• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: zdrowe lunche do pracy i szkoły

Viola Urban
18 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak do pracy przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie. Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak do pracy przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie.

Każdy ma takie dni, kiedy musi zabrać ze sobą posiłek na wynos. Pożywny lunch poza domem, zamiast podjadania byle czego, to niezwykle ważny element zdrowego odżywiania. Ostatnimi czasy diety pudełkowe zyskują na popularności, ale w większości i tak przygotowujemy swoje posiłki samodzielnie. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" pokażę pyszne inspiracje na zdrowe lunche do szkoły i pracy.





Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


Kiedy nie zabierzemy ze sobą czegoś na wynos, często zapach z pobliskiej piekarni lub billboard fast fooda mijany po drodze zachęcają nas do kupienia niezdrowego posiłku. Zabranie ze sobą smacznego lunchboxa do torby skutecznie uchroni nas przed uleganiem tym pokusom.

Lunch do pracy: kanapki



Czy zabierasz do pracy drugie śniadanie lub lunch?

To chyba najpopularniejsza opcja, dlatego nie mogło jej zabraknąć w tym zestawieniu. Nie będę pisać o typowych kanapkach z szynką i serem, które pewnie bardzo dobrze znasz. Chciałabym zachęcić cię do tego, aby starać się nie używać gotowych półproduktów, takich jak szynka, pasztet czy konserwa - zawierają dużo soli, konserwantów i zbędnych dodatków.

Jak zatem zrobić zdrową i odżywczą kanapkę? Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami. Zadbaj o białkowy dodatek, taki jak chude mięso, jajka, dobrej jakości ser, chude i tłuste ryby oraz strączki. Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Możesz również skropić kanapkę wymienionymi olejami albo posmarować ją rozgniecionym awokado. Na koniec nie zapomnij o warzywach, które możesz dodać zarówno do kanapki, jak i zabrać do osobnego pudełka - różnorodne warzywa w dużej ilości to podstawa zdrowego lunchu.

Do szkoły lub pracy możesz zabrać, np. kanapkę z oliwą z oliwek, mozzarellą, plastrami pomidora, octem balsamicznym oraz świeżą bazylią. Świeże zioła stanowią bardzo aromatyczny i zdrowy dodatek do kanapki. Na pożywny lunch sprawdzi się również kanapka z grillowaną piersią kurczaka, awokado i sałatą. Warto na kanapki dodawać także tłuste ryby, takie jak łosoś czy makrela. Kanapka z pastą rybną, np. z dodatkiem chrzanu lub świeżego koperku, ze względu na dobrej jakości kwasy tłuszczowe będzie zdrowym i odżywczym lunchem. Pasty strączkowe, jak pasta z fasoli lub hummus, będą z kolei produktami wspierającymi mikroflorę jelit.

Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami. Używaj dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego, np. chleba żytniego na zakwasie lub ciemnych bułek z ziarnami.

Lunch do pracy: tortille, naleśniki, placuszki



Przejadło ci się pieczywo? Postaw na placki z różnymi dodatkami. Tortille, naleśniki i placuszki znakomicie sprawdzają się na lunch. Sprawa dodatków wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku kanapek - zadbaj o dobrej jakości bazę (tortille z krótkim składem, pełnoziarniste naleśniki lub placuszki), źródła białka, kolorowe warzywa oraz odpowiedni tłuszcz.

Naleśniki i placuszki możesz przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Na farsz do słonych naleśników świetnie sprawdzi się kurczak lub soczewica. Pyszną opcją na lunch są też placuszki z sezonowymi owocami z dodatkiem gęstego jogurtu, serka homogenizowanego lub twarożku zdobionego z tofu. Do serka możesz dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię lub korzenne przyprawy. Na wierzch śmiało dodaj także świeże listki mięty lub melisy.

Lunch do pracy: wypiekany lunch



Jeśli lubisz w pracy lub szkole przekąsić coś słodkiego, to zamiast batonika złapanego na szybko lub słodkiej drożdżówki z piekarni o wiele lepiej sprawdzą się domowe wypieki. Możesz zrobić placek owsiany, pieczoną owsiankę, chlebek bananowy lub pyszne muffiny zarówno na słodko, jak i na słono.

Pieczona owsianka świetnie smakuje z dodatkiem jabłek, owoców jagodowych lub śliwek i cynamonu. Wytrawne muffiny możesz przygotować np. w wersji meksykańskiej z fasolą, kukurydzą i papryką lub w wersji z kurczakiem bądź rybą i innymi ulubionymi warzywami. W wersji na słodko warto dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę oraz ulubione orzechy lub pestki. Do wypieków staraj się używać mąki pełnoziarnistej i grubych płatków zbożowych, np. płatków owsianych górskich.



Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu. Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu.

Lunch do pracy: sałatki



Sałatki dają ogromne możliwości w przemyceniu do diety dużej ilości niezbędnych warzyw, zdrowych źródeł węglowodanów złożonych i tłuszczu. Aby sałatka była pożywna i dostarczała dużo energii, warto, aby jej bazę stanowił pełnoziarnisty makaron, ziemniaki, kasza lub ryż. Jeśli lubisz lekkie sałatki, uzupełnieniem mogą być grzanki z pieczywa lub dodatkowa kanapka. Sałatkę możesz przygotować z gotowanych, pieczonych bądź surowych warzyw. Do dressingu warto użyć tłoczonego na zimno oleju lub oliwy, a urozmaicić mogą go miód, ocet i musztarda. Nie zapomnij o dodaniu do sałatki świeżych ziół oraz zdrowej posypki, np. z orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika lub siemienia lnianego.

Podsumowanie



Lunch powinien składać się z różnorodnych produktów. Świetnym pomysłem jest zabranie dzielonego pudełka, w którym możesz zmieścić odżywczą kanapkę, małą sałatkę, garść orzechów, świeże owoce lub mały, zdrowy deser - taki lunch z pewnością dostarczy ci wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania mózgu w szkole i pracy. Mam nadzieję, że moje dzisiejsze propozycje sprawią, że od jutra twój lunch będzie zdrowy, dobrze zbilansowany i bardziej różnorodny.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (56) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    8h pracy - każda normalna osoba bierze też obiad ze sobą. (9)

    Wieczorami bez sensu napychać się za cały dzień głodowania.

    • 20 22

    • Prosze nie uogólniać

      • 9 5

    • Mow za siebie. Kto sie napycha, ten sie napycha. Plus udowodniono juz 100 x ze zjedzenie porzadnie 2x dziennie jest tak samo zdrowe, jak nie lepsze, niz przezuwanie jak krowa na pastwisku 6x w ciagu dnia.

      • 7 6

    • xd a co w nocy jak śpisz 8h to też się budzisz co 3h żeby coś zjeść (2)

      weźcie się nie ośmieszajcie, beke mam jak widzę moich klientów w korpo co jedzą jakieś wielkie dania co chwile, za co im płacą w tych boksach? za siedzenie?

      • 4 6

      • w nocy nie potrzeba tyle energii (kalorii) (1)

        • 2 1

        • XD nie no powiedz że se żartujesz

          nie uwierzę że ktoś coś takiego mógł napisać o zdrowych zmysłach

          • 2 0

    • Obiad w pracy? Nigdy w życiu (1)

      Tylko w domu razem z 2 połówką.
      Na świeżo, w spokoju.

      • 17 2

      • Pół litra do obiadu, grubo.

        • 7 0

    • 17-18 to jest wieczorem?

      • 7 0

    • 8h głodowania! Matko boska, ledwo idzie ujść z życiem po takim wielkim poście.

      • 6 0

  • (5)

    Pracuje 8h. Jedna zmiana. Przerwy w pracy mam ok 11.30. Jadam tylko kanapki i owoce plus woda i jakiś baton. Nie potrafię zjeść dania obiadowego przed południem.

    • 22 4

    • Batonika polecam zamienić na garstkę orzechów

      • 1 7

    • Bo te rady sa dla jakichs totalnie oderwanych ludzi. Dorosli to nie przedszkolaki, ze o 13 juz koniecznie musza obiadek zjesc przed komputerem. A juz w ogole mnie smiesza ludzie, ktorzy do biura zamawiaja pierogi itp.

      • 2 8

    • A ja biorę mały pojemnik owsianki (na wodzie) i jem ok.14.00, gdyż zanim wrócę do domu , jest 18.00

      A kanapkami nie chcę się zapychać (jem ok. 10,.30. kanapki)

      • 3 0

    • wiesz, że możesz jeść dania śniadaniowe wieczorem a dania kolacyjne rano

      a danie obiadowe jako deser? nikt tego nie sprawdza, serio

      • 12 0

    • Z punktu widzenia organizmu takie kanapki czy baton, to jest bardzo podobna rzecz do obiadu. Wydziela się insulina, energia idzie na trawienie, pracę jelit etc. Wstrzymanych jest wiele różnych procesów, uruchamia się mnóstwo innych. Oczywiście jest różnica kaloryczna, ale to tylko część równania.

      • 3 0

  • Z dala o takich porad dietetycznych! (11)

    "Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna..." i na tym sformuowaniu moje czytanie artykułu się zakończyło... dlaczego??? A no dlatego,że Pani "dietetyk" nie ma pojęcia jak bardzo należy przetworzyć oleje roślinne aby je utwardzić, oleje tylko w formie płynnej, a masło ma dużo właściwości zdrowotnych tylko jak każdy tluszcz należy używać z umiarem! Niech Pani Viola- blogerka trochę się douczy...

    • 76 3

    • Kluczowe w tym cytacie jest słowo masło. Czyli co o może być jego lepszą alternatywą... (9)

      jeśli ktoś koniecznie musi używać jakiegoś smarowidła, a np. z powodu różnych schorzeń nie powinien/powinna używać masła. Irytuje mnie pouczanie specjalistów w danej dziedzinie i odsyłanie ich do nauki. Czasami wystarczy czytać ze zrozumieniem.

      • 1 14

      • (7)

        Z powodu jakis schorzeń nie można używać masła a można margarynę? Prosze o przykład.
        Autorka artykułu żadna specjalistka nie jest, co najwyżej blogerka.

        • 18 0

        • (6)

          a chociażby w przypadku kiedy ktoś musi wyeliminować mleko krowie ze swojej diety

          • 3 5

          • (2)

            Ale te porady sa dla ludzi zdrowych. Wg pani Violi absolutnie kazdy powinien wyeliminowac maslo. Nie ma tam slowa o alergikach.

            • 4 0

            • jak widzę takie name.... (1)

              typu ,,viola,, to zastanawiam się czy w następnym artykule będzie np. coś o stringach wrzynających się w d@00PĘ raz z prawej strony raz z lewej albo w środek i co w związku z tym ;)

              • 2 0

              • Nie wiem skąd dojeżdżasz, ale w Polsce generalnie imiona nadają rodzice.

                • 1 1

          • smalec?

            • 1 0

          • jeśli chodzi o laktozę (1)

            to w maśle jest jej śladowa ilość, podobnie z twarogiem czy serami

            • 5 0

            • Nietolerancja laktozy to coś innego niż alergia na białka mleka krowiego

              • 0 0

      • dokładnie - powinno byś na odwrót "zamiast miękkiej margaryny - dobrej jakości masło"
        porada dietetyczna hmmmm....

        • 20 0

    • Od lat na rynku są margaryny bez utwardzonych tłuszczy. Finu, lurpak itp. Także to o czym mówisz to jakiś archaizm z lat 90'

      • 0 0

  • (2)

    Zdrowe śniadanko, zdrowy lunch, zdrowy obiad, zdrowa przekąska i na koniec dnia zdrowa kolacja! Takie dajecie rady.
    Poziom insuliny wystrzelony w kosmos przez cała dobę, cukrzyca gwarantowana. I ta porada odmosnie margaryny zamiast masła! Brawo Pani Violu

    • 21 6

    • Dokladnie... Czlowiek by musial cale zycie nic nie robic, tylko szykowac zarcie i je zjadac. 2-3 x dziennie w zupelnosci wystarcza. Nie jestesmy bobasami, ze musimy jesc co 2 godziny.

      • 4 0

    • Z margaryną i masłem jest problem handlowy.

      Jak schodzi za dużo masła, to nadają że margaryna jest zdrowiem, a masło szkodzi. Jak schodzi za dużo margaryny i masło zalega w magazynach, to margaryna jest zła, a masło jest zdrowe. A faktycznie nigdy tłuszcze roślinne zagęszczane nie są zdrowe, więc margaryna nigdy nie będzie lepsza od masła.
      Mam też pytanie do wszystkich Polaków: czy używanie języka ojczystego jest karalne lub jest głupotą? Czy musi się używać obcych nazw?

      • 3 0

  • Lepszą alternatywą dla masła będzie dobrej jakości miękka margaryna z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. (1)

    Naprawdę to pisał dietetyk? Tragedia.

    • 26 5

    • Moze ma w tym jakis swoj interes? Promocja dla producenta.

      • 0 0

  • najzdrowszy lunch to brak lunchu (6)

    ja jakoś se siedze w robocie jako admin it, nie jem nic przez 8 godzin bo przy kompie się nie je, chyba że jesteś prosiak, i jakoś żyje. człowiek może przeżyć 3 dni bez wody i miesiąc bez jedzenia, teraz niektórzy ukraincy nie jedli przez tydzień i też żyją, bierzcie z nich i ze mnie przykład a oszczędzicie pieniądze i zmniejszycie swoją mase

    • 3 16

    • szkoda że nie może przeżyć bez internetu (1)

      • 4 2

      • ty też nie możesz

        i każdy taki kliencik co mu internet wywaliło zawsze dzwoni do nas z pretensjami że internetu nie ma

        • 0 1

    • Przekaż te swoje mondrości pracownikowi fizycznemu, to usłyszysz co jesteś wart. (1)

      Kto mało pracuje, ten jeść nie powinien.

      • 2 1

      • trzeba się było wyuczyć i pracować głową a nie fizycznie

        ja się nauczyłem, zrobiłem jakieś tam bezwartościowe papierki na uczelniach wyższych i se siedze przy komputerze i czas faktycznej pracy to 4/8 godzin bo druga połowe se siedze na necie essa

        • 0 3

    • regularne jedzenie w normalnych porcjach sprzyja dobrej sylwetce (1)

      organizm nie magazynuje energii w organizmie gdy jest ona regularnie dostarczana, oczywiście można też jeść raz w ciągu dni czy dwa razy na deficycie kalorycznym ale będziemy prawdopodobnie czuli się zmęczeni lub wystąpią inne dolegliwości takiej długotrwałej diety

      • 0 2

      • zabobony

        ja w to nie wierze

        • 1 0

  • Fajne są artykuły o jedzeniu

    Zawsze szukam gdy głód puka i pyta:Gdzie jest żarcie? Może się przyda zanim zapuka następnym razem.

    • 0 0

  • Nie mówi się ,,zdrowe lunche" , jest to ,,zdrowy lunch" tylko (2)

    • 2 2

    • A co to jest lunche? (1)

      • 1 0

      • od lunchy lepsze są tylko smartwatche

        • 0 0

  • Ja wczoraj zjadłem śniadanie, potem już nie było kiedy, więc zjadłem śniadanie dopiero dziś. Nie umarłem.

    • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    lunche ?

    wole samodzielnie sporządzone śniadanko spożyte w miłym towarzystwie ;) a na obiad ? mogą być bitki z ziemniaczkami i mizerią ;)

    • 13 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane