- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (48 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?
Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że wydajemy dużo pieniędzy, często musimy wyrzucać nadmiar niezużytych i popsutych produktów, a nierzadko i tak zamawiamy jedzenie, bo ze względu na nasz tryb życia nie mamy już czasu stać w kuchni w danym dniu. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" zebrałam proste sposoby na to, by dobrze się zorganizować i zaplanować jadłospis na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze oraz w dużej mierze zapobiega marnowaniu się żywności.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Często robimy zakupy bezmyślnie - kupujemy całe siaty jedzenia pod wpływem impulsu lub ze względu na cenową okazję. Czasem, mimo że lodówka jest pełna, i tak pojawiają się myśli: "Nie mam pomysłu co zjeść". Kiedy już wymyślimy ciekawą opcję na posiłek, okazuje się, że trzeba znowu iść do sklepu i dokupić brakujące produkty. Tymczasem przy odpowiednim planowaniu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze oraz zdrowie.
Zanim zaczniesz planować
Rozpoczynamy planowanie
Krok 1 - wypisz to, co lubisz
Wypisz wszystkie swoje ulubione potrawy. Nie zapominaj o tych, których przepisy masz w małym palcu - jeśli znamy przepis, spędzimy mniej czasu w kuchni. Możesz także zapisać, jakie dania chcesz wypróbować po raz pierwszy. Wypisz również owoce i warzywa, na które akurat w danym miesiącu jest sezon i które chcesz kupić. Jeśli chcesz, możesz także przejrzeć gazetki promocyjne sklepów spożywczych, w których najczęściej robisz zakupy, i dostosować później wybrane dania do aktualnych rabatów.
Krok 2 - sprawdź, co masz w swojej lodówce i szafkach
Ważne jest, aby wykorzystać to, co już masz. Planując posiłki na kolejny tydzień, zużywaj w pierwszej kolejności świeże produkty z twojej lodówki. Następnie warto zajrzeć do szafek i sprawdzić, jakie rodzaje kasz, makaronów czy strączków możesz wykorzystać, zanim ich data przydatności do spożycia minie.
Krok 3 - wypisz dania obiadowe, które chcesz przygotować w danym tygodniu
Obiady są zazwyczaj najbardziej czasochłonnym posiłkiem w ciągu dnia. Polecam planowanie obiadów na dwa dni - gotujemy raz, a na drugi dzień mamy już gotowy posiłek do odgrzania. Pamiętaj, żeby każdy obiad był zbilansowany, czyli zawierał źródło białka (mięso, ryby, jajka, strączki), źródło węglowodanów (makaron, ziemniaki, kaszę, ryż lub pieczywo) i źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, pestki).
Krok 4 - wypisz, jakie śniadania, drugie śniadania i kolacje chcesz jeść w danym tygodniu
W dni, gdy się spieszysz, postaw na proste i szybkie śniadania. Kiedy rano masz więcej czasu, możesz zaplanować coś bardziej czasochłonnego. Tak samo z kolacją - planuj tak, abyś miał czas zrealizować dany przepis i wykorzystać kupione produkty. Śniadania i kolacje również najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.
Na szybkie śniadanie sprawdzą się owsianki, jajecznica, kanapki bądź placuszki. Na kolację możesz kombinować z różnymi sałatkami, zupami lub również postawić na kanapki. To, co wybierzesz, zależy od twojego smaku, budżetu oraz czasu, jakim dysponujesz w danym dniu. Jeśli zabierasz ze sobą drugie śniadanie bądź lunch na wynos, np. do pracy, warto zastanowić się, co weźmiesz i jak to będziesz przechowywać. Niektórzy w pracy mają możliwość włożenia posiłku do lodówki lub odgrzania i zjedzenia go na ciepło.
Krok 5 - stwórz listę zakupów
Dzięki przemyślanemu planowaniu diety może okazać się, że lista na cały tydzień nie jest wcale taka długa. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Na koniec sprawdź jeszcze, czy czasem nie masz w domu czegoś, co znalazło się na liście zakupów. Może okazać się, że wykreślisz kilka pozycji.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą ci w rozpoczęciu planowania jadłospisu. Planowanie swoich posiłków ma wiele korzyści i mimo że poświęcisz trochę czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków na cały tydzień, to uwierz, że znacznie usprawni ci to gotowanie i skróci czas spędzony w kuchni oraz w sklepach.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2021-10-14 19:05
(5)
A ja poprostu nie umiem planować posiłków na kilka dni. Za duży haos w sklepie, kupowanie mnóstwa rzeczy. Sklepy pełne są jedzenia i codziennie można kupić świeże rzeczy a nie zakiszone w lodówce od tygodnia. Na sama myśl ze muszę zrobić zakupy na parę dni np. na święta już jestem zła. No tak mam
- 23 3
-
2021-10-14 19:07
Jak się ma w domu zapasy jedzenia, to więcej się je. A i zakupu robi się częściej
- 5 8
-
2021-10-14 21:47
Polecam
Kartkę ,spis co chcesz kupić. Niedoceniane a bardzo skuteczne. Robię plan w piątek,kiedy też planuje co będę gotowała . Nie sztywno,wypisuje też alternatywę w.oparciu o to co już mam a co ewentualnie muszę dokupić. Warunek to twardo trzymać się kartki . To naprawdę pomaga . Zauważyłam że mniej wydaje kasy na jedzenie.
- 5 0
-
2021-10-14 19:56
(2)
ale planować masz w domu na spokojnie, a nie w sklepie przed półkami z produktami :-)
- 8 0
-
2021-10-14 20:25
(1)
No tak, ale nawet w domu nie lubie planować
- 3 1
-
2021-10-15 06:30
Tylko po co to "ale po co"? Obiektywnie takie rozwiązanie jest dobre, jeśli ktoś ceni czas i chce zminimalizować marnowanie (pieniędzy, jedzenia). A Ty możesz robić po swojemu, jeśli tak wolisz.
- 5 0
-
2021-10-15 08:54
Ania
Polecam zrobić arkusz w Excelu, wypisać dania które lubimy, dodać każdy składnik+ ilość potrzebnych produktów do stworzenia tych dań i generowania listy zakupów :)
Zgadzam się z tym, że czasami mamy ochotę coś zamówić bo zwyczajnie nie chce nam się nic gotować ale planowanie to przede wszystkim oszczędność czasu (nie latamy do sklepu co drugi dzień) i pieniędzy (kupujemy to co na liście). Już nie wspomnę o zmniejszeniu ilości wyrzucanego jedzenia :) miłego dnia wszystkim :))- 4 2
-
2021-10-14 22:35
Racjonalna dieta i SPORT (2)
Bzdury dietetyczne. Jemy 70 % czysto 30 % dajmy sobie trochę luzu dla psychiki typu raz w tyg pizza na przykład albo jakiś burger. Wystarczy liczyć kalorie i codziennie się ruszać i będzie dobrze. Racjonalna dieta i sport to klucz do sukcesu
- 8 6
-
2021-10-15 10:32
Właśnie racjonalna. Tylko jak kupujesz bez planowania na głodnego w sklepie cokolwiek na szybki obiad to nigdy to nie jest racjonalne.
- 8 0
-
2021-10-15 06:31
Gdzie ta bzdura??
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.