• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć pomysłów na smaczne i szybkie dania

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
23 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu. Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu.

Z powodu koronawirusa diametralnie zmieniło się nasze życie, także to towarzyskie. Nie spotykamy się ze znajomymi w pubie na piwo, nie idziemy zjeść kolacji na miasto. Więcej też gotujemy w domu. Przedstawiamy z tej okazji pięć pomysłów na szybkie i smaczne dania. Znajdziecie tu też przepisy, które polecają trójmiejscy szefowie kuchni.




Pizza



Święto pizzy już za nami, ale kto powiedział, że nie możemy go zorganizować we własnym domu? Pizzę przygotować może każdy i mimo że pewnie będzie się różnić od tej, która wychodzi z pieca w pizzerii, to nadal może być bardzo smaczna.

Spędzając teraz dużo czasu w domu:

- Pizza jest daniem, które idealnie nadaje się do przyrządzenia w domowym zaciszu, a które możemy jeść z praktycznie każdym składnikiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Do wyrobienia ciasta potrzebujemy zaledwie kilku składników, które warto mieć w swoich kuchniach w każdej sytuacji. Będzie to mąka pszenna 00, ciepła woda, drożdże, oliwa z oliwek oraz odrobina cukru i soli. Ważne, aby podczas przygotowania ciasta pamiętać o kilku zasadach, takich jak: dobrej jakości mąka 00, przesiana przed wymieszaniem składników, czy długie wyrabianie ciasta aż do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji. Ważnym etapem przygotowania ciasta będzie również jego wyrastanie: warto cierpliwie odczekać godzinę po jego wyrobieniu, aż podwoi swoją objętość. Ostatnim, nie mniej ważnym elementem udanej pizzy będzie dobrej jakości ser oraz sos pomidorowy. Jeśli użyjemy prawdziwego sera mozzarella Fior di Latte zamiast tartego oraz włoskich pomidorków pelati to nasza pizza z pewnością będzie prawie tak smaczna jak w Sempre - mówi manager pizzerii Sempre Pizza & Vino w Sopocie.
  • Smaczne dania, które najczęściej zamawiamy w restauracjach, możemy zrobić sami w domu.
  • Pizza Bufalina

Burgery



Burger w domowym wydaniu może być w bogatej wersji: dużo sera, ogórka, pomidora, cebuli i sosów. Tutaj w przygotowaniu nie ma żadnej sztuki, trzeba zadbać o odpowiednie wysmażenie kotleta, lekko podgrzać pieczywo i przygotować ulubione dodatki, również frytki. Jeśli jesteście wegetarianami, to alternatywą może być serowy kotlet lub np. z ciecierzycy czy fasoli. Dobrze sprawdzi się również hummus.

- Surfburgerowe motto jest proste: sercem dobrego burgera jest najlepszej jakości wołowina, którą wzbogacamy świeżymi warzywami, pieczywem i ulubionym sosem. Nie trzeba od razu wykupywać połowy sklepu dla wymyślnych kompozycji, bo w wielu przypadkach to zwykłe składniki są najsmaczniejsze. A z racji, że obecnie #surfujemynachacie, to domowy burger powinien składać się ze składników, które mamy pod ręką. Naszych autorskich sosów nie znajdziecie nigdzie, ale proponujemy prostotę: i tak majonez z ketchupem zrobi za sos, świeża sałata lodowa z cienką pokrojoną cebulką doda elementu chrupkości, 100 proc. wołowiny z serem (np. gouda, ementaler, carski, pleśniowy, podlaski, jaki tylko chcecie) zrobi za serce, pomidor, a na nim babciny, kiszony ogórek, który doda świeżości. Wszystko razem zamknięte w dobrej jakości bułce zrobi robotę - zapewnia Bartek JakubiecSurfburgera.
Jeśli spożywanie burgerów kojarzy wam się ze spotkaniami ze znajomymi, to zorganizujcie spotkanie online albo nawet wspólne gotowanie i każdy zaprezentuje pomysł na najlepszego burgera przez kamerkę telefonu lub komputera. Jeśli brakuje wam motywacji, to zawsze możecie zamówić burgera z jednej z trójmiejskich restauracji.

  • Wegeburgera możemy przygotować np. z kotletem serowym, tak jak robią to w restauracji Carmnik.
  • Burgery to dobry pomysł na danie dla całej rodziny.

Risotto



W poradach dotyczących tego, co możemy gromadzić jako zapasy na kwarantannę, pojawia się m.in. ryż. Dobrze się go przechowuje i może być podstawą wielu prostych i smacznych dań. Jednym z nich jest risotto.

Z risotto jest trochę jak z pizzą: baza dla tego dania jest bardzo ważna, a potem możemy eksperymentować z dodatkami. Wersji potrawy może być nieskończenie wiele. Trzeba zrozumieć, jaką konsystencję powinno mieć samo risotto (bez dodatków). Jego przygotowanie w wersji podstawowej zajmuje ok. 20 minut.

Bazą jest odpowiedni ryż, najlepiej arborio lub carnaroli. Ugotowany powinien być al dente w środku, a miękki na zewnątrz. Musimy mieć gotowy również bulion (mięsny lub warzywny), masło, białe wino (opcjonalnie), cebulę, parmezan i ulubione dodatki, np. może to być kurczak, krewetki, cukinia lub grzyby. Tutaj panuje dowolność: wykorzystajcie to, co macie w swoich lodówkach.

Przepisem na danie z ryżu, tzw. arancini, podzieliła się z nami restauracja Aperitivo.

Jak zrobić risotto?

Arancini - sycylijski przysmak (przepis na dwie porcje)

- ryż arborio 200 g
- 2 nitki szafranu (opcjonalnie szczypta kurkumy)
- 10 ml oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- woda lub bulion do podlewania ryżu
- 50 g masła
- 50 g Grana Padano
- 1 kulka mozzarelli
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż. Mieszamy, obtaczając dokładnie każde ziarenko w oliwie. Podlewamy winem tak, aby delikatnie przykryć ryż. Często mieszamy. Po wchłonięciu wina dolewamy wodę/bulion również tak, aby ryż został nią przykryty warstwą ok. 1-2 cm. Dodajemy szafran lub kurkumę do zabarwienia. Powtarzamy dolewanie wody/bulionu do momentu, aż ryż osiągnie odpowiednią miękkość (w przeciwieństwie do risotto ryż musi być mocniej rozgotowany). Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz parmezan. Dosalamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej przetrzymać przez noc w lodówce). Z zimnego ryżu formujemy w rękach placek o średnicy około 8-10 cm. W środku placka kładziemy mozzarellę i delikatnie zawijamy brzegi placka tak, by powstała nam kulka. Gotowe kulki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.


  • Risotto grzybowe na pęczaku
  • Risotto z chorizo
  • Aranchini

Frytki



Z burgerami, ale i bez nich, najlepiej smakują frytki. Grube, chrupiące, z odrobiną soli i domowym sosem, mogą stanowić dodatek do dania, np. sałatki, ryby czy kawałka steka, jak i jako samodzielne danie lub przekąskę np. do wieczornego oglądania serialu.

Jak zrobić frytki?

Domowe frytki belgijskie według przepisu Damiana z bistro Belgijki

Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany bintje, fontane lub innovator),
3 l tłuszczu wołowego (ewentualnie oleju roślinnego),
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube słupki, ok. 1 cm, myjemy i namaczamy w zimnej wodzie przez 15 min. Frytki wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie w dużym garnku rozgrzewany tłuszcz do temperatury 130 stopni C. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy partiami frytki i gotujemy przez 8 min., po czym wyciągamy frytki łyżką cedzakową i pozostawiamy do schłodzenia. W tym czasie podgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni C i ponownie smażymy frytki partiami, tym razem przez ok. 2 min., aż się zarumienią. Usmażone frytki odsączamy na ręczniku papierowym, solimy i podajemy najlepiej z domowym majonezem.

Dietetyk radzi: to warto mieć w domu

  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.
  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.
  • Chrupiące i domowe frytki to przekąska, na którą każdy się skusi.

Makaron



Makaron znajdziemy w każdej kuchni. Spaghetti, wstążki, nitki, tagliatelle, rurki - rodzajów makaronu mamy do wyboru tyle, co pomysłów na smaczne dania z nim w roli głównej. Makaron gotuje się zazwyczaj około 15 minut - to czas na przygotowanie prostego sosu i dodatków. Tak będzie, jeśli zdecydujecie się na przygotowanie najprostszego przepisu aglio e olio - spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią i oczywiście parmezanem. Możemy dodać do niego np. krewetki lub kawałek łososia, jeśli mamy w domu.

Dłużej nam zejdzie, jeśli przygotowujemy makaron z mięsem, np. klasyczne spaghetti z sosem bolońskim lub lasagne. Innym znanym i bardzo popularnym przepisem jest carbonara - dowolny makaron z sosem śmietanowym, podsmażonym boczkiem i przyprawami. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to sos z łatwością zastąpi wam pesto zielone lub czerwone (kupujemy gotowe w słoiku lub robimy samodzielnie np. z bazylii lub suszonych pomidorów).

Jak zrobić spaghetti?

Spaghetti di Aglio e Olio, przepis Restauracji Aperitivo
(przepis na jedną porcję)

- 100 g makaron spaghetti
- czosnek 2 ząbki
- 1 szt papryczki chili
- 10 g natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- ser Grana Padano (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszamy co jakiś czas, aby makaron się nie skleił. W miedzyczasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na zimną oliwę dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Powoli nagrzewamy oliwę, doprowadzając do smażenia dodatków. Należy uważać, by czosnek się nie zrumienił. Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy go na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wszystko energicznie mieszamy. Przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy startym serem Grana Padano.


  • Danie z makaronem przygotowuje się bardzo szybko.
  • Danie z makaronem przygotowuje się bardzo szybko.
  • Makaron z owocami morza

Miejsca

Opinie (94) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    Sorry,ale ja zamiast wegeburgera wolę schaboszczaka z pyrkami i mizerią albo golonko na piwku)Względnie wątróbkę z cebulką bądź gołąbki.Czuway!

    • 37 16

    • a na pierwsze - flaczki z majerankiem

      i pajdą chleba - pyszne...

      • 8 3

    • ale żeś mi smaku narobił

      • 3 1

    • Bo jesteś ograniczony intelektualnie

      Inny nie znaczy gorszy jak śpiewa Maria P.

      • 1 1

  • Qrde. Jestem taki nowoczesny i słucham się portali internetowych... (8)

    W osiemnastu marketach dziś byłem żeby kupić ser Grana Padano, ryż arborio i szafran...

    • 46 6

    • Golonka, panierowany dorsz i żurek to twój horyzont (2)

      może i tak lepiej...

      • 3 14

      • Mój też.

        Golonka jest pyszna i zdrowa. To skarbnica naturalnego kolagenu. Panierowany dorsz? Pyszne białe mięsko odchodzące płatami. Żurek? Kwint esencja sztuki kulinarnej. Najlepsza, sycaca zupa na świecie.

        • 11 3

      • następny co dorabia ideologię, już samo stwierdzenie że to horyzont

        świadczy o tym że tak mierzysz swoje horyzonty

        • 2 0

    • w każdej Biedrze to dostaniesz

      • 9 2

    • chyba budowlanych

      • 1 2

    • (2)

      grana padano i arborio zazwyczaj masz w lidli i biedrze, szafranu i tak nie warto, można go zastąpić kurkumą, świeżym rozmarynem i koniecznie białe wino do risotto, nie trzeba daleko szukać uwierz

      • 4 0

      • (1)

        kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi

        • 0 4

        • żart trzeba umiejętnie stosować, inaczej wychodzi głupota, witam w Polsce XXI wieku a nie w 90's

          • 0 0

  • (2)

    Ugotowany powinien być al dente w środku, a miękki na zewnątrz.

    rozumiem, ze jabłko ale jak sprawdzić ziarenko ryżu

    • 10 0

    • czyli niedogotowany

      • 7 0

    • jakto jak sprawdzić - każde po kolei ... :)

      • 3 0

  • Naprawde... ?

    Autor mógłby zaproponować coś równie prostego ale nieco mniej niezdrowego...

    • 21 7

  • Opinia wyróżniona

    Pysznie to wszystko wygląda! (2)

    • 11 6

    • oprócz wege to tak (1)

      • 1 4

      • masz dokładnie tyle samo, po prostu rolnik mniej wyprodukuje

        bo i tak nie sprzeda

        • 1 0

  • Takie Aglio e Olio to spróbuję dziś nam zrobić :)

    • 5 2

  • Frytki (tak jak chipsy) sa rakotworcze, bo ziemniaki pieczone pow 120 st wytracaja rakotworcze substancje (7)

    • 8 23

    • (2)

      Ja kompletnie zrezygnowałem z jedzenia mięsa i roślin. Wszystko ok, ogarniam dietę, tylko trochę schudłem.

      • 11 2

      • a co jesz? (1)

        • 5 0

        • Pije Amarenę z Biedronki

          • 7 0

    • No to jak wytrącają substancje rakotwórczą to dobrze.

      Czyli wszystkie rakotwórcze ziemniaki trzeba piec powyżej 120 st.

      • 11 0

    • Jedz surowe ziemniaki, będziesz zdrowszy.

      • 8 0

    • Bzdura.

      Jeżeli używa się oleju przeznaczonego do długotrwałego smażenia czyli np rzepakowego to nic się nie wytrąca.. A ziemniak jako jedno z niewielu warzyw nie traci wartości podczas obróbki termicznej.
      Poczytaj najpierw zanim się wypowiesz.

      • 1 1

    • Jak wytracaja to chyba dobrze co?

      :D

      • 0 0

  • Juz nie moge się doczekac az w koncu otworza restauracje... (1)

    Pale bym zjadl taka pizze albo makaron!!

    • 9 5

    • Mogę Ci ugotować makaron, z dowolnym sosem. Mam jeszcze 30 paczek makaronu.

      • 14 3

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    arborio to jedyny ryż jaki zostawał na półkach jak był szał zakupowy, szkoda, że ludzie nie wiedzą do czego to jest, risotto to bardzo dobra potrawa.

    • 23 1

    • (2)

      drogi był, dlatego

      • 4 0

      • (1)

        tani nie jest, ale wiem, że były inne w podobnej kategorii cenowej (jaśminowy, uncle bensy itd)

        • 1 0

        • bo Arborio jest włoski :)

          • 0 0

  • carbonara to sos śmietanowy? Od kiedy? (9)

    Ani grama śmietany ... pancetta, jajka, ser np. pecorino i tyle.

    • 26 6

    • (3)

      Ani grama śmietany to we Włoszech.
      W Polsce nie kupisz takiego fajnego sera a jeżeli jest to kosztuje miliardy pieniędzy.

      • 3 3

      • Co ty pitolisz pecorino jest dostępny kawałek 200 g kosztuje 20 zł wiec nie miliardy (2)

        • 5 1

        • Bardzo drogo (1)

          Dlatego ja kupowałam we Włoszech, tam oryginalny parmigiano reggiano albo grana padano można było dostać w promocji za 10-12 EUR za kilo. To ser twardy więc może być w lodówce długi czas, ja cały czas mam kupiony 1.5 roku temu.

          • 2 5

          • pecorino do parmezanu porównujesz?

            • 3 2

    • Jakie jajka???

      Człowieku... Same żółtka !!! Oj zgrozo....

      • 7 1

    • Chciałeś napisać coś mądrego ale jak zawsze nie wyszło :) (2)

      Dodajemy tylko żółtka a nie całe jajka... jak to mawiają dogadał kocioł garnkowi :)

      • 7 0

      • Czy napisałem całe jajka? Ostatnio jak sprawdzałem to zółtko jest częśćią JAJKA (1)

        Czepianie się i**otyczne, równie dobrze można się przyczepić, że o makaronie nic nie napisałem, albo wodzie, żeby go ugotować ...
        Co nie zmienia faktu, że można z całym jajkiem robić i świat się nie zawali, w przeciwieństwie do dodania śmietany, co czyni to zupełnie innym daniem.

        • 2 3

        • Dodanie całego jajka we Włoskiej kuchni to kardynalny błąd

          Także, pogrąża się Pan coraz bardziej :)

          • 2 1

    • Guanciale

      jesli już tak na 100% włosko :)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane