• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: dieta MIND wspierająca działanie mózgu

Viola Urban
16 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności.

Mózg jest najważniejszym organem w naszym organizmie. Jego prawidłowa praca odgrywa ogromną rolę w naszym codziennym życiu. Wraz z wiekiem i starzeniem się organizmu zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń. Na przestrzeni ostatnich lat udowodniono, że zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania może pozytywnie wpływać na proces starzenia się mózgu. W kolejnym tekście z cyklu "Okiem dietetyka" piszę o opracowanych przez naukowców założeniach diety MIND, która ma za zadanie wspierać pracę mózgu i zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Czy kupując jedzenie, dobierasz je pod kątem wspierania pracy mózgu?

Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych, takich jak orientacja w czasie i przestrzeni, koncentracja uwagi, liczenie, czytanie, pisanie oraz zapamiętywanie, które są nieodłącznym elementem otępienia. Objawy te narastają w czasie, znacznie utrudniając codzienne życie.

Najczęstszą przyczyną pojawienia się otępienia jest choroba Alzheimera. Jest to choroba neurodegeneracyjna, w której przebiegu dochodzi do zaburzenia funkcjonowania neuronów. Choroba ta dotyka osoby starsze, dlatego to głównie do nich skierowane są zasady diety MIND. Dieta ta polecana jest jako sposób na poprawę funkcji poznawczych oraz zmniejszenie progresji choroby Alzheimera, ale również jako profilaktyka i zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia.

Okiem dietetyka: dieta ketogeniczna - plusy i minusy Okiem dietetyka: dieta ketogeniczna - plusy i minusy

Na czym polega dieta MIND?



Dieta MIND (z ang. Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) jest interwencją łączącą dietę śródziemnomorską i dietę Dash w celu opóźnienia zmian neurodegeneracyjnych. Można powiedzieć, że zasady diety MIND obejmują połączenie tych dwóch diet z rozszerzeniem o najświeższe doniesienia naukowe dotyczące wpływu żywienia na funkcjonowanie poznawcze oraz proces starzenia się mózgu.

W diecie MIND ważne jest spożywanie warzyw zielonoliściastych. W diecie MIND ważne jest spożywanie warzyw zielonoliściastych.
Patrząc ogólnie, dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Zwraca się w niej uwagę na wysoką zawartość produktów roślinnych, szczególnie wszelkich owoców jagodowych i warzyw o zielonych liściach. Znacznemu ograniczeniu podlegają za to produkty zwierzęce oraz żywność z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że spożywanie tygodniowo co najmniej sześciu porcji zielonoliściastych warzyw, takich jak jarmuż, szpinak, sałata, powodowało spowolnienie postępu pogarszania się funkcji poznawczych. Podobne efekty przynosiło spożycie owoców jagodowych, takich jak czarne jagody i truskawki.

Produkty zalecane i niezalecane



W zaleceniach diety MIND zwraca się także uwagę na regularne spożywanie orzechów, np. w postaci przekąsek co najmniej pięć razy w tygodniu. Inne produkty wspierające pracę mózgu zalecane w tej diecie zostały zebrane poniżej.

Produkty zalecane w diecie MIND

  • warzywa (szczególnie warzywa zielonoliściaste),
  • orzechy,
  • owoce jagodowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty pełnoziarniste,
  • ryby,
  • drób,
  • oliwa z oliwek.


Żywność typu fast food jest wysoce niewskazana w diecie MIND. Żywność typu fast food jest wysoce niewskazana w diecie MIND.
Produkty niezalecane w diecie MIND

  • czerwone mięso,
  • masło i margaryna,
  • ser żółty,
  • ciasta i słodycze,
  • produkty smażone,
  • żywność typu fast food.




Podsumowanie



Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych i otępienia, co stało się zainteresowaniem naukowców. Wyodrębnili oni dietę MIND, która może wspierać pracę mózgu w przebiegu procesu starzenia. Jej zasady nie są skomplikowane, dlatego warto wprowadzać je szczególnie u osób starszych, narażonych na wystąpienie zmian neurodegeneracyjnych i otępienia.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (55) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (7)

    Wszystko fajnie ale kto ma na to czas i pieniądze?

    • 16 20

    • Nie masz czasu, żeby nie jeść ciastek i masła??

      • 23 3

    • Akurat najdrożej wychodzi mięso i masło. I słodycze. (2)

      Kwestia zmiany trybu życia. Jednych już nie kupujesz i masz kasę na te inne, np. orzechy, sałatę i szpinak.

      • 2 2

      • (1)

        Aha, akurat, słodycze tańsze od orzechów? Zdrowe jedzenie jest drogie. To zjawisko globalne. Proszę spojrzeć no kto w USA/UK jest najczęściej osoba otyła? Podpowiedź: nie są to osoby zamożne.

        • 6 1

        • fast foods

          zgadzam sie ale tam tez jest problem mega popularnosci fast foodow gdzie na codzien ludzie jedza w McDonalds czy KFC. U nas MacDonald nawet w srodku wyglada elegancko, czysto i na poziomie ale jest drogi w porownaniu tam ludzie biedniejsi sie zywia bo jest mega tanio.

          • 1 0

    • Pinokio

      Bo on nie wie ile chleb kosztuje

      • 0 0

    • Chcieć to móc. Jak ci zależy to ogarniesz.

      • 2 0

    • czas tak

      zgadzam sie potrzeba duzo czasu aby poczytac i nauczyc sie o tym co i jak jesc. Co do pieniedzy wydaje tyle samo miesiecznie na zdrowe odzywianie jak przedtem miesiecznie na niezdrowe glownei dlatego ze w 90% nie jem gotowych posilkow na zewnatrz

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Dobrze !! (2)

    Bardzo dobry tekst, ja akurat to wszystko wiem ale jak się rozejrze to nadal wielu ludzi ma marne pojęcie o odżywianiu, a zwłaszcza młodzi, hot dogi z żabki, mnóstwo cukru, zastawy z Macka polecane przez top artyste młodzieży Mata ... trochę słabo to wygląda, jak najwięcej takich artykułów uswiadamiajacych, bo jedzonko mamy coraz gorsze te łatwodostepne ..

    • 20 6

    • Trudno przemówić do młodych, jeśli chipsy i pepsi reklamuje Messi (1)

      Sami bądźmy dla nich przykładem, bo niestety drodzy rówieśnicy, widzę jak wygląda nasze przemądrzające się pokolenie...

      • 6 0

      • Otoz to. Moi rodzice nie swieca przykladem, jesli chodzi o zdrowe odzywianie. A wiecznie ci mlodzi i mlodzi. Jestem pewna, ze u obecnej mlodziezy jest tak samo. Panie po 50-tce pisza te komentarze znad drozdzowki i kawki z mlekiem z gostynia, ale to mlodziez zla, bo mcdonaldsy je ;-)

        • 1 0

  • Kolejny sposób na atencję i lajki dla korpofretek:)

    • 11 11

  • Jak można w jednej linijce zestawić masło i margarynę?? (5)

    Widać, że wiedza autorki jest mocno nieaktualna.

    • 32 6

    • Masło warto jednak jeść. (1)

      • 12 3

      • Na dzień dzisiejszy.

        • 0 0

    • (2)

      A może po prostu chodzi o tłuszcze zwierzęce?
      Może wiedza Pani/Pana Z.W. jest mocno nieaktualna.

      • 1 6

      • (1)

        OO a margaryna to tłuszcz zwierzęcy ? No nowa wiedza :)

        • 8 1

        • Mowa o maśle geniusze. Margaryna chyba wiadomo że jest niewskazana.

          • 0 0

  • Jak zawsze Guzik warte porady przedruk pobieżny z neta bez żadnej weryfikacji. (5)

    Wystarczy to Oliwa z oliwek to marketingowy bełkot. 50 razy zdrowszy jest olej rzepakowy nierafinowany i tańszy

    • 12 8

    • Roundap. Jak już to olej lniany lub rydzowy. A do smażenia oliwa. (2)

      • 3 6

      • (1)

        Oliwa do smażenia ? Rozkłada się powyżej 200 stopni na toksyczne związki !

        • 8 2

        • Zależy jaka oliwa. Vergin owszem ale na oliwie Sansa można i warto smażyć.

          • 3 0

    • Smażyć najlepiej na rafinowanym, bo nie ma już składników, które są szkodliwe w wysokiej temperaturze.

      Olej rydzowy jest pyszny.

      • 3 0

    • Brednie

      Brednie

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Popatrzcie na strefy gastronomiczne w centrach handlowych (4)

    Gdzie są największe kolejki? Wiadomo.
    A przeciez można sobie wybrac vege, ryby, jedzenie bez cięzkich sosów, panierek itp, nawet jak komus sie nie chce gotowac.

    • 19 8

    • (2)

      No bo jest smaczniej. Niestety zdrowe jedzenie często nie zapewnia walorów smakowych na tym samym poziomie. Oczywiście o gustach można dyskutować ale gdyby jedzenie "zdrowe" było smaczniejsze to ludzie w centrach handlowych jedli by inaczej.

      • 11 2

      • Stereotypowe myślenie (1)

        To są stereotypy z lat 90' - polecam wybrać się do lokali typu Avocado, Krowarzywa czy House of Seitan i spróbować burgerów, wrapów, schabowych - świeżość podawanych potraw i walory smakowe nieporównywalne z Bio Way itp. nie wspominając o typowych fast foodach.

        • 5 1

        • Ale to z mięsa ten schabowy czy z kapusty?

          • 2 0

    • Popatrz na ceny..

      Jeżeli dało by się kupić w cenie fast food'a w centrum handlowym coś zdrowego to zdecydowanie większość osób by skorzystała.

      • 3 0

  • ruch i aktywność (1)

    to jedno z podstawowych zaleceń w zapobieganiu chorobie Alzheimera i otępienia

    • 18 0

    • I wysilek umyslowy. A nie Barwy Szczescia i Klan.

      • 2 0

  • Drób wspiera pracę mózgu haha dobre sobie (2)

    W warunkach europejskich a nawet polskich drób to trucizna.
    Antybiotyki z mięsa pokonują barierę krew mózg i wspierają zupełnie coś innego.
    Pani dietetyk oderwana od realiów delikatnie?
    Podobnie z warzywami. Wymienione zawierają metale ciężkie i pestycydy w tym takie które odpowiadają za choroby degeneracyjne ukl. nerwowego.
    Naturalnie piszę o produktach eco haha.
    Te zwykłe mają dobroci x1,5.

    • 9 3

    • Musisz coś jeść. Warzywa wystarczy umyć płynem do naczyń.

      Kasze lepiej kupować bio, bo nie stosuje się roundapu. Resztę jak uważasz, na pewno kurczak jest zdrowszy od czerwonego mięsa, ale to z zasady a nie że względu na antybiotyki. Poza tym jedzenie z dużych sklepów typu biedronka czy Auchan wcale nie jest gorsze, bo podlega ścisłej kontroli sanitarnej inaczej niż małe sklepiki czy targowiska.

      • 4 0

    • pestycydy

      Tak od pestycydow nie zawsze mozna uciec. Mozna myc owoce np w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej Tani i dobry sposob. Ryby z kolei jezeli chodzi o metale ciezkie wybierac nie te z farm, ale z dlugim terminem hodowania np 3 lata zamiast 1.5 roku wiec bedzie wiadomo ze nie faszeruja ich nie wiadomo czym na przyspieszenie rozwoju. W Lidlu widzialam mrozone filety z wielu ryb ktore pochodza z dzikiej hodowli na Pacific Salmon czyli lososc z polowow z Pacyfiku. Smak i kolor sa nieco inne niz te hodowane.

      • 0 0

  • Grafika podobna z teledysku N.K. (1)

    z ostatniej płyty o stosunkach.

    • 3 0

    • Może i ma śmieszne teksty, ale wokalista tego zespołu nie śpiewa, on miauczy. Przez tą manierę zawodzenia na siłę nie da się tego słuchać.

      • 0 2

  • Oszukiści

    Na głównej stronie pod tytułem artykułu pysznościowe fryty i inne frykasy, a po kliknięciu warzywa... Przez was mój mózg nie tylko nie poczuł się dobrze, ale też poczuł rozczarowanie...

    • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane