Wiadomości

stat

Patriotyczne dania na Święto Niepodległości

W ramach akcji Wieczór Niepodległości w wybranych gdańskich lokalach będzie można zjeść biało-czerwone dania. Na zdjęciu deser z lodziarni Bingsu.
W ramach akcji Wieczór Niepodległości w wybranych gdańskich lokalach będzie można zjeść biało-czerwone dania. Na zdjęciu deser z lodziarni Bingsu. mat. prasowe

"Bulion marszałkowski", "Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy", "Marsz Pierwszej Brygady", "Tatar przywódcy" - to nazwy niektórych dań, które w piątek i sobotę będzie można zjeść w gdańskich restauracjach w ramach kulinarnej akcji Wieczór Niepodległości.



Wieczór Niepodległości to akcja kulinarna, którą wymyślili organizatorzy Parady Niepodległości, która od kilkunastu lat odbywa się na ulicach Gdańska przed południem 11 listopada. Impreza odbędzie się po raz trzeci w tej samej formule, co w poprzednich latach. Szefowie kuchni wybranych gdańskich restauracji przygotują specjalne biało-czerwone menu, które będzie obowiązywało od piątkowego wieczoru do końca soboty.

- Naszym celem jest, aby te specjalne dania kojarzyły się z barwami polskiej flagi - mówi Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM, które jest organizatorem imprezy. - Niektórzy szefowie podchodzą do tematu dosłownie i przygotowują potrawy, w których dominującymi kolorami są biel i czerwień. Inni przygotowują tradycyjne polskie dania albo nadają im nazwy kojarzące się ze Świętem Niepodległości.
Wybierasz się na Paradę Niepodległości w Gdańsku? Przeczytaj >


W restauracji Szafarnia 10 będzie można na przykład zjeść "Tatar przywódcy", "Bulion marszałowski" czy żeberka "Na żołnierski głód". Rękawiczka proponuje z kolei m.in. faszerowane udko drobiowe "Marsz Pierwszej Brygady" czy sernik "Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy", a Mon Balzac "Przysmak legionisty", czyi pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą lub "Deser Tuchaczewskiego" - jabłko pieczone z bakaliami i miodem.

Zjemy też m.in. potrawkę z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą i panna cottę z malinami w San Marco; śledzia wędzonego na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w Senso w Hotelu Scandic; biało-czerwonego ptysia w Winnym Gronie czy konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej z burakami i puree czosnkowym w Brovarni. Pub Cathead przygotował drink "Królestwo Polskie", a koreańska lodziarnia Bingsu biało-czerwony deser.

Łącznie w akcji weźmie udział ponad 20 gdańskich lokali (zobacz listę lokali i ceny dań). Będzie można je rozpoznać po wywieszonych polskich flagach.

- Chodzi nam o to, żeby inspiracja polskością towarzyszyła nam 11 listopada nie tylko wtedy, gdy śpiewamy hymn, ale także podczas mniej formalnych sytuacji, na przykład podczas biesiadowania przy stole - dodaje Parell.

Opinie (37) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień