• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: wyzwanie "30 dni bez słodyczy" - czy to dobry pomysł?

Viola Urban
18 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" ma na celu oduczyć sięgania po słodycze. Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" ma na celu oduczyć sięgania po słodycze.

Słodycze są zazwyczaj spożywane przy jakiejś okazji, często są wręczane w ramach prezentu, bywają też pocieszeniem w trudnych chwilach. Problem z jedzeniem słodyczy zaczyna się wtedy, gdy pojawia się ich zbyt częste spożycie, które zaczyna być uciążliwe. Z tego powodu ludzie organizują i biorą udział w wyzwaniach, które pomagają ograniczyć spożycie słodkich przekąsek. Czy wyzwanie "30 dni bez słodyczy" to dobry pomysł? Jakie korzyści i jakie zagrożenia ze sobą niesie? Dowiesz się z tego artykułu.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


W ostatnim tekście z cyklu "Okiem Dietetyka" pisałam o najzdrowszych kuchniach świata. Dzisiaj zaś skupię się na słodyczach.

Czy próbowałeś/aś kiedyś zrezygnować z jedzenia słodyczy?

Dlaczego nadmierne spożycie słodyczy jest szkodliwe?



Spożywanie dużej ilości słodyczy każdego dnia wiąże się głównie z dostarczaniem do organizmu cukru prostego i niskiej jakości tłuszczów trans. Niestety, nadmiar tych dwóch składników w naszej diecie może skutkować znacznym pogorszeniem się stanu zdrowia.

Cukier jest głównie źródłem pustych kalorii, nie zawiera żadnych cennych substancji odżywczych. Nie jest źródłem witamin czy składników mineralnych. Tłuszcze trans z kolei są najmniej pożądanymi kwasami tłuszczowymi w zdrowej diecie, ponieważ znacznie wpływają na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, a dodatkowo dostarczają sporej dawki kalorii.

Nadmiar słodyczy negatywnie wpływa na włosy, cerę i ogólny stan skóry. Ich nadmiar przyczynia się również do odkładania nadmiernych kilogramów, co prowadzi do rozwoju niekorzystnej nadwagi i otyłości. Poza aspektami wizualnymi, cukier w nadmiarze powoduje spadki energii oraz senność. Spożycie dużej ilości białego cukru jest szczególnie niebezpieczne dla osób mających zaburzenia węglowodanowe i chorujących na cukrzycę, ponieważ prowadzi do znacznych wahań poziomu glukozy, co może prowadzić do hiperglikemii.



Spożywanie dużej ilości słodyczy każdego dnia wiąże się głównie z dostarczaniem do organizmu cukru prostego i niskiej jakości tłuszczów trans. Spożywanie dużej ilości słodyczy każdego dnia wiąże się głównie z dostarczaniem do organizmu cukru prostego i niskiej jakości tłuszczów trans.
Ponadto, wysokie spożycie słodyczy zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy i przyczynia się do powstawania zaburzeń lipidowych. Cukier może również prowadzić do uzależnienia, gdyż nasz mózg odbiera go jako naturalną nagrodę, dzięki której wydziela się, np. dopamina, czyli potocznie mówiąc hormon szczęścia. Hormony wydzielane pod wpływem jedzenia słodyczy, sprawiają, że zapamiętujemy przyjemność płynącą z ich jedzenia i chętnie sięgamy po nie częściej, nie potrafiąc się opanować. Z czasem może dojść jednak do sytuacji, gdzie będziemy potrzebować ich coraz więcej i więcej.

Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" - dla kogo i na czym polega?



Zazwyczaj takie wyzwania kierowane są do osób, które nie potrafią poradzić sobie z nadmiernym spożyciem słodyczy, poszukują motywacji, chcą wyznaczyć sobie realny cel na horyzoncie i rywalizować w drodze po sukces i poprawę stanu zdrowia.

Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" ma na celu oduczyć sięgania po słodycze. Ponadto może być pomocne w uregulowaniu poziomu cukru we krwi i nauce kontroli swojej reakcji na stres, gdy powodem było zajadanie go słodyczami. Niektóre osoby biorą udział w takich wyzwaniach, aby stracić zbędne kilogramy, a także, by motywować się wzajemnie wraz z innymi uczestnikami wyzwania. Oczywiście podczas takiego wyzwania nie należy rezygnować całkowicie ze spożycia węglowodanów, ale starać się wybierać te korzystniejsze dla naszego zdrowia.

Źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste, naturalne płatki zbożowe czy otręby i to one powinny znaleźć się w codziennej diecie. Źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste, naturalne płatki zbożowe czy otręby i to one powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Węglowodany (cukry) dzieli się na proste i złożone. Źródłem cukrów prostych są przede wszystkim słodzone napoje gazowane, słodycze, ciasta, ciasteczka oraz biały cukier i miód. To właśnie z nich należy zrezygnować. Ograniczeniu mogą także ulec produkty z białej, oczyszczonej mąki. Z kolei źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste, grube kasze, naturalne płatki zbożowe czy otręby i to one powinny znaleźć się w codziennej diecie. Korzystnym źródłem węglowodanów są także warzywa i owoce zjadane ze skórką.

Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" - korzyści



Wyzwanie bez słodyczy może prowadzić do wykształcenia zdrowszych nawyków żywieniowych. Gdy w pierwszych dniach przychodzi ochota na słodkie przekąski, można szukać zdrowszych alternatyw. Świetnie sprawdzą się owoce z jogurtem, które można zamrozić i stworzyć pyszne lody. Można przygotować także różne warianty zdrowych smoothies owocowo-warzywnych, które z powodzeniem zaspokoją pragnienie słodkiego smaku, a dodatkowo dostarczą wielu witamin i składników mineralnych.

Można sięgać także po orzechy, chrupiące warzywa, jak również po niewielkie ilości suszonych owoców. Wszystkie te zmiany mogą prowadzić do odzyskania energii, lepszego samopoczucia, spadku masy ciała oraz poprawy stanu skóry. Wyzwanie zakończone sukcesem będzie wzmacniać w nas poczucie sprawczości, pewności siebie i zaufania do swoich postanowień.

Wyzwanie "30 dni bez słodyczy" - zagrożenia

Mimo wielu korzyści takie jednorazowe wyzwanie może nie wykształcić stałego, korzystnego nawyku żywieniowego, jakim jest umiarkowane spożycie słodyczy. Po miesiącu odmawiania sobie słodkich rzeczy może nastąpić wzmożona ochota na takie produkty i nadmierne nagradzanie się nimi. Z psychodietetycznego punktu widzenia takie podejście, gdzie całkowicie ograniczamy jakiś produkt, nie uczy nas zdrowej relacji z jedzeniem.

W racjonalnej diecie możliwe jest wkomponowanie słodyczy bez konieczności całkowitej rezygnacji z tych produktów. Gwałtowne ograniczenie słodyczy w diecie skutkować może rozdrażnieniem, wahaniami nastroju, ponieważ jeśli czegoś sobie zabraniamy, będziemy o tym myśleć bardziej intensywnie.

Nadmiar słodyczy już od najmłodszych lat negatywnie wpływa na włosy, cerę i ogólny stan skóry. Nadmiar słodyczy już od najmłodszych lat negatywnie wpływa na włosy, cerę i ogólny stan skóry.
Ponadto, gdy nie wytrwamy w naszym postanowieniu, może to nieść za sobą uczucie porażki, a także wyrzuty sumienia i poczucie bycia niewystarczającym czy słabym. Osoby z niskim poczuciem własnej wartości mogą bardziej tracić zaufanie do siebie, dołować się, co może skutkować zachowaniem odwrotnym do zamierzonego i napadami na słodycze po jednorazowym potknięciu. Dla niektórych osób będących na takim wyzwaniu frustrujące może być również spotykanie się ze znajomymi lub rodziną, którzy często częstują rozmaitymi słodkościami. Korzystniej dla psychiki jest zatem kontrolować zawartość słodyczy w diecie, ale od czasu do czasu pozwolić sobie na nie bez wyrzutów sumienia.

Podsumowanie



Znając za i przeciw każdy powinien zdecydować według siebie, czy takie wyzwanie jest dla niego odpowiednie. Ograniczenie słodyczy i wysoko przetworzonej żywności bogatej w cukier, jak najbardziej ma sens. Zrezygnowanie z nadmiaru cukru w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, żeby mimo niepowodzeń nie załamywać i nie obwiniać się za odstępstwo od wyzwania. W takich chwilach warto zacząć spokojnie, od nowa i mieć świadomość tego, że nauka nowego nawyku, jakim jest ograniczenie spożycia słodyczy, to proces, w którym można pozwolić sobie na wzloty i upadki, bo to dzięki nim później sukces tak dobrze smakuje.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (101)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane