Wiadomości

stat

Patriotyczne dania na Święto Niepodległości

W ramach akcji Wieczór Niepodległości w wybranych gdańskich lokalach będzie można zjeść biało-czerwone dania. Na zdjęciu deser z lodziarni Bingsu.
W ramach akcji Wieczór Niepodległości w wybranych gdańskich lokalach będzie można zjeść biało-czerwone dania. Na zdjęciu deser z lodziarni Bingsu. mat. prasowe

"Bulion marszałkowski", "Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy", "Marsz Pierwszej Brygady", "Tatar przywódcy" - to nazwy niektórych dań, które w piątek i sobotę będzie można zjeść w gdańskich restauracjach w ramach kulinarnej akcji Wieczór Niepodległości.



Wieczór Niepodległości to akcja kulinarna, którą wymyślili organizatorzy Parady Niepodległości, która od kilkunastu lat odbywa się na ulicach Gdańska przed południem 11 listopada. Impreza odbędzie się po raz trzeci w tej samej formule, co w poprzednich latach. Szefowie kuchni wybranych gdańskich restauracji przygotują specjalne biało-czerwone menu, które będzie obowiązywało od piątkowego wieczoru do końca soboty.

- Naszym celem jest, aby te specjalne dania kojarzyły się z barwami polskiej flagi - mówi Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM, które jest organizatorem imprezy. - Niektórzy szefowie podchodzą do tematu dosłownie i przygotowują potrawy, w których dominującymi kolorami są biel i czerwień. Inni przygotowują tradycyjne polskie dania albo nadają im nazwy kojarzące się ze Świętem Niepodległości.
Wybierasz się na Paradę Niepodległości w Gdańsku? Przeczytaj >


W restauracji Szafarnia 10 będzie można na przykład zjeść "Tatar przywódcy", "Bulion marszałowski" czy żeberka "Na żołnierski głód". Rękawiczka proponuje z kolei m.in. faszerowane udko drobiowe "Marsz Pierwszej Brygady" czy sernik "Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy", a Mon Balzac "Przysmak legionisty", czyi pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą lub "Deser Tuchaczewskiego" - jabłko pieczone z bakaliami i miodem.

Zjemy też m.in. potrawkę z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą i panna cottę z malinami w San Marco; śledzia wędzonego na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w Senso w Hotelu Scandic; biało-czerwonego ptysia w Winnym Gronie czy konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej z burakami i puree czosnkowym w Brovarni. Pub Cathead przygotował drink "Królestwo Polskie", a koreańska lodziarnia Bingsu biało-czerwony deser.

Łącznie w akcji weźmie udział ponad 20 gdańskich lokali (zobacz listę lokali i ceny dań). Będzie można je rozpoznać po wywieszonych polskich flagach.

- Chodzi nam o to, żeby inspiracja polskością towarzyszyła nam 11 listopada nie tylko wtedy, gdy śpiewamy hymn, ale także podczas mniej formalnych sytuacji, na przykład podczas biesiadowania przy stole - dodaje Parell.

Opinie (37) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Pełna hala na mikołajkowym koncercie w Ergo Arenie
Tłumy na mikołajkowym koncercie
Wyjątkowa świąteczna dekoracja w Centrum Riviera
Świąteczna dekoracja w Rivierze

Kultura

ECS nie zamierza oddać tablic z postulatami Sierpnia '80
ECS nie odda tablic z postulatami
Oryginalne tablice z postulatami Sierpnia '80 mogą zniknąć z ECS
Muzeum Morskie chce tablic z Sierpnia '80

Planuj z nami tydzień