• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?

Viola Urban
14 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik, czyli przede wszystkim zboża. Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik, czyli przede wszystkim zboża.

Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma całkiem sporo zwolenników. Zauważyłam, że bardzo często gluten obwiniany jest za wszelkie problemy jelitowe i ograniczany przez coraz więcej osób. Wiele internetowych autorytetów namawia do rezygnacji z glutenu, obiecując spektakularne efekty. Dieta bezglutenowa czasem faktycznie jest niezbędna, ale co zrobić, żeby sobie nią nie zaszkodzić? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o  wadach i zaletach kranówki.





Dieta bezglutenowa: na czym polega?



Czy unikasz glutenu w codziennej diecie?

Dieta bezglutenowa to dieta eliminująca gluten, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się ten składnik. Są to przede wszystkim zboża, takie jak: pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory. Owies jest naturalnie bezglutenowy, jednak owies z polskich upraw niestety jest zazwyczaj zanieczyszczony glutenem na etapie produkcji, także na ścisłej diecie bezglutenowej należy zaopatrzyć się w produkty owsiane z odpowiednim certyfikatem.

Należy pamiętać, że gluten chętnie jest używany do przeróżnych przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z celiakią i silną alergią na gluten należy wybierać produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, takie jak: proso (kasza jaglana), gryka, komosa ryżowa, ryż (wszystkie odmiany), amarantus i wybierać te, które mają certyfikat przekreślonego kłosa. Dodatkowo należy bardzo wnikliwie czytać składy praktycznie wszystkich produktów.


Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?



Dieta bezglutenowa nie powinna być włączana tak po prostu. Wdrożenie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie w czterech sytuacjach:

  1. przy zdiagnozowaniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym,
  2. w alergii na gluten lub pszenicę,
  3. przy nieceliakalnej nietolerancji glutenu,
  4. w chorobie Duhringa ("celiakia skórna").

Nie powinno się wykluczać glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. Nie powinno się wykluczać glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań.

Celiakia: jakie są objawy?



Przede wszystkim są to objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: przewlekła lub nawracająca biegunka, nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności czy też przewlekłe zaparcia. Celiakia również moje objawiać się niedostatecznie szybkim przyrostem masy ciała i wzrostu, niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymaniem wzrostu, zatrzymaniem rozwoju czy dojrzewania, zaburzeniami miesiączkowania, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Często może też być powodem przewlekłego zmęczenia, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz innych niedoborów, np. niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

W jej przebiegu występować mogą także objawy, takie jak: szybko postępująca próchnica, zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej (afty), zmiany skórne, osteoporoza, osteopenia i częste złamania kości, hipokalcemia (tężyczka) czy zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby, np. hipercholesterolemia. Jak widać, objawów może być naprawdę wiele, natomiast same objawy nie mogą stanowić diagnozy!

Pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory - to zboża, które zawierają gluten. Pszenica, orkisz, płaskurka czy kamut, a także żyto, pszenżyto oraz jęczmień i wszystkie ich przetwory - to zboża, które zawierają gluten.

Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna



Odpowiednie badania i diagnoza lekarska są niezbędne, zanim zdecydujesz się na wdrożenie diety eliminującej gluten. Gdy wykluczysz gluten z diety i dopiero później zdecydujesz się na badania, to ich wiarygodność będzie mocno zaburzona. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, niezbędne będzie powrócenie na dietę z produktami zawierającymi gluten na minimum kilka tygodni.

Jeśli masz przypuszczenia, że gluten może ci szkodzić, daj znać swojemu lekarzowi, z jakimi objawami się mierzysz. Odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje cię na właściwe badania. Nie zawsze problemy, z którymi się mierzysz, mogą być spowodowane przez gluten. Z tego względu warto poszukać właściwej przyczyny, zanim wprowadzisz jakieś działania na własną rękę.


Dieta bezglutenowa: podsumowanie



Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, stosowana w określonych wskazaniach zdrowotnych. Nie powinno wykluczać się glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. W ten sposób ograniczamy bardzo wiele wartościowych produktów, które wcale nie muszą nam szkodzić. Wykluczenie glutenu na własną rękę również wiązać się będzie z trudnościami w późniejszej diagnostyce, gdyż wyniki badań mogą wyjść zaburzone.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (51) 1 zablokowana

  • Pani dietetyk, warto i na własną rękę na jakiś czas odstawić gluten i sprawdzić jak się czujemy, (2)

    a nie wiem co to znaczy: ,,odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje na właściwe badania".
    Do ,, odpowiedniego specjalisty" poszłam po kilkunastu latach nie bycia u lekarza, gdyż nic mi nie dolegało.
    Teraz przyszłam z silnymi bólami, coś w rodzaju rwy kulszowej, praktycznie nie mogłam chodzić, szłam tip topkami, a w domu z łóżka wstałam najpierw ,,na czworaka". Nie chciałam L4 ( mogę pracować z domu) a skierowanie na rehabilitację/ fizjoterapię. ,,Odpowiedni specjalista" nie dał skierowania mówiąc: ,, w pani wieku (56 l.) wszyscy to mają". Niezwykle mnie podbudował na duchu, wykupiłam prywatnie zabiegi, suplement ,,A la nerve" i poczułam się dużo lepiej.

    • 9 6

    • Warto korzystac czasami z rozumu to naprawde nie boli :) Wiec spróbuj wyjdzie ci na dobre

      • 1 0

    • Ty lec robic rezonans

      By wykluczyć nowotwor. Nie licz na lekarzy musisz sama dbac o swoje zdrowie i szukac przyczyny!

      • 8 0

  • (1)

    Próbowałem raz zrobić ciasto na pizzę bez glutenu dla osoby z celiakią, masakra.

    • 8 0

    • gotowe spody Schara nawet dają radę.

      Lepiej nie patrzeć na skład i zatkać nos przy otwieraniu bo zaleci kwasem.
      Ale po upieczeniu - takie mocne 6/10.

      • 2 1

  • dla tych którzy mają alergie na gluten

    • 2 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane