• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

Julia Rzepecka
6 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Jest jednym z tych dań, które lubi niemal każdy. Nic dziwnego - pizza to rozwiązanie genialne w swojej prostocie.

Stopniowo znoszone są obostrzenia związane z koronawirusem, jednak wciąż wiele osób ogranicza wyjścia na miasto. To dobry pretekst do zamówienia jedzenia do domu. Kilka dni temu przedstawialiśmy nasze propozycje z trójmiejskich pierogarni. Teraz rozglądamy się w poszukiwaniu tej idealnej pizzy.



Najlepsze trójmiejskie pizzerie


Jaką pizzę lubisz najbardziej?

Viva La Pizza



Viva La Pizza z Gdyni serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używana jest oryginalna włoska mąka. W menu znajdziemy niemal 40 wariacji na temat. Wszystkie pizze są w granicach 26-28 cm. Są także włoskie piwa takie jak Birra Moretti, Ichnusa i Peroni oraz prosecco i musujące fragolino z aromatem poziomki i truskawki.

Zamówić można również panini, czyli kanapki z różnymi dodatkami, a także sałatki, przystawki oraz suflet czekoladowy na deser. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 352 66 33 lub przez aplikację. Pizzę na wynos odebrać można również osobiście w lokalu w godzinach 13:30 - 22.

  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.
  • Aby pizza z pieca była lekka, chrupiąca i prawdziwie włoska, potrzeba umiejętności i pracy.

Pizza Cafe Ósemka



Ponad 40 różnych propozycji na pizzę ma też Pizza Cafe Ósemka na ul. Wajdeloty w Gdańsku. Znajdziemy tam klasyki oraz wersje oryginalne - "Ufo", "Konrad", "Turecka". Do wyboru rozmiar pizzy (średnica 20, 30 lub 40 cm). Znajdziemy także pizzę bez glutenubez produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu także sałatki i zestawy obiadowe.



Studenci skorzystają z rabatu 10 proc., a przy zamówieniu trzech pizz, czwarta połowę taniej. Ósemka czynna jest w każdy dzień tygodnia poza poniedziałkiem. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 344-22-66.

  • Pizza Cafe Ósemka znajduje się w tym samym miejscu od wielu lat.
  • To lokal o charakterystycznym, nietypowym wnętrzu.

Pizzeria 105



Pizzeria Stopiątka na Kowalach również ma 40 propozycji podania pizzy, a wśród nich "ludowe" ("Syrenka", "Obywatelska", "PGR"), "robotnicze" ("Trabant", "Prodiż", "Fajrant"), "kapitalistyczne" ("Monte Carlo", "Frania", "Wyjazdowa") i "luksusowe" ("Dygnitarz", "Zagraniczna"). W menu znajdziemy też sałaty oraz makarony.

Każdego dnia tygodnia obowiązuje 10 proc. zniżka na inną kategorię pizzy. Zamawiać można telefonicznie pod numerem 501 365 105 oraz przez stronę internetową. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł.

  • W menu od czasu do czasu pojawiają się też oryginalne smaki, tak jak mango z czerwoną cebulą i sosem teriyaki.
  • Dostępne są również makarony z sezonowymi składnikami.
  • Do wyboru pizza w rozmiarze 32, 45 lub 60 cm.

Włoszczyzna



To pizzeria, którą znajdziemy na Morenie oraz w Garnizonie. W menu Włoszczyzny są przystawki oraz kilkanaście wersji pizzy. Chociaż propozycji jest nieco mniej, są intrygujące (np. "Nduja" - kalabryjskie połączenie kiełbasy z pikantnymi papryczkami peperoncini).

Pizzeria realizuje zamówienia tylko i wyłącznie na wynos z odbiorem własnym. Zamówienia na Morenie składać można pod numerem 733-460-471, a w Garnizonie 791-347-770.

  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.
  • Podstawą każdej pizzy jest sos z włoskich pomidorów pelati oraz mozzarella.

Ostro



Ostro to pizzeria na Długim Pobrzeżu w centrum Gdańska. Spróbować tam można pizzy neapolitańskiej prosto z pieca. To charakterystyczny rodzaj pizzy, która ma puszyste ranty i bardzo cienki środek, a jej kształt jest za każdym razem jest nieco inny. W menu znajdziemy trzynaście wersji na jej podanie (m.in. pizza z gruszką Pera Con Gorgonzola, a także Marinara, Prosciutto Crudo, Scampi). Zamówić można również śniadania, kanapki panuozzoprzekąski (czosnkowe bułeczki własnego wypieku, oliwki, deska serów czy wędlin). Do wyboru jest również bogata oferta win i koktajli. Kupić można także własnoręcznie robione oliwy (z czosnkiem i tymiankiem, z pieprzem i rozmarynem, z papryczką chilli) oraz sosy.

Zamówienia można składać pod numerem 690 069 909. Dowóz w godzinach od 14 do 22 od poniedziałku do czwartku oraz od 12 do 22 w piątek i weekend.

  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.
  • W Ostro można kupić również oliwy z ziołami.
  • Pizza neapolitańska ma mokry, rozpadający się spód, dlatego nie kroi się jej na trójkąty tak jak pizzę rzymską.

Mąka i Kawa



Mąkę i Kawę możemy odwiedzić w centrum Gdyni oraz we WrzeszczuGalerii Metropolia. Smakosze znajdą tam tradycyjną włoską pizzę w kilkunastu wariantach, polentę, makarony oraz włoskie delikatesy takie jak kawę, oliwę, chleb, mąkę czy makaron. Zamawiać je można mailowo pod adresem makaikawa@gmail.com za minimum 50 zł. Natomiast pizzę "Sycylijczyk w Ameryce" na dowóz zamówić można też ze Stacji Food Hall. Telefon do lokalu w Gdyni: 533-833-333 oraz w Gdańsku: 533-383-334.

  • Mąka włoska Ricossa to nowość, dostępna od niedawna.
  • Włoski makaron Penne Rigate La Molisana.
  • "Sycylijczyk w Ameryce" charakteryzuje się prostokątnym kształtem, bardziej puszystym ciastem i ciągnącą się mozzarellą. W USA oraz na Sycylii często podawana pocięta na kawałki.

Pizza Napoli



Pizzy neapolitańskiej spróbować można też w Pizza Napoli na Oruni. Wybierać możemy wśród rozmaitych wersji pizzy w wiosennym menu sezonowym. Liście młodego szpinaku, rukola, szparagi, papryka chili czy buraki to tylko niektóre ze składników. Zamówimy tam także lunch dnia (zupa + danie główne). Zamówienia pod numerem 511-673-512, a dowóz do 5 km.

Pizzeria przygotowała również vouchery na warsztaty pizzy. Są one do wykorzystania w przyszłości, po ponownym otwarciu lokali gastronomicznych. Warsztaty mają trwać trzy godziny i obejmować krótką historię pizzy neapolitańskiej, omówienie rodzajów mąki oraz sosu, naukę wyrabiania i formowania ciasta, wypiekanie, a następnie wspólną kolację.

A czy wy macie jakieś ulubione lokale, z których najchętniej zamawiacie pizzę? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Zobacz, co wybierali mieszkańcy Trójmiasta: pizzę z ananasem czy bez?

Miejsca

Opinie (204) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    pizza z ananasem bleee, ale te zdziwione miny tych ludzi bezcenne

    • 5 3

    • Przeczytaj pastę o hawajskiej

      A potem się wypowiadaj

      • 2 4

  • Widać po fotach

    Viva ostro fajne ciacho mąka i kawa inny styl ale ładnie wypieczone Fakt brak Francesko i Rafaelle Szkoda ze nie ma zdjęcia z napoli ale 105 ósemka czy włoszczyzna placki płaskie rodem z biedronki to samo przewijająca się w forum rogata ale każda potwora znajdzie swego amatora

    • 1 3

  • W osemce dostalismy kiedys spalona pizze,nie jest to dobre miejsce do polecenia ,sa lepsze o ktorych nic nie jest wspomniane

    • 6 2

  • kiedyś Cristal i pizza Białe Szaleństwo, to była pizza, a cena po godzinie 20 bezkonkurencyjna (1)

    • 3 2

    • Dokładnie, ostatnie podrygi..

      • 0 1

  • Dużo pracy ale raj w gębie. (1)

    Osobiście robię od czasu do czasu pizzę sam na wysokim cieście w wysokiej formie do ciasta.Kilo mąki kilo cebuli kilo żółtego sera i inne dodatki takie jak ananas papryka pieczarki drożdże sól cukier olej jajka zioła.Wychodzą z tego dwie formy.A do tego piwsko.No bajka.Dużo żarcia.Moja rodzina mówi że takiej pizzy nikt nie robi ale - że taka dobra.

    • 4 2

    • Swietnie, ze Tobie i rodzinie Twoj placek serowo cebulowy smakuje, ale nie nazywaj tego pizza.

      • 5 1

  • Ani razu nie napisaliście na tym portalu o Passaparoli

    na Przymorzu. Dość drogo ale zdecydowanie jedna z najlepszych w Trójmieście.

    • 1 4

  • (11)

    A co polecacie w Pruszczu Gdańskim?

    • 1 2

    • autobus do Gdańska (2)

      • 14 2

      • zanim dowiozę będzie zimna

        • 0 0

      • dobre!! haha!

        • 1 1

    • (1)

      TINO

      • 1 2

      • ponoć się zepsuła i jest nie do zjedzenia

        • 3 0

    • (2)

      Tylko Bursztyn. Ewentualnie Filmowa na Rotmance. Reszta niezjadliwa.

      • 1 1

      • (1)

        Bursztyn się zepsuł. A filmowa nie jest w Pruszczu przy stacji kolejowej?

        • 0 1

        • Przy stacji było Tino

          • 0 0

    • nic

      • 0 1

    • Biesiadowo bardzo dobra pizza

      • 0 0

    • w pruszczu... hehe
      tam nic nie ma - zad*pie świata

      • 0 0

  • Tylko blokady i blokady za krytyke, ognisty piec odradzam, unikac jak ognia

    • 4 2

  • Najlepsza pizza

    W pizzarium 01 na podwalu staromiejskim!

    • 3 2

  • Ognisty piec z cisowej. Pozdro

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane