- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Pistacjowe szaleństwo. Dania i desery z pistacjami w roli głównej
Są małe, zielone i niezwykle smaczne. Pistacje, choć drogie, od jakiegoś czasu cieszą się wzmożoną popularnością. Lody pistacjowe, pączki z kremem pistacjowym, pizza z pokruszonymi pistacjami... Uwielbiamy wszystko, co zawiera te zielone orzeszki, zarówno desery, jak i wytrawne dania.
26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji. Z tej okazji prezentujemy pięć propozycji, które udowadniają, że pistacje wspaniale się sprawdzają zarówno jako składnik deserów, jak i wytrawnych dań.
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe to już klasyk w wielu lodziarniach. Są niemal tak często wybierane jak te o smaku czekoladowym, śmietankowym czy truskawkowym.
- Nasi klienci najbardziej lubią pistację, i to w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami - informuje Latto Gelato.
Lody o smaku pistacji regularnie pojawiają się też w Gelateria Italia, Paulo Gelaterii czy lodziarniach Bosko.
- Smak lodów pistacjowych powstaje z naturalnej pistacji, którą importujemy z Turcji. Orzeszki pistacjowe są słodkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak - informuje Paulo Gelateria.
Pączki z pistacją, sernik pistacjowy i inne desery
W tłusty czwartek pączki z kremem pistacjowym cieszyły się dużym zainteresowaniem. Choć ich koszt był średnio o 2 zł wyższy niż pączków z pozostałymi nadzieniami, nie brakowało chętnych. Fani pistacji jednak i na co dzień mogą rozkoszować się smakiem pistacjowych wypieków. W Azima Tatarskie Przysmaki dostaniemy pistacjową balkavę. W Śliwce w cieście zjemy sernik pistacjowy.
Monsieur Armand ma w ofercie pistacjowe makaroniki, a Eklerownia przygotowuje eklery pistacja-malina nadziewane kremem na bazie pasty pistacjowej ze 100 proc. pistacji oraz żelką malinową, ozdobione ganaszem pistacjowym. Pistacjowe słodkości znajdziemy też w ofercie Kaiser Pattiserie. Spróbujemy tu dwóch różnych monoporcji zawierających pistację: Truskawka-Pistacja z intensywnym pistacjowym kremem w towarzystwie galaretki truskawkowej oraz Strawberry Pistachio na bazie biszkoptu pistacjowego z intensywnym kremem pistacjowym i żelką truskawkową. Dodatkiem jest krem na bazie białej czekolady i wanilii. Jest też propozycja odpowiednia dla tych, którzy unikają w swojej diecie mleka i jajek - Albero, czyli wilgotny biszkopt nasączony organiczną matchą, przełożony orzeźwiającą konfiturą z sycylijskich pomarańczy z dodatkiem malin oraz delikatnym kremem na bazie puree z czerwonych pomarańczy. Na wierzchu zaś autorski, pistacjowy krem, kandyzowane pomarańcze, chrupiące pistacje i jadalne złoto.
Cannoli
Pistacje idealnie pasują do cannoli, czyli słynnego na całym świecie sycylijskiego deseru. To kruche rurki smażone w głębokim tłuszczu, zawierające słodkie kremowe nadzienie z serka ricotta. W Trójmieście takiego deseru spróbujemy w specjalizującym się w nim gdyńskim Cannolo & more, a także zjemy na deser w restauracjach z kuchnią włoską. Cannolo pistacjowe serwuje Pasta Miasta. W Ostro na deser zjemy cannoli z ricottą, kremem pistacjowym i kruszonymi pistacjami. Również w Pizza & Pasta Napoli na deser można zamówić canollo z ricottą i pistacjami.
Pizza z pistacjami
Pistacje świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach. Ich smak i chrupkość sprawia, że doskonale nadają się także jako uzupełnienie wytrawnych potraw, np. do pizzy. W trójmiejskich pizzeriach najczęściej praktykowane jest połączenie pistacji i mortadelli.
Taką pizzę - z mozzarellą, mortadellą Bologna i pistacjami zjemy np. w Pizza & Pasta Napoli. Pizzę z mortadelą i pistacjami dostaniemy też w Andiamo A Roma. Lokal ten praktykuje dobrze znany z rzymskich ulic patent na pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. W Ostro serwują zaś pizzę Mortadela E Pesto z cremem fraiche, Mortadelą, Mozarellą Fior di Latte, pomidorkami cherry, pesto i pistacjami.
Z kolei Palec do budki przygotowuje wegetariańską pizzę Burrata z m.in. pesto bazyliowym, żółtymi pomidorkami cherry, pistacjami, oliwkami i bazylią.
Gnocchi i makarony
Włoskie dania świetnie współgrają z pistacjami. Orzechy te nie tylko dobrze sprawdzają się na pizzy, ale dzięki swojej teksturze nadają ciekawe wykończenie makaronom. W Pizza & Pasta Napoli zjemy gnocchi z pesto bazyliowym, parmezanem i pistacjami. San Marco serwuje caserecce con calamari, czyli makaron caserecce z kalmarami, serem burrata i pesto z pistacji. Z kolei restauracja La Cucina ma w swoim menu Tagliatelle al pistacchio z pistacjowym pesto, parmezanem i serem stracciatella.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-02-25 10:49
(2)
Pistacje to moje ulubione orzeszki! Wszystko, co zawiera pistacje, wydaje się być pyszne i eleganckie. I wiecie co? Wcale się nie dziwię, że stały się tak popularne!
- 13 5
-
2023-02-25 19:56
(1)
orzeszki to są ziemne - i nie są orzechami
- 1 1
-
2023-02-26 09:03
Piłeś? Nie pisz.
- 3 1
-
2023-02-26 05:49
W Włoszech (2)
na Sycylii za dobrej jakości kilogram pistacji trzeba zapłacić minimum 20 euro. Fakt sprzedają je wszędzie i robią z nich przepyszne kremy oraz cannolli w cenie 2-3 euro. U nas ciężko o pyszne pistacje.
- 7 0
-
2023-02-27 09:25
Pistacje?? Najlepsze!!
- 1 1
-
2023-02-27 09:28
Nasze cannoli nie umywa się do tego włoskiego!!
- 1 1
-
2023-02-25 07:49
Lubię, czasem bardzo, jednak nie powiedzialabym, że aż uwielbiam. Kafeteria w ankiecie niekompletna.
Niekompletna kafeteria w ankiecie.
- 11 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.