• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: najzdrowsze kuchnie świata

Viola Urban
3 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie.

Zdrowa kuchnia to taka, która obfituje w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, ryby, fermentowane produkty mleczne oraz korzystnie działające kwasy tłuszczowe. W zdrowym jadłospisie powinno ograniczać się spożycie mięsa i tłuszczów zwierzęcych, a także żywności wysoko przetworzonej oraz nadmiaru białego cukru. Kuchnie różnych zakątków świata mogą być ogromną inspiracją do codziennego zdrowego gotowania.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


W ostatnim tekście z cyklu "Okiem Dietetyka" pisałam o tym, na czym polega dieta śródziemnomorska i jakie korzyści płyną z jej stosowania. Tymczasem każdy kraj posiada swoją kulturę, której sporą częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Trudno wybrać jedną najzdrowszą kuchnię, dlatego w tym artykule przedstawię najzdrowsze kuchnie świata i ich charakterystyczne cechy.

Kuchnia japońska



Moja ulubiona kuchnia to:

Kuchnia japońska często podawana jest jako wzór najzdrowszej na świecie kuchni ze względu na to, że większość potraw bazuje na połączeniu warzyw i ryb, które należą do najmniej kalorycznych produktów, będących zarazem najbardziej wartościowymi pod względem zawartości składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Japończycy preferują w swojej kuchni przede wszystkim produkty świeże, które traktują z ogromnym szacunkiem.

Flagową potrawą w Japonii jest sushi, czyli surowa ryba z ryżem i dodatkami, zawinięta w sprasowane płaty alg. Danie to obfituje w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, wapń, jod i inne minerały. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w warzywach i algach mają działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia się organizmu.

Na co dzień Japończycy spożywają dużo ryżu bogatego w błonnik pokarmowy, a w ich menu często pojawiają się także produkty kiszone korzystnie oddziałujące na mikroflorę i pracę jelit. W kuchni japońskiej dużą rolę odgrywają również produkty sojowe, a tofu stanowi bazę wielu potraw. Produkt ten jest bogaty przede wszystkim w białko roślinne, minerały oraz izoflawony, a jego częste spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

W Japonii rzadko można spotkać osoby otyłe czy z nadwagą, za to uznaje się ją za kraj długowieczności.



Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę. Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę.

Kuchnia indyjska



Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana, ale słynie głównie z ostrych i wyrazistych smaków. Nie istnieje bez przypraw, takich jak: kolendra, curry, kurkuma, chili, szafran, cynamon, gorczyca, goździki, pieprz i kardamon. Przyprawy te mają wiele prozdrowotnych właściwości. Przykładowo kurkuma, która jest głównym składnikiem indyjskiego curry, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W kuchni indyjskiej na co dzień wykorzystywane są pełnoziarniste zboża, kasze i ryż, a także orzechy, kiełki, owoce, świeże warzywa i miód.

Mieszkańcy Indii korzystają również z fermentowanych napojów mlecznych. Klasycznym przykładem ich wykorzystania jest zdrowy napój lassi, przygotowany z jogurtu, wody, owoców i przypraw, np. kardamonu. Łatwe w przygotowaniu potrawy ze strączków stanowią podstawę codziennej diety Hindusów. W kuchni indyjskiej używane są m.in.: groch, soczewica, fasola lub ciecierzyca, z których przyrządza się popularną potrawę o nazwie dal. Dania mięsne, głównie z kurczakiem i baraniną, występują przeważnie w regionach północnych Indii, natomiast w południowym regionie tego kraju serwuje się w dużej mierze kuchnię wegetariańską oraz dania z owocami morza.

Mieszkańcy Indii rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a ich dieta z całą pewnością odgrywa w tym znaczącą rolę.

Sprawdź, co i gdzie zjeść w Gdańsku, Gdyni i Sopocie



Kuchnia śródziemnomorska



Śródziemnomorski sposób żywienia często promowany jest przez specjalistów do spraw żywienia nie bez powodu. Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie! Każdy kraj basenu Morza Śródziemnego bazuje na podobnych zasadach żywienia, jednak ma swoje elementy charakterystyczne. Wyróżniamy kuchnię grecką, włoską, francuską i hiszpańską. Na szczególną uwagę zasługuje kuchnia grecka.

Osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. Osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę.
W kuchni śródziemnomorskiej przede wszystkim królują owoce i warzywa w różnych formach. Warzywa i owoce dojrzewające w słonecznym, śródziemnomorskim klimacie mają nie tylko wyjątkowy smak, ale także obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Takie produkty są bogactwem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Ponadto w kuchni basenu Morza Śródziemnego znajdziemy sporo ryb i owoców morza dostarczających, oprócz pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, a także różnorodne strączki jako źródła białka roślinnego i błonnika. Mięso natomiast odgrywa w tej kuchni rolę drugoplanową.

Na co dzień używane są w niej ziarna bogate w błonnik oraz sery zawierające wapń, witaminy i białko. Jako główne źródło korzystnego tłuszczu wykorzystywana jest prozdrowotna oliwa z oliwek, a tłuszcz zwierzęcy jest mocno ograniczany. Dużą rolę w kuchni śródziemnomorskiej odgrywają świeże zioła i przyprawy, które oprócz podkręcenia smaku potraw dodają im dodatkowych cennych właściwości zdrowotnych. Zioła i warzywa przyprawowe najczęściej stosowane w kuchni śródziemnomorskiej to: bazylia, oregano, koper włoski, a także mięta, koper ogrodowy, czosnek i cebula.

Wszystkie wyżej wymienione elementy tej kuchni sprawiają, że osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę i przez długie lata cieszą się zdrowiem.

Podsumowanie



Jak widać, kuchnie różnych narodów mogą stanowić ogromną inspirację do zdrowego odżywiania. We wszystkich wyżej wymienionych kuchniach można znaleźć smaczne, wartościowe posiłki, dlatego nie warto ograniczać się tylko do jednej z nich. Tworząc codzienny jadłospis, należy pamiętać o tym, aby inwestować w produkty świeże i nisko przetworzone, a wykańczając posiłki, nie zapominać o dodawaniu świeżych i suszonych ziół oraz różnorodnych przypraw. A Waszym zdaniem, która kuchnia jest najzdrowsza?

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (90) 1 zablokowana

  • (18)

    Ryby u nas niestety bardzo drogie a szkoda..pozostaje golonka,schaboszczak i kurczak z fermy szprycowany chemią.Stąd 45% facetów pada przed 60tką zawały,udary czy raki.

    • 21 5

    • Sielawa lub filet z okonia,frytki,surówki 35zł.Ty chyba odsiadujesz dożywocie. (8)

      Ahahahahahahahahha.

      • 3 2

      • Dr Svenus i Julka z UG. Jesz tylko w tym towarzystwie (2)

        Brakuje tego 2,5 cm z erazmusa.

        • 5 0

        • 25 cm. (1)

          • 0 0

          • tyle to on ma wzrostu

            • 0 0

      • (4)

        Julka- gdzie taki zestaw z sielawą kupisz za 35zl? U Ciebie gdzieś w NBR czy NIL?

        • 3 3

        • "Gościniec"w Gołubiu Kaszubskim gołodupcu' (1)

          Aahahahahahahaha.

          • 3 3

          • Trochę kultury Julka z Urzędu Gminy musisz mieć.

            • 0 1

        • A jakby w domku? To proste i tanie. Za 35 zł przygotuję rybę dla 4 osób.

          • 0 0

        • sielawa w NBR, ciekawe skąd :v

          • 0 0

    • (2)

      Można odpuścić sobie jedzenie taniego mięsa codziennie na obiad (i inne posiłki) na rzecz dobrej jakości mięsa 1-2x w tygodniu. Więcej organizmowi nie potrzeba.

      • 12 1

      • (1)

        Dobry salceson,dobra martadela,pasztetowa jest dobra w jadłospisie.

        • 0 1

        • dobra mortadela z Hiszpanii kosztuje ponad 60 zł/kg, jest np w hali targowej dostepna

          • 0 0

    • (2)

      Ryby z Bałtyku - to sama tablica Mendelejewa. W dodatku wkrótce nie będzie ich wcale przy tym tempie odłowów...

      • 4 1

      • (1)

        Dorsze jak śledzie,śledzie jak szprotki

        • 4 0

        • Szprotki jak nicienie.

          • 3 0

    • kurczaki dostają antybiotyki ale wystarczy na tydzień przed ubojem powstrzymać się od podawania (2)

      i w mięsie tego już nie będzie. Hodowcy też nie są głupi i oszczędzają. Kurczak w tydzień nie zdechnie, nawet jak zachoruje. To nie jest tak że one są szkodliwe. Mam w rodzinie "producenta", piszę w cudzysłowie bo opróćz 300 świń i 20 byków ma tylko 3 tysiące kur więc jak na hodowlę masową to bardzo mało, ale wiem mniej więcej jak to działa.

      • 3 2

      • (1)

        A ja czytałam, że antybiotyki kumulują się w tkance tłuszczowej razem z innymi toksynami, zarówno u ludzi jak i zwierząt. Najwięcej jest ich więc w udach kurczaka.

        • 1 3

        • nie do końca się kumulują bo są wydalane, po to zwierzęta mają wątrobę i nerki

          • 3 0

  • (2)

    Oglądałem program o małych dzieciakach. O tym jakie są "duże". Ponoć wiele z nich non stop wsuwa piersi z kurczaka...duzo gotowców do odgrzania... Fastfoodow... Niedobrze.

    • 17 1

    • (1)

      Grubych Japończyków policzysz na palcach,tych przygotowanych do walk sumo. W statystykach podawano,że w Europie najchudsi Włosi i Francuzi. Niewątpliwie jest to wpływ diety,tacy sami też są Hindusi. Też wpływ diety. Co hamburgery robią z Amerykanów?

      • 7 0

      • hindusi nie mają co jesc dlatego chudzi

        • 1 0

  • Kuchnia japonska (15)

    Kuchnia japonska najzdrowsza na swiecie! W szczegolnosci w wydaniu europejskim sushi smazone w tempurze na głębokim tłuszczu oblane japońskim majonezem i przecukrzonym sosem teriyaki serwowane z dietetyczną Colą :) Na deser lody z zielonej herbaty. Rozmrozone lody waniliowe zmieszane z łyzka zielonej herbaty ze niby ulatwi trawienie :) Od lat obserwuje jak piekne Panie 30plus z nadwage 20plus :) objadają się na barze i pytaja: "ale to sushi to lekkostrawne?" :)

    • 26 4

    • Ale jakie dobre. Mmm. Kreweta w tempurze rządzi. (5)

      Jeszcze california rolls z łososiem i avocado.

      • 3 0

      • (4)

        No ok. Jednak sushi to super jedzenie. Duży set ok 16 szt sam opedzluje i ani brzucha mi nie wywala. Ani źle się nie czuje. Jestem najedzony. Jem regularnie raz w tygodniu. Tempura jest rewelacyjna. Nie musi być ryba. Warzywa są też super.

        • 5 0

        • To prawda. Dobre i lekkostrawne. (3)

          • 1 0

          • Przeterminowane sushi z Biedronki nie jest lekkostrawne. (2)

            • 0 2

            • przeterminowane? to już twoje standardy (1)

              • 2 0

              • Nie moje tylko Bożej Krówki,takie standardy.

                • 0 1

    • Wenus z Willendorfu

      Apollo się odezwał

      • 2 0

    • sushi smażone? tego to jeszcze nie widziałem (7)

      ja sushi dla rodzinki sam robię. Liście, ryż - ok Polski ale daje radę, ogórek, avocado i łosoś wędzony - staram się kupować od znajomego rybaka. Niemniej podobno łosoś to też wymysł Norwegów który przejęli Japończycy. Nie ważne, jest dobry. To wszystko z dodatkiem sosu sojowego ale tego naturalnie warzonego, wasabi i imbiru. Kiedyś robiłem z surowymi rybami ale znajomy lekarz mi powiedział że mogę złapać jakieś pasożyty.

      • 4 0

      • (6)

        pasożyty? wystarczy regularnie oczyszczac cialo z pasozytow raz do roku i nie ma czego sie bac.. ostatnio ludzie boja sie mniej widzialnych rzeczy :) po czym odpalaja zdrowego papierosa popijajac nadmierna iloscia alkoholu (bo przeciez dobry na trawienie) i zajadaja sie tlusta nabita antybiotykami karkowka z grilla :) czego my nie zrobimy dla zdrowia :)

        • 4 6

        • chłopie, przestać pić (2)

          po pierwsze rybie pasożyty a po drugie, antybiotyk w mięsie utrzymuje się przez tydzień. Rolas musiałby karmic świnie, antybiotykami, aż do śmierci. Kij wie tylko po co je karmić przed ubojem skoro i tak zostaną zabite, co nie? TV ci mózg lasuje.

          • 2 1

          • Ten tydzień to wyznaczył unijny koniowal? (1)

            • 0 3

            • badania lekarskie

              jakby twój organizm nie wydalał przez nerki antybiotyków które były ci podawane w chorobie to już dawno byś się zatruł i umarł

              • 2 0

        • (2)

          Niech zgadnę, regularne oczyszczanie ciała z pasożytów odbywa się za pomocą tradycyjnej chińskiej herbaty reklamowanej przez celebrytkę z Jutuba?

          Nawiasem mówiąc, unijne przepisy nakazują zamrożenie ryb na sushi w temperaturze poniżej 20 stopni przez co najmniej 24 godziny przed przyrządzeniem, właśnie w celu wybicia pasożytów. Dotyczy to oczywiście restauracji, ale warto się nad tym zastanowić jeśli ktoś lubi robić w domu.

          • 1 0

          • to co UE mówi to inna sprawa. a co do oczyszczania z pasożytów to nie jutub a Pani Barbara Kazana lekarka świetnie tłumaczy jak można sobie pomoc. no ale ludzie będą wierzyć w co chcą. tak jak uwierzyli ze na jednym lockdqwnie i 2 dawkach szprycy wszystko się skończy i wrócimy do normalności

            • 0 1

          • na pewno o tym poczytam żeby zweryfikować. Zawsze jakiś kolejny trop się przyda.

            • 0 0

  • Polska kuchnia jest najsmaczniejsza: ruskie pierogi, barszcz ukraiński i golonka po bawarsku :) (4)

    A że niezdrowa - wolę świeże ruskie, barszcz czy goloneczkę od mrożonych ryb z ryżem :)

    • 8 10

    • nic tych dan nie jest polskie :) ale tez lubie :)

      • 4 0

    • Smacznego. No i zasmażka.

      • 0 0

    • Absolutna bzdura. Wszystko mączne i kluchowate. Jak każda kuchnia mamy swoje dania, które są powszechnie lubiane ale na tym koniec. Jeżeli twoje doznania kulinarne ograniczają się do regionów naszego kraju to nic dziwnego że tak myślisz.

      • 2 1

    • Jeśli ta mrożona ryba nie jest hodowlana, to przynajmniej nie naszprycowano jej chemią, jak produkty, których używasz to wymienionych dań.

      • 0 0

  • Najzdrowsze z polskiej kuchni, zsiadłe mleko i ziemniaki"sadzeniaki"(malutkie) gotowane w mundurkach. (13)

    Tzw. polki.

    • 10 0

    • 1/2 żartem,1/2 serio. W Japonii najwięcej groźnych awarii reaktorów atomowych, (5)

      chłodzonych wodą morską,wcześniej tragedie wojenne w Hiroszimie i Nagasaki,ryby z tych mórz Oni wcinają i żyją najdłużej na świecie.

      • 6 1

      • ½ sero ½ zartem (1)

        tak sie pisze w unikodzie

        • 0 4

        • Ja tak piszę jak mi się podoba. Musi to na Rusi,w Polsce jak kto chce.

          Ja tam nie jestem w żadnym ukodzie, piszę jak chce,jak mi się podoba,jak myślę,tak po swojemu.

          • 2 1

      • raczej tylko żartem (2)

        • 1 1

        • (1)

          Raczej tylko serio,promieniowanie ma pozytywny wpływ na zdrowie? Codziennie idę do rentgena.

          • 0 2

          • no piszę przecież że nie ma pozytywnego, co jest w opozycji do postu który komentuję jakoby jedzenie napromieniowanych ryb było zdrowe

            • 1 0

    • Chyba,coś mi się wydaje,że sukces zdrowych kuchni tkwi w przyprawach i dodatkach. (3)

      Japonia-algi; Hindusi-kurkuma z,pieprzem; Włosi,Francuzi,Hiszpanie- wino czerwone,oliwki,oliwy,oleje itd.

      • 2 5

      • algi to nie dodatek (2)

        to właśnie jeden z najważniejszych substratów, bardzo dużo kwasów omega 3

        • 0 0

        • (1)

          Albo to nie potrawa,to jest dodatek do potrawa o sile rażenia bomby atomowej.

          • 0 0

          • spieramy się o nomenklaturę, ale dodatkiem nie można nazwać czegoś co nadaje jedzeniu strukturę

            • 0 0

    • Najzdrowsze na swiecie jest nasza zupa bursztynowa z morsztynem,wszystkie zupy przy niej to pikuś.

      No i nasze zupy rybne z 3 gatunków ryb słodkowodnych z niezastąpionym koperkiem i zabielane czym się da. Przy tym sushi to błahostka.

      • 8 2

    • Nocne Polaków dysputy,przy oglądaniu olimpiady z państwa najzdrowszej kuchni świata,o kuchni

      podgryzając podkurka.

      • 0 2

    • Viola,polecam krótki dystans między naszymi, gdańskimi barami mlecznymi,warto, naprawdę warto.

      • 9 1

  • No tak kuchnia zdrowa to taka która nie szkodzi jak wegańska ,a Polska Kuchnia jest bardzo zdrowa! (13)

    To ze jej sie cos wydaje to nie znaczy ze tak jest.Mieso było jest i zawsze bedzie najbardziej wartosciowym pozywieniem dla człowieka.Niezmieni tego zadna moda ,ideologia itp brednie bo genetyki człowieka sie nie zmieni .

    • 28 42

    • No tak,genetyki się nie zmieni. Chłopa ciągnie do baby i vice/versa. A wszystkich ciągnie do mięsa. (1)

      • 6 8

      • Do Neshwil,do Rzymu..

        • 0 0

    • Kuchnia wegańska szkodzi, szczepionki szkodzą, jazda na rowerze szkodzi (7)

      A geniusz po wyższej szkole marketingu wypowiada się na temat genetyki.

      • 16 2

      • szczepionki nie szkodzą, jazda na rowerze nie szkodzi, kuchnia wegańska szkodzi (4)

        jeśli ta kuchnia to twoja jedyna kuchnia. I gość ma rację, tyle o genetyce to wie każdy gamoń bo jak spojrzysz w lustro to zobaczysz że twoje trójki są kłami czyli jakby nie patrzeć ewolucyjnie zostałeś również do mięsa przystosowany. Masz minusa za czepiactwo. Gdyby przyjąć twój tok rozumowania to byś nie potrafił nawet koła w samochodzie zmienić bo nie jesteś mechanikiem.

        • 3 7

        • Stomatologia, genetyka, co za różnica? (1)

          • 2 2

          • cóż to geny spowodowały że stomatolog ma się nad czym zastanawiać

            w tej kwestii

            • 1 1

        • (1)

          Polecam spojrzeć na kły goryla, który jest owoco - i owado - żerny. I taki to ma właśnie związek z jedzeniem mięsa. Żaden.

          • 2 3

          • skoro w jego kale znaleziono DNA innych małp czy antylopowatych to znaczy że od czasu do czasu je jednak zje. Nie ma innego wytłumaczenia na posiadanie kłów niż mięsożerność. Poza tym goryl jest koprofagiem bo jako że jego dieta głównie (nie wyłącznie) składa się z roślin to jego układ pokarmowy ich nie trawi do końca. Natomiast wśród naczelnych człowiek ma zdecydowanie najkrótsze jelito grube i najdłuższe cienkie co sprawia że najlepiej trawi skoncentrowane źródła energii takie jak mięso. Jesteśmy wszystkożerni.

            • 2 1

      • Najlepszym dowodem na cudowność diety wegańskiej jest lud Korei Północnej. (1)

        Wydaje się, ze o samej trawie to człowiek nie ma prawa żyć, a tu proszę. Może robaki w trawie siedzą jakieś i to dlatego?

        • 2 1

        • trudno z tym argumentem polemizować ;)

          natomiast nawet jeleń od czasu do czasu zje truchło ptaka, albo kot trochę trawy. Nikt nie jest wyłącznie mięso lub roślinożerny. Ale my ludzie jesteśmy najlepiej przystosowani do jedzenia wszystkiego, co nie znaczy że możemy z czegoś rezygnować.

          • 3 0

    • Dlatego Polacy są tacy zdrowi przecież.

      • 8 0

    • Hahaha (1)

      Janusz, który zapewne ledwo skończył podstawówkę, będzie dyskutował z dietetykiem? Hahhaha! To jej się nie wydaje, taki jest fakt, cebulaku, ale żeby to wiedzieć, musiałbyś znać mechanizmy działania ludzkiego organizmu oraz procesy jakie w nim zachodzą, gdy jemy mięso. Przykładowo powstawanie stanów zapalnych przez tłuszcze nasycone, utlenianie cholesterolu w naczyniach krwionośnych i powodowanie miażdżycy, czy długotrwałe gnicie w jelitach i zaburzanie mikroflory przez mięso. Myślisz, cebulaku, że przez przypadek tyle osób umiera na nowotwory i choroby serca?

      Absolutną podstawą ludzkiej diety i jednym z najzdrowszych produktów od wielu, wielu lat są ziarna (kasze, ryż, owies), a w czasach zbieractwa były owoce i orzechy. I nie wypowiadaj się na temat, o którym nie masz pojęcia.

      • 1 3

      • następny gamoń co dietetyków dobiera wg ideologii, a lekarz to dla niego konował

        Nauka mówi o wszystkożerności, nawet piramida żywieniowa zakłada jedzenie produktów zwierzęcych. Ale jak się wiedzę czerpie tylko z forum trojmiasta oraz od kolegów z gimnazjum to potem się takie głupoty opowiada. Nadmiar, powtórzę bo nie zrozumiesz analfabeto, nadmiar powoduje choroby a nie sam fakt jedzenia mięsa. Poza tym miażdżyca to proces znacznie bardziej skomplikowany niż sam cholesterol. Dokłada się do niego choćby nadciśnienie. Najpierw gadasz bzdury a potem opowiadasz truizmy o kaszach, by w połączeniu nadać sobie nutkę wiarygodności. Jasne że kasze są zdrowe i ogólnie warzywa, ale mięso tak samo. Wszystko w rozsądnych ilościach.

        • 2 0

  • Kuchnia Baltyckomorska the best (2)

    ryby kartofle warzywa i owoce

    • 8 1

    • Pólki że śledziem rarytas ze zsiadlym mlekiem. Mięso musi być,cielęcina,baranina,z królika. (1)

      • 3 0

      • chude ze świnki,z wolu.

        • 1 0

  • Jak widzę imię Viola

    To już się zastanawiam czy czytać dalej...

    • 10 7

  • Jedzenie, jedzeniem. (1)

    Ale przede wszystkim ludzie na wschodzie nie siedzą na tyłku i nie tyją. Nadwaga istnieje, bo samochód i bierne aktywności odpoczynkowe. Spójrzcie na Japonię - tak samo utechnologiczniony kraj jak Stany, jedzą dużo przetworzonych śmieci ze swoich "wygodnych sklepów", a i tak są szczupli, ponieważ od dzieci w szkole wymaga się aktywności, a dorośli w korpo dostają karnety na siłownie i są sprawdzani czy chodzą. Wystarczy:
    1. Przesiąść się na rower ( jeżeli mieszkamy do 20km od pracy, choć i dalej to nie problem)
    2. Odstawić alkohol w tygodniu.
    3. Po obiedzie/kolacji (nie wiem kto o której co je) nie oglądać telewizji tylko iść na spacer.
    4. Nie brać dokładek.
    5. Pić dużo wody.

    Jak ktoś musi jechać do pracy autem to musi znaleźć po pracy czas na godzinę ruchu - cudów nie ma.

    A jeść można wtedy co się chce (byle nie same chipsy i czekoladę)

    • 6 3

    • się nie zgodzę z Tobą bo każdy ma indywidualne preferencje, jeden prawie nic nie je i tyje a drugi chodzi głodny jak wilk i ciągle chudy, dojazdy rowerem?ok ale do 5km powyżej to strata czasu (o ile oczywiście masz dobrą ściężkę rowerową), odstawić alkohol? nie trzeba, trzeba tylko zmienić na lepszej jakości,mniejszą ilość i nie pić mocnego alkoholu, w ogóle, telewizji w ogóle nie oglądać tylko spacerować, z tym sięzgadzam, max 3 posiłki dziennie, kolacji nie jeść albo jeść wieczorny obiad jak Włosi, jeśc tylko tyle i wejdzie, nie futrować na siłę, mięso max 3-4 razy w tygodniu, porzucić wieprzowinę na rzecz krowy i kurek, nie pić słodkich napjoów gazowanych, nie jeść słodyczy i czekolady, ciast ciasteczek, bułeczek itd

      • 0 0

  • Mniej mięsa, więcej strączków (1)

    Mniej ziemniaków, więcej ryżu. Mniej smażenia, więcej gotowania, najlepiej na parze. Mniej chleba, więcej ziarna i kasz. Mniej piwa, więcej wody.

    • 22 1

    • makaron lepszy niż ryż

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane