- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Okiem dietetyka: wiosenne produkty sezonowe są smaczne i korzystne dla zdrowia
Za oknem coraz częściej można zauważyć słońce, temperatura z dnia na dzień jest wyższa, a dzień zdecydowanie dłuższy. Wszystko wskazuje na to, że mroźna zima się kończy i zaczyna się słoneczna wiosna. Wraz z wiosną do naszej kuchni powinny zawitać sezonowe warzywa i owoce. Z kolejnego artykułu w cyklu "Okiem dietetyka" dowiesz się, po jakie produkty szczególnie warto sięgać wiosną.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Z kolei wraz z wiosną pojawiają się nowe możliwości. Wiosenna dieta koniecznie powinna uwzględniać warzywa, takie jak: szparagi, botwinkę, kalarepę, szpinak, szczaw, młode ziemniaki, młodą kapustę, marchewkę oraz młodą cebulę, kalafior i brokuły. Warto uwzględniać w niej również sałatę i rukolę, rzodkiewkę oraz seler. Wiosną do sklepowego koszyka mogą trafić również świeże owoce jagodowe i rabarbar. Poniżej znajdziecie opis moich ulubionych wiosennych produktów.
Szparagi
Czekamy na nie cały rok po to, żeby zajadać się nimi aż do zniknięcia ze sklepowych półek. Smakują tak dobrze tylko wiosną. Dodatkowo szparagi są niskokaloryczne, więc nawet osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą martwić się ich sezonowym nadmiarem. Szparagi zawierają substancję nazywaną asparaginą, która pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu. Są one również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz fitosteroli, które korzystnie działają u osób z podwyższonym cholesterolem, obniżając jego poziom. Szparagi możecie znaleźć w różnych kolorach - zielonym, białym i fioletowym. Można je piec w piekarniku, grillować, blanszować, gotować na parze albo w wodzie. Szparagi to must-have w wiosennym menu.
Botwinka
Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka stanowią przede wszystkim bazę na pyszną wiosenną zupę. Można przygotować ją zarówno na zimno w postaci intensywnie różowego chłodnika, jak i na ciepło jako odżywczy barszcz ukraiński. Buraki są bardzo wartościowym warzywem, które powinno często gościć w naszej kuchni. Ciemne barwniki zawarte w burakach działają przeciwutleniająco, a witaminy i składniki mineralne wspierają prace układu odpornościowego oraz krwionośnego.
Kalarepa
Jest to znów warzywo niskokaloryczne, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego i witamin, zatem świetnie sprawdzi się podczas wiosennego odchudzania. Ma orzeźwiający smak i chrupiącą strukturę. Może stanowić przekąskę w ciągu dnia, dodatek do zupy oraz wiosennej sałatki.
Kapusta
Młoda biała kapusta jest warzywem o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Kapustę można przygotować na wiele sposobów - można spożywać ją na surowo, dusić, gotować, kisić, a nawet smażyć. Regularne spożycie kapusty wspiera odporność, poprawia funkcję jelit oraz działa profilaktycznie przed wystąpieniem różnych typów nowotworów.
Rabarbar
Choć często spożywamy rabarbar na słodko i dodajemy go do różnych wypieków czy kompotu, tak naprawdę nie jest on owocem, a warzywem. Ma on intensywnie kwaśno-cierpki smak dzięki zawartości naturalnych kwasów. Rabarbar stanowi źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
Młoda marchewka
Młoda, intensywnie pomarańczowa marchewka jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin i minerałów. Beta-karoten zawarty w marchwi, czyli jej pomarańczowy barwnik, wykazuje działanie przeciwutleniające, poprawia funkcjonowanie wzroku oraz wzmacnia odporność. Marchewka świetnie sprawdzi się do surówki, jako dodatek do zupy czy składnik pożywnego gulaszu. Koniecznie warto wypróbować pieczonej w piekarniku młodej marchewki z dodatkiem orientalnych przypraw i odrobiny miodu.
Owoce jagodowe
Wśród owoców, które zaczynają pojawiać się wiosną, należy wymienić owoce jagodowe, czyli: truskawki, agrest i maliny. Są one jednymi z najbardziej wartościowych owoców, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują nadmiernych wahań poziomu glukozy we krwi, mają mało kalorii i są bogate w wiele witamin oraz antyoksydantów działających przeciwstarzeniowo.
Podsumowanie
Sezonowe produkty są świetnym wyborem o każdej porze roku. Wiosenne warzywa i owoce są przede wszystkim bogate w składniki odżywcze, których tak bardzo brakuje nam po zimie. Pamiętajcie, że niektóre wiosenne produkty pojawią się na sklepowych półkach tylko przez kilka tygodni, dlatego nie warto zwlekać z ich zakupem.
O autorze

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2022-03-31 19:51
Jak sobie wyhodujesz bez oprysków, nawozów sztucznych na własnej działce czy szklarni to będą wartościowe. Kalafior i brokuł to nie warzywa wiosenne. Zdrowe żywienie to nie dorodne warzywa nafaszerowane chemią. Zacznij odżywiać się naprawdę zdrowo, to wczesną wiosną nie poczujesz ani spadku formy ani spadku odporności i nie bedziesz miec ochoty na nowalijki.
- 2 0
-
2022-03-31 15:29
Częste natlenianie jedzenia podczas mlaskania (synchronicznego pionowego) daje też pozytywne efekty w jakości trawienia przez intensyfikację efektywności podpuszczki, nawet o 71%. A dodatkowe rozcieranie szczególnie włókien poprzecznie prążkowanych w mięsie zwłaszcza wzdłuż zębów 5-6 potrafi o 43% przyśpieszyć wchłanianie mięsa zmniejszając aż o 17% prawdopodobieństwo odłożenia się go potem w postaci tkanki tłuszczowej... takie dodam...boshe.....
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.