• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pistacjowe szaleństwo. Dania i desery z pistacjami w roli głównej

Magda Mielke
25 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (32)
Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów. Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów.

Są małe, zielone i niezwykle smaczne. Pistacje, choć drogie, od jakiegoś czasu cieszą się wzmożoną popularnością. Lody pistacjowe, pączki z kremem pistacjowym, pizza z pokruszonymi pistacjami... Uwielbiamy wszystko, co zawiera te zielone orzeszki, zarówno desery, jak i wytrawne dania.




Czy lubisz pistacje?

Niektórzy nazywają je orzechami szczęścia, inni zielonymi migdałami. Pistacje, poza wyjątkowym smakiem, mają również całą gamę cennych właściwości. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych oraz mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. M.in. obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają również w utracie wagi.

26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji. Z tej okazji prezentujemy pięć propozycji, które udowadniają, że pistacje wspaniale się sprawdzają zarówno jako składnik deserów, jak i wytrawnych dań.


Lody pistacjowe



Lody pistacjowe to już klasyk w wielu lodziarniach. Są niemal tak często wybierane jak te o smaku czekoladowym, śmietankowym czy truskawkowym.

- Nasi klienci najbardziej lubią pistację, i to w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami - informuje Latto Gelato.
  • Lody pistacjowe zjemy m.in. w Gelateria Italia.
  • Pistacja to jeden z ulubionych smaków gości lodziarni Bosko.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
Lody o smaku pistacji regularnie pojawiają się też w Gelateria Italia, Paulo Gelaterii czy lodziarniach Bosko.

- Smak lodów pistacjowych powstaje z naturalnej pistacji, którą importujemy z Turcji. Orzeszki pistacjowe są słodkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak - informuje Paulo Gelateria.

Pączki z pistacją, sernik pistacjowy i inne desery



W tłusty czwartek pączki z kremem pistacjowym cieszyły się dużym zainteresowaniem. Choć ich koszt był średnio o 2 zł wyższy niż pączków z pozostałymi nadzieniami, nie brakowało chętnych. Fani pistacji jednak i na co dzień mogą rozkoszować się smakiem pistacjowych wypieków. W Azima Tatarskie Przysmaki dostaniemy pistacjową balkavę. W Śliwce w cieście zjemy sernik pistacjowy.

Monsieur Armand ma w ofercie pistacjowe makaroniki, a Eklerownia przygotowuje eklery pistacja-malina nadziewane kremem na bazie pasty pistacjowej ze 100 proc. pistacji oraz żelką malinową, ozdobione ganaszem pistacjowym. Pistacjowe słodkości znajdziemy też w ofercie Kaiser Pattiserie. Spróbujemy tu dwóch różnych monoporcji zawierających pistację: Truskawka-Pistacja z intensywnym pistacjowym kremem w towarzystwie galaretki truskawkowej oraz Strawberry Pistachio na bazie biszkoptu pistacjowego z intensywnym kremem pistacjowym i żelką truskawkową. Dodatkiem jest krem na bazie białej czekolady i wanilii. Jest też propozycja odpowiednia dla tych, którzy unikają w swojej diecie mleka i jajek - Albero, czyli wilgotny biszkopt nasączony organiczną matchą, przełożony orzeźwiającą konfiturą z sycylijskich pomarańczy z dodatkiem malin oraz delikatnym kremem na bazie puree z czerwonych pomarańczy. Na wierzchu zaś autorski, pistacjowy krem, kandyzowane pomarańcze, chrupiące pistacje i jadalne złoto.

  • Pistacjowy makaronik od Monsieur Armand.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Stałą pozycją w Eklerowni są eklery z pistacją i maliną.
  • Pistacje są coraz częstszym dodatkiem do serników.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.

Cannoli



Pistacje idealnie pasują do cannoli, czyli słynnego na całym świecie sycylijskiego deseru. To kruche rurki smażone w głębokim tłuszczu, zawierające słodkie kremowe nadzienie z serka ricotta. W Trójmieście takiego deseru spróbujemy w specjalizującym się w nim gdyńskim Cannolo & more, a także zjemy na deser w restauracjach z kuchnią włoską. Cannolo pistacjowe serwuje Pasta Miasta. W Ostro na deser zjemy cannoli z ricottą, kremem pistacjowym i kruszonymi pistacjami. Również w Pizza & Pasta Napoli na deser można zamówić canollo z ricottą i pistacjami.


  • Canolli z pistacjami zjemy na deser m.in. w pizzerii Ostro.
  • Sycylijskie cannoli z pistacjami znajdziecie w Paście Miasta.
  • Cannoli w wielu smakach to domena kawiarni Canollo & more.

Pizza z pistacjami



Pistacje świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach. Ich smak i chrupkość sprawia, że doskonale nadają się także jako uzupełnienie wytrawnych potraw, np. do pizzy. W trójmiejskich pizzeriach najczęściej praktykowane jest połączenie pistacji i mortadelli.

  • Buratta z pistacjami - taką pizzę serwuje pizzeria Palec do budki.
  • Mortadela i pistacje - takiego połączenia spróbujemy np. w Ostro.
Taką pizzę - z mozzarellą, mortadellą Bologna i pistacjami zjemy np. w Pizza & Pasta Napoli. Pizzę z mortadelą i pistacjami dostaniemy też w Andiamo A Roma. Lokal ten praktykuje dobrze znany z rzymskich ulic patent na pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. W Ostro serwują zaś pizzę Mortadela E Pesto z cremem fraiche, Mortadelą, Mozarellą Fior di Latte, pomidorkami cherry, pesto i pistacjami.

Z kolei Palec do budki przygotowuje wegetariańską pizzę Burrata z m.in. pesto bazyliowym, żółtymi pomidorkami cherry, pistacjami, oliwkami i bazylią.


Gnocchi i makarony



Włoskie dania świetnie współgrają z pistacjami. Orzechy te nie tylko dobrze sprawdzają się na pizzy, ale dzięki swojej teksturze nadają ciekawe wykończenie makaronom. W Pizza & Pasta Napoli zjemy gnocchi z pesto bazyliowym, parmezanem i pistacjami. San Marco serwuje caserecce con calamari, czyli makaron caserecce z kalmarami, serem burrata i pesto z pistacji. Z kolei restauracja La Cucina ma w swoim menu Tagliatelle al pistacchio z pistacjowym pesto, parmezanem i serem stracciatella.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (32)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane