- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (51 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (71 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z pieca opalanego drewnem to klasyk i tradycja włoskiej kuchni. Nie jest to metoda łatwa i wymaga od kucharzy sporych umiejętności i kunsztu, ale nagrodą jest wyjątkowy smak i aromat pizzy. W Trójmieście coraz więcej pizzerii decyduje się na piece opalane drewnem, a my wybraliśmy pięć z nich, w których smak pizzy z pewnością was nie zawiedzie.
Pizzerie w Trójmieście
Wielu włoskich pizzaiolo uważa wręcz pizzę z pieca elektrycznego za profanację. Aby finalny produkt był idealny, potrzeba umiejętności popartych nie tylko kursami, ale przede wszystkim doświadczeniem. Tu liczą się takie detale, jak: kontrola wielkości płomienia, utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwości drewna służącego do opalania czy też odpowiednie czyszczenie pieca z popiołu. Jaka jest pizza z pieca opalanego drewnem? Miękka, chrupiąca, aromatyczna, ma lekko podniesione, zarumienione brzegi, nie jest na pewno nadmuchanym plackiem. Czy jednak smakuje inaczej niż pizza z pieca elektrycznego? Czy jesteście w stanie to rozróżnić? Zobaczcie, gdzie w Trójmieście serwują taką pizzę.
Viva la Pizza w Gdyni
Duży kaflowy piec w miedzianym kolorze jest głównym elementem wystroju Viva la Pizza. To właśnie w nim pieczone są wszystkie serwowane tutaj dania. Pizza przygotowywana jest tutaj na bazie oryginalnej włoskiej mąki i składników. Tu nie ma kompromisów, wszystko musi być jak najbardziej zgodne z włoskim oryginałem. W menu znajdziemy ponad 30 różnorodnych placków, w tym pizzę rosso, bianca oraz neapolitańską. Są też propozycje wegańskie. Wśród składników między innymi salame napoli, szynka cotto, boczek pancetta i speck, pikantna kiełbaska włoska salsiccia, papryczki peperoncino, sery ricotta, taleggio, parmezan, gorgonzola i wiele innych typowo włoskich dodatków.
Viva la Pizza regularnie kusi promocjami. Aktualnie pizzą tygodnia w lokalu jest pizza na śmietanowym sosie z zapiekaną w piecu dojrzewającą pancettą (włoski boczek wieprzowy), serem ricotta, czerwonym pesto i bazylią. Placki mają wielkość 26-28 cm i kosztują od 22 do 39 zł.
Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt
Serio w Gdyni
Jakość pieca to klucz do najlepszego smaku - z takiego założenia wychodzą w gdyńskiej pizzerii Serio. Piec w lokalu zbudował Stefano Ferrara, jeden z największych autorytetów w tej dziedzinie, z szanowanej na świecie rodziny konstruktorów. Piec właściwie nigdy nie stygnie - dzięki specjalnej konstrukcji rano wciąż utrzymuje się w nim żar. Obsługa pieszczotliwie nazywa swój piec Stefanem, a ten potrafi odwdzięczyć się pizzą, której smak owiany jest już miejską legendą.
W menu 17 pozycji w cenach od 23 do 44 zł. Najbardziej włoskie smaki to Calabra (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, salame calabro, peperoncino - 36 zł), N'Duja (pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, ostra kiełbasa kalabryjska n'duja, domowa ricotta, oregano i czerwona fasola - 38 zł) oraz Tartufo (pomidory san marzano, grzyby, salame calabro, salsa truflowa, grana padano - 44 zł).
W Serio również sporo promocji, m.in. w poniedziałki pizza Margherita kosztuje 15 zł. Warto także spróbować pizzy tygodnia, aktualnie jest to placek z pomidorami marzano, delikatnym serem mozzarella fior di latte, mascarpone i pomidorkami cherry.
Gdzie zjeść w Trójmieście?
Francesco w centrum Gdyni
Pizzaiolo w gdyńskim Francesco stosuje rzadko spotykaną w Polsce metodę podwójnego wyrastania ciasta, dzięki której jest ono lżejsze i lepiej przyswajalne dla organizmu. Składniki do placków sprowadza z Włoch i - jak podkreśla - są one najwyższej jakości i jak najwięcej z nich posiada certyfikat D.O.P. Certyfikowana jest tutaj m.in. gorgonzola, parmezan, szynka parmeńska czy pomidory San Marzano, z których robiony jest sos.
Karta składa się z 21 pozycji, do wyboru pizza rosso, bianca i calzone. Ceny zaczynają się od 28 zł za margheritę, większość placków zjemy za około 38 zł, najdroższa pizza - gambarie e zucchinne (mozzarella, krewetki, cukinia, pomidorki cherry) kosztuje 47 zł. Ciekawostką jest pizza formaggi zwana serową królową - mamy w niej aż pięć gatunków sera: taleggio, gorgonzola, mozzarella fior di latte, ricotta i parmezan. Korzystając z sezonu na grzyby, Francesco zaprasza też na pizzę boscaiola, w której znajdziemy między innymi włoską kiełbasę, prawdziwki, pastę truflową i parmezan.
"Zabierz go na kawę, zanim inna zabierze go na loda". Hasła na potykaczach
Pizza Napoli w Gdańsku na Oruni Górnej
Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem - czy może być coś bardziej włoskiego? To zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie. Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Pizza Napoli regularnie plasuje się w czołówce rankingu najlepszych pizzerii prowadzonym przez Trójmiasto.pl. Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny od 22 zł do 40 zł.
Oliwa do Ognia w samym centrum Gdańska
Oliwa do Ognia to niewielka pizzeria, której sercem jest opalany drewnem piec z cegieł szamotowych. Wypieka się w nim główne tutejsze danie - cienką i chrupiącą pizzę na niemal 20 sposobów. Jest tu klasyka w postaci margherity, quattro formaggi czy vegetariany, ale zjemy też mniej oczywiście kompozycje, jak gambero picante (mozarella, krewetki, salami picante, pietruszka i płatki chilli). Warto zwrócić uwagę na sekcję truflową - to cztery propozycje oparte o sos z czarnych trufli lub sos truflowo-śmietanowy.
Co tydzień na tablicy z menu pojawia się również propozycja tymczasowa, tzw. pizza tygodnia. Aktualnie jest to pizza z kurkami i jest to już ostatnia szansa, by jej skosztować, gdyż kurek coraz mniej. Co ważne, w promocji od poniedziałku do czwartku w godzinach 13-15 pizza tygodnia i wybrany napój kosztują tylko 25 zł. Regularne ceny za pizzę wynoszą od 21 do 39 zł.
Miejsca
Opinie (155) ponad 10 zablokowanych
-
2022-08-18 14:52
Opinia wyróżniona
(5)
Jedną z pierwszych takich pizzerii w Trójmieście była Sole Sycylia w Gdyni przy ul. Olgierda z wjazdem/wejściem bezpośrednio od Wielkopolskiej. Mniej więcej na przeciwko baru Orlik.
W okolicy mówiło się po prostu "pizza z pieca" i było wiadomo, o które miejsce chodzi.- 24 3
-
2022-08-19 10:36
(1)
Do dziś tam można zjeść najlepsza pizzę :-) obsługa na najwyższym poziomie, jak i produkty z których pizza powstaje :-)
- 0 0
-
2022-08-19 15:35
Wystarczy zajrzeć na ich stronę www:
Capricciosa
Szynka konserwowa na najwyższym poziomie :)- 0 0
-
2022-08-18 15:39
Prawda
Kilka, a nawet kilkanaście lat temu - to był hit, naprawdę coś pysznego. Po tamtym oryginalnym miejscu nic nie zostało, pizza to aktualnie tragedia.
- 5 1
-
2022-08-18 15:25
(1)
byłam tam jakis czs temu i.. no pizza z mikrofalowki
- 3 5
-
2022-08-19 10:37
Kłamstwo !!! Pizza jest z pieca
- 0 0
-
2022-08-18 14:53
Opinia wyróżniona
Primmo Piatto - Gdańsk Jasień
Też mają piec opalany drewnem. Ceny zaczynają się od 20zł za najprostszą Margheritę, a pizza jest bardzo smaczna.
- 10 10
-
2022-08-18 15:30
Opinia wyróżniona
Najlepsza pizza jest w Husaku przy przystanku tramwajowym Miszewskiego (skrzyżowanie z Grunwaldzką). (4)
Piec jest hybrydowy, ale z przyczyn czysto pragmatycznych piec jest tam głównie podgrzewany gazem. I nie ma to absolutnie żadnego wpływu (negatywnego) dla smaku pizzy ani jej wypieczenia.
- 9 21
-
2022-08-19 14:26
Tak...
Pizza bardzo dobra. Jednak przez mega zarozumiałego i bucowatego kelnera w okularach już się tam nie pojawię.
- 0 0
-
2022-08-18 18:45
Na smak pizzy wpływ ma jedynie temperatura. (2)
To czym opalany jest piec nie ma żadnego znaczenia.
- 6 0
-
2022-08-19 08:40
(1)
My opalamy meblami z wystawki. Klienci mowia, ze nasza pica najlepsiejsza.
- 2 1
-
2022-08-19 09:39
A może zaczniecie w ten sposób utylizować stare opony?
- 1 1
Wszystkie opinie
-
2022-08-18 14:36
(11)
Polecam pizze we Włoszech,za ogromną w Rzymie ostatnio daliśmy 6euro,razem z piciem.U nas bardzo drogo i jeszcze trzeba za parking dać...kiepski deal.
- 20 17
-
2022-08-18 14:43
My daliśmy 8 ale w Neapolu, przywieźli nam do willi. Pyszota.
- 8 2
-
2022-08-18 14:51
(4)
Svencjusz ty chyba pizzę to jadłeś z biedronki , na swoim Rodo .
- 12 2
-
2022-08-18 14:58
Sukcesilianę (1)
Z Żabki. :P
- 6 0
-
2022-08-18 15:11
Żabgheritę
- 7 0
-
2022-08-18 14:59
a co ty od svena chcesz?
moze do baldtv jeszcze sie przyczep ?
- 2 0
-
2022-08-18 15:20
To jest ekologia spalamy lasy by kawałek podpłomyka podgrzać
- 3 4
-
2022-08-18 15:06
We Włoszech w gminie Pińczów udawałeś zagranicznego turystę?
Ahahahaha.
- 3 1
-
2022-08-18 15:11
Jaki numer autobusu tam jedzie? (2)
- 2 2
-
2022-08-19 08:39
R tam jezdzi. R jak Rzym.
- 0 0
-
2022-08-19 12:46
122
Na lotnisko jedzie 122. Potem w samolot za 49zl wizzar albo rayan I masz taniej pizze niż w tych badziewiastych lokalach.
- 1 0
-
2022-08-18 20:37
No no
Widziałem taki filmik z ukrycia jak to opalają drewnem .Na zapleczu zapasy cała góra drzewa .......z palet. Przy tych cenach porządnego drzewa do tego przeznaczanego każda picceria to bankrut
- 0 0
-
2022-08-18 14:41
wybiórczy artykuł (1)
nie wspomina o Sole Sycylia
- 11 3
-
2022-08-19 09:23
I bardzo dobrze
W tej chwili mega słaba pizza
- 0 1
-
2022-08-18 14:41
Magnifico Gdańsk-Klukowo
miód, cud i malina. Niebo w Gębie. Najlepsza pizza ever!!!!!
- 2 7
-
2022-08-18 14:44
Nie ma żadnej ale to żadnej różnicy pomiędzy pizzą z pieca drewanianego a szamotowego. (6)
Jedynie jaka jest różnica to komin i spaliny z niego z tego drewna.
- 18 18
-
2022-08-18 15:03
Jak jesz pizzę za 15 zł mrożoną to nie ma różnicy (1)
Zgadza się
- 2 8
-
2022-08-18 15:53
Trzeba być i**ota, żeby dać 15 zł za pizzę mrożoną
Oczywiście, że nie ma różnicy pomiędzy zwykłym piecem a opalanym drewnem. Oczywiście, że znajdą się tacy co wyczuwają nutkę drewna w pizzy... Ale to jest tylko chwyt, my bardziej ekskluzywni, więc wiecej płać. Rozumiem, że taki pięć jest droższy ale nie róbcie z tego niewiadomo czego.
- 5 4
-
2022-08-18 16:38
te piece opalane drewnem powinny być zakazane
niby walczymy ze smogiem, a potem takie przybytki smrodzą na całą okolicę. Współczuje mieszkańcom
- 5 7
-
2022-08-18 18:25
Uuuu widzę że mamy znafce pizzy
co zjadł wszystkie rozumy (i pizze). Skoro wg ciebie nie ma różnicy, to znaczy że smaku po Covid nie odzyskałeś
- 2 2
-
2022-08-18 22:02
Drewniany piec? (1)
Dobreee :))
- 1 1
-
2022-08-18 22:12
A co. Nie słyszałeś o piecach jednorazowych? ;)
- 0 1
-
2022-08-18 14:52
Opinia wyróżniona
(5)
Jedną z pierwszych takich pizzerii w Trójmieście była Sole Sycylia w Gdyni przy ul. Olgierda z wjazdem/wejściem bezpośrednio od Wielkopolskiej. Mniej więcej na przeciwko baru Orlik.
W okolicy mówiło się po prostu "pizza z pieca" i było wiadomo, o które miejsce chodzi.- 24 3
-
2022-08-18 15:25
(1)
byłam tam jakis czs temu i.. no pizza z mikrofalowki
- 3 5
-
2022-08-19 10:37
Kłamstwo !!! Pizza jest z pieca
- 0 0
-
2022-08-18 15:39
Prawda
Kilka, a nawet kilkanaście lat temu - to był hit, naprawdę coś pysznego. Po tamtym oryginalnym miejscu nic nie zostało, pizza to aktualnie tragedia.
- 5 1
-
2022-08-19 10:36
(1)
Do dziś tam można zjeść najlepsza pizzę :-) obsługa na najwyższym poziomie, jak i produkty z których pizza powstaje :-)
- 0 0
-
2022-08-19 15:35
Wystarczy zajrzeć na ich stronę www:
Capricciosa
Szynka konserwowa na najwyższym poziomie :)- 0 0
-
2022-08-18 14:53
Opinia wyróżniona
Primmo Piatto - Gdańsk Jasień
Też mają piec opalany drewnem. Ceny zaczynają się od 20zł za najprostszą Margheritę, a pizza jest bardzo smaczna.
- 10 10
-
2022-08-18 14:59
Salve na Wodnika w Osowej (2)
nowe miejsce ale mega z jakością!
- 5 8
-
2022-08-18 15:03
Tam nie ma (1)
pieca opalanego drewnem.
- 4 1
-
2022-11-09 17:13
to co z komina dymi i skąd ogień w piecu?
znawca
- 0 0
-
2022-08-18 15:02
A później że TPK niby PiS wycina
A to wy te pizzę jecie
- 8 2
-
2022-08-18 15:03
Bardzo wybiórczo... :/ (2)
Brzmi jak artykuł sponsorowany. Gdzie Forno Rossa na Hynka (moje ostetnie odkrycie - rewelacja!)? Gdzie Moto Strefa?
- 24 1
-
2022-08-18 15:23
...dokładnie...Moto strefa Rewelacja...
- 1 1
-
2022-08-18 19:43
Bo nie płacą
Teraz moja opinia zostanie usunięta;)
- 3 0
-
2022-08-18 15:06
Jeszcze (2)
nie trafiłem na jadalną pizzę. Przeważnie podają jakiś gumowaty placek z kwaśną chlapą.
- 4 16
-
2022-08-18 15:26
(1)
idz do francesco :) buona najlepsza pizza jaka jadlam
- 1 1
-
2022-08-18 16:13
Najgorsza jaka jadłem
Fuj
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.