- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (66 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności i ma całkiem sporo zwolenników. Zauważyłam, że bardzo często gluten obwiniany jest za wszelkie problemy jelitowe i ograniczany przez coraz więcej osób. Wiele internetowych autorytetów namawia do rezygnacji z glutenu, obiecując spektakularne efekty. Dieta bezglutenowa czasem faktycznie jest niezbędna, ale co zrobić, żeby sobie nią nie zaszkodzić? Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o wadach i zaletach kranówki.
- Dieta bezglutenowa: na czym polega?
- Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
- Celiakia: jakie są objawy?
- Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
- Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa: na czym polega?
Należy pamiętać, że gluten chętnie jest używany do przeróżnych przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z celiakią i silną alergią na gluten należy wybierać produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe, takie jak: proso (kasza jaglana), gryka, komosa ryżowa, ryż (wszystkie odmiany), amarantus i wybierać te, które mają certyfikat przekreślonego kłosa. Dodatkowo należy bardzo wnikliwie czytać składy praktycznie wszystkich produktów.
Dieta bezglutenowa: kto powinien stosować?
Dieta bezglutenowa nie powinna być włączana tak po prostu. Wdrożenie diety bezglutenowej ma swoje uzasadnienie w czterech sytuacjach:
- przy zdiagnozowaniu celiakii, czyli autoimmunologicznej choroby o podłożu genetycznym,
- w alergii na gluten lub pszenicę,
- przy nieceliakalnej nietolerancji glutenu,
- w chorobie Duhringa ("celiakia skórna").
Celiakia: jakie są objawy?
Przede wszystkim są to objawy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: przewlekła lub nawracająca biegunka, nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności czy też przewlekłe zaparcia. Celiakia również moje objawiać się niedostatecznie szybkim przyrostem masy ciała i wzrostu, niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymaniem wzrostu, zatrzymaniem rozwoju czy dojrzewania, zaburzeniami miesiączkowania, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Często może też być powodem przewlekłego zmęczenia, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz innych niedoborów, np. niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
W jej przebiegu występować mogą także objawy, takie jak: szybko postępująca próchnica, zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej (afty), zmiany skórne, osteoporoza, osteopenia i częste złamania kości, hipokalcemia (tężyczka) czy zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby, np. hipercholesterolemia. Jak widać, objawów może być naprawdę wiele, natomiast same objawy nie mogą stanowić diagnozy!
Nietolerancja glutenu: odpowiednia diagnostyka jest bardzo ważna
Odpowiednie badania i diagnoza lekarska są niezbędne, zanim zdecydujesz się na wdrożenie diety eliminującej gluten. Gdy wykluczysz gluten z diety i dopiero później zdecydujesz się na badania, to ich wiarygodność będzie mocno zaburzona. Aby uzyskać wiarygodne wyniki, niezbędne będzie powrócenie na dietę z produktami zawierającymi gluten na minimum kilka tygodni.
Jeśli masz przypuszczenia, że gluten może ci szkodzić, daj znać swojemu lekarzowi, z jakimi objawami się mierzysz. Odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje cię na właściwe badania. Nie zawsze problemy, z którymi się mierzysz, mogą być spowodowane przez gluten. Z tego względu warto poszukać właściwej przyczyny, zanim wprowadzisz jakieś działania na własną rękę.
Dieta bezglutenowa: podsumowanie
Dieta bezglutenowa to dieta lecznicza, stosowana w określonych wskazaniach zdrowotnych. Nie powinno wykluczać się glutenu z diety samodzielnie, bez odpowiednich badań. W ten sposób ograniczamy bardzo wiele wartościowych produktów, które wcale nie muszą nam szkodzić. Wykluczenie glutenu na własną rękę również wiązać się będzie z trudnościami w późniejszej diagnostyce, gdyż wyniki badań mogą wyjść zaburzone.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (51) 1 zablokowana
-
2023-03-14 11:36
Pani dietetyk, warto i na własną rękę na jakiś czas odstawić gluten i sprawdzić jak się czujemy, (2)
a nie wiem co to znaczy: ,,odpowiedni specjalista połączy wszystko w jedną całość i pokieruje na właściwe badania".
Do ,, odpowiedniego specjalisty" poszłam po kilkunastu latach nie bycia u lekarza, gdyż nic mi nie dolegało.
Teraz przyszłam z silnymi bólami, coś w rodzaju rwy kulszowej, praktycznie nie mogłam chodzić, szłam tip topkami, a w domu z łóżka wstałam najpierw ,,na czworaka". Nie chciałam L4 ( mogę pracować z domu) a skierowanie na rehabilitację/ fizjoterapię. ,,Odpowiedni specjalista" nie dał skierowania mówiąc: ,, w pani wieku (56 l.) wszyscy to mają". Niezwykle mnie podbudował na duchu, wykupiłam prywatnie zabiegi, suplement ,,A la nerve" i poczułam się dużo lepiej.- 9 6
-
2023-03-14 12:08
Warto korzystac czasami z rozumu to naprawde nie boli :) Wiec spróbuj wyjdzie ci na dobre
- 1 0
-
2023-03-14 11:46
Ty lec robic rezonans
By wykluczyć nowotwor. Nie licz na lekarzy musisz sama dbac o swoje zdrowie i szukac przyczyny!
- 8 0
-
2023-03-14 11:31
(1)
Próbowałem raz zrobić ciasto na pizzę bez glutenu dla osoby z celiakią, masakra.
- 8 0
-
2023-03-14 12:06
gotowe spody Schara nawet dają radę.
Lepiej nie patrzeć na skład i zatkać nos przy otwieraniu bo zaleci kwasem.
Ale po upieczeniu - takie mocne 6/10.- 2 1
-
2023-03-14 11:35
dla tych którzy mają alergie na gluten
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.