• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla

Viola Urban
4 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Grille węglowe są najmniej zdrowe. Grille węglowe są najmniej zdrowe.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku podpowiada, jak przygotować lekkie, a wciąż smaczne dania z grilla. Ostatnio radziła, jak nie przytyć na wakacjach , a za dwa tygodnie weźmie pod lupę wędliny sklepowe.



Sezon grillowy w pełni, zatem dzisiaj kilka informacji o tym, jak grillować, aby nie żałować. Skupię się nie tylko na kaloryczności serwowanych podczas grilla dań, ale też na ich wartościach zdrowotnych. Warto bowiem wiedzieć, że ten sposób przyrządzania potraw może być bardzo zdrowy i dietetyczny, ale też tuczący i szkodliwy. Diabeł tkwi w szczegółach.

Rodzaj grilla



Zacznijmy od sprawy najważniejszej, czyli rodzaju grilla. Do wyboru mamy grille opalane węglem, elektryczne i gazowe. Jak się już pewnie domyślacie, to, czego używamy najczęściej, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Rzecz jasna rozumiem kwestie smakowe. Wiem doskonale, że szaszłyk dymiony węglem drzewnym pachnie i smakuje lepiej, ale nie jestem tu po to, aby rozprawiać wyłącznie o smaku.


Im wyższa temperatura i im dłuższy czas opiekania, tym wyższa zawartość akrylamidu w potrawach. Im wyższa temperatura i im dłuższy czas opiekania, tym wyższa zawartość akrylamidu w potrawach.
Decydując się na jedzenie potraw z grilla węglowego musimy mieć świadomość tego, że razem z kiełbaską i karkówką przyjmiemy solidną porcję silnie rakotwórczych związków takich jak policykliczne węglowodory aromatyczne, czyli np. benzopirenu. Jest to związek, który nie pozostawia złudzeń. Naukowcy bezsprzecznie udowodnili jego szkodliwość. Podobny problem dotyczy naturalnie wędzonych ryb czy wędlin.

Wszystkie porady Okiem Dietetyka


Zdecydowanie zdrowszym wyborem będzie używanie grilla gazowego lub elektrycznego. Tłuszcz ściekający po ruszcie takiego grilla nie będzie wchodził w interakcję z rozżarzonym węglem. Unikniemy w ten sposób zjadania substancji toksycznych, które osiadają na grillowanym mięsie. Warto jednak pamiętać, że akrylamid powstanie niezależnie od wybranego sposobu grillowania.

Kiedy mięso lub warzywa mocno brązowieją, siłą rzeczy powstają tzw. zaawansowane produkty glikacji białek. Dzieje się tak w każdej obróbce termicznej: w piekarniku, na patelni, w głębokim oleju i na wspomnianym grillu. Im wyższa temperatura i im dłuższy czas opiekania, tym wyższa zawartość akrylamidu w potrawach. Na powstawanie akrylamidu ma też wpływ obecność cukrów (np. miodu) w marynacie.

A może tacki ochronne?



Tacki ochronne z aluminium zmniejszają natężenie problemu, ale jednocześnie nie nadają się do grillowania każdego produktu. Aluminium wchodzi w reakcję z kwasami, tworząc przyswajalne dla organizmu sole. Na pewno pamiętacie, że herbata z cytryną jest niezdrowa, bo powoduje odkładanie związków glinu w strukturach nerwowych, prawda? Podobny mechanizm możemy obserwować podczas grillowania mięsa zamarynowanego w occie lub cytrynie. Samo aluminium nam nie zagraża, ale w kontakcie z kwaśnym środowiskiem już tak. Zatem lepiej upiec rybę w folii aluminiowej lub na tacce, upiec ją bez marynaty, a dopiero po przyrządzeniu skropić kwaśnym sokiem. Kwaśne warzywa, takie jak np. pomidory, także lepiej trzymać z daleka od aluminium.

Warto zrezygnować z dużej ilości tłustego mięsa i grillować również warzywa lub owoce. Warto zrezygnować z dużej ilości tłustego mięsa i grillować również warzywa lub owoce.

Wybór produktów



Wiemy już, jak grillować, zatem zastanówmy się, co na tym grillu położyć, aby cieszyć się smakiem i nie przesadzić z ilością tłuszczu. Gorąco polecam grillowanie całych ryb ze skórą. Skóra będzie naturalną ochroną przed wnikaniem dużych ilości szkodliwych substancji do wnętrza ryby. Na talerzu wystarczy ją zdjąć, a mięso skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i podać z dużą porcją sałaty. Podobnie można też przygotować mięso drobiowe. Chociaż skóra w drobiu zawiera sporo tłuszczu, to można ją po obróbce zdjąć i cieszyć się soczystym, delikatnym mięsem z niższą zawartością akrylamidu i benzopirenu.

Jeśli wybieramy mięso bez skóry, to starajmy się marynować je w dużej ilości świeżych ziół i tłuszczu odpornym na działanie wysokiej temperatury. Antyoksydanty zawarte w świeżych ziołach będą opóźniały proces tworzenia szkodliwych związków. W ten sposób możemy przygotować np. pierś kurczaka lub indyka albo sznycle z polędwiczki wieprzowej.

Na grillu możemy położyć też bataty, cukinię, paprykę, grube plastry cebuli, szparagi, bakłażany oraz grzyby (np. pieczarki portobello czy boczniaki).
Z podanych produktów można też przygotować szaszłyki. Taka forma podania sprawi, że zjemy mniej mięsa i zdecydowanie więcej warzyw. Do szaszłyków można też wykorzystać tofu, tempeh, krewetki i sery typu halloumi lub oscypek.

Gdzie legalnie rozpalić grilla i ognisko?


Dodatki do grilla



Lekki grill wymaga dużej ilości zdrowych wypełniaczy talerza. Duża porcja świeżej sałaty z oliwnym dressingiem i ziołami to świetny pomysł na zniwelowanie szkodliwości grillowania. Warto też przygotować intensywnie ziołowe sosy inspirowane kuchniami świata, np.: włoskie pesto ze świeżej bazylii, argentyńskie chimichuri z natki pietruszki, indyjski sos miętowy z jogurtem naturalnym lub mocno kolendrowy sos zhoug pochodzący z Bliskiego Wschodu.

Duża porcja świeżej sałaty z oliwnym dressingiem i ziołami to świetny pomysł na zniwelowanie szkodliwości grillowania. Duża porcja świeżej sałaty z oliwnym dressingiem i ziołami to świetny pomysł na zniwelowanie szkodliwości grillowania.
Wszystkie te sosy stanowią sporą dawkę antyoksydantów. W ramach dodatku do mięs i ryb z grilla przyda się też pełnoziarniste pieczywo. Wybierając białą bułkę zamiast pełnoziarnistego pieczywa z pewnością zjemy o wiele więcej kalorii. Warto zatem zadbać o bardziej wartościową alternatywę dla produktów z białej mąki.

Jak rozpalić grilla?



Jak widzicie, można zorganizować zdrowszą wersję grilla. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby zminimalizować ryzyko narażenia na substancje szkodliwe dla zdrowia. Bez szkody dla smaku możemy przygotować wiele przepysznych dań z grilla, które nie odbiją się też czkawką na obwodzie naszej talii. Dobrze dobrane przyprawy to 90 proc. sukcesu. Nie trzeba używać tłustych mięs i piec ich na ciemnobrązowy kolor, aby czerpać z grillowania przyjemność. Z pewnością wystarczy wykorzystać moc naturalnych przypraw.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • (7)

    kilka razy w roku lubię zeżreć kalorycznie tłusto i niezdrowo

    • 54 2

    • (4)

      A ja kilka razy w tygodniu. Waga w normie, cholesterol sporo poniżej. Można? Można!

      • 5 1

      • Póki jesteś młody (3)

        Później wyniki będą gorsze.

        Na niektóre choroby pracujesz latami.

        • 5 2

        • mój rówieśnik kolega z pracy ortodoksyczny Veganin, Ekolog i w ogóle.. (1)

          i już od dekady ziemie gryzie

          • 2 4

          • A mój kolega, który sobie niczego w życiu nie żałował też gryzie ziemię. Twój anegdotyczny dowód równie warty mojego. Zapoznaj się ze stanem wiedzy medycznej a nie heheszkujesz wyssanymi z tłustego palca historiami.

            • 0 1

        • jakie to ma znaczenie?

          beda gorsze czy nie to i tak na koncu umrzesz

          • 1 0

    • Niech każdy je to co lubi. Ja lubię mocno upieczone i tłustawe mięso.

      • 4 0

    • Skórę można zdjąć po obróbce...
      Przecież taka przypieczona skóra jest najlepsza

      • 4 1

  • Mięcho i kiełbasa z grilla (6)

    tłuszcz musi lecieć po brodzie. Inna forma to profanacja.

    • 44 5

    • ściekać, nie lecieć (4)

      tłuszcze nie latają

      • 9 2

      • a mój pilot od telewizora nie raz potrafi polecieć (1)

        i co?

        • 1 1

        • Próbuj mocniej rzucic

          To poleci do góry.

          • 0 0

      • Wystarczy ze tłuszcz poleci po brodzie

        do sciekow

        • 0 0

      • Lubawa

        On pewno z Lubawy - u nich woda ścieka i pies też ścieka.

        • 1 1

    • karkówka, surówka, piwo, czas szykować grilla

      • 1 0

  • (25)

    Nie jem mięsa. Do tej pory rodzina parzyła na mnie jak na wariata, ale po TYM materiale w TVN, to na zacząłem patrzeć na nich jak na wariatów... obecnie nikt już w mojej rodzinie nie je mięsa :-) nikomu nie smakuje wołowina ciągnięta na "ubój" sztaplarką.

    • 14 36

    • Myślenie upośledzonego. (13)

      Normalnych hodowli nie ma ? Wszędzie tylko sztaplarki ?
      U ciebie tylko za to same ekologiczne produkty , ekologiczne tylko z nazwy a za nazwę się płaci jak wiadomo.

      • 15 6

      • Wege płaci majątek za biowarzywa uprawiane na tym samym polu co inne nie bio. (7)

        Takie życie... ale zajada zdrowo... a potem ma dziwne rzeczy....anemię i inne....

        • 12 4

        • (3)

          Lepsza anemia niż atrofia mózgu...

          • 2 5

          • a czym rózni się wyrywanie roślinek z ziemi, od zabijania zwierzątek? (2)

            śmierć jest śmierć

            • 5 3

            • tym (1)

              że zwierzęta mają układ nerwowy i czują ból, a rośliny tylko odbierają bodźce. Szkoła podstawowa...
              PS. zwierzęta w hodowlach też jedzą rośliny. Czyli tak czy siak, zabijasz jeszcze więcej roślin niż ja+ i dodatkowo zwierzęta..

              • 2 0

              • Jak kupuję na obiad dwa udka z kurczaka, to specjalnie biorę oba lewe, żebym miał pewność, że do przygotowania mojego obiadu musiały umrzeć co najmniej dwa kurczaki!

                • 1 0

        • nieprawda

          nie każdy wege je zdrowo, nie każdy kupuje biowarzywa

          • 2 0

        • Zapraszam wegan na koszenie trawy (1)

          Żarcie gratis co tydzień.

          • 5 1

          • na szczaw i mirabelki to sam bym przyszedł

            • 1 1

      • "normalna" (4)

        nie ma czegoś takiego, żadna hodowla przemysłowa nie jest normalna, wszędzie jest to znęcanie się nad zwierzętami

        • 1 2

        • (1)

          Ta, bo byłeś i widziałeś. Pierniczysz pan frazesy, jeszcze napisz że naukowcy dowiedli.

          • 1 3

          • no spoko

            świnie zamykane w kojcach w których nie mogą się poruszyć, i krowy całe życie spędzające w oborze stojąc w gnoju przykute łańcuchami są na pewno bardzo szczęśliwe.

            • 2 0

        • a roślinki to niby nie cierpią? (1)

          i nie bronią się przed zjedzeniem.. .

          • 0 3

          • nie

            nie cierpią. Nie mają układu nerwowego.

            • 1 0

    • wariatem ten co ogląda tvn... (2)

      • 12 7

      • Ty lepiej leć przebadać jądra

        • 4 1

      • Tylko TVPis

        • 0 3

    • Każdy ma prawo wyboru

      to powiedzmy, że jest wmiarę wolny kraj. Nikt nie będzie Ci narzucał że masz jesc mięso, korę z drzew, czy kwiatki z łąki. Wolnośc wyboru

      • 8 2

    • Nie jesz mięska to two problem.... (5)

      ... a skoro go nie jesz to po co komentujesz taki artykuł. Lansowanie wege?

      • 3 5

      • lansowanie wege! :D (4)

        brzmi to tak zabawnie, jak "promocja LGBT". Przecież w artykule jest też adnotacja o warzywach z grilla . Poza tym, nie wiem dlaczego komentujący wychodzą z założenia, że jak ktoś jest wege, to od razu je tylko bio- eko- itp? Rzadko kiedy tak się zdarza.
        Ah, i do "oko"- jasne, w miarę wolny kraj, wolność wyboru itp. Problem w tym, że wyboru nie mają te biedne zwierzęta męczone na fermach... :(

        • 3 1

        • a biedne roślinki myślisz, że co, nie cierpią? (1)

          że rolnik daje im jakiś wybór? ...

          • 0 4

          • wiem, że nie cierpią

            przestań powielać siedem razy ten sam komentarz, wróć do podręcznika z biologii

            • 5 0

        • (1)

          Przyjdzie wojna to zobaczymy ile osób zostanie nadal wege. Nie będzie ze zwierzątka cierpią

          • 0 4

          • Zmieniamy klimat między innymi produkcją mięsa która zużywa kolosalne zasoby wody i terenu pod uprawy/pastwiska.

            Twoje dzieci będą się cieszyć jeśli będzie je stać w tygodniu na bochen chleba. O schabowym czy wołowince zapomnij. A no i przygotujmy się na nowych sąsiadów z Afryki jak ruszą migracje spowodowane zmianą klimatu.

            • 1 1

    • Nie jesz mięsa i rodzina patrzyła jak na wsriata

      Teraz całe Trójmiasto patrzy jak na wariata

      • 1 4

  • Kiedyś na Jarmarku w miejscu po kamienicy nad Motławą ustawiali dom zagrodę "Pod Bocianem ". (1)

    Były tam i tego typu rzeczy, ale mi najlepiej smakowała tam golonka z przydziałowymi dwoma piwami, tak tak, kiedyś piwo sprzedawano w takich miejscach tylko do konsumpcji, dwa piwa na danie.

    Wszystko co wędzone zabija cię szybciej aniżeli myślisz, podobnie jak i kiełbasy sprzedawane w upale i kurzu na giełdzie w Pruszczu, te może jeszcze szybciej.

    Co pewien czas spada deszcze i z dachu namiotu ściekają pośród kurzu odchody ptaków, część kapie na produkty, a potem ludzie niosą to domów i na siłę wypychają dzieciom do jedzenia..

    Sanepid wyrzucił bym na bruk albo i pociągnął do odpowiedzialności karnej za w/w zaniedbania.

    • 12 1

    • Zapomniała pani o podpałkach do grilla węglowego

      Ludzie leją benzyny itp środki, by rozpalić w grillu węgiel a ta chemia później też znajduje się w kiełbasce..

      • 2 1

  • grilowanie jest jedną z nazdrowszych metod przygotowywania mięsa (4)

    podczas w/w obróbki cieplnej z mięsa pozbywamy się najwięcej tłuszczu i najszybciej je przyrządzamy, co pozostawia w pożywieniu wiele ważnych dla naszego organizmu składników

    • 14 3

    • Nie na węglu czy na jałowcu. (2)

      Na gazie trzeba grillować i bez żadnych plastików czy aluminium.

      • 4 1

      • 15lysiecy lat człowiek grilował na drzewie ...

        a ty myślisz, że gaz to nie jest Rakotwórczy?

        • 3 1

      • Ja grilluje palnikiem

        • 2 0

    • Pozbywając tłuszczu, pozbywamy mięso najlepszej części, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poza tym samo mięso czy tłuszcze nie jest szkodliwe, szkodliwe jest przetwarzanie, w tym przysmalanie, czy to na patelni, czy na grilu.

      • 1 1

  • tłusto to pół biedy (5)

    gorsze są rakotwórcze substancje powstające przy grillowaniu na węglu. Jak już musicie to korzystajcie z rusztu elektrycznego albo patelni grillowej

    • 4 9

    • ta i jagód nie można jeść bo lisy sikały.....

      ...ludzie otrząśnijcie się, ta ilość mięsa ugrilowana na węglu na pewno was nie zabije, gorzej z tymi wszystkie eko odżywkami..... tam to dopiero jest chemia, woda mineralna - tylko z nazwy, wyjałowiona ciecz bez minerałów... ogólnie w tych czasach nie ma zdrowego jedzenia, ale na pewno karkówka z grilla robiona na węglu drzewnym nie jest tym najgorszym!!!!

      • 8 0

    • bo w wedlinach nie ma takich substancji...trują nas na potęgę i nikt o tym nie mówi....Pani dietetyk w artykule sponsorowanym i (1)

      Te artykuly sa tendencyjne.

      • 5 1

      • A kto konkretnie sponsorował Twoim zdaniem ten artykuł? Światowe lobby wegańskie, lobby producentów grillów gazowych czy Tajny Rząd Reptilian? A wiem, stowarzyszenie producentów przypraw bo chyba tylko oni mogą zarobić jeśli ktoś posłucha rad z artykułu.

        • 0 0

    • 15lysiecy lat człowiek grilował na drewnie ... (1)

      i myślisz, że co.... że twój GAZ - to nie jest Rakotwórczy?

      • 2 0

      • A jaka była średnia długość życia tego człowieka przez te ostatnie 15 tysięcy lat?

        • 0 0

  • wszystkie zwęglone produky mięsne są rakotwórcze (3)

    • 6 5

    • buacha cha cha 15 tysięcy lat ludzie tylko takie jedli (2)

      ty się tu gardłujesz na uwędzone ... a wsuwasz rośliny na sterydach i z całą tą chemią ... i to jest OK?

      • 7 2

      • Wiesz, co kto lubi, niektórzy palą papierosy bo im to sprawia przyjemność i dopóki nie leczą się potem z raka za moje pieniądze (ha! ha!) to niech im będzie.

        Generalnie z tej chemii którą nas trują to najstraszniejszy jest monotlenek diwodoru, dodają to cholerstwo wszędzie a to strasznie trujące jest - to główny składnik kwaśnych deszczy i znajdują go potem w tkance rakowej. Masakra! W ogóle się o tym zagrożeniu nie mówi!

        • 1 0

      • rośliny na sterydach :D

        zrobiły mi dzień. Skoksowane buraczki!

        • 0 0

  • herbata z cytryną jest niezdrowa - tu przestaję traktowac poważnie reszte wywodu. (3)

    • 16 5

    • Herbata z cytryną jest niezdrowa - po tym zdaniu przestaję traktować poważnie resztę wywodu. (2)

      Pani ekspertko, od siedmiu boleści. Gdzieś, coś tam pani słyszała, piąte, przez dziesiąte...
      Herbata z cytryną mogłaby (czysto teoretycznie) być niezdrowa, gdyby parzyć ją z fusami i cytryną, najlepiej przez kilka godzin. W takim przypadku kwasek cytrynowy może zareagować z glinem i do naparu czysto teoretycznie mogłaby się wydzielić pewna ilość glinu, którego śladowe ilości mogłyby znaleźć się w ziemi, w której rosnę krzaki herbaty.
      To tak jakby powiedzieć, że jedzenie jabłk z ogryzkiem jest szkodliwe, bo w pestkach jabłka jest cyjanek.

      • 14 0

      • A migdały, to już pewna śmierć

        • 3 0

      • Herbata z cytryną jest niezdrowa -przecież Viola, wybitny ekspert po Wyższej Szkole Kulinarnej Tanca Góralskiego -musi trzymać swój poziom.

        • 3 0

  • (2)

    letkie danie zgrila to piwo

    • 16 0

    • piwo light? (1)

      • 0 1

      • lajt sie pisze jo?

        • 1 0

  • Są trujące.

    • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane