- 1 Nowe lokale: kuchnie świata i inne miejsca (68 opinii)
- 2 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 3 Gdzie zjeść bez czekania? (74 opinie)
- 4 6 popularnych drinków z whisky (90 opinii)
- 5 Gdzie na grilla i ognisko w plenerze? (90 opinii)
Pizza na kawałki. Szybko, smacznie i różnorodnie
Sprzedaż pizzy na kawałki to żadna nowość. Od wielu lat czyni to jedna z najpopularniejszych amerykańskich sieci pizzerii, ale w Trójmieście nie brakuje również autorskich lokali, w których włoski placek serwowany jest w takiej formie. Które pizzerie sprzedają pizzę na kawałki? Przypominamy: 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc to doskonała okazja do pysznej uczty. Pizzerii w Trójmieście działa mnóstwo, a więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Pizza w kawałkach nie jest tylko włoskim wynalazkiem. Ta forma sprzedaży jest bardzo powszechna w drugiej ojczyźnie tego dania, czyli w Nowym Jorku. Kosztujące niegdyś jednego dolara kawałki pizzy uchodzą za kultowy fast food, bez którego nowojorczykom i turystom trudno byłoby się obejść. Rozwiązanie jest bardzo wygodne i szybkie - doskonałe np. w drodze do pracy czy też na przerwie na uczelni. W Polsce pizzę na kawałki rozpowszechniła właśnie największa amerykańska sieć pizzerii - Pizza Hut.
Gdzie w Trójmieście można dostać pizzę na kawałki?
Prawdziwe królestwo pizzy na kawałki znajduje się w Andiamo a Roma. Pierwszy z lokali znajduje się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej
Prostokątną pizzę na kawałki serwuje też Mąka i Kawa w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia. To pizza sycylijska z ciągnącym się serem i puszystym ciastem. Tutejsza oferta, w porównaniu do pozostałych punktów Mąki i Kawy jest wąska, ale znajdziemy w niej wszystkie klasyki: od margherity, przez peperoni i formaggio, po diavolę i salami mascarpone. Zwykle dostępne od ręki do wzięcia na kawałki są dwa rodzaje. Jeden kawałek kosztuje kilkanaście złotych.
W Sopocie pizzę na kawałek pizzy można wstąpić do Tesoro.
- Zazwyczaj przygotowujemy dwie pizze w rozmiarze familijnym (średnica ok. 40 cm) w czterech smakach. Jedna pizza jest mięsna, druga wegetariańska. To, co się na nich znajduje, jest inwencją naszych pizzermanów. Najczęściej w wersji mięsnej pojawiają się pozycje z salami z dodatkami (oliwki, pieczarki, cebula) oraz z szynką i dodatkami. Pizza wegetariańska najczęściej pojawia się w wersji ze szpinakiem, pieczarkami i papryką, z czterema rodzajami włoskich serów lub - bardzo lubiana przez naszych gości - pizza z tuńczykiem, cebulą i oliwkami - mówi Angelika Wierszyło-Cubeddu. - Staramy się, aby w naszej witrynie była różnorodność i każdy znalazł smak, który najlepiej mu odpowiada. Ceny są jednakowe dla każdego z rodzajów, koszt kawałka to 6 zł, niezależnie od tego, co jest na pizzy. Kawałki świetnie sprzedają się jako sam produkt oraz jako uzupełnienie do pełnych zamówień np. na początku zamówienia lub na końcu.
Również restauracja Beneficio w galerii Szperk ma w ofercie pizzę na kawałki.
- Zwykle mamy dostępne cztery smaki pizzy. Najczęściej dostępna jest: capricciosa, pepperoni, vegetariana, villaggio lub margherita. Często też improwizujemy i tworzymy nowe smaki, np. pizzę z pastą truflową, rukolą i polędwiczką wieprzową. Trójkąty przygotowujemy z pizzy o średnicy 36 cm. Dzielimy ją na sześć trójkątów. Cena jednego trójkąta to 7 zł - mówi Piotr Korpalski, właściciel restauracji Beneficio. - Pizza na kawałki jest oczywiście dodatkiem do sprzedaży całych placków. Działamy na terenie Galerii Handlowej i po trójkąty sięgają najczęściej klienci, którzy chcą w przelocie coś przekąsić.

To, że pizza na kawałki świetnie sprawdza się jako przerywnik w trakcie zakupów, potwierdzają też Ola Chojnacka i Simonluca Silvestri, właściciele Da Mere - punktu z pizzą na kawałki w Forum Gdańsk.
- Po doświadczeniu w pracy we Włoszech i w Polsce zauważyliśmy, że nadszedł czas przedstawić trójmiejskim miłośnikom pizzy coś innego niż typowa pizza okrągła. Pizza na kawałki jest inna - ciasto jest chrupiące i delikatne, troszkę jak ciasto francuskie. Ma 80 proc. wody, więc czasami żartujemy, że to najbardziej dietetyczna pizza na świecie - mówią. - Tę pizzę "je się również oczami" - w wyborze smaku na pewno pomaga to, że można ją obejrzeć przed zamówieniem. Klient może sobie spokojnie kupić różne smaki, bez proszenia o robienie pizzy pół na pół.
Lokal oferuje ponad 20 różnych smaków. Oprócz typowej margerity, picante czy capricciosy znajdziemy tu także trochę mniej znane smaki jak pizza bruschetta ze świeżymi pomidorami, parmigiana z bakłażanem albo pizza z włoska mortadelą z pistacjami w wersji z burratą albo pokruszonymi pistacjami. Zjeść kawałek pizzy i wypić napój można tu za niecałe 20 zł.
W Gdyni pizzę na kawałki serwuje też czynne do późnych godzin Ogniem i Piecem, które kusi dużymi slice'ami w witrynie (zwykle do wyboru jest 4-6 placków). Na kawałki sprzedaje pizzę też Po kawałku - pizzeria mieszcząca się w Food Hallu w Batorym. Kawałek (1/4 pizzy) kosztuje tu od 7,99 do 10,99 zł. Do wyboru jest siedem smaków.
(Zwłaszcza) studentom Politechniki nie trzeba zachwalać położonej nieopodal stacji SKM

Dzień pizzy!
Rozpocznij quizMiejsca
Opinie wybrane
-
2023-02-09 08:32
Uwielbiam! (8)
Wolę wziąć jeden, dwa kawałki niż całą pizzę. Nasycę głód i przy okazji skosztuję dwóch różnych pizz, dla mnie spoko opcja
- 53 6
-
2023-02-09 10:19
Takimi dwoma kawałkami nasycisz głód? (6)
Ty z King Sajzu jesteś??
- 12 12
-
2023-02-09 11:48
Potem sobie tłumaczysz, że genetycznie masz grube kości? (1)
- 13 8
-
2023-02-09 12:08
Uuuu fatszejming
- 3 3
-
2023-02-09 12:51
(1)
ola zadowolona bo jest kobieta i jej wystarcza, niestety mezczyzna ma inne zapotrzebowanie na energie i musi zaplacic wiecej aby sie najesc
oczywiscie ola chcialaby aby place byly takie same dla kobiet i mezczyzn- 4 8
-
2023-02-09 18:52
Jak mniej je to powinna mniej zarabiac ?
Co to za rozumowanie
- 2 0
-
2023-02-09 15:03
(1)
Ola jest zadowolona, bo nie wpier*a na brunch czy podwieczorek porcji obiadowych, więc nie ma problemów z psychiką i nie musi najeżdżać anonimowo na innych, by leczyć swoje frustracje.
- 7 1
-
2023-02-09 18:51
Brunch ? I co jeszcze?
- 0 1
-
2023-02-09 11:44
Lata 90...
... La Pasta na Szerokiej u Dzika. Pizza strong. To była Pizza!
- 4 1
-
2023-02-09 07:30
najlepsza w kawalkach
kupuje w Andiamo przy Starowiejskiej, zawsze kilka roznych ale lubie tez cale z innych pizzerii
- 21 12
-
2023-02-09 10:12
(6)
Pamiętam 94 albo 95 rok, Monciak i okienko przy Pizza Hut z pizzą na kawałki. Super Supreme była najlepsza!
- 38 2
-
2023-02-09 10:21
W tej zamiast mięsa były mielone różne rzeczy i serwowane w postaci takich kostek (5)
które to niby były miesem.
- 9 0
-
2023-02-09 11:12
Pizza Hut, czyli antyteza dobrej pizzy (3)
- 8 6
-
2023-02-09 11:52
Ciasto mają dobre. (2)
- 4 7
-
2023-02-09 12:08
Sam tłuszcz, cukier i spulchniacze (1)
- 5 3
-
2023-02-09 16:10
Ale dobre
- 5 1
-
2023-02-09 14:17
otóż nie
W latach 90 super supreme była z kawałkami mięsa. Dopiero po 1998 zaczęto stosować jakiś wyrób miesopodobny. Było to po przejęciu Pizza Hut przez amrest.
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.