• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Okiem dietetyka: ranking pieczywa. Im prostszy skład, tym lepszy

Viola Urban
22 czerwca 2022, godz. 17:00 
Opinie (109)
Na rynku dostępna jest duża ilość różnorodnego pieczywa, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty. Na rynku dostępna jest duża ilość różnorodnego pieczywa, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty.

Różnego rodzaju pieczywo stanowi podstawę naszej codziennej diety. Chętnie jemy kanapki na śniadanie i kolację oraz zabieramy je ze sobą na wynos do pracy, szkoły czy też na uczelnię. Na co dzień wybieramy zazwyczaj taki rodzaj pieczywa, który najbardziej nam smakuje. Ja sama bardzo lubię kanapki i uważam, że z dobrymi dodatkami są świetną opcją na szybki i wartościowy posiłek. W tym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" przyjrzymy się różnym rodzajom pieczywa dostępnym na rynku.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Czy sprawdzasz skład pieczywa przed zakupem?

Produkty zbożowe są istotnym elementem zdrowej diety. W poniższym rankingu znajdują się różne rodzaje pieczywa uszeregowane od tych najbardziej zalecanych przez specjalistów do tych najmniej korzystnych dla naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek jest inny, posiada odmienne jednostki chorobowe i inne preferencje, więc wybór najlepszego rodzaju pieczywa należy często dostosować indywidualnie.

Pieczywo pełnoziarniste



Najlepszym rodzajem pieczywa jest pieczywo pełnoziarniste na zakwasie. Jego strawność, przyswajalność i walory odżywcze są zdecydowanie lepsze od większości innego pieczywa. Chleb czy bułki na zakwasie powstają bez dodatku drożdży, dostarczają dużej ilości błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Wybierając chleb, warto postawić na żytni, graham lub inne chleby zawierające mąkę o ciemnej barwie, czyli najmniej oczyszczoną.

1
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
Nature Life
Gdańsk, Piekarnicza 3
9.6


Mąka z pełnego przemiału zawiera najwięcej składników korzystnych dla naszego zdrowia, a duża ilość błonnika sprawia, że pieczywo takie zyskuje dodatkowe walory - zwiększa uczucie sytości po posiłku, wspomaga wypróżnianie oraz wpływa na rozwój korzystnych bakterii w naszych jelitach. Takie pieczywo bardzo dobrze sprawdzi się przede wszystkim w diecie osób zdrowych, ale także szczególnie polecane jest dla osób chorujących na choroby układu krążenia, w insulinooporności i cukrzycy.

Pieczywo mieszane z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego. Pieczywo mieszane z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego.

Pieczywo mieszane



Pieczywo mieszane może być również dobrym wyborem, szczególnie dla tych, którzy szukają alternatywy dla dość ciężkiego i mocno sycącego chleba z mąki z pełnego przemiału. Pieczywo mieszane, zarówno bułki, jak i chleb z reguły jest lżejsze, a jednocześnie zawiera też pewne ilości cennego błonnika pokarmowego i często różnego rodzaju wartościowe pestki i nasiona, które urozmaicają ich smak, a także wzbogacają walory zdrowotne.

Pieczywo chrupkie



Taki rodzaj pieczywa jest dobrą alternatywą dla osób, które lubią zjeść dużą liczbę kanapek, a jednocześnie dostarczyć mniejszą ilość kalorii. Często właśnie na diecie redukcyjnej, przy której chcemy ograniczyć kalorie, bez konieczności ograniczenia objętości posiłków. Takie dobrej jakości lekkie pieczywo z białkowym dodatkiem sprawdzi się idealnie. Nie jest ono jednak rekomendowanym w pierwszej kolejności składnikiem diety. Zdecydowanie lepiej jest zjeść dobrej jakości chleb na zakwasie w mniejszej ilości, a objętość posiłku zapewnić poprzez dodatek do kanapek dużej ilości niskokalorycznych warzyw, np. w postaci sałatki.

Pieczywo jasne



Wszelkie białe bułki, bagietki czy biały chleb są produktami, które nie zawierają wielu witamin ani składników mineralnych. Ponadto ich kaloryczność jest bardzo podobna do ich pełnoziarnistych odpowiedników. Produkty z mąki oczyszczonej cechuje wysoki indeks glikemiczny, więc nie są polecane w zdrowej diecie, a w szczególności w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą. Od czasu do czasu mogą pojawić się w diecie, tak jak każdy produkt, ale zdecydowanie lepiej jest wybierać na co dzień pieczywo pełnoziarniste lub chociaż to z dodatkiem pestek i nasion.

Są jednak pewne wyjątki, kiedy takie pieczywo ma swoje zastosowanie. Białe pieczywo sprawdzi się na diecie łatwostrawnej, w której należy ograniczyć podaż błonnika pokarmowego ze względu np. na operacje w obrębie jamy brzusznej, przy wrażliwych jelitach czy nasilonym refluksie.

  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.
  • Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków.

Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo?



Warto kupować dobrej jakości chleb i bułki ze sprawdzonego źródła. Dobrej jakości pieczywo może oferować pobliska piekarnia, ale również można znaleźć dobrej jakości chleb np. w markecie. Należy wystrzegać się jasnych chlebów udających ciemne i sprawdzać składy. Producenci często dodają do nich barwniki, takie jak karmel czy melasę, co wizualnie daje wrażenie zdrowszego rodzaju pieczywa. A w rzeczywistości taki chleb czy bułka nie zawierają wcale korzystnych składników odżywczych.

Warto unikać również pieczywa z długim i skomplikowanym składem, zawierającym dużo zbędnych dodatków - im prostszy i bardziej naturalny skład, tym lepiej. Chleb powinien zawierać w składzie mąkę, zakwas lub drożdże oraz sól. Oczywiście dodatek otrębów, pestek dyni, sezamu, słonecznika czy siemienia lnianego jest smacznym i zdrowym urozmaiceniem.

Podsumowanie



Na rynku dostępna jest duża liczba różnorodnych produktów, dlatego wybór najlepszego z nich może sprawiać pewne kłopoty. Mam nadzieję, że ten ranking był pomocny i podczas kolejnych zakupów zwrócisz uwagę na jakość i rodzaj kupowanego pieczywa. Jeśli lubisz gotować, możesz również samodzielnie upiec chleb, bagietki czy małe bułeczki. Jeśli dobrze się zorganizujesz, przygotowanie takich domowych wypieków nie zajmie wiele czasu.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (109) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ogólnie dzisiejsze pieczywo to porażka (3)

    Nie dosyc ze sama chemia to jeszcze bardzo duzo węglowodanów

    • 33 7

    • i dają bardzo dużo mąki (2)

      masakra jakaś

      • 1 0

      • Raczej mąki tam nie ma (1)

        W piekarniach używają głównie mieszanek gotowych. Dodają wodę i po temacie.

        • 0 1

        • :D w gotowej mieszance musi być mąka

          bo to jest baza, podstawa. Chleb się robi z mąki. Bez innych rzeczy można się obejść ale bez mąki chleba nie będzie w ogóle. Ludzie skąd wy się wzieliście że nie wiecie takich podstaw.

          • 0 0

  • Ludziska kochani !! (2)

    przestańcie kupować ,,wynalazki,, z marketów ! Po prostu raz na tydzień upieczcie sobie włany chlebuś -zdrowy bez dziadostwa w składzie .

    • 30 21

    • (1)

      Chlebuś...
      Już nie chodzę do przedszkola

      • 21 5

      • która SP?

        • 0 1

  • "Na co zwrócić uwagę kupując pieczywo?"

    Podejrzewam, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na cenę.
    Chleb "Oliwski" sprzedaje się najgłębiej

    • 37 4

  • 2022 rok

    a my dalej czytamy porady dietetykow o chlebie

    • 22 2

  • (1)

    Ameryki nie odkryli,od lat robię sam chleb na zakwasie.Tanio i naturalnie.

    • 15 5

    • ooo widze ze sam sobie usuwasz juz posty :) czyli z redakcji

      • 2 0

  • Najlepszy to wiadomo z biedry (1)

    • 7 27

    • to z biedry nie ma nic wspólnego z pieczywem

      • 19 2

  • Chleb (4)

    Dzisiejszy chleb to chłam !! Nie ma piekarni ,która by piekła dobry chleb na zakwasie .Wszędzie dziadostwo z tonami chemii !! Przestałem jeść chleb , i schudłem 10 kg , i czuję się bardzo dobrze ,bez tego szajsu .

    • 17 13

    • Zrobilem podobnie (3)

      Odstawilem pieczywo. W 2 miesiace -7 kg. Reszta bez zmian.

      • 6 2

      • Ciekawe jak sobie robisz kanapki do pracy. (2)

        • 5 5

        • Sałatki ! (1)

          • 8 1

          • Ja tez salatki do pracy. Kanapke to mi sie zdarzy zjesc raz w tygodniu. Dzieki temu nosze te same szorty, co w 3 klasie ogolniaka ;)

            • 1 2

  • Super chleb (2)

    Jak odkryłem tę piekarnię zawsze tam kupuję. Pszenno żytni z dodatkiem na zakwasie zjadam do ostatniej kromki. Piekarnia na Źeromskigo w Gdyni.

    • 5 5

    • podaj nazwe,bo może jest ona w gdansku?

      • 1 0

    • chlebek

      a zakwas pewnie pędzony w beczce po ropie albo chemii. gospodarczej..jo taki zakwas to dopiero piękna sprawa...wszystkie odpadki z chleba i pierwszorzędny zakwas.

      • 1 0

  • Nie jem chleba od kilku lat i dobrze mi z tym. W Polsce panuje jakaś durna tradycja pielęgnowania chleba i ludzie żrą te puste kalorie na potęgę.

    • 16 43

  • Opinia wyróżniona

    Za rok już nie będzie czegoś takiego jak chleb tylko wyroby chlebopodobne (5)

    Wraz z ogromnym wzrostem ceny mąki i kosztów wytwarzania pieczywa piekarnie będą stawać na rzęsach by kosztem słabej jakości składników produkt trzymał się ceny lub wzrósł w niewielkim stopniu. Mogą również okroić gramaturę a cenę pozostawić. Podobnych praktyk spodziewajcie się przy każdych przetworzonych produktach spożywczych. To nieuniknione

    • 27 14

    • To jeszcze jasnowidzu z koziej wólki podaj liczby które wygraja do totolotka :) (2)

      • 7 6

      • to nie jasnowidzenie tylko czytanie i interpretacja zjawisk makroekonomicznych

        każda skutek ma swoją przyczynę, przyczynę przeszłych skutków obserwujemy.
        W podobny sposób twoi ćżępioni z rządu oceniali rady Doktora Sławomira Dudka i w efekcie od kilku lat budżet państwowy to jedna wielka fikcja i wydmuszka

        • 5 4

      • Ale właśnie trolu udowodniłeś ze nic z tego co przeczytałeś kompletnie nie rozumiesz :)

        Wiec te brednie co wypisujesz nikt weryfikowac nie bedzie .Ale tacy jak ty juz wcześniej takie i podobne brednie wypisywali 2 lata temu przed pandemią gdzie oni teraz są?

        • 2 2

    • Nakręcacie się

      na inflację jak na covida :) tania mąka jedzie z Łukrajiny nasi rolnicy zacierają ręce a bedzie jak z węglem - jak się kazdy obkupi to cena wróci do poziomu.....uwaga wybory za pasem...efekty muszą być
      beeee beee beeee.....golenie owiec i karmienie kaczek.

      • 0 0

    • Od kiedy jesteś na tym świecie,

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie