- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (23 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Okiem dietetyka: chcesz być zdrowy? Koniecznie jedz te owoce
Wiele mówi się o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Nie sposób temu zaprzeczyć - to źródło mnóstwa niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Według najnowszych zaleceń owoców powinniśmy jeść jednak trochę mniej niż warzyw. Owoce w porównaniu do warzyw zawierają o wiele większą ilość cukrów prostych, które w nadmiarze nie są dla nas korzystne. Jakie owoce w takim razie najlepiej wybierać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka".
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
O czym należy pamiętać podczas wybierania owoców?
Kiedy transport owoców jest długi, niestety tracą one mocno na swojej jakości i często bardzo szybko ulegają zepsuciu. Sposobem na to, aby w chłodne miesiące nie rezygnować z różnorodnych owoców, jest korzystanie z owoców mrożonych. Owoce, które możecie znaleźć w sklepowych paczkach, zamrożone są zazwyczaj w środku sezonu, więc posiadają wysoką wartość odżywczą, która w bardzo dużym stopniu zachowuje się w trakcie procesu mrożenia. Przejdźmy już jednak konkretniej w stronę najlepszych owoców.
Najzdrowsze owoce
Jeśli miałabym wybrać, to moim zdaniem najbardziej wartościowymi owocami są owoce jagodowe, które charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Są to drobne owoce, takie jak: truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, żurawina czy porzeczki. Różnią się one od siebie zarówno smakiem, jak i kolorem, jednak ich właściwości są podobne. W smaku są zazwyczaj kwaśne, choć zdarzają się być słodkie w zależności od ich odmiany i stopnia dojrzałości. Owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny, więc ich jedzenie nie powoduje bardzo gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi, dlatego często polecane są osobom chorującym na cukrzycę.
Ponadto owoce jagodowe są bardzo bogatym źródłem i witamin antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Dodatkowo niektóre ciemnofioletowe, naturalne barwniki zawarte w owocach jagodowych oprócz właściwości przeciwzapalnych wykazują również działanie antynowotworowe. Duża zawartość błonnika znajdująca się w owocach jagodowych usprawnia procesy trawienia, wspomaga wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy reguluje także poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku.
Jak wykorzystać owoce jagodowe w kuchni?
Owoce jagodowe warto przede wszystkim spożywać na surowo. Latem można przygotować z nich mrożony sorbet lub orzeźwiający koktajl. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak: mleko, jogurt, kefir czy maślanka. Można zatem jeść je jako dodatek do deseru lub chłodnej, nocnej owsianki.
Zimą z kolei pysznie smakować będzie sos z gorących malin, którego można użyć do polania placków, naleśników bądź do rozgrzewającej, czekoladowej owsianki. Osoby na diecie łatwostrawnej, które powinny unikać dużej ilości błonnika w diecie, mogą użyć owoców jagodowych pod postacią przetartego przez sitko musu - pozbycie się w ten sposób drobnych pestek sprawi, że nie będą one mechanicznie drażnić układu pokarmowego.
Podsumowanie
Owoce jagodowe są moim zdaniem jednymi z najzdrowszych owoców, które po ich odpowiednim przygotowaniu może spożywać praktycznie każdy, kto nie jest na nie uczulony. Ich właściwości zdrowotne są szeroko udowodnione naukowo, a możliwości ich kulinarnego wykorzystania są ogromne. Ważne jest również to, że naturalnie uprawiane są w Polsce, dlatego droga ich transportu nie jest tak długa, jak np. w przypadku owoców egzotycznych. W zimie można korzystać z mrożonych owoców jagodowych, a latem zrywać je i zjadać bezpośrednio z własnego krzaczka w ogródku, jeśli mamy taką możliwość.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2022-06-03 19:53
(2)
Sorki, ale owoce są teraz niedobre. Pochodzę ze wsi i pamiętam jak powinna smakować truskawka czy jabłko, teraz to nie toładne tylko z wyglądu, a smaku Zero!
- 39 7
-
2022-06-03 22:37
Caly swiat teraz niedobry
Nic nie smakuje!
- 8 2
-
2022-06-03 20:31
Racja zjadłam kilka pięknych truskawek i szybko do WC bo przeczyściło po tym..
- 4 5
-
2022-06-04 11:53
Najzdrowsze owoce to te, (1)
na które stać przeciętną polską rodzinę. Zrobiliśmy sobie z żoną rozrachunek między wyżywieniem typu "jako-tako" a wyżywieniem super zdrowym. Koszt wyżywienia 4 osobowej rodziny maksymalnie zdrowo (ryby w dużych ilościach - łosoś, halibut, makrela), warzywa i owoce, własnoręcznie wyciskane soki, z mięsa dziczyzna, jelenina, królik, baranina, sarnina, indyk i cielęcina - 4 tysiące miesięcznie. Ilu Polaków na to stać? 5 procent pracujących? Dziesięć?!
- 19 6
-
2022-06-07 10:23
Co
no bez przesady, chyba jeleniny i sarniny nie musicie jesc, to raz, a dwa, o wiele wiecej niz 4 tys by was to kosztowalo.
- 1 0
-
2022-06-04 10:16
Generalnie fruktozy trzeba unikać. (2)
Fruktoza nie daje uczucia zaspokojenia głodu, do tego fruktoza robi z wątrobą to samo co alkohol. Prowadzi do jej stłuszczenia. Owoce jeść z rzadka, a najlepiej wcale, ale to trudne, bo sam teraz trochę pojem truskawek i arbuza.
- 2 18
-
2022-06-05 01:44
xddddd
ktoś tu sie chyba naczytał wywodów instagramowych dietetyków
- 4 0
-
2022-06-04 10:42
To bie najwyrazniej zjadły mózg dlatego teraz głupota sie chwalisz
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.