• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: dieta sokowa i oczyszczanie koktajlami

Viola Urban
25 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Do koktajli warto dodawać przyprawy - świeże zioła, sproszkowany cynamon, kardamon lub kurkumę. Przyprawy wzbogacą nie tylko smak napoju, ale też dostarczą dodatkową dawkę przeciwutleniaczy. Do koktajli warto dodawać przyprawy - świeże zioła, sproszkowany cynamon, kardamon lub kurkumę. Przyprawy wzbogacą nie tylko smak napoju, ale też dostarczą dodatkową dawkę przeciwutleniaczy.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu zdradza tajniki diety sokowej. Ostatnio radziła, jak rozsądnie jeść w Wielkanoc, a za dwa tygodnie podpowie, jak zdrowo grillować.




W powietrzu wiosna, a w Internecie kwitnie moda na wiosenne kuracje oczyszczające i diety sokowe. Czy to ma sens? Czy warto? Czy to ma prawo działać? Już za moment przedstawię wszystkie za i przeciw. Głównie przeciw.

Dieta sokowa i zakazane słowo: detoks



Każdy zdrowo myślący lekarz i żywieniowiec powie wam bez cienia zwątpienia, że nie ma czegoś takiego jak detoks. Jedzenie nie oczyszcza organizmu z toksyn. Za oczyszczanie ciała z produktów przemiany materii odpowiadają wątroba i nerki. Pożywienie może jedynie zapobiegać kumulacji szkodliwych metabolitów poprzez ich ograniczone dostarczanie. Żywność może też za sprawą błonnika pobudzić perystaltykę jelit i "wymieść z nich" zalegającą treść pokarmową. Podsumowując: żaden magiczny napój nie jest w stanie oczyścić naszego ciała z toksycznych substancji. Niezależnie, czy zrobimy go samodzielnie czy rozpuścimy w porcji wody gotowy proszek - detoksykacja (w klasycznym tego słowa znaczeniu) nie jest możliwa.

Kiedy mamy do wyboru koktajl z warzyw i owoców, w miarę możliwości wybierajmy te warzywne - mają mniej cukru i mniej kalorii. Kiedy mamy do wyboru koktajl z warzyw i owoców, w miarę możliwości wybierajmy te warzywne - mają mniej cukru i mniej kalorii.

Plusy diety sokowej i picia koktajli



Jeśli już możemy mówić o jakichkolwiek korzyściach płynących z kuracji sokowej, to będzie to na pewno dostarczenie do organizmu dużej ilości bioaktywnych składników żywności takich jak substancje mineralne, witaminy i inne przeciwutleniacze. Płynna forma podania warzyw i owoców daje najlepszą przyswajalność tych składników. Faktem też jest to, że czasami ciężko nam zjeść w ciągu dnia ponad kilogram warzyw i owoców, natomiast wypicie soku wyciśniętego z takiej ilości roślin jest już o wiele łatwiejsze do wykonania. Sok jest dobrym pomysłem w przypadku osób niedożywionych lub z podwyższonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze.

Minusy diety sokowej i picia koktajli



Dieta zawierająca w sobie tylko i wyłącznie owoce i warzywa w formie płynnej jest dietą ubogą w składniki odżywcze. Brakuje tutaj tłuszczów, białek i (jeśli to soki wyciskane, a nie miksowane smoothie) błonnika oraz węglowodanów złożonych. W zasadzie soki - oprócz witamin i składników mineralnych - nie niosą ze sobą niczego pożywnego poza sporą dawką niezalecanych w nadmiarze cukrów prostych i dwucukrów. Wniosek nasuwa się sam. Częste zastępowanie normalnego posiłku sokiem negatywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Płynne węglowodany - niezależnie od źródła pochodzenia - mają wysoki indeks glikemiczny, czyli powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, konieczność wytworzenia dużej ilości insuliny. W przypadku spożywania warzyw i owoców wraz z błonnikiem problem ten nie jest aż taki duży. Ale kiedy odseparowujemy sok od błonnika - już tak. Jednodniowa dieta sokowa nie wyrządzi szkody w organizmie osoby z prawidłową gospodarką węglowodanową, natomiast może doprowadzić do silnych zawrotów głowy, a nawet omdleń u osób, które mają niższą tolerancję na węglowodany i tych, którzy cierpią z powodu insulinoodporności. Dieta oparta na sokach jest kategorycznie zabroniona cukrzykom.

Jeśli mamy do wyboru przygotowanie soku różnymi metodami, wybieramy w pierwszej kolejności blendowanie - zachowujemy cenny błonnik. Jeśli mamy do wyboru przygotowanie soku różnymi metodami, wybieramy w pierwszej kolejności blendowanie - zachowujemy cenny błonnik.

Dieta sokowa - złoty środek



Oczywiście nie można powiedzieć, że picie soków i koktajli na bazie warzyw i owoców jest złe. Wręcz przeciwnie. Koktajl i sok mogą być elementem prawidłowo skomponowanej diety. Nie należy jednak popadać w skrajności zmieniając pełnowartościowe, złożone ze wszystkich niezbędnych makroskładników diety posiłki na soki. Jedna szklanka soku lub koktajlu dziennie to rozsądna dawka.

Jak przygotować koktajl? Przygotowując koktajl powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:

1. Soki i koktajle przygotowujemy tuż przed spożyciem, dzięki temu nie stracimy cennych witamin, które szybko się utleniają. Oczywiście nie wydarzy się żadna tragedia, jeśli wypijemy koktajl po godzinie od przygotowania. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie robić go na zapas czy też poprzedniego dnia.

2. Jeśli mamy do wyboru przygotowanie soku różnymi metodami, wybieramy w pierwszej kolejności blendowanie (zachowujemy cenny błonnik), następnie wyciskanie za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (zachowujemy większość witamin i składników bioaktywnych), a na samym końcu soki z sokowirówki (większe niż w przypadku innych metod straty witamin).

3. Koktajle warto rozwadniać. Osmolalność koktajlu przygotowanego tylko z owoców jest wysoka (klasyfikujemy go jako hipertonik), co może powodować efekt przesączania wody do światła jelita po wypiciu takiego napoju. Aby uniknąć efektu pełności po wypiciu soku, lepiej rozcieńczyć go wodą lub łagodnym naparem ziołowym. Z tej samej przyczyny podczas upału oraz intensywnego treningu nie nawodnimy się sokiem.

4. Do koktajlu warto dodać minimum jeden składnik będący donorem tłuszczu. Może to być kawałek awokado, mleko kokosowe lub migdałowe, nasiona lnu lub chia albo orzechy. Dzięki dodatkowi tłuszczu koktajl będzie miał niższy indeks glikemiczny, nasyci na dłużej, a witaminy A, D, E oraz K w nim zawarte będą miały szansę efektywnie się wchłonąć.

5. Bardzo cennym składnikiem koktajlu są zielone warzywa. Zielony barwnik, który w nich występuje, czyli chlorofil, to najlepsze źródło magnezu w diecie. Do koktajlu możemy dodać natkę pietruszki, garść świeżej bazylii, świeży szpinak, jarmuż, a nawet zieloną sałatę, rukolę czy roszponkę. Jeśli nie przepadamy za sałatkami i brakuje ich w naszej diecie, warto wypróbować połączenie zieleniny z owocami - często smak zieleniny jest zamaskowany przez intensywną słodycz owoców.

6. Jeśli mimo wszystko zielony kolor do kogoś nie przemawia, nic straconego - w takim wypadku możemy przygotować koktajl z mniejszą ilością magnezu, ale za to bogatszy w beta karoten lub antocyjany. Koktajl bogaty w prowitaminę A powinien mieć w swoim składzie np. marchewkę, mango, morele, brzoskwinie, dynię, pomarańczowy melon. Polecany jest też kolor fioletowy, który świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów. Znajdziemy je przede wszystkim w buraku, aronii, jagodach, jeżynach, borówkach, porzeczkach, śliwkach, ciemnych winogronach, a także malinach i truskawkach.

7. Kiedy mamy do wyboru koktajl z warzyw i owoców, w miarę możliwości wybierajmy te warzywne - mają mniej cukru i mniej kalorii. Soki warzywne warto wzbogacać świeżymi ziołami i innymi intensywnymi dodatkami, np. chili lub rukolą.

8. Do koktajli warto dodawać przyprawy - świeże zioła, sproszkowany cynamon, kardamon lub kurkumę. Przyprawy wzbogacą nie tylko smak napoju, ale też dostarczą dodatkową dawkę przeciwutleniaczy. Pikantne przyprawy przyspieszają metabolizm. Cynamon ponadto "spłaszcza" krzywą cukrową po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (80) ponad 20 zablokowanych

  • człowiek nie królik, musi jeść mięso (2)

    dieta najbardziej zbliżona do tego co jadał człowiek pierwotnym to tzw. dieta paleo. A soki zawierają za dużo kwasów i cukru.

    • 6 4

    • soki z warzyw zawierają za dużo cukrów?

      • 0 2

    • Szałowo. Przypomnisz mi może ile żył przeciętnie człowiek pierwotny?

      • 0 0

  • blogerzy? blagierzy?

    ignorance is bliss ...

    • 4 0

  • Bardzo fajny artykuł

    • 5 7

  • soczki są ok.ale jak się doda odrobinę spirytusu to są jeszcze lepsze

    • 5 0

  • diety warzywno owocowe nie sa propagowane przez dietetyków (7)

    dlatego ze są bardzo skuteczne. bardzo szybko się chudnie na diecie rzędu 500kcal. Wystarczy poczytać lub pooglądać wykłady dr dąbrowskiej z akademii medycznej. Wyniki są spektakularne liczone w setkach pacjentów rocznie.
    Wiadomo że takie posty trzeba robić z głowa i wychodzenie z tego jest ważniejsze niz sam post warzywny. Ale Propagowanie tego jest porostu niedochodowe bo lepiej mieć klienta z nadwagą przez 6 miesięcy albo dłużej niż proponować posty warzywno owocowe trwające 40 dni.

    • 3 1

    • (6)

      Nie ma czegoś takiego jak detoks... OK, niech będzie, ale toksyny w organizmie się zbierają, np. endotoksyny po bakteriach przy leczeniu antybiotykiem. I co się z nimi dzieje? Co powoduje reakcję Herxheimera np. przy leczeniu boreliozy? Organizm w takich przypadkach traci zdolność wystarczającego samooczyszczenia i trzeba go wspomóc odpowiednim odżywianiem. Boli głowa, mięśni, stawy... a w miarę oczyszczania organizmu z toksyn bóle ustępują. Na pewno nie ma czegoś takiego jak detoks?
      Dieta owocowo warzywna jest pięknym przykładem tego jak można organizm oczyścić z toksyn, ze złogów, ze złych komórek, które powodują choroby. Można? Można, tylko lekarzom się nie opłaca tego zalecać, gdyż dogadali się z przedstawicielami farmaceutycznymi czy jak im tam i mają zyski z przepisywania leków...

      • 2 2

      • (5)

        Jezusiechrystusiekrólupolski a gdzieś ty się tych głupot naczytał czy naczytała? I tradycyjnie, źli lekarze w zmowie z koncernami farmaceutycznymi. Może wróćmy do złotych czasów, kiedy ludzie umierali na zwykłe zakażenia wyleczalne penicyliną?

        • 1 5

        • (4)

          To odpowiedz mi na pytanie dleczego osobie z nadwaga, podwyzszonym cholesterolem, problemami z sercem lekarze uparcie przepisuja leki zamiast po prostu kazac schudnac i sie zdrowo odzywiac? Choroby cywilizacyjne sa skutkiem zlego odzywiania. Po prostu.

          • 3 0

          • (3)

            Prawdopodobnie każą, ale ta osoba ma to gdzieś, bo łatwiej jest łykać piguły. Poza tym otyłość czy nadwaga to skomplikowany problem, bardzo często psychiczno-fizyczny, to nie jest tak że po prostu każesz schudnąć i ta osoba schudnie. "Proszę schudnąć, mniej jeść i więcej się ruszać" osobie z nadwagą pomoże tyle co tonącemu "proszę się nie topić, więcej pływać i mniej tonąć".

            • 1 1

            • (2)

              No właśnie mi nie kazali. 3 rodzaje leków, co 2 miesiace wizyta po recepte... Mówili, że to przewlekłe. Żaden nawet nie wspomniał, że to może być wina nadwagi. Sama musiałam się za siebie wziąć,sama odstawiłam leki przy - 22 kg i do tej pory ich brać nie muszę. Da się?

              • 1 0

              • (1)

                Ale rzeczywiście to siedzi w głowie. Niektórzy faktycznie wolą brać prochy i jeść syf, wychodząc z założenia, że dlaczego mają sobie przyjemności odmawiać. Jakby było mało przyjemności w życiu poza jedzeniem...

                • 1 0

              • A zdrowe jedzenie wcale nie musi być niedobre. Głupi mit.

                • 1 0

  • Oo

    Masło maślane

    • 1 0

  • masakra (1)

    Dieta niczym Chodakowska sałata i ziarna jak u królika, te z owocami zawierają duże ilości cukru a te warzywne są niedobre. A po miesiącu takich soków spadek żelaza, ospalosc,zmęczenie. Dajcie spokój.

    • 4 1

    • prawde ci napisze yo

      sałate warto jeść w połączeniu rzodkiewki czy szynki , polędwicy czy sera , lub salami , kiełbasek , kiełbasy prawdziwej 100 %

      • 0 1

  • (2)

    Polecam taką diete , albo chociaż spożywanie bananów na noc lub w dzień czy jabłek mandarynek , sok grejfrutowy , porzeczkowy , jabłkowym , brzoskwiniowy , dobrze trawia oczyszczają , wypicie wieczorem lub w nocy takiego soku szklanki chociaż 0,5 LUB 0,4 , pomaga łatwe na luzie bez problemu oddać wiadomo co :)

    • 1 0

    • (1)

      Jabłko, burak, marchewka, imbir - 300 ml na noc a rano przeciąg w jelitach ;)

      • 1 0

      • Polskie Pomidory maja w sprzedazy taki sok BURAK + IMBIR + cytryna + jablko mozna do tego dodac jeszcze marchewke albo cos ostrego smakuje super
        https://polskiepomidory.com.pl/
        .

        • 0 0

  • świetna metoda! (3)

    Ja dopiero się przekonuję co do tego, że takie soki to świetna metoda na codzienne dostarczanie swojemu organizmowi solidnej dawki owoców i warzyw! Do takich soków można dodać nawet najbardziej nielubiane (ale zdrowe) warzywo i praktycznie nie czuć jego smaku. Super sprawa! Mam w domu sokowirówkę, ale słyszałam, że wyciskarki są lepsze. Czy to prawda, ktoś wie?

    • 1 2

    • (2)

      Tak, wyciskarki rzeczywiście sprawdzają się lepiej. Najlepsze są te pionowe i wolnoobrotowe, jak Kuvings C9500. Sok jest jedwabisty i sycący i, co najważniejsze te wyciskarki super się myje.

      • 1 0

      • świetna metoda! (1)

        A gdzie można taką wyciskarkę kupić na przykład?

        • 0 1

        • świetna metoda!

          Ja kupowałam akurat przez internet w sklepie prowita, więc możesz tam sprawdzić.

          • 0 1

  • Warto chociaż raz w życiu spróbować takiej opcji i samemu wyrobić sobie zdanie na ten temat. Jednemu bardzo takie rozwiązanie się spodoba, ale innemu niekoniecznie. Ja miałam kurację od SportFood i soki bardzo mi smakowały. Czuć było, że ktoś miał pomysł na ich wykonanie i do tego nie oszukiwał przy wybieraniu składników. Po skończonym detoksie poczułam fajny efekt lekkości i oczyszczenia. Na co dzień staram się odżywiać zdrowo, więc myślałam, że nie będzie żadnych efektów, ale pozytywnie się zaskoczyłam.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane