• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pistacjowe szaleństwo. Dania i desery z pistacjami w roli głównej

Magda Mielke
25 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (32)
Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów. Wszystko, co pistacjowe cieszy się dużą popularnością. M.in. lody o smaku pistacji należą do najczęstszych wyborów klientów.

Są małe, zielone i niezwykle smaczne. Pistacje, choć drogie, od jakiegoś czasu cieszą się wzmożoną popularnością. Lody pistacjowe, pączki z kremem pistacjowym, pizza z pokruszonymi pistacjami... Uwielbiamy wszystko, co zawiera te zielone orzeszki, zarówno desery, jak i wytrawne dania.




Czy lubisz pistacje?

Niektórzy nazywają je orzechami szczęścia, inni zielonymi migdałami. Pistacje, poza wyjątkowym smakiem, mają również całą gamę cennych właściwości. Zawierają wiele witamin i składników odżywczych oraz mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. M.in. obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają również w utracie wagi.

26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji. Z tej okazji prezentujemy pięć propozycji, które udowadniają, że pistacje wspaniale się sprawdzają zarówno jako składnik deserów, jak i wytrawnych dań.


Lody pistacjowe



Lody pistacjowe to już klasyk w wielu lodziarniach. Są niemal tak często wybierane jak te o smaku czekoladowym, śmietankowym czy truskawkowym.

- Nasi klienci najbardziej lubią pistację, i to w każdej odsłonie: pistacja, chrupiąca pistacja, biała czekolada z pistacjami - informuje Latto Gelato.
  • Lody pistacjowe zjemy m.in. w Gelateria Italia.
  • Pistacja to jeden z ulubionych smaków gości lodziarni Bosko.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
  • W Paulo Gelateria pistacja wygrała w plebiscycie ulubionych smaków.
Lody o smaku pistacji regularnie pojawiają się też w Gelateria Italia, Paulo Gelaterii czy lodziarniach Bosko.

- Smak lodów pistacjowych powstaje z naturalnej pistacji, którą importujemy z Turcji. Orzeszki pistacjowe są słodkie, mają charakterystyczny silny aromat i przyjemny smak - informuje Paulo Gelateria.

Pączki z pistacją, sernik pistacjowy i inne desery



W tłusty czwartek pączki z kremem pistacjowym cieszyły się dużym zainteresowaniem. Choć ich koszt był średnio o 2 zł wyższy niż pączków z pozostałymi nadzieniami, nie brakowało chętnych. Fani pistacji jednak i na co dzień mogą rozkoszować się smakiem pistacjowych wypieków. W Azima Tatarskie Przysmaki dostaniemy pistacjową balkavę. W Śliwce w cieście zjemy sernik pistacjowy.

Monsieur Armand ma w ofercie pistacjowe makaroniki, a Eklerownia przygotowuje eklery pistacja-malina nadziewane kremem na bazie pasty pistacjowej ze 100 proc. pistacji oraz żelką malinową, ozdobione ganaszem pistacjowym. Pistacjowe słodkości znajdziemy też w ofercie Kaiser Pattiserie. Spróbujemy tu dwóch różnych monoporcji zawierających pistację: Truskawka-Pistacja z intensywnym pistacjowym kremem w towarzystwie galaretki truskawkowej oraz Strawberry Pistachio na bazie biszkoptu pistacjowego z intensywnym kremem pistacjowym i żelką truskawkową. Dodatkiem jest krem na bazie białej czekolady i wanilii. Jest też propozycja odpowiednia dla tych, którzy unikają w swojej diecie mleka i jajek - Albero, czyli wilgotny biszkopt nasączony organiczną matchą, przełożony orzeźwiającą konfiturą z sycylijskich pomarańczy z dodatkiem malin oraz delikatnym kremem na bazie puree z czerwonych pomarańczy. Na wierzchu zaś autorski, pistacjowy krem, kandyzowane pomarańcze, chrupiące pistacje i jadalne złoto.

  • Pistacjowy makaronik od Monsieur Armand.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Pistacjowe słodkości od Kaiser Patisserie.
  • Stałą pozycją w Eklerowni są eklery z pistacją i maliną.
  • Pistacje są coraz częstszym dodatkiem do serników.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.
  • Desery z pistacjami znajdziemy m.in. w Azima Tatarskie Przysmaki.

Cannoli



Pistacje idealnie pasują do cannoli, czyli słynnego na całym świecie sycylijskiego deseru. To kruche rurki smażone w głębokim tłuszczu, zawierające słodkie kremowe nadzienie z serka ricotta. W Trójmieście takiego deseru spróbujemy w specjalizującym się w nim gdyńskim Cannolo & more, a także zjemy na deser w restauracjach z kuchnią włoską. Cannolo pistacjowe serwuje Pasta Miasta. W Ostro na deser zjemy cannoli z ricottą, kremem pistacjowym i kruszonymi pistacjami. Również w Pizza & Pasta Napoli na deser można zamówić canollo z ricottą i pistacjami.


  • Canolli z pistacjami zjemy na deser m.in. w pizzerii Ostro.
  • Sycylijskie cannoli z pistacjami znajdziecie w Paście Miasta.
  • Cannoli w wielu smakach to domena kawiarni Canollo & more.

Pizza z pistacjami



Pistacje świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach. Ich smak i chrupkość sprawia, że doskonale nadają się także jako uzupełnienie wytrawnych potraw, np. do pizzy. W trójmiejskich pizzeriach najczęściej praktykowane jest połączenie pistacji i mortadelli.

  • Buratta z pistacjami - taką pizzę serwuje pizzeria Palec do budki.
  • Mortadela i pistacje - takiego połączenia spróbujemy np. w Ostro.
Taką pizzę - z mozzarellą, mortadellą Bologna i pistacjami zjemy np. w Pizza & Pasta Napoli. Pizzę z mortadelą i pistacjami dostaniemy też w Andiamo A Roma. Lokal ten praktykuje dobrze znany z rzymskich ulic patent na pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. W Ostro serwują zaś pizzę Mortadela E Pesto z cremem fraiche, Mortadelą, Mozarellą Fior di Latte, pomidorkami cherry, pesto i pistacjami.

Z kolei Palec do budki przygotowuje wegetariańską pizzę Burrata z m.in. pesto bazyliowym, żółtymi pomidorkami cherry, pistacjami, oliwkami i bazylią.


Gnocchi i makarony



Włoskie dania świetnie współgrają z pistacjami. Orzechy te nie tylko dobrze sprawdzają się na pizzy, ale dzięki swojej teksturze nadają ciekawe wykończenie makaronom. W Pizza & Pasta Napoli zjemy gnocchi z pesto bazyliowym, parmezanem i pistacjami. San Marco serwuje caserecce con calamari, czyli makaron caserecce z kalmarami, serem burrata i pesto z pistacji. Z kolei restauracja La Cucina ma w swoim menu Tagliatelle al pistacchio z pistacjowym pesto, parmezanem i serem stracciatella.

Miejsca

Opinie (32) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    Nie przepadam,mój ulubiony smak lodów to waniliowy i kawowy.

    • 10 14

    • O 7 ukazuje się artykuł. O 7:03 redaktor-troll umieszcza pierwszy komentarz

      • 4 0

  • Lubię, czasem bardzo, jednak nie powiedzialabym, że aż uwielbiam. Kafeteria w ankiecie niekompletna.

    Niekompletna kafeteria w ankiecie.

    • 11 4

  • Mamy w Polsce świetne orzechy laskowe, mamy pyszne orzechy włoskie (6)

    Zabawne jest to, że na ślad węglowy lokalnego mięsa najczęściej osoby, które konsumują produkty z obrzymim śladem węglowym typu awokado, soja(tofu) czy chociażby pistacje.

    • 10 14

    • soja ma duży ślad węglowy? jaasnee (2)

      Awokado i pistacje zgoda, ale mięso i tak zostawia więcej "śladu węglowego".

      Z drugiej strony, nie wiem po co przejmować się śladem węglowym. Europa wymiera, a cała Azja, Afryka i obie Ameryki mają ślad węglowy w głębokim poważaniu, więc dlaczego my mielibyśmy świecić przykładem.

      • 10 3

      • (1)

        Żeby troszeczkę przyspieszyć ten proces

        • 0 1

        • To przyspieszaj ! Ja nie żyję dla wydumanej i mafijnej idei !

          • 2 1

    • Mamy w Polsce kapustę kiszoną po co cytrusy, znamy te teksty. (1)

      Pistacje są inne niż inne orzechy, czasem potrzebna jest odmiana.

      • 10 3

      • Cytrusy i kapusta to zupełnie coś innego

        • 1 0

    • Ślad węglowy?

      Serio? Może przestań oddychać, bo przecież wydzielasz CO2.

      • 5 1

  • Ślad węglowy to jedna wielka bzdura propagandowa został wymyslony dla konkretnych celów politycznych przez lewactwo! (5)

    produkcja tak niby ekologiczna ma najwiekszy slead weglowy ale dzieki manipulacjom wmawia sie ze jest odwrotnie.
    Pseduoenergia wiatraków dotowana wiatraki które zawieraja najwikszy ślad weglowy i nienadaja sie do recyklingu!!
    Alektryczne ayta które maja slad weglowy wiekszy niz stare auta diesla !! Mozna tak długo wymienica jak i to ze chca zabronic jedzenia miesa to zbdura własnie poto została wymyslona ze trzeba zabronic hodowli krów i swinek!

    • 5 9

    • (1)

      Podsumowując: ślad węglowy jest bzdurą wymyśloną przez lewactwo, ale martwisz się śladem węglowym wiatraków i samochodów elektrycznych.

      Hu, hu...

      • 0 1

      • nie rozumiesz co czytasz to nic nowego to jest fakt który potwierdza z głupotę tej propagandy

        • 0 2

    • Zapomnieli o tym ze pistacje solone są wyjątkowo niezdrowe,i liczy sie także to ze na rynku mamy głównie ich najgorszą jakość (1)

      Jakosc orzechow jest bardzo wazna a pistacje psuja sie szybko wiekszosc juz jest zepsuta zani m trafią do Polski to 4 gatunek który wogle nie powinien byc sprzedawany a unas jest najbradziej popularny bo sie najwiecej nanim zarabia.W Polsce nikt nie robi kategori pistacji niewiesz czy to 1 klasa czy ostatnia !

      Robaki w opakowaniach zamknietych z orzechami czy pistacjami to czestyu przypadek i to takze tych nivby lepszych bo drozszych .Jaka jest reacja żadna sklapy tylko wycofuja te które klienci zgłosza a reszte sprzedaja jak by nigdy nic! Wiekszosc je te orzechy które maja rózne bakterie i nasze organizmy radza sobie znimi lepiej lub gorzej.Pistacje sprowadzane z Azji czesto sa najgorszej jakosci

      • 2 0

      • Dlatego przed jedzeniem , orzechy , i wszystkie bakalie spłukuje się gorącą wodą , tak robią w Izraelu . Byłem widziałem .Nikt po otwarciu torebki ,z bakaliami nie weźmie nic do jedzenia przed płukaniem .

        • 0 0

    • Nie przez lewactwo tylko przez najbogatszych ludzi świata ! Oni chcą wyludnienia świata ,stąd te ich głupie pomysły . Kto chce ,niech je co chce lub nie .

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Pistacje to moje ulubione orzeszki! Wszystko, co zawiera pistacje, wydaje się być pyszne i eleganckie. I wiecie co? Wcale się nie dziwię, że stały się tak popularne!

    • 13 5

    • (1)

      orzeszki to są ziemne - i nie są orzechami

      • 1 1

      • Piłeś? Nie pisz.

        • 3 1

  • (1)

    Szkoda ze w pl są traktowane jako rarytas a canoli czy crosanty z pistacja nie mają nic wspólnego z tymi włoskimi. Jak dla mnie w pl jest tylko pistacjowa żenada

    • 10 1

    • To prawda ! W Polsce pistacje leżą tylko z boku ,a kremy czy desery posypywane są odrobiną kruszonych pistacji .We Włoszech Gallatto to całe pistacje bez ściemy .

      • 6 0

  • (2)

    czym barwicie na zielono?

    • 5 1

    • (1)

      Pietruszką
      Niby śmieszne ale smutne

      • 2 0

      • watpie

        • 1 1

  • Smkakoszka

    Polecam pistacjowy creme brulee w Zafiszowanych nad Motławą niebo w gębie

    • 3 2

  • Zestawienie (1)

    W tym zestawieniu brakuje mi najlepszy lodów pistacjowych z Latto Gelato. Jeśli macie farta to tez można trafić na tiramisu pistacjowe

    • 1 5

    • Gelato w pl hahhahahahahhahhahahahahhahahaa lody gelato... hahhaa gelato to nie lody

      • 2 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane