• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Okiem dietetyka: letnie produkty sezonowe

Viola Urban
31 sierpnia 2022, godz. 14:00 
Arbuz to orzeźwiający owoc, który idealnie sprawdza się jako przekąska w upalne dni. Warto połączyć go np. ze słoną fetą i wyczarować oryginalną sałatkę! Arbuz to orzeźwiający owoc, który idealnie sprawdza się jako przekąska w upalne dni. Warto połączyć go np. ze słoną fetą i wyczarować oryginalną sałatkę!

W lecie mamy w Polsce dostęp do ogromnej ilości świeżych owoców i warzyw od lokalnych dostawców. Ta pora roku szczególnie obfituje w różne produkty, które warto wykorzystywać w swojej kuchni na co dzień. Z tego artykułu w cyklu "Okiem dietetyka" dowiecie się, po jakie produkty warto sięgać latem.





Czy korzystasz na co dzień ze świeżych produktów sezonowych?

Jak już pewnie wiecie, odżywianie sezonowe jest wspaniałym sposobem na dostarczenie do organizmu wielu wartościowych składników. Produkty, które pojawiają się w sklepach i na lokalnych targach w danym sezonie, wypełnione są witaminami i minerałami. Gdy spożywamy produkty, które naturalnie rosną i dojrzewają w naszym klimacie, ich droga od rolnika na nasz talerz jest zdecydowanie krótsza, co pozwala na zachowanie ich cennych wartości, pysznego smaku i świeżego zapachu.

Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Sezon letni obfituje w ogrom różnorodnych produktów sezonowych - są to przede wszystkim różnorodne warzywa i owoce. Oprócz cennych witamin i minerałów są one także źródłem wody, która jest niezwykle ważna szczególnie w trakcie upałów. W tym zestawieniu wybrałam kilka spośród letnich warzyw i owoców, których moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować latem.

Bób cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i białka roślinnego oraz niską zawartością tłuszczu. Bób cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i białka roślinnego oraz niską zawartością tłuszczu.

Bób



Jeśli zastanawiam się nad produktami, które kojarzą mi się z latem, to na pewno wśród pierwszych, o których pomyślę, musi znaleźć się bób. Chociaż nie wszystkim kojarzy się dobrze, latem warto dać mu szansę. Strączek ten cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i białka roślinnego oraz niską zawartością tłuszczu. W lecie warto zrobić sałakę z bobem, pomidorami i truskawkami, makaron w kremowym sosie z bobu, hummus bobowy, kotlety czy nawet zupę z bobu. Należy jednak pamiętać, aby bobu nie przegotować, ponieważ straci swój piękny zielony kolor i dobry smak.

5
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
Dietetyk ActivReha
Gdynia, Falista 16/11
8.9


Owoce jagodowe i pestkowe



Truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jagody, jeżyny, porzeczki, a także wiśnie, czereśnie, morele i brzoskwinie to definitywnie owoce najbardziej kojarzące się z latem. Nie warto oszczędzać na owocach o tej porze roku, ponieważ ich smak jest wtedy niezastąpiony. Soczyste, słodkie i pełne smaku owoce mogą stanowić przekąskę, ale również bazę do kompotu, dodatek do sałatki czy nawet zaskakujący element do dania mięsnego. Witaminy i minerały zawarte w tych owocach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i są zdecydowanie lepszą przekąską od kupionych słodyczy. Owoce te dobrze sprawdzą się również na smoothie, dodatek do nocnej owsianki oraz gaszące pragnienie domowe lody w upalny dzień.

Arbuz i melon



Arbuzy i melony to orzeźwiające owoce, które idealnie sprawdzają się jako przekąska w upalne dni. Dzięki dużej zawartości wody dobrze nawadniają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują schłodzone. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie lekkiej sałatki lub zimnej lemoniady. Do arbuza znakomicie pasuje ser feta, dlatego warto przełamać nim smak popularnej sałatki greckiej. Z żółtego melona natomiast można zrobić gazpacho, dodać go do guacamole, a także skomponować na kanapce lub w sałatce z grillowaną piersią z kurczaka lub szynką parmeńską.

Sezon letni obfituje w ogrom różnorodnych produktów sezonowych - są to przede wszystkim różnorodne warzywa i owoce. Sezon letni obfituje w ogrom różnorodnych produktów sezonowych - są to przede wszystkim różnorodne warzywa i owoce.

Ogórki



Lato to sezon przede wszystkim na ogórki, które mimo że dostępne są w sklepach cały rok, to w wakacyjne miesiące smakują jak nigdy. Mizeria i tzatziki chyba najbardziej kojarzą się ze świeżymi zielonymi ogórkami. Są one także niezastąpionym dodatkiem do wielu różnych sałatek. Latem koniecznie warto wypróbować lemoniadę ogórkową z dodatkiem cytryny i mięty. Ogórki gruntowe to także niezastąpiony element w przygotowywaniu przetworów na zimę. Kiszone ogórki to bardzo wartościowy i smaczny dodatek do jesiennych i zimowych dań, dlatego warto już w lecie pomyśleć o tym, aby przygotować zapasy na chłodniejsze miesiące.

W lecie możemy przygotować pyszne faszerowane pomidory. Nadmiar pomidorów można natomiast przerobić do słoików. W lecie możemy przygotować pyszne faszerowane pomidory. Nadmiar pomidorów można natomiast przerobić do słoików.

Pomidory



U mnie lato bez pysznych pomidorów się nie obejdzie. Dojrzewające naturalnie w słońcu pomidory są tak pyszne, aromatyczne i soczyste, że nie wyobrażam sobie lata bez nich. Najlepiej smakują na surowo jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale warto przygotować z nich również potrawy na ciepło. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii lub oregano zdecydowanie różni się od tego, który możemy przygotować zimą z gotowej passaty lub pomidorów z puszki. W lecie możemy też przygotować pyszne faszerowane pomidory. Nadmiar pomidorów można natomiast przerobić do słoików.

Podsumowanie



Lato jest porą roku, która obfituje w pyszne sezonowe warzywa i owoce. Jest to najbardziej barwna pora roku, która daje możliwość dostępu do wartościowych produktów, które nie są sprowadzane z dalekich stron świata. Hodowla sezonowych produktów spożywczych w ogródku czy na balkonie przynosi wiele satysfakcji i radości ze spożywania samodzielnie wyhodowanych smakołyków, dlatego warto ją rozważyć.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (20)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane