• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pistacjowe szaleństwo. Dania i desery z pistacjami w roli głównej

Magda Mielke
25 lutego 2023, godz. 07:00 
Opinie (32)
Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów. Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów.

Są małe, zielone i niezwykle smaczne. Pistacje, choć drogie, od jakiegoś czasu cieszą się wzmożoną popularnością. Lody pistacjowe, pączki z kremem pistacjowym, pizza z pokruszonymi pistacjami... Uwielbiamy wszystko, co zawiera te zielone orzeszki, zarówno desery, jak i wytrawne dania.



I
miejsce: Restauracje
Restauracja L'Entre Villes
Sopot, al. Niepodległości 737

Czy lubisz pistacje?

Niektórzy nazywają je orzechami szczęścia, inni zielonymi migdałami. Pistacje, poza wyjątkowym smakiem, mają również całą gamę cennych właściwości. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych oraz mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. M.in. obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają również w utracie wagi.

26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji. Z tej okazji prezentujemy pięć propozycji, które udowadniają, że pistacje wspaniale się sprawdzają zarówno jako składnik deserów, jak i wytrawnych dań.


Lody pistacjowe



Lody pistacjowe to już klasyk w wielu lodziarniach. Są niemal tak często wybierane jak te o smaku czekoladowym, śmietankowym czy truskawkowym.

- Nasi klienci najbardziej lubią pistację, i to w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami - informuje Latto Gelato.
  • Lody pistacjowe zjemy m.in. w Gelateria Italia.
  • Pistacja to jeden z ulubionych smaków gości lodziarni Bosko.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
Lody o smaku pistacji regularnie pojawiają się też w Gelateria Italia, Paulo Gelaterii czy lodziarniach Bosko.

- Smak lodów pistacjowych powstaje z naturalnej pistacji, którą importujemy z Turcji. Orzeszki pistacjowe są słodkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak - informuje Paulo Gelateria.

Pączki z pistacją, sernik pistacjowy i inne desery



W tłusty czwartek pączki z kremem pistacjowym cieszyły się dużym zainteresowaniem. Choć ich koszt był średnio o 2 zł wyższy niż pączków z pozostałymi nadzieniami, nie brakowało chętnych. Fani pistacji jednak i na co dzień mogą rozkoszować się smakiem pistacjowych wypieków. W Azima Tatarskie Przysmaki dostaniemy pistacjową balkavę. W Śliwce w cieście zjemy sernik pistacjowy.

Monsieur Armand ma w ofercie pistacjowe makaroniki, a Eklerownia przygotowuje eklery pistacja-malina nadziewane kremem na bazie pasty pistacjowej ze 100 proc. pistacji oraz żelką malinową, ozdobione ganaszem pistacjowym. Pistacjowe słodkości znajdziemy też w ofercie Kaiser Pattiserie. Spróbujemy tu dwóch różnych monoporcji zawierających pistację: Truskawka-Pistacja z intensywnym pistacjowym kremem w towarzystwie galaretki truskawkowej oraz Strawberry Pistachio na bazie biszkoptu pistacjowego z intensywnym kremem pistacjowym i żelką truskawkową. Dodatkiem jest krem na bazie białej czekolady i wanilii. Jest też propozycja odpowiednia dla tych, którzy unikają w swojej diecie mleka i jajek - Albero, czyli wilgotny biszkopt nasączony organiczną matchą, przełożony orzeźwiającą konfiturą z sycylijskich pomarańczy z dodatkiem malin oraz delikatnym kremem na bazie puree z czerwonych pomarańczy. Na wierzchu zaś autorski, pistacjowy krem, kandyzowane pomarańcze, chrupiące pistacje i jadalne złoto.

  • Pistacjowy makaronik od Monsieur Armand.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Stałą pozycją w Eklerowni są eklery z pistacją i maliną.
  • Pistacje są coraz częstszym dodatkiem do serników.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.

Cannoli



Pistacje idealnie pasują do cannoli, czyli słynnego na całym świecie sycylijskiego deseru. To kruche rurki smażone w głębokim tłuszczu, zawierające słodkie kremowe nadzienie z serka ricotta. W Trójmieście takiego deseru spróbujemy w specjalizującym się w nim gdyńskim Cannolo & more, a także zjemy na deser w restauracjach z kuchnią włoską. Cannolo pistacjowe serwuje Pasta Miasta. W Ostro na deser zjemy cannoli z ricottą, kremem pistacjowym i kruszonymi pistacjami. Również w Pizza & Pasta Napoli na deser można zamówić canollo z ricottą i pistacjami.

I
miejsce: Kawiarnie i herbaciarnie
Grymaski
Gdańsk, Kazimierza Wielkiego 34/U3

  • Canolli z pistacjami zjemy na deser m.in. w pizzerii Ostro.
  • Sycylijskie cannoli z pistacjami znajdziecie w Paście Miasta.
  • Cannoli w wielu smakach to domena kawiarni Canollo & more.

Pizza z pistacjami



Pistacje świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach. Ich smak i chrupkość sprawia, że doskonale nadają się także jako uzupełnienie wytrawnych potraw, np. do pizzy. W trójmiejskich pizzeriach najczęściej praktykowane jest połączenie pistacji i mortadelli.

  • Buratta z pistacjami - taką pizzę serwuje pizzeria Palec do budki.
  • Mortadela i pistacje - takiego połączenia spróbujemy np. w Ostro.
Taką pizzę - z mozzarellą, mortadellą Bologna i pistacjami zjemy np. w Pizza & Pasta Napoli. Pizzę z mortadelą i pistacjami dostaniemy też w Andiamo A Roma. Lokal ten praktykuje dobrze znany z rzymskich ulic patent na pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. W Ostro serwują zaś pizzę Mortadela E Pesto z cremem fraiche, Mortadelą, Mozarellą Fior di Latte, pomidorkami cherry, pesto i pistacjami.

Z kolei Palec do budki przygotowuje wegetariańską pizzę Burrata z m.in. pesto bazyliowym, żółtymi pomidorkami cherry, pistacjami, oliwkami i bazylią.


Gnocchi i makarony



Włoskie dania świetnie współgrają z pistacjami. Orzechy te nie tylko dobrze sprawdzają się na pizzy, ale dzięki swojej teksturze nadają ciekawe wykończenie makaronom. W Pizza & Pasta Napoli zjemy gnocchi z pesto bazyliowym, parmezanem i pistacjami. San Marco serwuje caserecce con calamari, czyli makaron caserecce z kalmarami, serem burrata i pesto z pistacji. Z kolei restauracja La Cucina ma w swoim menu Tagliatelle al pistacchio z pistacjowym pesto, parmezanem i serem stracciatella.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (32)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
warsztaty

Niedzielny brunch z muzyką na żywo w restauracji L'Entre Villes Sopot

180 zł
muzyka na żywo, degustacja

Muzyka na żywo w Restauracji Stara Kuchnia

muzyka na żywo, degustacja

Najczęściej czytane