- 1 Zakazany plastik. Czego już nie kupisz? (87 opinii)
- 2 5 miejsc, w których nie spotkasz influencera (66 opinii)
- 3 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (159 opinii)
- 4 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 5 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 6 Co zamiast lodów, gofrów i smażonej ryby? (41 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 12:49
Dobre mają tam buły? (4)
- 118 6
-
2017-10-20 13:28
tak. najlepiej wziąść na wynos (2)
bo miejsca w lokalu za mało, a jeszcze CI się siku zachche...
- 6 19
-
2017-10-20 13:31
(1)
Nic tylko braść... :)
- 40 3
-
2017-10-20 21:20
albo kradziejować
potokanymi dochówkami
- 1 0
-
2017-10-21 09:02
Buły mają tu najlepsze !
Serio mówię, a nie pie*rzę :)- 3 0
-
2017-10-20 12:51
) (6)
Gratulacje)Ja jeszcze pamiętam Zorze i lody w metalowych pucharach) I dancingi w Arkadii)
- 77 5
-
2017-10-20 17:03
a tera zabita nora dechami i jedyna rozrywka to komentowanie z ronych podpisów na 3m.pl :D (1)
co za pajac z ciebie musi być
- 5 12
-
2017-10-21 01:33
Co na to twój psychiatra
- 2 0
-
2017-10-20 17:15
Jejku, to ile ty masz lat? Czy z 80...
- 3 9
-
2017-10-20 19:08
No to się na pewno znamy bo ja chlałem w arkadii zawdze
- 3 2
-
2017-10-20 21:53
Ty staruszku - pewnie lodziarnie Danusia i Puchatek też pamiętasz?
- 3 1
-
2017-10-20 23:18
Ty, kiedy miałeś kasę, żeby wyjść z lepianki ?
Chory głupek bez znajomych.
- 1 4
-
2017-10-20 12:53
(2)
Na Piiieeeczarceeee
- 39 3
-
2017-10-20 14:54
E tam. Cebulowa najlepsza!
- 13 1
-
2017-10-20 16:20
Polak to taka istota tylko narzekać jak to źle jak ciasno jak to niedobrze itd
- 7 6
-
2017-10-20 12:53
(8)
Miejsce absolutnie kultowe! Znam od czasu założenia. :) Ludzie z dalekiego świata zjeżdżając, nie odpuszczają wizyty tam.
Oby nic się tam nigdy nie zmieniło. :)- 200 5
-
2017-10-20 18:39
Niestety zmieniky sie dodatki. A dokladnie zmienili ser na seropodobny.. Szkoda (5)
- 3 16
-
2017-10-20 20:24
Nie lrawda (3)
Nie prawda że seropodobny. Znam ich dostawcę ser maja goude. Idź podejdź do tyłu i sami ci pokażą na czym pracują bo nie ukrywają. Byłem z tylu kilkadziesiąt razy i zawsze czysto zawsze w rękawiczkach i zawsze świeże składniki.
- 17 2
-
2017-10-20 21:51
co ty wiesz frajerze (2)
- 1 16
-
2017-10-21 15:28
I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.
- 0 1
-
2017-10-21 15:28
I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.
- 1 1
-
2017-10-22 20:58
ser
niestety muszę się zgodzić z przed mówca ser jest inny
- 0 0
-
2017-10-21 12:23
prostak
Prostak !!!
- 0 0
-
2017-10-22 12:17
tak, tak, z dalekiego świata; podobno nawet papież tam był
- 0 0
-
2017-10-20 12:53
100 lat! (3)
- 145 1
-
2017-10-20 18:46
i ani dnia dłużej (2)
speluna, powinien się sanepid zainteresować tym lokalem
- 2 27
-
2017-10-21 02:07
30 lat się nie musiał interesować kutafonie z konkurencji.
- 6 0
-
2017-10-21 08:54
Zaplutyk
Karlom reakcji mówimy zdecydowane dość. Idź poskarż sie Swetru
- 3 0
-
2017-10-20 12:53
Pycha, ale te kolejki i (2)
mało miejsca w środku.
- 53 14
-
2017-10-20 15:43
(1)
Malkontent!
- 10 3
-
2017-10-21 01:30
Realista
raczej.
- 0 1
-
2017-10-20 12:54
jak na tle tego porządnego lokalu wypadają hipsterskie sezonowe lokaliki z wydziaraną i brodata obsługą:) (6)
- 155 7
-
2017-10-20 14:07
nie mają nawet startu do Gdynianki
- 44 7
-
2017-10-20 15:23
Dobrze wypadają.
- 8 33
-
2017-10-20 16:35
Dobrze (3)
Mozesz sam sprawdzic, bo obok jest jest Mąka i Kawa czyli prawdziwa pizza a nie bulka z serem.
- 19 35
-
2017-10-21 09:03
W d*pie byłeś i g*wno widziałeś hipsterku :)
- 14 5
-
2017-10-21 10:16
hahaha (1)
Jakos nigdy kolejki za sciana Gdynianki nie widzialem. Tak dobrze wypada ten lokal w stosunku do Gdynianki :)
- 7 3
-
2017-10-22 12:02
Źle też nie jest...
Weź pod uwagę ceny. A jakoś Mąka i Kawa otwierają nowe lokale czyli zysk muszą mieć spory. OK 300 placków dziennie to raczej przyzwoity wynik. Inna sprawa że takich pizz jak w Mące i Kawie jest kilka, a Gdynianka jest jedyna w swoim rodzaju i wielu klientom (jak i mi) przypomina dzieciństwo ;) Jak widać ściana w ścianę i oboje radzą sobieświetnie
- 1 0
-
2017-10-20 12:55
Odwiedziny (6)
Ojj Czy rodowity hipster (oczywiście z brodą i jakże by inaczej, wyciągniętym swetrze, z antyatletyczna budowa ciała) tam zajrzy? Nie zapominajmy, że takie towarzystwo gustuje w nowych lokalach, które tylko są celowo stylizowane na vintage.
A tak mimo wszystko, szczere gratulacje dla pizzerii i życzę kolejnych dekad sukcesów
Na pewno odwiedzę Państwa!- 87 9
-
2017-10-20 13:08
taki menelek nie wrzuci fotki z Gdynianki na fejsa więć się nie wybierze:)
- 11 2
-
2017-10-20 13:17
Dałeś do myślenia - gruby hipster z brodą?! czy to jest możliwe? (1)
- 6 3
-
2017-10-20 19:07
jak z nadwagą wyglądałby w rurkach... no chyba, że naciągnąłby je do połowy uda i udawał, że ma haremki...
- 6 2
-
2017-10-21 01:09
(1)
kurde, ubieram swetry i mam zarost. A Gdynianka jest zarąbista, czy mogę wpadać..?
- 6 1
-
2017-10-21 09:16
Jeśli nie jesteś zmanierowanym hipsterkiem to wpadaj.
Jeśli jesteś, też wpadaj :)- 3 0
-
2017-10-21 09:16
Nie potrzeba tu tych zboczeńców ;)
- 0 0
-
2017-10-20 12:58
Za 20 dag maki i kawalek sera 10zl? (16)
Dziekuje, postoje!
- 17 314
-
2017-10-20 13:07
możesz iśc do hipsterskiej pizzeri albo food tucku i zapalacić 20-30 zł:)))
- 74 3
-
2017-10-20 13:26
za czyjąś pracę że to przygotował, za prąd za miejsce tego juz nie liczysz Januszu
- 85 6
-
2017-10-20 13:28
Dziekuje, postoje! (1)
zrob sobie kromala z dzemem.(oczywiscie najtanszym i cienko posmarowanym),zebys nie przeplacil!!
- 61 5
-
2017-10-21 09:40
Oczywiście bez masła.
- 8 0
-
2017-10-20 14:09
Wybaczam Ci tą opinie...
bo nie wiesz co piszesz...
- 42 3
-
2017-10-20 15:42
"PIZZA" (3)
To stoj! a ja pojde na kultowa drozdzowke z sosem pomidorowym do Gdynianki
- 25 2
-
2017-10-20 16:11
(2)
Ona jest najjjjjwspanialsza,uwielbiamy :)))
- 23 2
-
2017-10-20 19:22
nie podszywaj się rolmopsie (1)
Gdańsk i Sopot olewają ten komunistyczny chlew
- 4 21
-
2017-10-21 09:33
Gdańsk i Sopot olewają takich leszczyków jak Ty...
- 6 1
-
2017-10-20 16:18
"Dziękuję, postoję!"
I to jest słuszna decyzja. Warto postać nawet w długiej kolejce, żeby kupić.
- 25 2
-
2017-10-20 18:51
racja (3)
Ceny przesadzone i to mega mocno......i przestańcie ględzić, że mogę iść gdzie indziej.
- 4 31
-
2017-10-20 22:30
rajca (1)
przesadzone?a co to jest 10 zl,pietnascie minut pracy.
- 7 2
-
2017-10-21 09:33
Ty, bezrobotny, idź gdzie indziej lub zjedz kanapeczkę...
- 3 1
-
2017-10-22 08:15
Wynajęcie lokalu
W tym miejscu to koszt od 10 000 tys na miesiąc Zapłać podatek i 4 pracowników prąd po cenie biznes składniki . To właściciel na tym kokosów nie robi ale trzyma się na rynku bo klasyka i uczciwość jest silniejsza od gownianego produktu i dobrego marketingu . Gdynianko gratuluję i zawsze wiernie do was będę chodził gdyż w ten sposób za 10 zł cofam się w przeszłość w czasy jak byłem studentem . Dziękuję
- 1 0
-
2017-10-20 20:01
Za lokalem jest smietnik
Tam masz za darmo :)
- 18 2
-
2017-10-21 09:21
W innych pizzeriach zaplacisz 25zł cwaniaczku :)
Zjedz kanapeczkę...- 5 1
-
2017-10-20 13:09
smaka mi zrobiliście
- 82 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.