• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Officyna di Vinegre w Gdańsku oficjalnie otwarta

Joanna Puchala
14 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną. Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

Choć Officyna Vinegre jest już czynna od ponad tygodnia, to dopiero w piątkowy wieczór oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Około stu zaproszonych gości wzięło udział w uroczystym otwarciu, podczas którego nie zabrakło smacznego poczęstunku, toastów oraz towarzyskich rozmów.



Officyna Vinegre zobacz na mapie Gdańska to kolejny lokal gastronomiczny otwarty w kompleksie Argon w Oliwie, a dokładnie w budynku Argon. Jak zapewniają właściciele, menu ma łączyć to, co pozornie sprzeczne: tradycję z nowoczesnością oraz modną kuchnią miejską.

- Zapragnęliśmy karmić miasto. Uznaliśmy, że z naszym doświadczeniem gastronomicznym chcielibyśmy stworzyć miejsce, które ułatwi życie w mieście. Zależało nam na połączeniu karmienia ludzi z możliwością odreagowania po ciężkim dniu, stąd też nazwa Officyna. Jest to nawiązanie do staropolskiej nazwy oficyny, w której przygotowywane było jedzenie. Napisaliśmy ją jednak przez "off", co świadczy o tym, że wieczorami można się u nas także "zresetować". Duże znaczenie ma lokalizacja w parku biurowym, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Gdańskiego, gdyż to właśnie z myślą o studentach i pracownikach biurowych tworzymy to miejsce - opowiada prezes Mariusz Zawadzki.
Wystrój wnętrza nawiązuje do południowej ulicy z Hiszpanii, Włoch i Francji.

- Chcieliśmy stworzyć przestrzeń zapraszającą do konsumpcji i odpoczynku. W tym właśnie kierunku podążała pani Aleksandra Stankevic-Diakun z pracowni Cubic Design, projektując wnętrza - opowiada Mariusz Zawadzki.
Całkowitego efektu wizualnego dopełniają prace artystyczne na ścianach nawiązujące do idei wnętrza.

- Na ścianach zaprezentowałem południowe uliczki miast, kamienice oraz życie mieszkańców przez pryzmat okiennic - mówi artysta Temps, autor prac.
Gości powitano lampką prosecco. Na tę okazję szef kuchni, Sławomir Gutowski, współtwórca projektu Officyna i jednocześnie właściciel Suavamente, stworzył specjalne menu bankietowe, skomponowane z myślą o wygodnej konsumpcji. Dania ciepłe i zimne, a także desery były serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Goście mieli m.in. okazję spróbować mini burgerów, kaczki, szynek hiszpańskich i włoskich w różnych postaciach oraz ramenu. Wieczór umilił DJ One Two.

  • Joanna i Marek Lucyk, Patrycja Pawlak-Riahi
  • Damian Wleklak i Rafał Stępnowski
  • Sławek Gutowski z gośćmi
  • Mariusz Zawadzki z gośćmi
  • Firma Torus
  • Dawid Szczerba i Kuba Leszczyński
  • Officyna di Vinegre mieści się w Oliwie, w budynku Argon
  • Małgorzata i Tomasz Kaczmarek
  • Podczas otwarcia serwowane były przekąski
  • Goście mieli okazję obserwować proces przygotowywania serwowanych dań.
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

- Menu śniadaniowe to są zdecydowanie dania europejskie, opierające się na starannej selekcji chleba, jajkach w każdej postaci, ciekawej kompozycji serów oraz innych składników. Menu lunchowe bazuje na kuchni polskiej podanej w nowoczesnej formie, wzbogaconej o europejską i światową kuchnię - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe jest stałe, natomiast dobór 12 propozycji lunchu będzie się codziennie zmieniał.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (22)

  • Pracuje w argonie (1)

    I codziennie wpadam o 12 tej na jedzonko. Pysznie i niewiarygodnie tanio. O to chodzi!!

    • 17 7

    • Tanio? nie przesadzajmy. Smacznie, to prawda

      • 0 0

  • Najlepsze bistro w mieście

    Byłem jadłem . Śniadania rewelacja , najlepsze w mieście . Lunche pyszne i tanie . Świetny wystrój , polecam

    • 19 9

  • Zapragnęliśmy karmić miasto

    No i wszystko jasne, znowu to hipsterstwo pomięszane z "nowoczesnymi trędami" i "miejskimi klimatami".

    • 10 20

  • (4)

    Kto pisze te komentarze? Pracuję obok i lokal świeci pustkami...

    • 20 11

    • A przypomnij proszę kiedy było otwarcie? (2)

      • 3 1

      • Od tygodnia zero ludzi

        • 6 6

      • dobre

        jeżeli lokal przed otwarciem byłby pełny,to byliby to geniusze gastronomii :D

        • 2 1

    • Dzień przed otwarciem lokal pełny!!!

      W czwartek o 12:30 lokal pełen, więc chyba są mistrzami gastronomi.
      Powodzenia trzymam kciuki!

      • 2 2

  • Podróba! (2)

    Kto wpadl na ta nazwe ściagnieta z gdynskiej Oficyny?

    • 10 9

    • Officyna to Oficyna? (1)

      Czy ten lokal ma coś wspólnego z Oficyną w Gdyni?

      • 4 0

      • Officyna di Vinegre

        Officyna di Vinegre nie ma nic wspólnego z Gdynska Oficyna ( ktora pozdrawiamy serdecznie )

        • 0 1

  • ale super

    zawsze liczylem ze ktos nakarmi to glodne miasto. to dobra i krzepiąca wiadomosc, ze zrobi to wlasnie Oficyna Ocet. wlasciwi ludzie na wlasciwym miejscu.

    • 7 5

  • Gdzie zaparkować? (4)

    Nie jestem korposzczurkiem to gdzie tam mam zaparkować by załapać się na konsumpcję do tego baru?

    • 5 1

    • Gdzie? (1)

      na parkingu dla gości, czynny całą dobę gdzie pierwsza godzina jest darmowa oraz całe multum pobliskich parkingów, czasami trzeba zapłacić parę złotych ;)

      • 5 2

      • Te multum

        pobliskich parkingów świadczy jedynie o tobie, że należysz do grupy - po trupach do celu.
        Tam gdzie mieszkasz, śmieci też podrzucasz sąsiadowi?

        • 2 1

    • Jest parking godzina za free.

      • 3 2

    • skm

      50 m od skm

      • 0 0

  • oficyna haha

    prezes śmezes a pewnie głodowe stawki dają 5 rodzai menu haha wszystko mrożone i do d*py śpiewać,same prezesy a do pracy nikogo :)

    • 7 7

  • Tam jest chyba drożej niż w Bazarze Smaków, który też do tanich nie należy. I niby studenci mają się tam stołować?

    • 7 7

  • Ciekawe...

    Ogólnie to puchy tam są jak i w city kawiarni też jest pusto o sugoi już nie wspomnę jedynie w piekarni i pączkarni coś się dzieje ale życzę powodzenia bo na czynsz trzeba zarobić.

    • 6 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane