• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

Julia Rzepecka
6 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie.

Stopniowo znoszone są obostrzenia związane z koronawirusem, jednak wciąż wiele osób ogranicza wyjścia na miasto. To dobry pretekst do zamówienia jedzenia do domu. Kilka dni temu przedstawialiśmy nasze propozycje z trójmiejskich pierogarni. Teraz rozglądamy się w poszukiwaniu tej idealnej pizzy.



Najlepsze trójmiejskie pizzerie


Jaką pizzę lubisz najbardziej?

Viva La Pizza



Viva La Pizza z Gdyni serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używana jest oryginalna włoska mąka. W menu znajdziemy niemal 40 wariacji na temat. Wszystkie pizze są w granicach 26-28 cm. Są także włoskie piwa takie jak Birra Moretti, Ichnusa i Peroni oraz prosecco i musujące fragolino z aromatem poziomki i truskawki.

Zamówić można również panini, czyli kanapki z różnymi dodatkami, a także sałatki, przystawki oraz suflet czekoladowy na deser. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 352 66 33 lub przez aplikację. Pizzę na wynos odebrać można również osobiście w lokalu w godzinach 13:30 - 22.

  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.

Pizza Cafe Ósemka



Ponad 40 różnych propozycji na pizzę ma też Pizza Cafe Ósemka na ul. Wajdeloty w Gdańsku. Znajdziemy tam klasyki oraz wersje oryginalne - "Ufo", "Konrad", "Turecka". Do wyboru rozmiar pizzy (średnica 20, 30 lub 40 cm). Znajdziemy także pizzę bez glutenubez produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu także sałatki i zestawy obiadowe.



Studenci skorzystają z rabatu 10 proc., a przy zamówieniu trzech pizz, czwarta połowę taniej. Ósemka czynna jest w każdy dzień tygodnia poza poniedziałkiem. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 344-22-66.

  • Pizza Cafe Ósemka znajduje się w tym samym miejscu od wielu lat.
  • To lokal o charakterystycznym, nietypowym wnętrzu.

Pizzeria 105



Pizzeria Stopiątka na Kowalach również ma 40 propozycji podania pizzy, a wśród nich "ludowe" ("Syrenka", "Obywatelska", "PGR"), "robotnicze" ("Trabant", "Prodiż", "Fajrant"), "kapitalistyczne" ("Monte Carlo", "Frania", "Wyjazdowa") i "luksusowe" ("Dygnitarz", "Zagraniczna"). W menu znajdziemy też sałaty oraz makarony.

Każdego dnia tygodnia obowiązuje 10 proc. zniżka na inną kategorię pizzy. Zamawiać można telefonicznie pod numerem 501 365 105 oraz przez stronę internetową. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł.

  • W menu od czasu do czasu pojawiają się też oryginalne smaki, tak jak mango z czerwoną cebulą i sosem teriyaki.
  • Dostępne są również makarony z sezonowymi składnikami.
  • Do wyboru pizza w rozmiarze 32, 45 lub 60 cm.

Włoszczyzna



To pizzeria, którą znajdziemy na Morenie oraz w Garnizonie. W menu Włoszczyzny są przystawki oraz kilkanaście wersji pizzy. Chociaż propozycji jest nieco mniej, są intrygujące (np. "Nduja" - kalabryjskie połączenie kiełbasy z pikantnymi papryczkami peperoncini).

Pizzeria realizuje zamówienia tylko i wyłącznie na wynos z odbiorem własnym. Zamówienia na Morenie składać można pod numerem 733-460-471, a w Garnizonie 791-347-770.

  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.
  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.

Ostro



Ostro to pizzeria na Długim Pobrzeżu w centrum Gdańska. Spróbować tam można pizzy neapolitańskiej prosto z pieca. To charakterystyczny rodzaj pizzy, która ma puszyste ranty i bardzo cienki środek, a jej kształt jest za każdym razem jest nieco inny. W menu znajdziemy trzynaście wersji na jej podanie (m.in. pizza z gruszką Pera Con Gorgonzola, a także Marinara, Prosciutto Crudo, Scampi). Zamówić można również śniadania, kanapki panuozzoprzekąski (czosnkowe bułeczki własnego wypieku, oliwki, deska serów czy wędlin). Do wyboru jest również bogata oferta win i koktajli. Kupić można także własnoręcznie robione oliwy (z czosnkiem i tymiankiem, z pieprzem i rozmarynem, z papryczką chilli) oraz sosy.

Zamówienia można składać pod numerem 690 069 909. Dowóz w godzinach od 14 do 22 od poniedziałku do czwartku oraz od 12 do 22 w piątek i weekend.

  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.
  • W Ostro można kupić również oliwy z ziołami.
  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.

Mąka i Kawa



Mąkę i Kawę możemy odwiedzić w centrum Gdyni oraz we WrzeszczuGalerii Metropolia. Smakosze znajdą tam tradycyjną włoską pizzę w kilkunastu wariantach, polentę, makarony oraz włoskie delikatesy takie jak kawę, oliwę, chleb, mąkę czy makaron. Zamawiać je można mailowo pod adresem makaikawa@gmail.com za minimum 50 zł. Natomiast pizzę "Sycylijczyk w Ameryce" na dowóz zamówić można też ze Stacji Food Hall. Telefon do lokalu w Gdyni: 533-833-333 oraz w Gdańsku: 533-383-334.

  • Mąka włoska Ricossa to nowość, dostępna od niedawna.
  • Włoski makaron Penne Rigate La Molisana.
  • "Sycylijczyk w Ameryce" charakteryzuje się prostokątnym kształtem, bardziej puszystym ciastem i ciągnącą się mozzarellą. W USA oraz na Sycylii często podawana pocięta na kawałki.

Pizza Napoli



Pizzy neapolitańskiej spróbować można też w Pizza Napoli na Oruni. Wybierać możemy wśród rozmaitych wersji pizzy w wiosennym menu sezonowym. Liście młodego szpinaku, rukola, szparagi, papryka chili czy buraki to tylko niektóre ze składników. Zamówimy tam także lunch dnia (zupa + danie główne). Zamówienia pod numerem 511-673-512, a dowóz do 5 km.

Pizzeria przygotowała również vouchery na warsztaty pizzy. Są one do wykorzystania w przyszłości, po ponownym otwarciu lokali gastronomicznych. Warsztaty mają trwać trzy godziny i obejmować krótką historię pizzy neapolitańskiej, omówienie rodzajów mąki oraz sosu, naukę wyrabiania i formowania ciasta, wypiekanie, a następnie wspólną kolację.

A czy wy macie jakieś ulubione lokale, z których najchętniej zamawiacie pizzę? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Zobacz, co wybierali mieszkańcy Trójmiasta: pizzę z ananasem czy bez?

Miejsca

Opinie (204) ponad 10 zablokowanych

  • tylko rogata (9)

    :)

    • 18 35

    • Haha

      Tylko skrzypek

      • 1 10

    • Może kiedys

      Co chwile się zmieniają ja mam ich dość nigdy nie wiedz co dojedzie tak to jest jak się kombinuje i oszczędza no i podwyżki ale co tam są konkurencje które docenia klienta

      • 0 1

    • Rogata była super dopóki duńska była w menu. Nie ma duńskiej - nie ma rogatej. Bojkot tak długo, jak nie wróci do menu!

      • 2 1

    • (2)

      Rogata kiedyś była pyszna, każdy znalazł coś dla siebie. Niestety zdecydowano pójść we Włoską stronę. Nie nasz smak

      • 1 2

      • Na jezyku polskim sie nie znasz i na pizzy chyba tez nie, choc to akurat zaden wstyd. (1)

        • 0 0

        • Ale

          Do jakiej włoskiej nic jej nie przypomina a położyć wloski ser pare wendlin i mówić ze Wloska to powodzenia

          • 1 0

    • Po przeprowadzce na przymorze odkryliśmy Rogata

      Pizzera plasuje się bardzo wysoko w naszym rankingu. Oczywiście na miejscu lepsza niż w opcji z dowozem. Dania obiadowe średnie, ale dla samej pizzki warto przyjechać.
      Oczywiście szynka szwarcwaldzka zamiast prosciutto to strzał w kolano, no ale co zrobić.
      Ciasto, dodatki i sosy na wysokim poziomie

      do listy dodałbym jeszcze
      - pizzeria francesco (gdynia)
      - przyjemność (gdynia)
      - krokodyl (gdańśk)
      - czerwony piec (gdynia)

      • 1 7

    • Pizza dobra na wszystko? Ile można tej pizzy.

      • 0 0

    • czyli gosc nigdy nie jadl prawdziwej pizzy :)

      • 1 0

  • Najlepszą pizzę w życiu jadłem w Nowym Orleanie... (6)

    Po całodniowym zwiedzaniu miasta, między innymi Bourbon Street (French Quarter). Pizza pepperoni z dużą ilością sera i bez żadnego sosu.
    Udanego dnia :D

    • 14 28

    • a dowożą?

      • 20 0

    • a było to 30 sierpnia 2005

      • 5 0

    • I do tego drink Kathrina. I to nie jest żart. Takowe sprzedają.

      • 8 1

    • Ciekawe rzeczy opowiadasz...

      • 3 1

    • A ja w Nowym Mieście Lubawskim, po całodniowym garowaniu z kumplami i porannym zwiedzaniu klozetu. Pizza Rigga ze sklepu na dole na śniadanie z podwójną wódką i bez żadnej popitki. Do tego szlugi i żaden kac nie straszny! Ave Satanas ;)

      • 16 3

    • Jadł ale przed syfem który pokazał Gordon Ramsay...

      • 2 0

  • Trattoria La Cantina (2)

    Przy GUM !

    • 15 13

    • Najlepsza

      Dobra jest również Kreska Mąki no i Włoszczyzna choć ostatnio jakby trochę słabiej

      • 1 0

    • To jest najlepsza pizzeria w mieście!

      • 0 1

  • Najlepsza jaka jadłem w połączeniu z browarkiem kraftowym w Underbeer

    • 2 13

  • Parę lat temu był PRL na końcu ul. Do Studzienki. Mieli fajne promocje i smaczną pizzę. Tam chyba całe pokolenia studenciaków (9)

    się żywiły, a w promocyjnych godzinach okoliczne akademiki pustoszały. Potem pizzerię PRL sprzedano Ukraińcom, którzy go zniszczyli i zamknęli :(

    • 24 7

    • (6)

      Raczej parędziesiąt lat temu

      • 4 5

      • (5)

        Ja ja pamietam kilkanaście lat temu :) pyszna nie była, ale w miarę tania

        • 8 0

        • (4)

          Dla studentów wszystko co tanie jest dobre :P A pizzerię chyba ze 3-4 lata temu zamknięto, ale faktem jest, że przestałam tam chodzić, gdy przejęli ją Ukraińcy, bo nie szło się dogadać, obsługa fatalna, ceny w górę itp. Szkoda, bo fajny klimat tam był.

          • 14 0

          • (3)

            nie ma już PRLa??????? jak zyć szok :(

            • 1 0

            • Jak ci tęskno to zapisz się do PiS. (2)

              Tam PRL trwa non stop.

              • 6 3

              • (1)

                A nie w KOalicji po psl sld/PZPR?

                • 1 3

              • Nie nie. PZPR jest w PiS. Jasinski i prokurator stanu wojennego Piotrowicz

                • 4 0

    • (1)

      No ja jeszcze jadłem w 2014r. już dawno po studiach. A zamknęli pewnie dlatego, że zamknęli DS2.

      • 6 0

      • Po zamknięciu DS2 w ogóle się pustki zrobiły w tej okolicy. PRLu nie ma, w Autsajderze szału nie było, a wcześniej nie raz trzeba było stać w kolejce do dyskoteki albo po pizzę.

        • 8 0

  • Andiamo a Roma oraz Ogniem i Piecem

    dowolna kolejność :-)

    • 5 7

  • Pizzeria da Raffaele (1)

    Najlepsza pizza jest na Niedźwiedniku u Włocha w Pizzeria da Raffaele.

    • 24 4

    • Wloch

      Pizza marna.... ale Bądźmy szczerzy. To ze Włoch jest w pizzeri/restsuracji to nic nie znaczy. Tsk naprawdę gdyby był dobry to by nie wyjeżdżał z kraju. 3/4 Włochów w Pl a w trojmiescie chyba każdy ( wiem bo znam ich kilku) w własnym kraju jeździli na śmieciarkach albo pracowali na zmywaku. Wyjeżdżając z kraju po lepsze jutro do Pl to co może robić Włoch w Polsce ??? Wiadomo :))) kuchnie włoska ;D szybki kurs gdzie w kraju i nagle jest maestro kuchni :)

      • 0 1

  • Pizzeria Zajezdnia (11)

    Mały, skromny lokal na Strzyży, który serwuje włoską pizzę. I to taką, że moje kubki smakowe za każdym razem dostają orgazmu :)

    • 28 5

    • Popieram (3)

      Miałem okazję jeść pizzę w Neapolu. W Gdańsku nie trafiłem jeszcze na placki bliższe oryginałowi niż te z Zajezdni.

      • 3 3

      • hahaha (2)

        wybacz, ale oszukali Cię w tym Neapolu, ale już nie dyskutując o smaku, to w Zajezdni nie podają pizzy neapolitańskiej:) Także nie pleć bzdur.

        • 5 4

        • Dobra dobra (1)

          Byłeś pewnie raz w Da Michele i zgrywasz cwaniaka, która pizza jest neapolitańska, a która nie. Menu może i jest podrasowane dla polskiego klienta, ale najpierw zamów tamtejszą margheritę, potem produkuj bzdury w necie.

          • 1 4

          • chcesz powiedzieć, że

            pizza w zajezdni wygląda na taką jak przykładowo ta ze zdjęcia z Viva la Pizza?
            bzdury to Ty produkujesz:)

            • 4 0

    • Dzięki za namiary.

      • 1 1

    • (2)

      zajezdnia najlepsza! poziom trzymany od lat, najlepsze smaki i bardzo dobra jakość!

      • 6 2

      • Od lat? Ona nie istnieje niewiadomo ile :P:P ALe fakt ze Pizza przepyszna - Nduja przede wszystkim :)

        • 3 1

      • jak dla Ciebie najlepszy smak to g... ser, który od razu się przypala, to gratuluje wyczucia

        • 1 1

    • Tak!

      Trafiłem tam przypadkiem i mocno się zaskoczyłem. Ichniejsza pizza z wymienioną w artykule Ndują to po prostu mistrzostwo świata. Polecam!

      • 2 2

    • zajezdnia!!!

      zajezdnia!!! najlepsza !! :D

      • 3 2

    • Wlasnie mialem pisac

      Trafilem przypadkiem. Juz nigdzie indziej nie jezdze

      • 1 0

  • Najlepsza pizza którą jadłem to pieróg

    • 3 8

  • (3)

    Nie wymieniliscie na okrągło :) ponoć bardzo dobra, była w którymś waszym rankingu. Sprobuje na dniach. No i do ósemki chce się wybrać, skoro już ja tu wstawiliscie:) a włoszczyzna potwierdzam - kozak :) smakowała mi tez oliwa do ognia na Dmowskiego

    • 9 5

    • Na okrągło przy rynku we Wrzeszczu najlepsza. Szczególnie Pancetta!

      • 3 2

    • Ósemka ma fajny klimat wnętrza i pyszną pizzę - jak tylko rząd ogłosi, że można otwierać lokale, to wybieram się ponownie.

      • 1 0

    • Widocznie przelew nie doszedl

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane