• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: co się kryje w gofrach z budki?

Viola Urban
31 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Gofry w budkach to gotowy proszek, najtańszy olej i woda. Gofry w budkach to gotowy proszek, najtańszy olej i woda.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku pisze o popularnych w wakacje gofrach z budki nad morzem. Ostatnio opisywała najlepsze pudełka na jedzenie, a za dwa tygodnie sprawdzi, czy bezglutenowe znaczy zdrowe.



Każdy, kto mieszka lub bywa nad morzem je zna. Są wszędzie. Mowa o pachnących na kilometr gofrach z budki. Są słodkie, chrupiące i bez trudu przebijają się przez barierę silnej woli. Ale czy na pewno wiemy, co jemy? Czy ktoś z was kiedykolwiek zastanawiał się nad tym, z czego te gofry powstają? Jeśli wydaje wam się, że pani Krysia co rano kręci ręcznie ciasto biszkoptowe z jajek, mleka, cukru, mąki i masła, to muszę wyprowadzić was z błędu. Gofry w budkach to gotowy proszek, najtańszy olej i woda.

Co w gofrach piszczy?



Skład typowej mieszanki do wypieku gofrów wygląda mniej więcej tak: mąka pszenna, cukier, jaja w proszku, białka jaja w proszku, substancje spulchniające E 500, E 450, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, emulgatory E 472, E 477, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, sól. Jak widać, sporo tu produktów mocno przetworzonych takich, jak mleko w proszku czy proszek jajeczny. Nie zabrakło też źródeł skrobi i cukrów, które podnoszą poziom glukozy oraz insuliny we krwi w bardzo szybkim tempie. Aromaty w proszku do wypieku gofrów nie zawsze są dokładnie opisane. Nie wiemy zatem, czy są to aromaty naturalne czy syntetyczne.

    Dodatki do żywności w gofrach:
  • E 500 to najzwyklejszy wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona;
  • E 450 to difosforany;
  • E 472 to zestryfikowane kwasy tłuszczowe;
  • E 477 to estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego.

Chociaż nazwy brzmią dosyć niecodziennie, to dodatki do żywności określone tymi numerami są całkowicie bezpieczne. Problematyczne mogą być natomiast E472 i E477, ponieważ nie mamy pewności, z jakich kwasów tłuszczowych powstały. Chociaż w większości przypadków tworzy się je na bazie tłuszczów roślinnych (także palmowego i kokosowego!), to zdarza się, że niektórzy producenci używają także tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. smalcu).

Chociaż suche gofry do szczególnie odżywczych produktów nie należą, to dopiero po nałożeniu dodatków robi się z nich prawdziwa bomba kaloryczna. Chociaż suche gofry do szczególnie odżywczych produktów nie należą, to dopiero po nałożeniu dodatków robi się z nich prawdziwa bomba kaloryczna.
Zamawiając gofra przygotowanego z proszku, nigdy nie masz pewności, czy jest to produkt wegetariański. Dla większości osób nie będzie to miało większego znaczenia, jednak dla wegetarian już tak. Niestety etykieta proszku do wypieku rzadko rozwiewa wątpliwości na tym polu. Jedynie producent dodatku do żywności dysponuje informacją o tym, z jakich tłuszczów wytworzył E 472 czy E 477.

Gofry z frużeliną, nutellą czy bitą śmietaną?



Chociaż suche gofry do szczególnie odżywczych produktów nie należą, to dopiero po nałożeniu dodatków robi się z nich prawdziwa bomba kaloryczna. Suche gofry bez dodatków mają mniej więcej 160-200 kcal w porcji, więc nie można powiedzieć, że zjedzenie takiego przysmaku to grzech ciężki redukcji. Gofry z dodatkami mogą mieć nawet 600 kcal i to już zaczyna być problematyczne, zwłaszcza dla dzieci i mało aktywnych kobiet. Takie ciacho może stanowić nawet 30-40 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. I są to kalorie głównie pochodzące ze skrobi oraz kiepskiej jakości tłuszczu. Na próżno szukać tutaj sensownych ilości witamin z grupy B, magnezu czy żelaza.

Przyjrzyjmy się bliżej dodatkom do gofrów.

  • Nutella - to istna bomba kaloryczna. 2 łyżki tego kremu to prawie 400 kcal. Kalorie pochodzą głównie z oleju palmowego, cukru i mleka w proszku.
  • Kajmak - to krem powstający z mleka skondensowanego i cukru. Bardzo słodki, wyjątkowo bogaty w laktozę i wysokoenergetyczny. Łyżka kajmaku to około 100 kcal, a zazwyczaj na gofrach ląduje ich więcej. Niemniej jednak kajmak to i tak lepsza opcja niż gotowe sosy z butelek, które zazwyczaj są tylko barwionym i aromatyzowanym cukrem zakonserwowanym sorbinianem potasu.
  • Bita śmietana - o ile naturalna bita śmietana z dodatkiem odrobiny cukru nie jest wielkim przewinieniem, tak bita śmietana w sprayu, której używa się w większości budek z goframi - już tak. Najtańsze takie produkty na rynku nie mają nawet śmietany w składzie. Znajdziemy w nich natomiast mleko w proszku, wodę, utwardzony tłuszcz roślinny, cukier lub inne słodzidło, emulgatory, barwniki, stabilizatory i aromaty. Kiedy chcesz kupić gofra z bitą śmietaną, pytaj, czy robią ją samodzielnie, czy korzystają z gotowców. Naturalna bita śmietana w 100 g ma mniej więcej 280-350 kcal w zależności od ilości cukru i tłuszczu.
  • Frużelina / owoce w żelu - ten dodatek do gofrów ma sporo cukru i zazwyczaj w składzie występują też konserwanty (np. sorbinian potasu). Musimy również pamiętać, że frużelina zazwyczaj nie jest zagęszczana wyłącznie skrobią. W wielu przypadkach pojawia się w niej również żelatyna. Produkt ten nie nadaje się zatem dla wegetarian i wegan. W 100 g frużeliny jest mniej więcej 100 kcal, zatem jest to dodatek zdecydowanie mniej kaloryczny niż nutella, kajmak czy bita śmietana.
  • Owoce z syropu / świeże - kolokwialnie mówiąc są to owoce z puszki. Sporo nadprogramowego, zupełnie zbędnego cukru i spore prawdopodobieństwo konfrontacji z bisfenolem A obecnym w polimerach, jakimi wyściela się wnętrze puszki. Najlepszym wyborem będą świeże owoce jagodowe takie jak truskawki, jagody, borówki czy maliny.

Jeśli jadasz gofry raz do roku, to nie musisz zanadto martwić się o ich skład. Jeśli jadasz gofry raz do roku, to nie musisz zanadto martwić się o ich skład.
Jeśli jadasz gofry raz do roku, to nie musisz zanadto martwić się o ich skład. Jeśli twoja codzienna dieta jest racjonalna, niezależnie od tego, jaki ten gofr jest, nie zrobi ci on krzywdy. Pomyśl sobie jednak o tym, że to, co jadasz, nie jest niewinnym ciasteczkiem z naturalnych składników, tylko w wysokim stopniu przetworzonym kaprysem powstającym na bazie gotowego proszku, więc staraj się unikać sięgania po ten przysmak po każdym niedzielnym spacerze. Odżywcze gofry możesz przyrządzić w domu. Możesz wykorzystać lepszej jakości składniki, które poza kaloriami będą niosły za sobą również witaminy i składniki mineralne. Być może gofry z fasoli, batatów, jaglanki lub płatków owsianych nie skradną twojego serca od razu, ale na redukcji i podczas zmiany nawyków żywieniowych mogą się okazać naprawdę pyszną przekąską. Spróbujesz?

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (101) 1 zablokowana

  • Jak można jeść taki syf? To sama chemia. (11)

    Ceny powalają , marża to kilkaset procent.

    • 98 17

    • Fenomenem jest zawsze kolejka na 20 minut

      po czym okazuje się, że dostajesz gofera z bitą śmietaną zamiast wiśniami bo panienka już dawno przestała ogarniać co komu mała usmażyć - grunt, że mam paragon w dłoni na początek

      • 27 3

    • ludzie dostali pieniądze za darmo/socjal/ tzn nie zarobili tego w realnej gospodarce więc wydają lekką ręką... (6)

      .... na ten cały socjal składają się w podatkach firmy i pracownicy z realnej gospodarki /nie urzędnicy/ ...zobaczymy jak długo to pociągnie

      • 27 12

      • (5)

        Ciekawe, czy jeśli pracuję od 30 lat, płaciłem przez te lata podatki, nie tylko od zarobionych pieniędzy, ale też wszystkie pośrednie, składki ubezpieczeniowe itp. i moje dzieci dostają 500+, mogę nie czuć się "winny"?

        • 15 4

        • Możesz czuć się pełnoprawnym socjalistą.

          • 8 8

        • (3)

          Pytanie, czemu ja do wszystkiego, co napisałeś, mam jeszcze dopłacać w postaći kilkunastu nowych danin, bo Twoje dzieci dostają 500+?

          Na moje się nie należy, bo potrafię sobie w życiu poradzić niestety...

          • 5 7

          • Racja i nie (1)

            Ogólnie jestem przeciw 500+, tez sobie nieźle radze. Jednak zauważ, ze ten gakt doprowadził do tego, ze jesteśmy minimalistyczni. Jedno dziecko lub wcale dla wygody. Ok mamy prawo. Niestety im latek mi przybywa zmienia się powoli pogląd na sprawy ważne i ważniejsze.
            Sami się wybijemy, 1+1=1

            • 6 0

            • ,,Jedno dziecko lub wcale dla wygody" najlepiej narobić sobie 5 dzieci na 40 metrach za kredyt i wyciagać łapę po 500 + itp. brawo! Trzeba być po pierwsze odpowiedzialnym!

              • 1 3

          • a w jaki sposób sobie radzą? Są nieletnie i porodziły własne dzieci?

            • 2 0

    • Bo ładnie pachną

      Mnie samej czasem ślinka leci, gdy przejeżdżam obok, wracając z pracy. No pachnie, pachnie! Chyba czas kupić gofrownicę

      • 21 1

    • wiadomo

      nikt z ludzi lokalnych nie je gofrów czy też ryby ze smażalni np w brzeźnie bo to mega syf, ale jak ślązok przyjedzie to opierd....li i z sinicami będzie pływał :)

      • 20 3

    • Marża nie może być większa niż 100%.

      • 0 1

  • Widziałem dostawę do popularnych gofrów na Monciaku... (10)

    Kilkadziesiąt srebrnych worków foliowych z gotowym płynem.....
    Podszedłem do auta z którego to było wypakowywane i nie mogłem uwierzyć jak zobaczyłem etykietę: GOFRY!!!
    Nigdy więcej już nie zjem

    • 69 9

    • (1)

      A myślisz, że jak wygląda dostawa lodów? Dokładnie tak samo, ale tak jak jest napisane w artykule. Takich rzeczy nie jada się codziennie, więc nawet te 3 razy do roku nic się nie stanie

      • 24 1

      • ale jesz i inne niezdrowe rzeczy i to się sumuje...

        Ponadto wielu je gofry często...

        • 2 1

    • (1)

      A w czym mają dostarczać? W dębowych beczkach?!

      • 42 1

      • Po whiskey najlepiej ;)

        • 10 0

    • gotowy płyn to mąka z wodą i cukrem

      straszna sprawa

      • 26 2

    • (2)

      To samo masz z lodami i to nie tylko tymi kręconymi z automatu ale też w większości z tzw "uznanych" lodziarni w mieście.
      Cytat: "Dziś właściwie każdy może otworzyć lodziarnię. W zasadzie ciężko jest znaleźć miejsca, które otwierane są przez osoby posiadające wiedzę technologiczną. Aby samemu tworzyć lody, komponować receptury i balansować mieszanki potrzebna jest wiedza z zakresu chemii oraz technologii żywności. W dzisiejszych czasach jednak, wystarczy nawiązać współpracę z jednym z dystrybutorów półproduktów lodziarskich aby robić lody. Dostaje się od nich gotowe receptury oraz podstawową wiedzę jak mieszać ze sobą gotowe mieszanki. Dzięki temu, mamy w tej chwili wysyp wszelkiej maści lodziarni naturalnych i rzemieślniczych w całej Polsce."
      I kolejny cytat: „My się nie nazywamy lodami naturalnymi. My mówimy, że robimy lody rzemieślnicze, bo sami to wszystko mieszamy, wrzucamy do frezera”. Musielibyście zobaczyć moją minę, kiedy usłyszałem to zdanie. Zastanawiałem się czy ktoś umieścił mnie w pomieszczeniu z ukrytą kamerą i próbuje zrobić ze mnie durnia. Są takimi rzemieślnikami, że mają po pierwsze gotową bazę do lodów, z etykietą długą na kilkanaście składników, którą następnie mieszają z mlekiem, po czym dodają gotową pastę. Z takiego miksu wychodzą piękne, doskonale kolorowe, pastelowe niemalże lody. Truskawkowe? Żaden problem poza sezonem. Mogą być nawet z pestkami, aby imitować oryginał"
      I zakończenie: Z ciekawostek, o jakich udało mi się dowiedzieć, to przede wszystkim to, co interesuje przedsiębiorców – cena. Ogólnie koszt pasty potrzebnej do wyprodukowania kilograma lodów może zamknąć się w okolicach 4 zł, tych lepszych, z czystą etykietą 10 zł. Myślę, że w tym momencie każdy z Was rozumie skalę, pamiętając o tym, że jedna standardowa porcja zawierająca 80 g kosztuje właśnie 4 zł. I teraz wyobraźcie sobie w pełni uczciwą, prawdziwie rzemieślniczą lodziarnię, która musi dodatkowo zatrudnić technologa, opracowującego oryginalne receptury, a nie gotowe, dostęp do których ma cały świat. Nie mówiąc o nakładzie pracy – nieco inaczej blenduje się truskawkową pastę z bazą, niż świeże truskawki, które należy obrać, pokroić, przywieźć z placu.

      To znajdziecie wpisując w wyszukiwarkę - cała prawda o lodach naturalnych

      • 26 1

      • Czytałem artykuł, niby o wrocławskich lodziarniach ale patrząc na wiele tych gdańskich, sopockich czy gdyńskich to sądzę, że to jest tekst ogólnopolski i że jest to marketingowe oszustwo że te lodziarnie rzemieślnicze w ogóle robią coś swojego.

        • 3 0

      • Lody w Italii

        Zapytałem kiedyś znajomego Włocha, dlaczego nie ma lodów truskawkowych? On odpowiada jak będą truskawki zrobię lody, w marcu nie ma świeżych

        • 6 1

    • popularne gofry na Monciaku...

      gdzie??? bo tam w sezonie i w sumie nie tylko wszędzie są popularne gofry... kolejki zawsze i wszędzie...

      • 4 0

    • A co myślałes że tam rozbijają setki jajek?

      A salmonella? Na taką skalę się nie da robić gofrów jak w warunkach domowych.

      • 2 0

  • próbowałam zjeść coś takiego na Skwerze Kościuszki w Gdyni , (2)

    było to w jednej z tych ohydnych starych bud jakich tam wiele. Paskudztwo, po jednym gryzie wyplulam. Masakra.

    • 32 11

    • To jest strefa prestiżu

      • 16 0

    • w Gdyni unikaj Skweru, tam nie zmieniło się nic od lat siedemdziesiątych.

      • 6 1

  • zjadłem takiego goferka.nawet niczego sobie

    • 28 8

  • (4)

    Najlepsze gofry były na pętli tramwajowej w Oliwie. Pewnie już ich nie ma pamięta ktoś jeszcze tą budke? Obowiązkowy punkt przy wypadzie do zoo.

    • 36 6

    • (1)

      Tę budkę, nie tą budkę - analfabeto.

      • 15 23

      • Ależ zbrodnia

        Nazisto gramatyczny

        • 15 3

    • Za młodu wszystko lepiej smakowało

      • 12 0

    • Prawda! Z z sosem lub masa czekoladowa, dzisiaj juz nie pamietam co bylo na wierzchu, ale cudny smak pamietam do dzis

      • 0 0

  • Kupując gofra z owocami i bitą śmietaną (2)

    Ostatnią rzeczą o jakiej myśle to to, czy aromat jest naturalny czy sztuczny. To tak jakbym kupował burgera w McDonaldzie i się zastanawiał czy krowa była karmiona ekologicznym groszkiem z holenderskiej plantacji. Chyba oczywistym jest że kupując gofra, mam chwilowo gdzieś zdrowotność i rozterki moralne więc po kij ten artykuł i "odkrycia roku" pani dietetyk.

    • 150 10

    • Otóż to! To tak, jakby pójść do bu..elu się poprzytulać i porozmawiać o poezji.

      • 35 1

    • zgadzam się w 100 %

      • 15 0

  • W końcu coś dla ludzi

    A nie rozprawa o słoikach z kapslem. Czytałam żeby obśmiać ale tym razem było nawet ciekawie.

    • 29 6

  • szkodliwe dla dzieci i małoaktywnych kobiet (2)

    dobrze, że mało aktywnym mężczyznom to nie zaszkodzi.

    • 144 7

    • Nie szkodliwe a problematyczne. Jest różnica.

      • 5 2

    • dokładnie!!!! dobrze, że mało aktywni mężczyźni nie będą mieć problemów :D

      Gofry z dodatkami mogą mieć nawet 600 kcal i to już zaczyna być problematyczne, zwłaszcza dla dzieci i mało aktywnych kobiet

      • 6 0

  • cukier.

    • 10 0

  • (2)

    Gdyby pani Krysia kręciła ciasto biszkoptowe, to ono również zawierałoby skrobię i cukier. Bo ciasto biszkoptowe zawiera mąkę ziemniaczaną (skrobia) i cukier. Szok?
    Nikt normalny nie żywi się goframi codziennie. Jeden, czy dwa gofry na sezon to żaden dramat.

    • 78 10

    • Biszkopt i skrobia? Od kiedy? (1)

      Daję zwykłą mąkę pszenną, jajka masło, cukier... Po co tam skrobia?

      • 3 5

      • jak zmieszasz to Ci ten biszkopt ładnie wyrośnie

        i większa szansa że nie opadnie jak znasz jeszcze kilka trików :P

        niektórzy nawet z krupczatką robią... także chyba słabo na czasie z biszkoptami jesteś :P
        bo sposobów jest kilka

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane