• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć pomysłów na smaczne i szybkie dania

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
23 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu. Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu.

Z powodu koronawirusa diametralnie zmieniło się nasze życie, także to towarzyskie. Nie spotykamy się ze znajomymi w pubie na piwo, nie idziemy zjeść kolacji na miasto. Więcej też gotujemy w domu. Przedstawiamy z tej okazji pięć pomysłów na szybkie i smaczne dania. Znajdziecie tu też przepisy, które polecają trójmiejscy szefowie kuchni.




Pizza



Święto pizzy już za nami, ale kto powiedział, że nie możemy go zorganizować we własnym domu? Pizzę przygotować może każdy i mimo że pewnie będzie się różnić od tej, która wychodzi z pieca w pizzerii, to nadal może być bardzo smaczna.

Spędzając teraz dużo czasu w domu:

- Pizza jest daniem, które idealnie nadaje się do przyrządzenia w domowym zaciszu, a które możemy jeść z praktycznie każdym składnikiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Do wyrobienia ciasta potrzebujemy zaledwie kilku składników, które warto mieć w swoich kuchniach w każdej sytuacji. Będzie to mąka pszenna 00, ciepła woda, drożdże, oliwa z oliwek oraz odrobina cukru i soli. Ważne, aby podczas przygotowania ciasta pamiętać o kilku zasadach, takich jak: dobrej jakości mąka 00, przesiana przed wymieszaniem składników, czy długie wyrabianie ciasta aż do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji. Ważnym etapem przygotowania ciasta będzie również jego wyrastanie: warto cierpliwie odczekać godzinę po jego wyrobieniu, aż podwoi swoją objętość. Ostatnim, nie mniej ważnym elementem udanej pizzy będzie dobrej jakości ser oraz sos pomidorowy. Jeśli użyjemy prawdziwego sera mozzarella Fior di Latte zamiast tartego oraz włoskich pomidorków pelati to nasza pizza z pewnością będzie prawie tak smaczna jak w Sempre - mówi manager pizzerii Sempre Pizza & Vino w Sopocie.
  • Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu.
  • Pizza Bufalina

Burgery



Burger w domowym wydaniu może być w bogatej wersji: dużo sera, ogórka, pomidora, cebuli i sosów. Tutaj w przygotowaniu nie ma żadnej sztuki, trzeba zadbać o odpowiednie wysmażenie kotleta, lekko podgrzać pieczywo i przygotować ulubione dodatki, również frytki. Jeśli jesteście wegetarianami, to alternatywą może być serowy kotlet lub np. z ciecierzycy czy fasoli. Dobrze sprawdzi się również hummus.

- Surfburgerowe motto jest proste: sercem dobrego burgera jest najlepszej jakości wołowina, którą wzbogacamy świeżymi warzywami, pieczywem i ulubionym sosem. Nie trzeba od razu wykupywać połowy sklepu dla wymyślnych kompozycji, bo w wielu przypadkach to zwykłe składniki są najsmaczniejsze. A z racji, że obecnie #surfujemynachacie, to domowy burger powinien składać się ze składników, które mamy pod ręką. Naszych autorskich sosów nie znajdziecie nigdzie, ale proponujemy prostotę: i tak majonez z ketchupem zrobi za sos, świeża sałata lodowa z cienką pokrojoną cebulką doda elementu chrupkości, 100 proc. wołowiny z serem (np. gouda, ementaler, carski, pleśniowy, podlaski, jaki tylko chcecie) zrobi za serce, pomidor, a na nim babciny, kiszony ogórek, który doda świeżości. Wszystko razem zamknięte w dobrej jakości bułce zrobi robotę - zapewnia Bartek JakubiecSurfburgera.
Jeśli spożywanie burgerów kojarzy wam się ze spotkaniami ze znajomymi, to zorganizujcie spotkanie online albo nawet wspólne gotowanie i każdy zaprezentuje pomysł na najlepszego burgera przez kamerkę telefonu lub komputera. Jeśli brakuje wam motywacji, to zawsze możecie zamówić burgera z jednej z trójmiejskich restauracji.

  • Wegeburgera możemy przygotować np. z kotletem serowym, tak jak robią to w restauracji Carmnik.
  • Burgery to dobry pomysł na danie dla całej rodziny.

Risotto



W poradach dotyczących tego, co możemy gromadzić jako zapasy na kwarantannę, pojawia się m.in. ryż. Dobrze się go przechowuje i może być podstawą wielu prostych i smacznych dań. Jednym z nich jest risotto.

Z risotto jest trochę jak z pizzą: baza dla tego dania jest bardzo ważna, a potem możemy eksperymentować z dodatkami. Wersji potrawy może być nieskończenie wiele. Trzeba zrozumieć, jaką konsystencję powinno mieć samo risotto (bez dodatków). Jego przygotowanie w wersji podstawowej zajmuje ok. 20 minut.

Bazą jest odpowiedni ryż, najlepiej arborio lub carnaroli. Ugotowany powinien być al dente w środku, a miękki na zewnątrz. Musimy mieć gotowy również bulion (mięsny lub warzywny), masło, białe wino (opcjonalnie), cebulę, parmezan i ulubione dodatki, np. może to być kurczak, krewetki, cukinia lub grzyby. Tutaj panuje dowolność: wykorzystajcie to, co macie w swoich lodówkach.

Przepisem na danie z ryżu, tzw. arancini, podzieliła się z nami restauracja Aperitivo.

Jak zrobić risotto?

Arancini - sycylijski przysmak (przepis na dwie porcje)

- ryż arborio 200 g
- 2 nitki szafranu (opcjonalnie szczypta kurkumy)
- 10 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- woda lub bulion do podlewania ryżu
- 50 g masła
- 50 g Grana Padano
- 1 kulka mozzarelli
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż. Mieszamy, obtaczając dokładnie każde ziarenko w oliwie. Podlewamy winem tak, aby delikatnie przykryć ryż. Często mieszamy. Po wchłonięciu wina dolewamy wodę/bulion również tak, aby ryż został nią przykryty warstwą ok. 1-2 cm. Dodajemy szafran lub kurkumę do zabarwienia. Powtarzamy dolewanie wody/bulionu do momentu, aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość (w przeciwieństwie do risotto ryż musi być mocniej rozgotowany). Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz parmezan. Dosalamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przetrzymać przez noc w lodówce). Z zimnego ryżu formujemy w rękach placek o średnicy około 8-10 cm. W środku placka kładziemy mozzarellę i delikatnie zawijamy brzegi placka tak, by powstała nam kulka. Gotowe kulki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.


  • Risotto grzybowe na pęczaku
  • Risotto z chorizo
  • Aranchini

Frytki



Z burgerami, ale i bez nich, najlepiej smakują frytki. Grube, chrupiące, z odrobiną soli i domowym sosem, mogą stanowić dodatek do dania, np. sałatki, ryby czy kawałka steka, jak i jako samodzielne danie lub przekąskę np. do wieczornego oglądania serialu.

Jak zrobić frytki?

Domowe frytki belgijskie według przepisu Damiana z bistro Belgijki

Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany bintje, fontane lub innovator),
3 l tłuszczu wołowego (ewentualnie oleju roślinnego),
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube słupki, ok. 1 cm, myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez 15 min. Frytki wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie w dużym garnku rozgrzewany tłuszcz do temperatury 130 stopni C. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy partiami frytki i gotujemy przez 8 min., po czym wyciągamy frytki łyżką cedzakową i pozostawiamy do schłodzenia. W tym czasie podgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni C i ponownie smażymy frytki partiami, tym razem przez ok. 2 min., aż się zarumienią. Usmażone frytki odsączamy na ręczniku papierowym, solimy i podajemy najlepiej z domowym majonezem.

Dietetyk radzi: to warto mieć w domu

  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.
  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.
  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.

Makaron



Makaron znajdziemy w każdej kuchni. Spaghetti, wstążki, nitki, tagliatelle, rurki - rodzajów makaronu mamy do wyboru tyle, co pomysłów na smaczne dania z nim w roli głównej. Makaron gotuje się zazwyczaj około 15 minut - to czas na przygotowanie prostego sosu i dodatków. Tak będzie, jeśli zdecydujecie się na przygotowanie najprostszego przepisu aglio e olio - spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią i oczywiście parmezanem. Możemy dodać do niego np. krewetki lub kawałek łososia, jeśli mamy w domu.

Dłużej nam zejdzie, jeśli przygotowujemy makaron z mięsem, np. klasyczne spaghetti z sosem bolońskim lub lasagne. Innym znanym i bardzo popularnym przepisem jest carbonara - dowolny makaron z sosem śmietanowym, podsmażonym boczkiem i przyprawami. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to sos z łatwością zastąpi wam pesto zielone lub czerwone (kupujemy gotowe w słoiku lub robimy samodzielnie np. z bazylii lub suszonych pomidorów).

Jak zrobić spaghetti?

Spaghetti di Aglio e Olio, przepis Restauracji Aperitivo
(przepis na jedną porcję)

- 100 g makaron spaghetti
- czosnek 2 ząbki
- 1 szt papryczki chili
- 10 g natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- ser Grana Padano (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszamy co jakiś czas, aby makaron się nie skleił. W miedzyczasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na zimną oliwę dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Powoli nagrzewamy oliwę, doprowadzając do smażenia dodatków. Należy uważać, by czosnek się nie zrumienił. Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy go na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy startym serem Grana Padano.


  • Danie z makaronem przygotowuje się bardzo szybko.
  • Danie z makaronem przygotowuje się bardzo szybko.
  • Makaron z owocami morza

Miejsca

Opinie (94) 8 zablokowanych

  • zupa, wszyscy potrafią, dużo warzyw

    najszybciej i najzdrowiej, i

    • 2 0

  • Surfburger

    Lubię tego Bartka Jakubika. Za keczup i majonez. Widać taki chłopak z dzielni.

    • 1 0

  • Spaghetti di Aglio e Olio, przepis Restauracji Aperitivo

    Nie znałem tego przepisu ,może to i dobrze .Słyszałem o burgerach z trawą w środku ,polecam

    • 1 0

  • Pieczone ziemniaki (1)

    Obrane ziemniaki pokroić w paski jak grube frytki, polać odrobiną oleju, posypać krojonym boczkiem i cebulką, przyprawą do ziemniaków (sól, pieprz, oregano, bazylia i papryka) i do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 30 minut.

    • 1 0

    • Mmm zjadłabym

      • 0 0

  • hummus

    Ja bardzo hummus lubię, ale mi zazwyczaj nie wychodzi. Moja miłość zaczęła się, jak byłam w Restauracji Zachodni Brzeg - fenomenalny smak, ale nie udało mi się powtórzyć :(.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane