachodzi, ale jak zajdzie w ciążę to często nie przeżywa porodu, za duży cielak ją rozrywa. Jak przeżyje to odbierają jej cielaka i doją dopóki się da i tak co roku aż, któryś ją rozerwie lub będzie za stara, po drodze są zapalenia wymion bolesne, i bardzo nie korzystne, bo mleko się nie nadaje, bolesne zapalenia stawów, ląduje się w nią antybiotyki i sterydy, takie co mają krótką karencję, żeby mleko można było wykorzystać. i tak krowa musi mieć dziecko, żeby dać mleko - jest także ssakiem jak człowiek !!!

        • 3 1

        • A warzywo się sadzi (1)

          Dodaje chemii w szklarni, słońca nie widzi tylko od razu jest pakowane do kartony i zjadane przez tych strasznych ludzi

          • 3 1

          • i po co wypisujesz takie rzeczy?

            czemu to ma służyć?

            • 0 3

    • żryj gruz

      • 3 1

  • Jak zawsze prawda czesciowa ,jogurt naturalny ale bez mleka w proszu dotyczy to takzeinnych produktów mlecznych

    Identycznie z odzywkami białkowymi..Niektóre odzywki białkowe potrafią kosztowac nawet 10 razy więcej niż nabial w sklepie wiec bez sensu.

    • 0 2

  • By się przydała informacja na koniec w jaki sposób weganie mogą zastąpić produkty mleczne (6)

    Pasowałoby dla tematu.

    • 9 6

    • (5)

      To weganie tego nie wiedzą?

      • 7 3

      • Są tacy, którzy tego mogą nie wiedzieć, np. początkujący. (4)

        Zresztą, wydaje mi się, że "nie weganom" taka wiedza też mogłaby się przydać (np. mnie to bardzo interesuje). Albo np. rodzicom, których dzieci decydują się na taką dietę.

        • 5 1

        • (3)

          To początkujący weganin, najpierw decyduje, że nim zostaje, a dopiero później zasięga informacji,co czym ma zastąpić? To trochę mało logiczne.

          • 7 3

          • A jak idziesz na kurs prawa jazdy to kierujesz się potrzebą prowadzenia samochodu, czy wiedzą o mechanice samochodowej? (2)

            Mylisz logikę, z rozsądkiem. Ludzie przechodzą na weganizm pod wpływem impulsu, a zaczynając coś w życiu robić często nie posiadamy pełnej wiedzy w danym temacie. Zresztą, ludzie trwają przy diecie tradycyjnej również często nie zawracając sobie głowy odpowiednim zbilansowaniem tej diety - to przecież ma tyle samo sensu. No i na koniec: przeczytanie informacji dodanej do artykułu byłoby właśnie zasięganiem informacji.

            • 4 3

            • Co ma mechanika samochodowa do prawa jazdy? (1)

              Jak chcesz przejść na weganizm to możesz sobie zaszkodzić. Na prawie jazdy masz egzamin. Myśl człowieku

              • 2 2

              • Jedzeniem mięsa też sobie można zaszkodzić, jak już się mamy sobie wbijać szpilki

                Właśnie o to chodzi, że nic nie ma, na tym właśnie polega to porównanie. Znajomość mechaniki samochodowej nie ma nic wspólnego z potrzebą posiadania prawa jazdy, tak samo chęć przejścia na kuchnię roślinną nie wiąże się automatycznie z wiedzą o wszystkich zasadach tej kuchni.

                • 2 0

  • Śp. Mleko Acidofilne ze śp Maćkowych to był mój ulubiony napój mleczny. (5)

    Był ... i nie ma.

    Najpierw "w trosce o klienta" (tak to tłumaczyli) zmniejszyli pojemność kubeczek z 500 na 400, a potem zlikwidowali produkt.

    Kefiry, jogurty itp to niestety nie to samo.

    • 39 0

    • Na kaca najlepsze było! mhmm Truskawkowe

      • 2 0

    • było i nie ma ... niech żyją rządy PO w Gdańsku. (1)

      Mleczarnia na Maćkach produkowała super produkty. Bardzo smaczne i zdrowe. A teraz ... właśnie wyburzają tam ostatnie budynki pod p...... deweloperkę. Ludzi z fabryki wywalili na bruk, a konsumentów pozbawili dobrych produktów mlecznych.
      Brawo Gdańsk !!!

      • 10 4

      • Ale co ma do tego PO?

        Mackowy kupiła większa firma i potem zamknęła. Kapitalizm i tyle.

        • 4 0

    • Genialne do chłodnika latem.

      • 1 0

    • O, faktycznie coś takiego było i też pamiętam, że było super.

      Dzięki za przypomnienie!

      • 5 0

  • Produkty (1)

    Bardzo dobre są również produkty ze Strzałkowy , ale niestety bardzo podrożały .

    • 8 0

    • ze Strzałkowa

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane