- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Okiem dietetyka: letnie produkty sezonowe
W lecie mamy w Polsce dostęp do ogromnej ilości świeżych owoców i warzyw od lokalnych dostawców. Ta pora roku szczególnie obfituje w różne produkty, które warto wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień. Z tego artykułu w cyklu "Okiem dietetyka" dowiecie się, po jakie produkty warto sięgać latem.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Sezon letni obfituje w ogrom różnorodnych produktów sezonowych - są to przede wszystkim różnorodne warzywa i owoce. Oprócz cennych witamin i minerałów są one także źródłem wody, która jest niezwykle ważna szczególnie w trakcie upałów. W tym zestawieniu wybrałam kilka spośród letnich warzyw i owoców, których moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować latem.
Bób
Jeśli zastanawiam się nad produktami, które kojarzą mi się z latem, to na pewno wśród pierwszych, o których pomyślę, musi znaleźć się bób. Chociaż nie wszystkim kojarzy się dobrze, latem warto dać mu szansę. Strączek ten cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i białka roślinnego oraz niską zawartością tłuszczu. W lecie warto zrobić sałakę z bobem, pomidorami i truskawkami, makaron w kremowym sosie z bobu, hummus bobowy, kotlety czy nawet zupę z bobu. Należy jednak pamiętać, aby bobu nie przegotować, ponieważ straci swój piękny zielony kolor i dobry smak.
Owoce jagodowe i pestkowe
Truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, jeżyny, porzeczki, a także wiśnie, czereśnie, morele i brzoskwinie to definitywnie owoce najbardziej kojarzące się z latem. Nie warto oszczędzać na owocach o tej porze roku, ponieważ ich smak jest wtedy niezastąpiony. Soczyste, słodkie i pełne smaku owoce mogą stanowić przekąskę, ale również bazę do kompotu, dodatek do sałatki czy nawet zaskakujący element do dania mięsnego. Witaminy i minerały zawarte w tych owocach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i są zdecydowanie lepszą przekąską od kupionych słodyczy. Owoce te dobrze sprawdzą się również na smoothie, dodatek do nocnej owsianki oraz gaszące pragnienie domowe lody w upalny dzień.
Arbuz i melon
Arbuzy i melony to orzeźwiające owoce, które idealnie sprawdzają się jako przekąska w upalne dni. Dzięki dużej zawartości wody dobrze nawadniają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują schłodzone. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie lekkiej sałatki lub zimnej lemoniady. Do arbuza znakomicie pasuje ser feta, dlatego warto przełamać nim smak popularnej sałatki greckiej. Z żółtego melona natomiast można zrobić gazpacho, dodać go do guacamole, a także skomponować na kanapce lub w sałatce z grillowaną piersią z kurczaka lub szynką parmeńską.
Ogórki
Lato to sezon przede wszystkim na ogórki, które mimo że dostępne są w sklepach cały rok, to w wakacyjne miesiące smakują jak nigdy. Mizeria i tzatziki chyba najbardziej kojarzą się ze świeżymi zielonymi ogórkami. Są one także niezastąpionym dodatkiem do wielu różnych sałatek. Latem koniecznie warto wypróbować lemoniadę ogórkową z dodatkiem cytryny i mięty. Ogórki gruntowe to także niezastąpiony element w przygotowywaniu przetworów na zimę. Kiszone ogórki to bardzo wartościowy i smaczny dodatek do jesiennych i zimowych dań, dlatego warto już w lecie pomyśleć o tym, aby przygotować zapasy na chłodniejsze miesiące.
Pomidory
U mnie lato bez pysznych pomidorów się nie obejdzie. Dojrzewające naturalnie w słońcu pomidory są tak pyszne, aromatyczne i soczyste, że nie wyobrażam sobie lata bez nich. Najlepiej smakują na surowo jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale warto przygotować z nich również potrawy na ciepło. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii lub oregano zdecydowanie różni się od tego, który możemy przygotować zimą z gotowej passaty lub pomidorów z puszki. W lecie możemy też przygotować pyszne faszerowane pomidory. Nadmiar pomidorów można natomiast przerobić do słoików.
Podsumowanie
Lato jest porą roku, która obfituje w pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jest to najbardziej barwna pora roku, która daje możliwość dostępu do wartościowych produktów, które nie są sprowadzane z dalekich stron świata. Hodowla sezonowych produktów spożywczych w ogródku czy na balkonie przynosi wiele satysfakcji i radości ze spożywania samodzielnie wyhodowanych smakołyków, dlatego warto ją rozważyć.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2022-08-31 16:21
Ogródek
Cisza, spokój, natura wokół. Wytchnienie od miasta oraz własne warzywka. Polecam każdemu.
- 16 1
-
2022-08-31 16:06
(2)
Gdzie ten smak pomidora... nawet malinowe to już jakieś bida podróby. CZy to z rynku,delikatesów czy popularnej biedry. O cenach to nie wspomne.
- 28 0
-
2022-08-31 16:37
Rynek w Pruszczu (1)
gdzie sprzedają gospodarze i rolnicy ( oczywiście są też stoiska typowo kupił i sprzedał)
Polecam i każdy sobie coś wybierze dla siebie- 5 0
-
2022-08-31 21:28
W jakie dni jest rynek?
- 3 0
-
2022-08-31 17:38
Uwielbiam te artykuły o hodowli pomidorow na 3m2 balkonu (1)
Jaka wydajność? Też lubię pomidory bez oprysków, ale przeciętnie to 2 pomidory na balkon. Szkoda wody przez 3 miesiące na jedną sałatkę.
- 19 3
-
2022-09-01 08:24
dla nie których szklanka zawsze do połowy pusta:)
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.