• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: ranking makaronów 2022

Viola Urban
14 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Makarony różnią się między sobą wartością odżywczą, czyli zawartością białka, błonnika, składników mineralnych i witamin. Makarony różnią się między sobą wartością odżywczą, czyli zawartością białka, błonnika, składników mineralnych i witamin.

Makaron to produkt, który często pojawia się w naszym stole. Nie ma się co dziwić, dania z makaronu są smaczne i proste w przygotowaniu. Jednak makaron makaronowi nierówny. Z dietetycznego punktu widzenia rodzaj makaronu oraz sposób jego przygotowania mają ogromne znaczenie. O tym właśnie piszę w najnowszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka".




Ranking makaronów 2022



Makarony różnią się między sobą wartością odżywczą, czyli zawartością białka, błonnika, składników mineralnych i witamin oraz mają inny wpływ na uczucie sytości po posiłku, a także różne wartości indeksu glikemicznego. Właśnie z tego powodu powstał poniższy ranking najpopularniejszych makaronów, dzięki któremu dowiecie się, czym różnią się od siebie dostępne na rynku makarony oraz jaki wpływ mają na nasze zdrowie.

Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Jaki indeks glikemiczny ma makaron?



Jaki makaron lubisz?

Indeks glikemiczny mówi nam o tym, jak szybko zmienia się poziom glukozy we krwi (glikemia) po spożyciu danego produktu. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybsze wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym i szybszy wzrost poziomu glukozy we krwi po zjedzonym posiłku. Produkty z niskim indeksem glikemicznym są szczególnie polecane dla osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą, ale są one również bardzo korzystne w codziennej diecie osób zdrowych jako profilaktyka wystąpienia różnych chorób dietozależnych.

Tłuszcz i białko nie wpływają na wahania glikemii, natomiast węglowodany mają tutaj już o wiele większe znaczenie. Makaron jest produktem węglowodanowym, ale nie trzeba całkowicie wystrzegać się go na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Makarony pełnoziarniste i strączkowe mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny od jasnego makaronu, dlatego to właśnie one powinny być wybierane na co dzień. Ponadto wysoka zawartość błonnika w tych produktach wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku, więc bardzo dobrze sprawdzą się one w diecie osób, które się odchudzają.

Sposób przygotowania makaronu ma wpływ na indeks glikemiczny



Należy pamiętać, że nie tylko rodzaj, ale także sposób przygotowania makaronu ma spory wpływ na indeks glikemiczny produktu. Należy pamiętać, że nie tylko rodzaj, ale także sposób przygotowania makaronu ma spory wpływ na indeks glikemiczny produktu.
Należy pamiętać, że nie tylko rodzaj, ale także sposób przygotowania makaronu ma spory wpływ na indeks glikemiczny produktu. Rozgotowany makaron zdecydowanie mocniej podnosi stężenie glukozy we krwi po posiłku, dlatego każdy rodzaj makaronu powinno gotować się al dente. Można również obniżyć indeks glikemiczny kaszy, ziemniaków czy właśnie makaronu, jeśli włożymy je po ugotowaniu na kilkanaście godzin do lodówki. Także dodatek tłuszczu (np. oliwy lub oleju) oraz białka (np. mięsa, strączków) do posiłku, którego podstawą jest makaron, pozytywnie wpływa na glikemię i nie powoduje aż tak dużych wahań glukozy we krwi. Posiłek o niskim indeksie glikemicznym zapobiega również nadmiernej senności po posiłku.



Ranking makaronów 2022: który makaron najlepiej wybrać?



1. Makaron strączkowy


Wśród makaronów strączkowych możemy wyróżnić makaron z soczewicy, ciecierzycy, z groszku, fasoli oraz sojowy. Coraz częściej różne rodzaje makaronów strączkowych pojawiają się na sklepowych półkach, co bardzo mnie cieszy, ponieważ są naprawdę wartościowymi produktami. Takie makarony wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz białka roślinnego. Białko jest ważnym składnikiem wpływającym na uczucie sytości po posiłku, ale także niezbędnym składnikiem do budowy i odbudowy komórek naszego organizmu.

Dodatek makaronu strączkowego do posiłku znacznie podwyższa wartość odżywczą dania, dlatego warto często wplatać go w swój jadłospis. Nie zawiera również glutenu, co jest jego dodatkowym atutem dla osób, które muszą go unikać.

Makaron pszenny pełnoziarnisty jest jednym z najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Makaron pszenny pełnoziarnisty jest jednym z najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

2. Makaron pszenny pełnoziarnisty


Ten rodzaj makaronu jest również jednym z najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jego barwa jest ciemna, ponieważ do produkcji używa się mąki nieoczyszczonej, z pełnego przemiału, która nie jest pozbawiona wartościowych komponentów. Na diecie bezglutenowej jest jednak niedozwolony, dlatego nie każdy może z niego korzystać.

3. Makaron pszenny oczyszczony


To chyba najbardziej popularny rodzaj makaronu, który zazwyczaj smakuje wszystkim. Niestety białe makarony pozbawione są wartościowych składników, które tracone są w procesie oczyszczania mąki. Taki makaron ma zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecany w zdrowej diecie na co dzień. Od czasu do czasu może pojawiać się na naszym stole, ale wtedy najlepiej podać go z dużą ilością warzyw i wartościowym źródłem białka. U osób unikających glutenu również ten rodzaj makaronu się nie sprawdzi.

Makaron ryżowy po ugotowaniu posiada wysoki indeks glikemiczny. Makaron ryżowy po ugotowaniu posiada wysoki indeks glikemiczny.

4. Makaron ryżowy


Makaron ryżowy po ugotowaniu też posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinien pojawiać się w zwykłej diecie okazjonalnie z dodatkiem warzyw, zdrowego tłuszczu oraz białka zwierzęcego bądź roślinnego. Makaron z mąki ryżowej może być jednak stosowany na diecie bezglutenowej.

Ranking makaronów 2022: podsumowanie



Sklepy oferują wiele rodzajów makaronów, dlatego każdy może znaleźć w nich coś dla siebie. Oferta dostępnych makaronów z roku na rok się powiększa, dlatego warto śledzić pojawiające się nowości. Dobrze dobrany i przygotowany makaron może stanowić wartościową podstawę posiłku. Warto dobierać makaron do swoich preferencji, ale również pamiętać o różnicach w wartościach poszczególnych rodzajów makaronu tak, aby dbać o zdrową, wartościową i urozmaiconą dietę każdego dnia.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (19)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane