Wiadomości

Okiem dietetyka: niezłe ziółka, czyli jak wykorzystać świeże zioła w kuchni

Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek.
Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek. fot.123rf.com

Świeże zioła to bogactwo składników odżywczych, witamin i olejków eterycznych. Ich piękny zielony kolor ładnie prezentuje się nie tylko na parapecie lub kuchennym blacie, ale również na talerzu. Poza walorami estetycznymi dodatek świeżych ziół do potrawy pozwala na uzyskanie ciekawych połączeń smakowych, jak i wydobycie zupełnie nowych aromatów.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Przyprawy i zioła najczęściej:

kupuję w markecie 52%
wyszukuję w sklepach zielarskich i na targowiskach 22%
uprawiam samodzielnie 22%
zamawiam przez internet 4%
zakończona Łącznie głosów: 132
W ostatnim tekście z cyklu Okiem Dietetyka pisałam o znaczeniu witaminy B12 w diecie. Dzisiaj przybliżę wam korzyści stosowania ziół w kuchni i zdradzę trochę praktycznych porad na temat łączenia konkretnych ziół z określonymi smakami.

Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek. Są one dostępne w większości supermarketów. Obok nich znajdziemy także świeże oregano, rozmaryn, melisę, szałwię, tymianek czy kolendrę. Jeśli chcesz dodawać świeże zioła do potraw, ale nie wiesz jak się za to zabrać, to po przeczytaniu tego artykułu, będziesz już wiedzieć.

Bazylia świetnie sprawdzi się do makaronów, pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw.
Bazylia świetnie sprawdzi się do makaronów, pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw. fot. lightfieldstudios / 123rf.com

Jak wykorzystać zioła do dań na słono?



Bazylia, kojarząca się głównie z daniami kuchni włoskiej, świetnie sprawdzi się do pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw, makaronów. Można ją też w całości razem z łodygą zmiksować na zielone pesto. Stosuje się ją również do potraw mięsnych z drobiu, wieprzowiny, jagnięciny i baraniny oraz do ryb i zup, np. ziemniaczanej, fasolowej, grochowej czy pomidorowej. Świeżych listków bazylii z powodzeniem można używać do przygotowania masła ziołowego, zimnych sosów, twarożków i sałatek.

Świeżą natkę pietruszki można dodawać do większości dań, np. zup, sosów, sałatek, serów, dań z warzyw, potraw mięsnych. Świeża pietruszka w połączeniu z czosnkiem dobrze komponuje się z pieczoną jagnięciną, grillowanymi stekami, rybą i kurczakiem. Niezastąpionym dodatkiem do twarożków, omletów, owoców morza oraz ryb jest koperek. Może służyć również jako dodatek do chłodników, sałatek ziemniaczanych i urozmaicać wszelkie potrawy z ogórków.

Świeżą miętę używa się do przyrządzania jagnięciny, a także sałatek warzywnych. Świeże listki można dodać do twarożku, szpinaku, pomidorów oraz gotowanego drobiu. Spróbuj groszku z dodatkiem świeżej mięty, a z pewnością powtórzysz to zestawienie w swojej kuchni. Możesz na sam początek przygotować risotto z mrożonym, zielonym groszkiem, cytryną i miętą.

2
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
w rankingu Dietetycy, leczenie otyłości
Akademia Skutecznej Diety
Gdańsk, mjr. Hubala 14
9.5/10
+ Oceń


Rozmaryn świetnie podkreśli smak ryby. Stosuje się go również w połączeniu z tłustymi mięsami.
Rozmaryn świetnie podkreśli smak ryby. Stosuje się go również w połączeniu z tłustymi mięsami. fot. Petr Goskov / 123rf.com
Oregano warto dodawać do dań z pomidorami, różnorodnych sosów, pizzy i mięs. Świetnie pasuje do sałatki greckiej. Oregano pasuje również do drobiu, dziczyzny, owoców morza. Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potraw. Rozmaryn stosuje się do tłustych mięs takich jak baranina, jagnięcina, wieprzowina, dziczyzna, a także do różnych zup, takich jak jarzynowa, pomidorowa, fasolowa i grzybowa. Można urozmaicić nim potrawy z ryb i owoców morza, a także dodawać go farszów mięsnych, makaronów czy nawet pizzy. Sprawdzi się jako dodatek do białej kapusty, bakłażana i gotowanych ziemniaków. Ma dość intensywny aromat, dlatego nie należy z nim przesadzać.

Tymianek pasuje do większości mięs. Można dodawać go również do zup, np. fasolowej lub grochowej, a także sałatek, sosów, bigosu, pizzy czy chleba. Niebanalne połączenie stanowi tymianek z pomarańczami, który doskonale pasuje do perliczki lub indyka. Świeża kolendra świetnie podkreśla smak w potrawach kuchni azjatyckiej. Jej dodatek w zupie lub sosie curry odmienia smak całego dania. Często używana jest również w kuchni meksykańskiej do warzyw, salsy, ryb i potraw z kurczaka.

Szałwia używana jest do potraw z cielęciny, wędlin i potraw z wieprzowiny. Można łączyć ją również z różnorodnymi sosami i indykiem. Ziemniaki zapiekane z szałwią zyskują wspaniały aromat, a gnocchi z dodatkiem czosnku i liści szałwii smażonych na oliwie tworzą proste i pyszne połączenie. Szałwia świetnie urozmaica również smak sosu śmietanowego lub beszamelowego. Nie należy stosować jej w dużych ilościach, bo danie może nabrać gorzkiego smaku. Koniecznie wypróbuj połączenie jabłka i szałwii jako nadzienia do kurczaka pieczonego w całości albo jej zestawienie z mięsem, dynią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Mięta wzbogaci smak lodów, ciast i wszelkiego rodzaju deserów.
Mięta wzbogaci smak lodów, ciast i wszelkiego rodzaju deserów. fot. Stephanie Frey /123rf.com

Jak wykorzystać zioła do dań na słodko?



Większość ziół stosowana jest zazwyczaj do potraw na słono. Jednak niektóre z nich świetnie mogą komponować się także w słodkich deserach. Miętę z powodzeniem można wykorzystywać do przygotowania lodów, ciast, serków i twarożków. Listek świeżej mięty nadaje zwykłemu deserowi, takiemu jak jogurt, galaretka, sałatka owocowa eleganckiego wyglądu i orzeźwiającego smaku. Mięta jest doskonałym partnerem czekolady. Sprawdzi się także w orzeźwiającym napoju typu mojito.

Melisa cytrynowa sprawdzi się jako dodatek do lodów, kremów i musów owocowych, zwłaszcza z truskawek lub jagód nadając im orzeźwiającego cytrynowego aromatu. Z malinami z kolei dobrze komponuje się szałwia. Szałwia tworzy także ciekawe połączenie z jabłkami i gruszkami. Możesz dodać ją np. do konfitur lub lemoniad. Pasuje także deserów, np. puddingu chia z mango, sałatki owocowej z brzoskwinią.

Orzeźwiające napoje ze świeżymi ziołami świetnie gaszą pragnienie. W upalne, letnie dni warto spróbować połączenia mięty i arbuza, a także lemoniady grejpfrutowej z rozmarynem lub lemoniady tymiankowej z borówkami. Nawet bazylię możesz spróbować w daniach na słodko, na przykład w postaci sorbetu truskawkowo-bazyliowego.

Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni.
Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. fot. fotohelin / 123rf.com

Przechowywanie ziół



Należy pamiętać, że większość ziół w doniczkach trzeba obficie podlewać. Dobrym rozwiązaniem jest hodowanie ziół samodzielnie od podstaw, ponieważ te sklepowe często szybko więdną lub usychają.

  • Świeże zioła kupione w pęczkach warto wstawić do wysokiej szklanki z wodą.
  • Zioła możesz także poszatkować, włożyć do pudełek i zamrozić.
  • Możesz zrobić także kostki lodu z dodatkiem świeżych listków i owoców, które wykorzystasz do przygotowania smakowej wody.
  • Świeże zioła można także ususzyć.


Podsumowanie



Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. Zazwyczaj wystarcza im kuchenny parapet, słońce i regularne podlewanie. Świeże zioła najlepiej dodawać pod koniec gotowania albo na wierzch przygotowanej potrawy, gdyż szybko więdną pod wpływem temperatury. Z powyższą instrukcją bez problemu wykorzystasz świeże zioła w przeróżnych, sprawdzonych zestawieniach. Jestem przekonana, że dzięki temu uda ci się odkryć wiele nowych smaków.

Opinie (12) 1 zablokowana

  • Najlepsze są herbaty ziolowe (1)

    Np. z czystka, morwy, szalwii, pokrzywy, melisy i inne. Obowiązkowo z plasterkiem cytryny i imbiru.

    • 7 3

    • Rozbawia mnie to najlepsze

      Dla każdego może znaczyć to cos innego

      • 2 0

  • Niektórzy biorą zioła za przyprawy i je niepotrzebnie suszą. A to pomyłka.

    ( I już od zarania dziejów zdania są podzielone : czy to był hejt czy porada ? )

    • 3 1

  • kocham te pseudonaukowe bezedury (4)

    ze hibiskus pomaga na cholesterol, rozmaryn na oczy a bazylia na reumatyzm i ze zawieraja bumbiliard witamin. ale polak czyta tylko onet zdrowie i blogi to mu widac wystarcza. jak sięgnąć do prawdziwych badań (niestety na ogol po angielsku, francusku i niemiecku) to okazuje sie, ze ziółka nie mają zadnego wyplywu na zdrowie

    • 5 8

    • (1)

      Buahaha, a co mają napisać, żeby leki się nie sprzedawały? Sam się wyleczyłem z astmy muchomorem czerwonym, gdzie wszędzie piszą, że jest śmiertelnie trujący, a na wschodzie jest normalnie stosowany na różne zchorzenia nawet na alzhaimera. Zanim dowiedziałem się o cm. stosowałem lek wziewny który g... dawał, a musiałbym go stosować do końca życia. Żyj dalej w iluzji i ćpaj specyfiki farmaceutyczne.

      • 4 1

      • jesz muchomory zeby leczyc sie z alzheimera

        polecam wizyte u psychiatry zanim siegniesz po kolejne grzyby

        • 1 3

    • To możesz podać jakiś link do tych swoich 'prawdziwych badań'? (1)

      Wtedy możemy skonfrontować wyniki. Ziółka mają wpływ na zdrowie wg literatury z którą ja jestem zaznajomiony.

      • 2 1

      • recepty ksiedza klimuszko to nie nauka

        • 2 1

  • (2)

    Zioła są pełne składników odżywczych? Tzn jakich ?

    • 5 1

    • Odżywczych

      • 3 1

    • zaraz zaleje cie hejt klimuszkowcow

      żuj liscie klonu są dobre. na wszystko.

      • 1 2

  • swieze a suszone

    bardziej niż świeże kocham suszone do picia. z reguły nie zbieram ich sama, bo to nie dla mnie, dlatego najczesciej kupuje malwa tea, bo maja najlepsza jakosc... pokrzywa, melisa, morwa... to moje codzienne wybory

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

26

czerwca

Slow Fest Sopot Sopot, Molo w Sopocie

Rozrywka

Święto Morza. Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska i inne atrakcje
Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska
Malik Montana i jego "Jagodzianki" w Sopocie
Malik Montana rozbujał młodzież

Kultura

Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie
Michał Milka: Czas na miłość. Po spotkaniu z autorami książki "Łączę światy"
Michał Milka: Czas na miłość

Nowe lokale

Yummy Yummy

Fast food
Gdańsk
Świętego Ducha 41

Club 27 Bowling & Bilard

Kręgielnie
Pruszcz Gdański
Jana Kochanowskiego 27