- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Wracają lokalne ryneczki. Będzie jeden nowy (317 opinii)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Pączek za 49 zł ze złotem: spróbowaliśmy najdroższego pączka w Polsce
Oto on: najdroższy pączek w Polsce. Wypełniony kremem pistacjowym, z zewnątrz obficie polany różową czekoladą, posypany pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. Cena? 49 zł za sztukę. Zamówić go można było w restauracji Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Sprawdziliśmy, czy jest wart swojej ceny.
Wszystkich cenowo w tym roku postanowiła przeskoczyć gdyńska restauracja należąca do Kuby Wojewódzkiego, która oprócz "tradycyjnych" pączków za 12 zł/szt. przygotowała ofertę deluxe. Najpóźniej dwa dni przed tłustym czwartkiem można było zamówić pączka w cenie 49 zł. Ta kwota przebiła nawet pączki od Magdy Gessler, o których co roku rozpisywały się ogólnopolskie media.
Prawdopodobny pożar na obrońców wybrzeża (3 opinie)
Pączek, który odebrałam w tłusty czwartek po godz. 9, zapakowany był w eleganckie pudełko z serduszkiem. Był jeszcze gorący, smażony dosłownie chwilę temu, i ważył 166 g, a więc dość sporo. Łącznie przygotowano tylko 25 sztuk - były prośby od klientów o więcej, ale taki limit przyjęła restauracja i do końca się go trzymała.
Z zewnątrz zwracała na siebie uwagę posypka z jadalnego złota, z którą pięknie kontrastowała polewa z różowej czekolady oraz puder malinowy. To był naprawdę estetyczny pączek, ale przecież nie to jest najważniejsze: liczy się wnętrze.
Po przekrojeniu okazało się, że pączek jest solidnie wypełniony kremem pistacjowym, który w smaku był słodki, z delikatnie wyczuwalną nutą orzechów. Jak widać na zdjęciach, było go sporo i zdecydowanie zdominował smak ciastka. Niewiele zostało już miejsca na puchate ciasto drożdżowe, które niestety "zbiło" się i stało się gumowe (trudno się je nawet kroiło nożem...). Być może zawiniła też polewa, sama w sobie smaczna, lecz było jej tak dużo, że pączek się w niej utopił.
Test pączków. Gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście?
Ciastko od Wojewódzkiego było przede wszystkim bardzo słodkie, zabrakło w nim kwaśnego akcentu, choćby odrobiny konfitury z malin, która by zrównoważyła całość. Finalnie pączek miał tak niepączkową konsystencję i fakturę, że gdyby ktoś mnie nim poczęstował "w ciemno", nigdy bym się nie domyśliła, jakie ciasto jem.
Ten pączek nie podbił mojego serca - jego atrakcyjny wygląd przerósł wnętrze, choć wierzę, że znajdą się osoby, którym posmakuje. Czy był wart swojej ceny? Według mnie nie, ale chyba nie o to w tym całym zamieszaniu chodziło...
Miejsca
Zobacz także
Opinie (195) ponad 50 zablokowanych
-
2023-02-16 12:02
Opinia wyróżniona
Faktycznie ładny, ale szkoda, że w środku niewypał (6)
Wahałem się, czy kupić tego pączka żonie, więc cieszę się, że jednak się na to nie zdecydowałem ;)
- 187 8
-
2023-02-18 14:32
Rozsądek zwyciężył. Brawo!
- 1 0
-
2023-02-17 18:10
mam pytanie
wy te pączki w ramkę oprawiacie czy jecie?
- 4 0
-
2023-02-16 12:05
(3)
W środku wygląda jak szpinak...
- 66 4
-
2023-02-18 14:33
Mrożony szpinak na dodatek.
- 2 0
-
2023-02-16 14:10
raczej jak pleśń
połączenie różu i zieleni wygląda nieapetycznie, jemy tez oczami, czasem kolor dania potrafi nas odrzucić
to jak picie soku pomarańczowego w niebieskiej przezroczystej szklance, widzisz przez szklankę kolor zielony i jakoś ten sok pomarańczowy już smakuje inaczej- 40 7
-
2023-02-16 13:37
W środku wygląda jak szpinak...
Tylko już mocno zgniły. Taki ma wygląd.
- 33 3
-
2023-02-16 12:24
Opinia wyróżniona
Jak co roku u nas nie pączki a faworki. Tylko domowej roboty. (6)
Od lat robię masę faworków, którymi rodzina objada się cały dzień. Przynajmniej wiem z czego zrobione i że dzisiejsze, a nie jakieś mrożone.
Miłego objadania się.- 132 19
-
2023-02-17 15:36
(1)
Fuj, faworki są niedobre, nie lubię:((
- 2 4
-
2023-02-18 14:32
"Fuj" to chyba nie w tym miejscu?
- 1 0
-
2023-02-16 18:53
Swoje najlepsze
- 4 0
-
2023-02-16 18:01
(1)
Wspaniałe ! Ja uwielbiam tez faworki , ale nigdzie !!! A zwiedziłam już naprawdę sporo cukierni ,nie ma dobrych faworków .Szkoda !
- 8 0
-
2023-02-18 04:07
Cukiernia Arkadia w Gdyni
- 0 0
-
2023-02-16 14:11
U mnie to samo, od lat niezmiennie domowej roboty faworki królują :)
- 12 1
Wszystkie opinie
-
2023-02-16 11:57
(14)
49zł....gruba przesada.To tyle ile ma średnio za 4 godziny pracy człowiek w Polsce,albo za godzinę pracy w DE.Ja zrobiłem sobie sam w domu 10 ponczkuf, średnio wyszło 36 groszy za jeden z nadzieniem z kąfitury z własnego Rodos.
- 43 43
-
2023-02-16 12:04
(12)
4 godziny? Ktoś jeszcze zarabia 12zł/h?
- 18 9
-
2023-02-16 12:09
Asystenci w gabinecie doktora
Prawdziwy etos pracy w cieniu wybitnego człowieka.
- 14 6
-
2023-02-16 12:40
(4)
On
- 2 3
-
2023-02-16 12:42
(3)
Ja poniżej 300NOK/h palcem nie kiwnę.
- 0 15
-
2023-02-16 13:39
Ja poniżej 300NOK/h palcem nie kiwnę.
Dlatego się nie zgina?
- 5 0
-
2023-02-16 14:06
300 nok/h xD nawet za polską prace dostaje się więcej w norwegi xD
- 4 1
-
2023-02-18 14:35
W końcu norge czy rodos?
- 0 0
-
2023-02-16 14:00
Tak, (5)
Ja. Jestem psychologiem w szkole średniej. Dzięki Czarnkowi spadłam ze stopniem z nauczyciela kontraktowego i jestem nie wiadomo co. W prawie 2 lata mam zrobić awans na mianowanego. Teraz za 14 godzin (na więcej nie ma pieniędzy) zarabiam 2200 zł. Jestem rzadkiej specjalności, właściwie kilku. 17 lat doświadczenia. W okolicy 70 km nie ma pracy w moim zawodzie.
- 9 7
-
2023-02-16 14:22
(2)
150zł/h to nie 12, nie ma na co narzekać.
- 8 2
-
2023-02-16 21:00
Nie! (1)
14 godzin w tygodniu.Są 4 tygodnie w miesiącu czyli pracuję 56+1 godzina gratis tzw.czarnkowa. To ile zarabiam, ci minusujący?
- 1 2
-
2023-02-16 21:36
Nadal wychodzi więcej niż 12zl/h...
- 4 0
-
2023-02-17 21:27
(1)
Na studiach w Poznaniu dzieliłem stancję z dwoma "studentkami" psychologii. To były najbardziej rozrywkowe dziewuchy jakie znałem, miały czas na wszystko i tzw. studia im w tym nie przeszkadzały.
- 1 1
-
2023-02-18 14:38
To tak jak pani prezydent wykłady nie będamą przeszkadzały w pracy.
- 1 0
-
2023-02-16 13:36
Ale "żart"
Urwałeś się z Mazurskiej Nocy Kabaretowej?
- 2 0
-
2023-02-16 11:58
(5)
Kto by się spodziewał, że takie to będą efektyAle nie o smak, a o reklamę tu chodziło i reklama się pojawiła. Pół redakcji w Polsce pisze o Kubie Wojewódzkim i jego pączkach ;)
- 162 1
-
2023-02-16 13:33
Niestety ! :(
A najlepsze pączki, to te domowe
- 23 0
-
2023-02-16 14:15
Nie ten bogaty, kto kapie od złota,
Ani ten, który zagarnął pół świata.
Czemże jest złoto? Tylko grundką błota
Są inne skarby, niech ku nim duch wzlata.- 14 1
-
2023-02-16 14:55
(1)
Co jak co, ale to robienia interesów to Wojewódzki zawsze miał smykałkę. Darmową reklamę swojej restauracji ma już na całą Polskę. Limitowana ilość paczków i ta cena, ale snobów nie brakuje.
- 21 0
-
2023-02-16 18:13
I tak zamkną ten pustostan ze znudzonymi kelnerami...
- 9 1
-
2023-02-17 16:06
To samo chciałam napisać, reklama prawie darmo 25x49 zl
- 1 0
-
2023-02-16 12:01
(5)
Niesamowite, ze mozna zaprogramowac caly narod, zeby tego jednego konkretnego dnia dostawal szalu na punkcie ciasta z lukrem.
- 81 26
-
2023-02-16 12:04
Cały?Ja kompletnie mam to gdzieś.
- 10 14
-
2023-02-16 13:40
(2)
Kultywowanie tradycji i zwyczajów, tych "ogólnonarodowych" i tych rodzinnych jest czymś miłym i przyjemnym. Inna sprawa, że media ze wszystkiego robią teraz szopkę i sprowadzają wszystko do jednego mianownika "kup".
- 22 0
-
2023-02-16 13:46
(1)
"tradycje" i "zwyczaje" to nic innego jak programowanie ludzi do robienia absurdalnych rzeczy, głównie związanych z jakimś abstrakcyjnym zabobonem. Nigdy to głębszego sensu nie ma.
To jest ciasto z lukrem a ludzie dostali zbiorowej psychozy.- 13 13
-
2023-02-18 08:47
Chociaż jeden rozumie czym tak naprawdę są
te wszystkie zwyczaje i tradycje.
- 0 0
-
2023-02-16 17:57
Nie zapominaj,że w tradycji mamy jeszcze rogale Marcińskie na św.Marcina i super śledzia w Śr.Popielcową.Tradycję należy kultywować (pączusiowy niejadek).
- 7 0
-
2023-02-16 12:02
Opinia wyróżniona
Faktycznie ładny, ale szkoda, że w środku niewypał (6)
Wahałem się, czy kupić tego pączka żonie, więc cieszę się, że jednak się na to nie zdecydowałem ;)
- 187 8
-
2023-02-16 12:05
(3)
W środku wygląda jak szpinak...
- 66 4
-
2023-02-16 13:37
W środku wygląda jak szpinak...
Tylko już mocno zgniły. Taki ma wygląd.
- 33 3
-
2023-02-16 14:10
raczej jak pleśń
połączenie różu i zieleni wygląda nieapetycznie, jemy tez oczami, czasem kolor dania potrafi nas odrzucić
to jak picie soku pomarańczowego w niebieskiej przezroczystej szklance, widzisz przez szklankę kolor zielony i jakoś ten sok pomarańczowy już smakuje inaczej- 40 7
-
2023-02-18 14:33
Mrożony szpinak na dodatek.
- 2 0
-
2023-02-17 18:10
mam pytanie
wy te pączki w ramkę oprawiacie czy jecie?
- 4 0
-
2023-02-18 14:32
Rozsądek zwyciężył. Brawo!
- 1 0
-
2023-02-16 12:16
(2)
Hmmmm pistacje, uwielbiam.
- 8 15
-
2023-02-16 14:48
Ja też dlatego kupuję orzeszki w paczkach a nie w pączkach.
- 5 2
-
2023-02-17 15:13
co trzeba mieć w głowie żeby zapłacić za pączka 49zł - tak zgadza się - pustkę
- 4 0
-
2023-02-16 12:24
Opinia wyróżniona
Jak co roku u nas nie pączki a faworki. Tylko domowej roboty. (6)
Od lat robię masę faworków, którymi rodzina objada się cały dzień. Przynajmniej wiem z czego zrobione i że dzisiejsze, a nie jakieś mrożone.
Miłego objadania się.- 132 19
-
2023-02-16 14:11
U mnie to samo, od lat niezmiennie domowej roboty faworki królują :)
- 12 1
-
2023-02-16 18:01
(1)
Wspaniałe ! Ja uwielbiam tez faworki , ale nigdzie !!! A zwiedziłam już naprawdę sporo cukierni ,nie ma dobrych faworków .Szkoda !
- 8 0
-
2023-02-18 04:07
Cukiernia Arkadia w Gdyni
- 0 0
-
2023-02-16 18:53
Swoje najlepsze
- 4 0
-
2023-02-17 15:36
(1)
Fuj, faworki są niedobre, nie lubię:((
- 2 4
-
2023-02-18 14:32
"Fuj" to chyba nie w tym miejscu?
- 1 0
-
2023-02-16 12:28
Lubię pączki. (1)
- 21 2
-
2023-02-16 13:13
Dostępne cały rok nie robią już u nas furrory na tłusty czwartek...
- 2 0
-
2023-02-16 12:32
A ja spróbowałem najtańszego pączka w Polsce. (5)
Smakował tak samo.
- 58 10
-
2023-02-16 14:02
(1)
Przecież tego drogiego nie jadłeś, to skąd wiesz?
- 12 5
-
2023-02-18 14:42
Po nieapetycznym wyglądzie.
- 2 0
-
2023-02-16 14:41
a po ile był ten najtańszy? (1)
- 3 0
-
2023-02-18 14:42
Po 0,49 zł?
- 1 0
-
2023-02-18 14:41
Chyba jednak lepiej smakował?
- 0 0
-
2023-02-16 12:41
W całości piękny. Po rozkrojeniu (2)
wygląda na splesniały. Szkoda, że pomysłodawcy nie pomyśleli, że jemy też oczami.
Żałuję, że nie da się tego odzobaczyć.- 61 4
-
2023-02-17 23:43
Tak wyglada krem z pistacji, pewnie w w biedronce nie widziałeś :)
- 0 5
-
2023-02-18 14:43
Może obrzydzić.
- 0 0
-
2023-02-16 12:49
no to gratulujemy wspierania głupich pomyslow
Stop making stupid people famous... byla taka akcja kiedys - teraz jak nic powinna wrocic
- 73 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.