Wiadomości

Pasjonaci gotowania w charytatywnym kalendarzu

Kalendarz charytatywny K5 powstał z połączenia kulinarnej pasji i chęci do pomagania. W środku znajduje się sześć prac graficznych przedstawiających wykładowców Akademii Kulinarnej K5 z ulubionymi produktami. Dochód ze sprzedaży przeznaczony zostanie na Stowarzyszenie Hospicjum im. św. Wawrzyńca w Gdyni.




Czy angażujesz się w akcje charytatywne?

tak, regularnie wspieram wybrane inicjatywy 25%
tak, gdy coś mnie poruszy 38%
tylko jeśli dotyczą osób, które znam 13%
nie, nie mam takiej potrzeby 24%
zakończona Łącznie głosów: 115
- To oczywiste, że warto pomagać - mówi Kamil Sadkowski, twórca Akademii Kulinarnej K5 i autor kulinarnego cyklu "Gastrobanda" w Trojmiasto.pl. - Drugi rok z rzędu prezentujemy nasz charytatywny kalendarz. W tym roku nieco zmieniliśmy formułę. Jakub Bereźnicki, odpowiedzialny za grafikę, przedstawił wykładowców akademii z ich ulubionymi atrybutami. W ten sposób mamy okazję się przedstawić, a zarazem pomóc podopiecznym hospicjum.
Na kartach kalendarza Kamil Sadkowski pozuje z dorodnym łososiem Mowi. Claudia Fillipi-Chodorowska zdejmuje z patelni parujący włoski makaron, Natalie Dao prezentuje nieoczywiste atrybuty kuchni azjatyckiej, a Joanna Banad kusi słodkościami. Na kolejnych kartach kalendarza Rafał Ciesielski efektownie przyrządza drinka, a Adam Woźniak humorystycznie przygotowuje się do przyrządzenia dania z kurczaka.

- Stworzony z pasji kulinarnej ludzi, którzy zmieniają świadomość kulinarną. Dzielenie się smakami świata zapewnia nam radość w codziennym życiu - mówią o projekcie jego uczestnicy.

Trójmiasto: akcje charytatywne


Kalendarz kosztuje 88 zł. Wydany został w formacie 48 x 34 cm. Dostępny jest w sprzedaży internetowej na stronie Akademii Kulinarnej K5, wyłącznie z odbiorem osobistym. Dochód ze sprzedaży przeznaczony zostanie na podopiecznych Stowarzyszenia Hospicjum im. św. Wawrzyńca w Gdyni.

Opinie (37) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Meeega (1)

    Wow, super zdjęcia. Gotowałam kiedyś namiętnie, testując wciąż nowe przepisy. Aktualnie trochę zaprzestałam, natomiast myślę o powrocie do rozwijania tej zajawki. Nawet wyslalam swoje zgloszenie do Empiku w konkursie Żyj z pasją, bo można wygrać ralizacje pasji z bliską osobą o wartości do 2 tysięcy. Pozdrawiam wszystkich pasjonatów kuchni!

    • 0 0

    • fajneeee!!! moje zgłoszenie też wysłane :D

      • 0 0

  • (14)

    czy naprawdę nie było już innego ujęcia tylko pokazywanie zabitych zwierząt?

    co autor miał na myśli pokazując talerz obciętych kurzych łapek?

    • 30 16

    • zwierzeta sa po to zeby je jesc. a nie je sie przeciez zywych.

      • 0 0

    • a jakie miały być żywe ?

      • 0 0

    • Dla Ciebie zabite zwierzę, a dla mnie jedzenie (1)

      To ich praca i pasja, a Ty sugerujesz ohydztwo. nie chcesz - nie jedz. nie chcesz nie kupuj.
      Z takimi ludźmi jak Ty ludzkość powróci do jaskiń, gdzie o zgrozo, żarło się surowe mięcho i jagódki.
      Z takimi ludźmi jak Ty, w razie wojny, nie będzie z kim walczyć, bo sami wymrzecie z głodu.
      Odpowiadając na pytania - kalendarz pokazuje ich pasje. A kurze łapki to danie.

      • 4 2

      • jaasne

        tak samo możesz mówić o myśliwych i futrzarzach, a jednak do coraz większej liczby ludzi trafia, że taka "pasja" ze znęcania się nad słabszymi nie ma żadnego uzasadnienia w dzisiejszym świecie.
        Dlaczego mielibyśmy wrócić do jaskiń? To ciekawy tok myślenia, bo ja raczej jestem za dalszym rozwojem, a nie regresem, który symbolizuje przemysłowe katowanie zwierząt.
        I o co chodzi z tą wojną? Bez kitu nie kumam tych aluzji. Na wojnie nie rosną marchewki czy o co biega?

        • 0 0

    • A ta ryba z wisły czy hodowli

      • 0 0

    • dokładnie tak samo pomyślałam... (1)

      no piękne zdjęcie, kawałki martwego ciała i zabite zwierzę.. wspaniałe. Jaki psychol chciałby mieć taki obrazek na ścianie...

      • 8 10

      • Dlaczego opcja wege jest taka wroga do świata?

        • 3 1

    • ja się domagam

      praw człowieka dla roślin!

      • 10 5

    • Pokazuje inspiracje na zupe (1)

      Na zupe z kurzych łapek

      • 8 4

      • lepsze są same

        • 2 1

    • dobrze że nie ma poszatkowanych i zmiażdżonych roślin (2)

      one takie bezbronne i też czują bul

      • 12 8

      • rośliny nie mają mózgu.

        podobnie jak osoby, które sugerują, że rośliny czują ból. Albo bul.

        • 4 10

      • bul???

        • 5 2

    • podpowiada gdzie jest dobry kolagen :)
      piękna cera i zdrowe stawy!

      • 13 5

  • Zwłoki zwierząt (2)

    Makabryczne te zdjęcia...

    • 16 8

    • makabryczne jest nie zjedzenie tych zwłok:))

      • 0 1

    • sama natura

      nie lubisz natury?

      • 1 3

  • a jak to ma działać charytatywnie jeśli poza rodziną "modeli" nikt więcej tego nie kupi? (2)

    • 9 2

    • Tak, że już wiesz i możesz się przyłożyć (1)

      albo zamilczeć, bo narzekanie na inicjatywy charytatywne jest podłe.

      • 1 5

      • a promowanie swojej osoby

        i zarabianie pod przykrywką "akcji charytatywnej" nie jest podłe?

        • 0 0

  • Zdjęcie z oskubanym kurczakiem. (2)

    Okropnie sadystyczne

    • 14 6

    • ubój to nie sadyzm (1)

      doucz się.

      • 1 2

      • hahaha

        no pewnie, wiadomo, humanitarne zabijanie. Humanitarne znęcanie się i humanitarne gwałty, same dobre rzeczy się dzieją na fermach, doucz się! Najlepiej z filmów z interwencji fundacji dbających o dobrostan zwierząt. To wcale nie sadyzm... jejku, śmiech przez łzy.

        • 1 1

  • (1)

    Kalendarz z osobami, które prezentują umęczone zwłoki zwierząt - w sam raz jako tematyka wspomagająca hospicjum smh

    • 23 8

    • o jejku

      nie popłacz się...

      • 0 2

  • ile z tych 88 zł z ceny trafi do potrzebujących? (2)

    • 11 1

    • Nawet jeśli tylko połowa - jakie to ma znaczenie? (1)

      Nie chcesz - nie pomagaj.

      • 0 4

      • a jeśli 1-10 groszy?

        czy to jeszcze pomoc czy robienie interesów na pomocowych odruchach?

        • 4 0

  • Fajnie

    Bardzo fajny pomysł, ile ludzi tyle charakterów zawsze będzie ktoś na nie, niby tacy ekologiczni, bez słomek plastikowych jasne. Bardzo przystojni panowie, kreatywni.

    • 4 11

  • Czy ta ryba na zdjeciu to losos z norweskiej chodowli, nie polecam.

    • 16 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane