• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat

Łukasz Stafiej
20 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Pizza w Gdyniance przez bywalców nazywana jest pieszczotliwie 
- ze względu na swoje gabaryty - drożdżówą. Pizza w Gdyniance przez bywalców nazywana jest pieszczotliwie 
- ze względu na swoje gabaryty - drożdżówą.

Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 zobacz na mapie Gdyni karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.



Zaczęło się od ciastek

Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.

Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Przez 30 lat wystrój niemalże się nie zmienił. Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Przez 30 lat wystrój niemalże się nie zmienił.
Boazeria z dawnych lat

Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.

Na pizzę w Gdyniance wpadają całe pokolenia gdynian. Często trzeba chwilę postać w kolejce. Na pizzę w Gdyniance wpadają całe pokolenia gdynian. Często trzeba chwilę postać w kolejce.
Kolejki największe w mieście

Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.

Najpopularniejsza pizza to "Cebulowa". Zamówimy też m.in. "Serową", "Szynkową" czy "Pieczarkową". Najpopularniejsza pizza to "Cebulowa". Zamówimy też m.in. "Serową", "Szynkową" czy "Pieczarkową".
Włoski placek po polsku

Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.

Chochla domowego sosu pomidorowego to obowiązkowy dodatek do pizzy w Gdyniance. Chochla domowego sosu pomidorowego to obowiązkowy dodatek do pizzy w Gdyniance.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy

Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

  • Dobre mają tam buły? (4)

    • 118 6

    • tak. najlepiej wziąść na wynos (2)

      bo miejsca w lokalu za mało, a jeszcze CI się siku zachche...

      • 6 19

      • (1)

        Nic tylko braść... :)

        • 40 3

        • albo kradziejować

          potokanymi dochówkami

          • 1 0

    • Buły mają tu najlepsze !
      Serio mówię, a nie pie*rzę :)

      • 3 0

  • ) (6)

    Gratulacje)Ja jeszcze pamiętam Zorze i lody w metalowych pucharach) I dancingi w Arkadii)

    • 77 5

    • a tera zabita nora dechami i jedyna rozrywka to komentowanie z ronych podpisów na 3m.pl :D (1)

      co za pajac z ciebie musi być

      • 5 12

      • Co na to twój psychiatra

        • 2 0

    • Jejku, to ile ty masz lat? Czy z 80...

      • 3 9

    • No to się na pewno znamy bo ja chlałem w arkadii zawdze

      • 3 2

    • Ty staruszku - pewnie lodziarnie Danusia i Puchatek też pamiętasz?

      • 3 1

    • Ty, kiedy miałeś kasę, żeby wyjść z lepianki ?

      Chory głupek bez znajomych.

      • 1 4

  • (2)

    Na Piiieeeczarceeee

    • 39 3

    • E tam. Cebulowa najlepsza!

      • 13 1

    • Polak to taka istota tylko narzekać jak to źle jak ciasno jak to niedobrze itd

      • 7 6

  • (8)

    Miejsce absolutnie kultowe! Znam od czasu założenia. :) Ludzie z dalekiego świata zjeżdżając, nie odpuszczają wizyty tam.

    Oby nic się tam nigdy nie zmieniło. :)

    • 200 5

    • Niestety zmieniky sie dodatki. A dokladnie zmienili ser na seropodobny.. Szkoda (5)

      • 3 16

      • Nie lrawda (3)

        Nie prawda że seropodobny. Znam ich dostawcę ser maja goude. Idź podejdź do tyłu i sami ci pokażą na czym pracują bo nie ukrywają. Byłem z tylu kilkadziesiąt razy i zawsze czysto zawsze w rękawiczkach i zawsze świeże składniki.

        • 17 2

        • co ty wiesz frajerze (2)

          • 1 16

          • I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.

            • 0 1

          • I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.

            • 1 1

      • ser

        niestety muszę się zgodzić z przed mówca ser jest inny

        • 0 0

    • prostak

      Prostak !!!

      • 0 0

    • tak, tak, z dalekiego świata; podobno nawet papież tam był

      • 0 0

  • 100 lat! (3)

    • 145 1

    • i ani dnia dłużej (2)

      speluna, powinien się sanepid zainteresować tym lokalem

      • 2 27

      • 30 lat się nie musiał interesować kutafonie z konkurencji.

        • 6 0

      • Zaplutyk

        Karlom reakcji mówimy zdecydowane dość. Idź poskarż sie Swetru

        • 3 0

  • Pycha, ale te kolejki i (2)

    mało miejsca w środku.

    • 53 14

    • (1)

      Malkontent!

      • 10 3

      • Realista

        raczej.

        • 0 1

  • jak na tle tego porządnego lokalu wypadają hipsterskie sezonowe lokaliki z wydziaraną i brodata obsługą:) (6)

    • 155 7

    • nie mają nawet startu do Gdynianki

      • 44 7

    • Dobrze wypadają.

      • 8 33

    • Dobrze (3)

      Mozesz sam sprawdzic, bo obok jest jest Mąka i Kawa czyli prawdziwa pizza a nie bulka z serem.

      • 19 35

      • W d*pie byłeś i g*wno widziałeś hipsterku :)

        • 14 5

      • hahaha (1)

        Jakos nigdy kolejki za sciana Gdynianki nie widzialem. Tak dobrze wypada ten lokal w stosunku do Gdynianki :)

        • 7 3

        • Źle też nie jest...

          Weź pod uwagę ceny. A jakoś Mąka i Kawa otwierają nowe lokale czyli zysk muszą mieć spory. OK 300 placków dziennie to raczej przyzwoity wynik. Inna sprawa że takich pizz jak w Mące i Kawie jest kilka, a Gdynianka jest jedyna w swoim rodzaju i wielu klientom (jak i mi) przypomina dzieciństwo ;) Jak widać ściana w ścianę i oboje radzą sobieświetnie

          • 1 0

  • Odwiedziny (6)

    Ojj Czy rodowity hipster (oczywiście z brodą i jakże by inaczej, wyciągniętym swetrze, z antyatletyczna budowa ciała) tam zajrzy? Nie zapominajmy, że takie towarzystwo gustuje w nowych lokalach, które tylko są celowo stylizowane na vintage.
    A tak mimo wszystko, szczere gratulacje dla pizzerii i życzę kolejnych dekad sukcesów
    Na pewno odwiedzę Państwa!

    • 87 9

    • taki menelek nie wrzuci fotki z Gdynianki na fejsa więć się nie wybierze:)

      • 11 2

    • Dałeś do myślenia - gruby hipster z brodą?! czy to jest możliwe? (1)

      • 6 3

      • jak z nadwagą wyglądałby w rurkach... no chyba, że naciągnąłby je do połowy uda i udawał, że ma haremki...

        • 6 2

    • (1)

      kurde, ubieram swetry i mam zarost. A Gdynianka jest zarąbista, czy mogę wpadać..?

      • 6 1

      • Jeśli nie jesteś zmanierowanym hipsterkiem to wpadaj.
        Jeśli jesteś, też wpadaj :)

        • 3 0

    • Nie potrzeba tu tych zboczeńców ;)

      • 0 0

  • Za 20 dag maki i kawalek sera 10zl? (16)

    Dziekuje, postoje!

    • 17 314

    • możesz iśc do hipsterskiej pizzeri albo food tucku i zapalacić 20-30 zł:)))

      • 74 3

    • za czyjąś pracę że to przygotował, za prąd za miejsce tego juz nie liczysz Januszu

      • 85 6

    • Dziekuje, postoje! (1)

      zrob sobie kromala z dzemem.(oczywiscie najtanszym i cienko posmarowanym),zebys nie przeplacil!!

      • 61 5

      • Oczywiście bez masła.

        • 8 0

    • Wybaczam Ci tą opinie...

      bo nie wiesz co piszesz...

      • 42 3

    • "PIZZA" (3)

      To stoj! a ja pojde na kultowa drozdzowke z sosem pomidorowym do Gdynianki

      • 25 2

      • (2)

        Ona jest najjjjjwspanialsza,uwielbiamy :)))

        • 23 2

        • nie podszywaj się rolmopsie (1)

          Gdańsk i Sopot olewają ten komunistyczny chlew

          • 4 21

          • Gdańsk i Sopot olewają takich leszczyków jak Ty...

            • 6 1

    • "Dziękuję, postoję!"

      I to jest słuszna decyzja. Warto postać nawet w długiej kolejce, żeby kupić.

      • 25 2

    • racja (3)

      Ceny przesadzone i to mega mocno......i przestańcie ględzić, że mogę iść gdzie indziej.

      • 4 31

      • rajca (1)

        przesadzone?a co to jest 10 zl,pietnascie minut pracy.

        • 7 2

        • Ty, bezrobotny, idź gdzie indziej lub zjedz kanapeczkę...

          • 3 1

      • Wynajęcie lokalu

        W tym miejscu to koszt od 10 000 tys na miesiąc Zapłać podatek i 4 pracowników prąd po cenie biznes składniki . To właściciel na tym kokosów nie robi ale trzyma się na rynku bo klasyka i uczciwość jest silniejsza od gownianego produktu i dobrego marketingu . Gdynianko gratuluję i zawsze wiernie do was będę chodził gdyż w ten sposób za 10 zł cofam się w przeszłość w czasy jak byłem studentem . Dziękuję

        • 1 0

    • Za lokalem jest smietnik

      Tam masz za darmo :)

      • 18 2

    • W innych pizzeriach zaplacisz 25zł cwaniaczku :)
      Zjedz kanapeczkę...

      • 5 1

  • smaka mi zrobiliście

    • 82 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane