• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie ogródków gastronomicznych już w najbliższą sobotę

Julia Rzepecka
14 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie. Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.

Nadchodzi moment, na który od wielu miesięcy czekała ledwo żyjąca branża gastronomiczna. 15 maja otwarte zostaną ogródki restauracyjne i początkowo zjeść będzie można tylko na zewnątrz. Dwa tygodnie później wszystkie lokale będą mogły zaprosić gości także do środka. Jednak restauratorzy skarżą się na brak chętnych do pracy, niewykluczone będzie też podniesienie cen.



Restauracje w Trójmieście



Czy zamierzasz odwiedzić otwarte ogródki gastronomiczne?

Gastronomia w całej Polsce startuje z serwowaniem jedzenia w ogródkach gastronomicznych od soboty, 15 maja. Dwa tygodnie później - przedsiębiorcy będą mogli zaprosić klientów także do wnętrz swoich lokali.

Na tę decyzję rządzących gastronomicy czekali od dawna. Pandemia całkowicie zamroziła biznes setek przedsiębiorców w Trójmieście. Po kilku miesiącach niektóre lokale nie miały innego wyjścia i musiały się zamknąć, pozostali protestowali przeciwko przedłużającym się obostrzeniom. Jeszcze w lutym tego roku pisaliśmy o ponad 300 zawieszonych działalnościach w Trójmieście, natomiast w marcu część lokali w ostatnim odruchu desperacji otworzyła się mimo obostrzeń. Po wielu miesiącach, w połowie maja, gastronomia w końcu wraca do życia.

Czytaj też: Praca. Wysyp ogłoszeń w gastronomii

  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
Chociaż branża może wracać do działania, okazuje się, że brakuje rąk do pracy.

- Obecnie jednym z największych problemów jest zdobycie nowych pracowników - mówi Michalina Jakimowicz z restauracji Modern Food&Wine. - Część naszej ekipy została, niektórzy zdecydowali się na stałą zmianę branży. Mimo konkurencyjnych stawek na rynku jest deficyt pracowników ze względu na niepewną przyszłość gastronomii. Z tego, co wiem, z tym problemem mierzy się obecnie prawie każda restauracja. Obecnie szykujemy się do otwarcia. Na szczęście częścią Modern Food&Wine jest ogródek na molo z kilkudziesięcioma stolikami, więc jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji od części restauratorów, że możemy otworzyć się już 15 maja. Mamy nowe menu, pełno zapału do pracy i z utęsknieniem czekamy na powrót gości w nasze progi.
- Teraz, przed sezonem, każde ręce do pracy są nam potrzebne - opowiada Jonasz JasińskiBistro Serwus. - Okazuje się jednak, że skompletowanie zespołu nie będzie takie proste. Po raz pierwszy zetknąłem się z taką sytuacją, że mimo wielu ogłoszeń jest bardzo mało osób chętnych do pracy w branży gastronomicznej. Bardzo trudno znaleźć nie tylko odpowiednie osoby, ale w ogóle jakiekolwiek osoby zainteresowane tą pracą. Nie da się ukryć, że wina leży po stronie epidemii - pracownicy odeszli od niepewnej gastronomii i przeszli do innych branż. Oferujemy stabilne zatrudnienie i zależy nam na tym, by stworzyć przyjazne, bezpieczne warunki pracy.
- Na szczęście udało mi się zachować cały personel, ale do samego sezonu podchodzę ostrożnie - mówi Jerzy OlszówkaRestauracji Baryłka. - W maju nie spodziewamy się wielkiego przypływu gości, może poza weekendami. Większe imprezy, takie jak komunie, które u nas zwykle w tym okresie organizowaliśmy, są odwołane. Nie spodziewam się zbyt wiele po tym sezonie i nie mogę mówić też o przesadnym optymizmie. A to ktoś nie chce się szczepić, a to coraz nowe odmiany koronawirusa. Kto wie, czy po wakacjach nie powtórzy się sytuacja z zeszłego roku.
Czas zamknięcia był dla restauracji momentem na przykład na przeprowadzenie remontów i drobnych zmian.

- Odświeżyliśmy meble, markizy, ten czas wykorzystywaliśmy na drobne naprawy. Nasza karta też przeszła zmiany, ale ciężko powiedzieć, jacy będą klienci, czy pojawią się turyści z zagranicy, czy nie i co będzie cieszyło się największym zainteresowaniem - mówi restaurator.
Zobacz też: Pozew gastronomów przeciwko Skarbowi Państwa. Trójmiasto sceptyczne

  • Jungla w Forum Gdańsk szykuje niespodzianki na otwarcie ogródka.
  • Jungla w Forum Gdańsk szykuje niespodzianki na otwarcie ogródka.
  • Otwarcie nowego ogródka zapowiada restauracja Mercato.
  • Czas pandemii restauracje wykorzystywały m.in. na przeprowadzenie remontów czy bieżących napraw.
  • Nowy projekt od restauracji Mercato, czyli Garden Bistro.
Na otwarcie ogródków gastronomicznych i związane z tym nowości zaprasza wiele trójmiejskich restauracji i pubów. JunglaForum Gdańsk już od dawna szykuje swój przestronny i imponujący taras oraz specjalnie na ten dzień przygotowane koktajle i menu z ośmiornicą w roli głównej. Ośmiornicę zjecie także w restauracji Oberża 86 mieszczącej się w dawnym Domku Abrahama w Gdyni, a klimatyczny ogródek z pewnością zachęca do spędzenia tam wolnego czasu. Kilkaset metrów dalej znajduje się restauracja MORA Bistro, która kusi oryginalnymi nalewkami i burgerami. Cały weekend z atrakcjami zapowiada też Muszla w Gdyni. Otwarciu ogródka i strefy chilloutu towarzyszyć będą dźwięki muzyki na żywo, które z pewnością uprzyjemnią relaks na łonie natury i wśród zieleni placu Grunwaldzkiego. Kameralne koncerty, muzykę na żywo lub inne wydarzenia artystyczne na otwarcie swoich ogródków zapowiadają także Mnie to Rybka w Brzeźnie, Ziemia we Wrzeszczu i sopocki Teatr BOTO.

Nowe wiosenno-letnie menu uświetniające otwarcie imponującego ogródka, a w zasadzie ogrodu, zapowiada Sopocki Młyn. Nowości nie brakuje też w restauracji Mercato, gdzie szykowany jest nowy projekt Garden Bistro. Pojawią się tam także nieznane wcześniej smaki, ponieważ restauracją kieruje od niedawna nowy szef kuchni - Dominik Karpik. Z kolei Hotel Królewski w swoim ogródku w najbliższy weekend serwował będzie kolację grillową.

Otwarcie ogródków i inne imprezy w najbliższy weekend



  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Do zamawiania na świeżym powietrzu zaprasza też gdyńska Muszla.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
  • Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
  • Otwarcie ogródków już 15 maja.
  • Przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych w restauracji Kulinarny Motyw w Sopocie.
- Nowy sezon dla gastronomii jest bardzo pracowity - mówi Daniel JaroćKuchni Roślinnej Faloviec. - Odświeżamy naszą kartę, wskakuje kilka nowych pozycji, odświeżamy też salę i nasz ogródek. W czasie pandemii nasze obroty nieznacznie spadły, zatem mieliśmy dużo pracy i raczej przechodzimy płynnie w okres sezonowy. Trudności raczej nie mamy, skład pozostaje ten sam. Dając ogłoszenie, że szukamy rąk do pracy, otrzymaliśmy kilka fajnych ofert, więc dużego dramatu nie ma, oczywiście piszę to z pozycji knajpy wegańskiej, ale z tego, co słyszę od kolegów z branży, jest niestety problem z pracownikami do gastronomii.
Po tak trudnych zimowych miesiącach nieuniknione będą wyższe ceny.

- Wszystko od nowego roku podrożało, więc aby utrzymać standardy, niektóre nasze dania mają wyższą cenę, są to podwyżki rzędu 2-3 zł maksymalnie - dodaje Daniel Jaroć.
- Niestety mimo wielu starań nie wszystkich negatywnych skutków epidemii możemy uniknąć. Z każdej strony widzimy, jak rosną koszty życia - podwyżki cen prądu, czynszu najmu, kosztów pracodawcy, ale również surowców, na których pracujemy. Nie obejdzie się więc bez lekkiego wzrostu cen naszych dań. Liczymy jednak, że goście podejdą do tego ze zrozumieniem - mówi Jonasz Jasiński.

Pomoc samorządów



- Miasto Sopot samo wyszło z inicjatywą pomocy, obniżając nam czynsz na czas zamknięcia restauracji do symbolicznej złotówki. Gdyby nie to, nie wiadomo, czy otworzylibyśmy ponownie restaurację po tak długim przestoju - relacjonuje Michalina Jakimowicz z Modern Food&Wine.
Teraz Sopoccy przedsiębiorcy będą mogli wystąpić z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka gastronomicznego lub sezonowego zagospodarowania plaż. Powierzchnia ogródka gastronomicznego będzie mogła zostać powiększona do 50 proc., a ogródka plażowego nawet do 100 proc.

- Bezpieczeństwo mieszkańców i gości oraz pracowników branży turystycznej jest dla nas priorytetem. Chcemy ponownie stworzyć warunki do bezpiecznego korzystania z oferty sopockich restauracji i kawiarni, między innymi dzięki możliwości zapewnienia odpowiednich odległości pomiędzy stolikami - mówiła Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydentka Sopotu.
Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Nz. restauracja Modern Food&Wine. Na całkowite otwarcie lokali trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Nz. restauracja Modern Food&Wine.
Za powiększenie ogródka letniego przedsiębiorca zapłaci symbolicznie 1 zł netto - za cały przyznany dodatkowo metraż.

Miasto Gdańsk prowadzi program obniżki czynszu dla osób prowadzących działalność w lokalach należących do miasta. W 2020 roku wsparcie w ramach programu wyniosło 2,1 mln zł i dotyczyło 309 złożonych przez gdańskich przedsiębiorców wniosków, przy czym 180 złożyli przedsiębiorcy branży gastronomicznej. W pierwszym kwartale 2021 roku wsparcie wyniosło jak dotąd 1,2 mln zł.

W Gdyni funkcjonuje program Falochron, a niedawno Rada Miasta przyjęła uchwałę, która wprowadza jedną stawkę dzienną za zajęcie pasa drogowego na ogródek gastronomiczny dla wszystkich kategorii dróg. Wynosi ona symboliczny 1 grosz za metr kwadratowy. Przed pandemią stawki wynosiły od 60 gr do 1,20 zł za dzień.

Przygotowanie do otwarcia sezonu w Brzeźnie:

Miejsca

Opinie (158) ponad 10 zablokowanych

  • (20)

    W końcu...mam tylko nadzieję że w końcu ceny będą na kieszeń Kowalskiego a nie Helmuta czy Olafa...a i wszyscy zatrudnieni na kuchni i przy barze umowa o pracę a nie śmieciówki i wyzysk po 14h/dobę.Zresztą już widać restauratorzy mają problem bo większość dawnych pracowników odnalazła się w innej branży albo wyjechała za granicę...

    • 95 19

    • Wyląduj na ziemi i sie zastanów (14)

      chcesz mieć TANIE jedzenie, ale wysokiej jakości i żeby personel zarabiał porządnie oraz pracodawca płacił wszystkie opłaty. To się razem nie dodaje. Może jednak jedzenie na mieście powinno być jakąś formą wyjątkowej przyjemności?

      • 20 26

      • powinno być tanio i smacznie (1)

        • 26 7

        • Nasz rząd juz zadbał o wysoką inflację... Tanio już było

          • 22 9

      • (5)

        Co znaczy tanie?Dla kogo?Jeżeli mediana zarobków u nas to obecnie 2600zł na rękę to piwko powinno być za 5 zł a obiad 2daniowy za max 30zł.I wtedy stać będzie normalną rodzinę na wypad raz w miesiącu.A tak niestety przez zaporowe ceny fitów i wege,"rzemieślniczych"piw czy "kraftowych" burgerów obecnie mało kogo na to stać...A pracodawca powinien wynagradzać normalnie a nie śmieciówki czy umowy zlecenie,w sumie każdy może być wtedy kelnerem,a kucharz jedynie świeżo po szkole bo szanujący się za ochłapy nawet jajecznicy nie zrobi.

        • 32 6

        • 30zł to za drogo (4)

          Na wynos w barze mlecznym było po 14zł zupa i kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. 14zł mogę maksymalnie dać

          • 16 16

          • bary mleczne są dotowane (3)

            dlatego takie ceny.

            • 9 9

            • nie są (1)

              • 15 7

                • 1 4

            • mleczne są dotowane stało kwotą z ceny ustala bar...podrożał baardzo mocno

              • 1 2

      • No tak (1)

        lizing za samochody i wygodne życie trzeba płacić,najlepiej kosztem pracowników.

        • 23 6

        • Przyjechali Ukraincy i sami proponują 12 zł na godzinę

          Grzechem byłoby nie korzystać

          • 5 4

      • W normalnych krajach jedzenie na mieście jest normalką... (3)

        ... i są normalne ceny. To u nas robi się z tego coś wyjątkowego

        • 23 5

        • Tak, jasne (2)

          To pojedź do Norwegii albo Szwecji i zobacz, czy każdy tak ochoczo korzysta z rodziną z jedzenia na mieście.

          • 8 4

          • też mi przykład! Szwecja i Norwegia... No błagam... (1)

            dorzuć jeszcze Danię dla lepszego samopoczucia z tytułu obrony swojej tezy :)

            • 5 6

            • Ok

              To lecimy dalej, Austria, Irlandia, Niemcy, Szwajcaria i Holandia, Chorwacja? Myślisz ze tam jest tanio? Nie jest. Jest tyle opcji jedzenia na mieście w Gdańsku ze każdy znajduje cis dla siebie i na swoją kieszeń. Polska jest ciagle bardzo tania i trudno mi jest wydać więcej niż 100 zł na osobę, chyba e ze dodamy do tego jakiś lepszy alkohol.

              • 0 1

    • (1)

      Tak, tak. Nawet jakby za obiad płaciło się powiedzmy 200zł, były duże obroty, ba! do tego restauracja dostawałaby powiedzmy 30 tysi z tarczy co miesiąc, to i tak płaciliby pracownikom najchętniej 10zł na czarno i liczcie na napiwki. Taka jest mentalność na polskim rynku pracy. Dlatego ja nigdy nie słucham płaczów i bidolenia, ze "w Polsce nie ma ludzi do pracy" xD.

      • 37 2

      • niema ludzi do pracy - 18 zl\h brutto umowa zlecenie

        • 2 3

    • Nie chodzę do restauracji

      ###samgotuję

      • 6 3

    • Dużo piszesz ,ale niewiele rozumiesz

      • 0 3

    • Raz pojda zobacza ceny i nie wroca

      Pracownicy też już na smieciowkach nie chce robić u tych pseudo przedsiębiorców

      • 0 0

  • Ciekawe ilu już nie otworzy swoich lokali, bo zbankrutowali. (2)

    Jedno jest pewne - przedsiębiorca może zbankrutować, państwo może zbankrutować, ale Jarek ze swoją świtą nie zbankrutują, wręcz przeciwnie, jeszcze się wzbogacą. No i wygrają kolejne wybory głosami przekupionych sebków, karynek, mniej ogarniętych rolników i fanów radyjka. Tych ostatnich nie trzeba przekupywać, im wystarczy wizja nieba.

    • 33 31

    • Jarek zamknął cały świat (1)

      To jest postać!

      • 15 4

      • Tu już nawet nie chodzi, że zamknął cały świat, bo inni też zamykali, chodzi o całokształt zniszczeń dokonanych przez tę bandę Zjednoczonych Socjalistów, nie tylko w czasach pandemii.

        • 5 11

  • spotykamy się o 0:01 w pubie (3)

    zdrowia i na zdrowie!

    • 11 28

    • ....A 24h później na izbie przyjęć odziału covidowego (2)

      do zobaczenia!

      • 15 15

      • Tak szybko ta infekcja się nie rozwija

        XD

        • 10 4

      • Ja już zaczipowany więc nie będę musiał :P

        • 6 1

  • (3)

    Szczepienia na świecie idą pełną para, na kontynencie zgodnów coraz mniej, niedługo wszystko wróci do stanu pierwotnego i wrócą do nas Szwedzi, Niemcy i Norwedzy do dojenia:)Spektakularnie zakończy to nagłą miłość gastronomów do społeczności lokalnej;)

    • 66 4

    • Makumba jak zawsze w punkt :)

      • 11 3

    • jasne (1)

      a na jesień 7 fala 11 mutacji i znowu lockdown. będą tak długo orać świat aż zaoraja i posadzą buraki

      • 8 6

      • Dopóki nie zaszczepi się 80% populacji to czekaja nas kolejne fale

        Ale polski prosty czlowiek wie lepiej od fachowcow i zaszczepic sie nie da. Zatem bedzie klepal biede.

        • 7 6

  • Jak Norki nie przyjadą to lipa... (1)

    Z gdańszczań nie da się wiele wyciągnąć....

    • 38 5

    • Po POdwyżce władczyni za śmiecie faktycznie.

      • 9 5

  • sprawdzać czy jest zachowany reżim sanitarny (10)

    tam gdzie uchybienia wzywać policję i nie płacić

    • 24 34

    • dalej będzie tak drogo? (5)

      Kogo na to stać?

      • 12 5

      • Biedronka otwarta do 23 (2)

        • 3 2

        • ale Biedronka już nie jest tania (1)

          Było tanio na początku

          • 11 0

          • W restauracji też są produkty z dyskontów

            Np nugettsy dla dzieci.

            • 9 1

      • Gastronomia nie jest dla biednych

        Tak samo jak motoryzacja czy wycieczki do ciepłych krajów

        • 4 6

      • masz takie pojęcie o biznesie

        jak świnia o siodle

        • 3 3

    • Śni ci się reżim po nocach?

      • 6 1

    • ? (1)

      jak się zaszczepisz to czego się będziesz bać? przecież będziesz bezpieczny

      • 11 0

      • Chipa dostaniesz, a nie szczepionkę

        • 2 4

    • ty psior pilnuj lepiej rezimu w kosciele

      • 3 1

  • (4)

    Na czym polega różnica?
    To nie można było zamówić na wynos i zjeść gdzieś?

    • 13 15

    • Tak, piwo w plastikowej butelce... (1)

      ...i pić w parku jak żul. Człowieku, ogarnij się.

      • 9 11

      • Wolę sam w parku. W restauracji do szewskiej pasji doprowadza mnie obecność innych ludzi.

        • 9 3

    • (1)

      Widzisz różnicę oglądania meczu w domu przed TV a na stadionie na żywo?

      • 5 3

      • Wolę w domu.

        • 7 3

  • poczekam miesiąc na statystyki :) na weekendy dom na wsi i ogród

    • 15 9

  • (4)

    Będzie w tym roku deptak na Wajdeloty?

    • 9 17

    • Tak od czerwca (2)

      • 4 2

      • (1)

        Ja tam się boje ulicy Wajdeloty po rewitalizacji. Nie wiem co gorsze, dresy i znikające telefony, tak jak 20 lat temu, czy to co teraz. Ostatnio tam szedłem i drogę zastąpiła mi jakaś "straż openerowa". Było ich chyba z 5ciu, wszyscy w raybanach, podartych spodniach i z tatuażami, razem ważyli jakieś 200kg. Jeden z nich wystrzelił do mnie z tekstem "czemu nie nosisz ajfona w reku boomerze"? Mówię wam, bałem się jak nigdy. Na szczeście uciekałem im bo miałem krótkie spodenki. Mowie wam strach się bać!

        • 12 5

        • Gdyby głupota mogła fruwać to wznioslbys się pod niebiosa

          • 0 0

    • Deptak na Wajdeloty

      Zrób sobie deptak pod domem bo my mieszkańcy nie wyrażamy zgody na burdel który miał miejsce ostatnio !!!

      • 2 0

  • Pamiętajcie by nie nie kupować napojów i drinków w restauracjach (4)

    na nich są największe przebitki

    • 42 15

    • wiemy, wiemy (1)

      na plaży w Brzeźnie piwo w plastikowym kubku 17,- Niezła przebitka.

      • 16 1

      • Poważnie?

        W życiu bym nie kupił chociaż mnie stać. Dla zasady, jakieś granice chciwości muszą być.

        • 23 0

    • a kto ci ci*lu broni kupic wodke i cole w bieronce i zrobic drinka w domu? nikt cie nie zmusza do picia w lokalach. (1)

      • 2 6

      • nie pijam wódki

        i co mi zrobisz?

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane