- 1 Nadchodzi festiwal śniadań na mieście (11 opinii)
- 2 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 3 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 4 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Drewnem Palona (92 opinie)
Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma całkiem sporo zwolenników. Zauważyłam, że bardzo często gluten obwiniany jest za wszelkie problemy jelitowe i ograniczany przez coraz więcej osób. Wiele internetowych autorytetów namawia do rezygnacji z glutenu, obiecując spektakularne efekty. Dieta bezglutenowa czasem faktycznie jest niezbędna, ale co zrobić, żeby sobie nią nie zaszkodzić? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o wadach i zaletach kranówki.
- Dieta bezglutenowa: na czym polega?
- Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
- Celiakia: jakie są objawy?
- Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
- Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa: na czym polega?
Należy pamiętać, że gluten chętnie jest używany do przeróżnych przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z celiakią i silną alergią na gluten należy wybierać produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, takie jak: proso (kasza jaglana), gryka, komosa ryżowa, ryż (wszystkie odmiany), amarantus i wybierać te, które mają certyfikat przekreślonego kłosa. Dodatkowo należy bardzo wnikliwie czytać składy praktycznie wszystkich produktów.
Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
Dieta bezglutenowa nie powinna być włączana tak po prostu. Wdrożenie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie w czterech sytuacjach:
- przy zdiagnozowaniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym,
- w alergii na gluten lub pszenicę,
- przy nieceliakalnej nietolerancji glutenu,
- w chorobie Duhringa ("celiakia skórna").
Celiakia: jakie są objawy?
Przede wszystkim są to objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: przewlekła lub nawracająca biegunka, nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności czy też przewlekłe zaparcia. Celiakia również moje objawiać się niedostatecznie szybkim przyrostem masy ciała i wzrostu, niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymaniem wzrostu, zatrzymaniem rozwoju czy dojrzewania, zaburzeniami miesiączkowania, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Często może też być powodem przewlekłego zmęczenia, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz innych niedoborów, np. niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
W jej przebiegu występować mogą także objawy, takie jak: szybko postępująca próchnica, zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej (afty), zmiany skórne, osteoporoza, osteopenia i częste złamania kości, hipokalcemia (tężyczka) czy zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby, np. hipercholesterolemia. Jak widać, objawów może być naprawdę wiele, natomiast same objawy nie mogą stanowić diagnozy!
Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
Odpowiednie badania i diagnoza lekarska są niezbędne, zanim zdecydujesz się na wdrożenie diety eliminującej gluten. Gdy wykluczysz gluten z diety i dopiero później zdecydujesz się na badania, to ich wiarygodność będzie mocno zaburzona. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, niezbędne będzie powrócenie na dietę z produktami zawierającymi gluten na minimum kilka tygodni.
Jeśli masz przypuszczenia, że gluten może ci szkodzić, daj znać swojemu lekarzowi, z jakimi objawami się mierzysz. Odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje cię na właściwe badania. Nie zawsze problemy, z którymi się mierzysz, mogą być spowodowane przez gluten. Z tego względu warto poszukać właściwej przyczyny, zanim wprowadzisz jakieś działania na własną rękę.
Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, stosowana w określonych wskazaniach zdrowotnych. Nie powinno wykluczać się glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. W ten sposób ograniczamy bardzo wiele wartościowych produktów, które wcale nie muszą nam szkodzić. Wykluczenie glutenu na własną rękę również wiązać się będzie z trudnościami w późniejszej diagnostyce, gdyż wyniki badań mogą wyjść zaburzone.
O autorze

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2023-03-14 13:12
(3)
Jakieś niezrozumiałe wzmożenie u niektórych, bo ktoś inny nie jada określonych zbóż. U siebie zauważyłam, że po odstawieniu glutenu zdecydowanie rzadziej mam migreny. Kiedy przez przypadek zjadłam wersję glutenową dania po wieloletnim niejedzeniu go, dostałam na skórze wysypki (dwukrotnie). Ostatnio migrena próbowała zaatakować po zjedzeniu ciastek owsianych ("produkt może zawierać pszenicę"). Obserwujcie swoje organizmy.
- 15 18
-
2023-03-14 13:48
Może czas na wizytę u lekarza? (1)
- 8 1
-
2023-03-15 07:17
No jak lekarz słyszy takie objawy to diagnozuje albo alergię albo celiaklię albo migreny objawowe. Czyli zalecenie takie jak sobie ta osoba sama określiła: odstawić gluten. Dużo osób tak ma, lekarz dokładną diagnozę może postawić po gastroskopii i wymazach.
- 2 0
-
2023-03-14 14:05
Co to znaczy próbowała zaatakować?
I czy czasem nie miało to bardziej związku z przeczytaniem składu, a nie samym składem?- 8 2
-
2023-03-14 13:18
Dietę bezglutenową powinny stosować osoby nie tolerujące glutenu. (2)
Dla pozostałej części społeczeństwa ta dieta jest zbędna.
Ludzie propagujący tą dietę u ludzi zdrowych powinni być ścigani z urzędu.
Dość mącenia ludziom w głowach.- 35 4
-
2023-03-14 14:50
Glifosat i zboża modyfikowane genetycznie (1)
Słyszałam, że większość zbóż, jakie jemy w Polsce jest już albo modyfikowana genetycznie, albo traktowana glifosatem (randapem) i że na takie zboża (gluten w nich zawarty) niemal wszyscy mamy lekką nietolerancję.
- 5 2
-
2023-03-14 16:36
O to chodzi
To jest przyczyna problemów u osób niemających celiakii, a źle znoszących gluten.
- 3 2
-
2023-03-14 11:35
Celiakia (8)
Współczuję osobom chorym na Celiakie lub nietolerancje glutenu .Niestety ale większość dan bezglutenowych smakuje słabo .
- 31 4
-
2023-03-14 11:45
A do tego drogie. Moj maz nie moze glutenu, raz sprobowalam chleba, okropny. Makarony ujda.
- 15 0
-
2023-03-14 12:22
(3)
Co zabawniejsze lekką ręką mogę napisać że 70% osób które nie je glutenu to ich fanaberia xD
A są też tacy co mówią że nie mogą glutenu, w restauracjach mówią że bez glutenu bo są uczuleniu itp. a potem do obiadu zamawiają piwo pszeniczne xD
Dieta bez glutenu jest w modzie i znacznie mniejsza grupa osób co stosuje tą dietę faktycznie mają problemy z nim.- 16 2
-
2023-03-14 13:03
No tak, ale plusem tej mody jest to, że faktycznie chorzy mają większy i łatwiejszy dostęp do produktów bez glutenu.
- 9 0
-
2023-03-14 13:04
Oj więcej z 95%
- 5 1
-
2023-03-15 08:21
dzieki tej modzie, ludziom z faktycznymi problemami jest latwiej
Jest wieksza dostepnosc produktow a zywienie zbiorowe musi ujawniac alergeny.
Jest latwiej.- 0 1
-
2023-03-14 13:07
Współczuć można co najwyżej braku miejsc gdzie można bezpiecznie zjeść (1)
jakość dań jednak nie odbiega od standardu. Tylko do pizzy można się przyczepić (chociaż mi nadal smakuje), makarony BG już mi nawet bardziej podchodzą niż glutenowe. A danie 'niemączne' są zazwyczaj naturalnie bezglutenowe.
- 3 2
-
2023-03-14 15:17
Niestety ograniczony wybor jesli chodzi o kasze. Chyba tylko gryczana i jaglana sa bez glutenu.
- 0 0
-
2023-03-14 18:12
Choruje na celiakię. Musiałam wymienić wszystkie produkty w kuchni. Jest mnostwo produktów w Auchan, kauflandzie czy netto.jedzenie smakuje tak samo. Problem jest z restauracjami i byciem u kogoś w gościach. W restauracji nawet danie w karcie określone jako bezglutenowe , może zawierać śladowe ilości glutenu . Poniewaz powinni mieć oddzielna
Choruje na celiakię. Musiałam wymienić wszystkie produkty w kuchni. Jest mnostwo produktów w Auchan, kauflandzie czy netto.jedzenie smakuje tak samo. Problem jest z restauracjami i byciem u kogoś w gościach. W restauracji nawet danie w karcie określone jako bezglutenowe , może zawierać śladowe ilości glutenu . Poniewaz powinni mieć oddzielna linie produkcyjna. Bezpieczne są tylko certyfikowane restauracje, jest ich mało i są drogie. Ale da się żyć. Trzeba się przestawić. ciągle bóle brzucha i zaparcia na przemian biegunki odeszły w zapomnienie. Latami lekarze mnie zbywali że zespół jelita drażliwego aż w końcu gastroskopia i badania krwi na celiakię rozwiały wszelkie wątpliwości.
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.