• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: ranking kasz

Viola Urban
27 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku przygotowała ranking kasz. Ostatnio radziła, jak poskromić głód , a za dwa tygodnie napisze o jedzeniu na wynos.



Produkty zbożowe pełnią w naszej diecie istotną rolę. Zajmują jedno z dolnych pięter piramidy żywienia, a zatem stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety. Najbardziej polecane produkty z tej grupy są nieprzetworzone i przygotowywane z pełnego ziarna. Kasze zdecydowanie zaliczają się do tej kategorii, dlatego wielu dietetyków nawołuje do ich regularnego spożywania. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się różnym kaszom dostępnym na rynku, ich wartościom odżywczym i zastosowaniu.


Co to jest kasza i jakie kasze możemy kupić?



Kasza jest produktem wytwarzanym ze zbóż lub zbóż rzekomych (pseudozbóż). Może przyjmować postać całych ziaren, które zostały pozbawione jedynie bardzo twardej łuski. Na rynku znajdziemy też kasze o zdecydowanie drobniejszej strukturze.

Cechą wspólną kasz jest wysoka zawartość węglowodanów, zwłaszcza skrobi. Niektóre kasze mają też sporo błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych i białka.

Kasze dostępne na polskim rynku:

  • jęczmienna (gruby pęczak i średnia kasza perłowa);
  • gryczana (w wersji palonej i niepalonej);
  • kukurydziana (o różnym stopniu rozdrobnienia);
  • owsiana (o różnym stopniu rozdrobnienia);
  • orkiszowa (zarówno w wersji grubszej, jak i drobnej, podobnej do kaszy manny);
  • jaglana (obłuszczone ziarno prosa);
  • pszenna (gruby bulgur, średni kuskus i drobna kasza manna);
  • żytnia (mało popularna).

Zasadniczo kasze możemy podzielić na kilka sposobów, ale najczęściej dzieli się je na drobne i grube. Kasze drobne mają zazwyczaj wyższy indeks glikemiczny i niższą zawartość witamin i składników mineralnych. Kasze grube najczęściej charakteryzują się wyższym indeksem sytości, zawartością błonnika i mikroelementów.


Kasze grube są zdrowsze od kasz drobnych. Kasze grube są zdrowsze od kasz drobnych.
Dla większości osób lepszym wyborem będą kasze grube. Polecane są szczególnie dla tych, którzy zmagają się z nieposkromionym apetytem, nadwagą, otyłością, cukrzycą, insulinoopornością i wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego. Kasze drobne, o niższej zawartości błonnika, mogą się natomiast przydać przy początkowym żywieniu dzieci, dla sportowców z wysokim zapotrzebowaniem na węglowodany, dla osób po zabiegach operacyjnych, z nieżytem żołądka, chorobami zapalnymi jelit itp.

Trudno zatem wystosować jeden uniwersalny wniosek dotyczący tego, który rodzaj kaszy jest lepszy. Wszystko zależy bowiem od naszych potrzeb oraz tego, jak została skonstruowana reszta diety. Dla przykładu w diecie wegan występuje sporo warzyw oraz nasion roślin strączkowych, które są dobrym źródłem błonnika. Do dań z wykorzystaniem jarzyn i strączków warto zatem wybrać drobną kaszę, aby nie przesadzić z ilością włókna pokarmowego w jednym posiłku.

Indeks glikemiczny różnych kasz



Tak jak już wspomniałam, indeks glikemiczny jest odmienny dla różnych kasz. Dla większości osób kasze o niższym indeksie glikemicznym będą bardziej pożądane w diecie. Poniżej przedstawiam indeks glikemiczny ugotowanych kasz. Może on się różnić w zależności od stopnia rozgotowania produktu:
  • polenta 70;
  • kasza jęczmienna drobna 70;
  • kasza jaglana 70;
  • kuskus 65;
  • kasza manna 60;
  • pęczak gotowany 45;
  • bulgur ugotowany 45;
  • kasza gryczana 40.


Zasadniczo mówi się, że niski IG to wartości poniżej 55, a wysoki IG obserwujemy przy wartości równej lub większej od 70. Kasze o wyższym indeksie glikemicznym powinniśmy zawsze łączyć ze źródłem białka, zdrowym tłuszczem i dużą ilością warzyw.


Kasza kukurydziana zawiera niewielką ilość białka. Kasza kukurydziana zawiera niewielką ilość białka.

Zawartość witamin i składników



Zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach kasz wykazuje spore rozbieżności. Istnieją zarówno kasze o bardzo niskiej zawartości białka (np. kasza kukurydziana), jak i takie o zdecydowanie wyższym udziale protein (np. kasza gryczana). Podobnie jest w przypadku błonnika. Kasza manna i grys kukurydziany mają bardzo mało włókna pokarmowego, podczas gdy w pęczaku jest go aż 17 g w 100 g produktu. Żelazo niehemowe znajdziemy w większych ilościach w pęczaku i kaszy jaglanej, natomiast magnez, witamina B2 i niacyna w większej ilości znajduje się w kaszy gryczanej. Najlepszym rozwiązaniem będzie mieszanie różnych rodzajów kasz w obrębie swojej diety. Im bardziej urozmaicony będzie jadłospis, tym lepiej.

Kasze bezglutenowe i zawierające gluten



Podział kasz na bezglutenowe i te zawierające gluten może być przydatny dla osób zmagających się z celiakią lub alergią na gluten. Dla większości osób obecność glutenu w kaszy nie będzie miała większego znaczenia. W kategorii kasz naturalnie bezglutenowych znajdziemy przede wszystkim kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, kaszę owsianą z owsa z certyfikowanych upraw oraz mniej popularne produkty wytwarzane z ziarna komosy ryżowej, amarantusa czy miłki abisyńskiej. Kasze zawierające gluten to wszystkie kasze pszenne (manna, kuskus, bulgur), orkiszowe, żytnie i jęczmienne. Warto pamiętać, że kasze bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem na różnych etapach produkcji.

Generalnie trudno podzielić kasze na te lepsze i gorsze, bo praktycznie każda z nich może wpisać się do pełnowartościowego jadłospisu. Wykluczać należy jedynie te produkty, które powodują alergię lub objawy ze strony układu trawiennego. Warto stosować różnorodność nie tylko w obrębie wyboru kaszy, ale całego jadłospisu, i wykorzystywać kasze do różnorodnych dań. Można z nich przygotować kaszotta, budynie, ciasta, gofry, naleśniki, placuszki, zapiekanki, a nawet koktajle. Możliwości jest naprawdę mnóstwo.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (44) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Od dziecka kasza gryczana rzadziej jaglana (5)

    I tak pol wieku minęło :)

    • 26 4

    • (2)

      Nigdy jaglanej nie lubiłam bo nie wiedziałam jak ugotować żeby nie była gorzka. Dopiero jako dorosły człowiek dowiedziałam się ze jaglana trzeba porządnie wypłukać kilka razy przed gotowaniem żeby była smaczna. :(

      • 13 0

      • Kasz jaglana, a za nią gryczana osuszają organizm, wchłaniają śluz - polecam :) /nie mylić z wysuszeniem :(/. Pszenica niestety jest bardzo modyfikowana, jak również kukurydza i soja, więc bez przesady z nimi :(

        • 1 0

      • Ja płukałam kilka razy i nadal była gorzka :( podobno podprażenie jeszcze poprawia smak, ale już chyba nie będę próbować

        • 0 1

    • Prażona kasza gryczana z pieczenią i sosem grzybowym. Pycha.

      • 6 1

    • Sięgajmy po kasze

      Kasze to ważny element polskiej kuchni, dziś trochę zapomniane.

      • 2 0

  • a gryczana to lepsza z lidla czy biedronki? (5)

    bo w smaku identyczne, ale dietetyk może co wie więcej?

    • 10 16

    • nieważne skąd (4)

      i tak większość desykowana glyfosatem przed zbiorem niestety.....

      • 6 3

      • najlepsza na bazarze natury

        • 1 2

      • siewcy strachu (2)

        1. Gryki nie pryska się preparatami z glifosatem
        2. Nie ma badań udowadniających szkodliwość glifosatu dla człowieka

        • 2 0

        • Gryke pryska sie swinstwem czy tym czy innym - nie ma znaczenia. (1)

          Szkoda ze pani dietetyk tylko kasze chwali a ile ma w sobue trucizn dzieki chciwosci rolnikow i checi szybkiego zysku.
          Kasza gryczana od daena nie jest zdrowa ! A szkoda.

          • 0 5

          • A co jest zdrowe? Wędlina mieniąca się jak ropa na stacji benzynowej? Szynka wędzona toksycznym dymem? Marchew napotasowana tak, że aż zielona? Wszystko jest niezdrowe. Nie znam takich coby jedli, a nie pomarli. Jedz wszystko, unikaj wysokoprzetworzonego, a będziesz żył aż do śmierci. A, i jak kupisz, to zeżryj, bo bardzo dużo jedzenia się marnuje /chleb ponad 50%, owoce trochę mniej, wędliny 40%, mięso 10%/. Potem narzekasz, że mało zarabiasz, a pół wypłaty wyrzucasz do kosza.

            • 10 0

  • (2)

    Jak zrobić ranking bez rankingu ;)

    • 102 1

    • (1)

      "generalnie trudno..". xD

      • 16 0

      • Ale jak widać, można.

        • 1 0

  • Jak kasza to tylko kasza kowalska (1)

    • 18 2

    • kowalszka

      • 0 0

  • najważniejsze aby nie była prażona.

    prażona kasza to praktycznie bezwartościowe wióry.

    • 6 6

  • only (3)

    Ja w kółko jem kasze jaglaną - głównie na słodko na śniadanie ;)

    • 6 6

    • (2)

      Jaglaną, to super. Na słodko? Chyba, że spalisz ten cukier w ciągu dnia, inaczej szkoda kaszy :( Ale uszy do góry, jak na słodko, to już lepiej z tą kaszą niż bez :) /całe dzieciństwo jadłem manną z sokiem ;) lub z mlekiem.

      • 0 0

      • (1)

        Mannę, nie manną :) pozdrawiam

        • 2 0

        • Teraz to nieistotne, bo już nie jadam, moje dzieci też wyrosły z kaszek ;) pozdrawiam

          • 0 0

  • Oceniając artykuł

    Kasza(na).

    • 46 7

  • A gryczana palona i niepalona... (2)

    A gryczana palona i niepalona? Jaka jest różnica w indeksie i wartościach??

    • 8 0

    • (1)

      Palona 125. Niepalona 571,5

      • 2 0

      • Dzięki! :)

        • 0 0

  • Artykuł pełną gębą (1)

    Rankin bez rankingu a kasze wycięte prosto z wikipedii plus parę informacji z innych źródeł.
    Szacun, nie ma co...

    Trochę zabrakło innych wiadomości od Pani dietetyk, takich jak czemu kaszy nie łuskane, nie prażone czy nie łupane są lepsze. Czemu część kasz się wybiela dla efektu wizualnego...

    • 50 0

    • Jak coś wiesz, to dodaj od siebie. To będą takie przypisy lub postscriptum do artykułu. Wiem, że pszenica w obecnych czasach nie jest cacy. To jeden z białych morderców. W postaci pieczywa na pewno, ale jako kasza może nie? Czy ktoś może to rozwinąć?

      • 1 0

  • Gdzie ten ranking? (1)

    Bo tytuł mówi o rankingu, a nie ma.

    • 39 1

    • zapomniał w trakcie pisania

      co miał napisać

      • 9 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane