- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (52 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (74 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2021-02-02 19:27
Mniam
Jw
- 1 0
-
2017-10-24 21:59
A kto pamieta (2)
budki pod pomnikiem harcerzy :)
- 7 0
-
2018-03-16 22:28
budki były super:)
A te kolejki o 4 rano za hamburgerem :)
- 1 0
-
2017-10-25 16:31
Nn
Wez sie walnij czlowieku w glowe
- 0 1
-
2017-10-24 21:44
Mniam mniam
- 0 0
-
2017-10-22 12:36
tak tylko (1)
Pizzernia na Starowiejskiej jest zdecydowanie starsza .Ale szacun dla jubilatki .
- 3 0
-
2017-10-24 13:21
tylko że tam była zmiana wystroju
a pamiętam tą kaszubszczyznę, i ogromne wazy z trzema sosami...
szkoda, że właściciel się zmienił, albo poszedł "z duchem czasu"- 1 0
-
2017-10-20 13:21
Jakość jak 30 lat temu...nic do zarzucenia..... Ale obsługa zwłaszcza ta młoda Pani.... tragedia... (8)
Przyjmuje 2 zamówienia i następnej osoby nie obsłuży do momentu kiedy nie wyda poprzednich dwóch zamówień .... A piec stoi pusty:) Poza tym często się myli w reszcie wydawaniu zamówień ...osoba czekająca 15 min stoi a ta co zamówiła po niej już wychodzi z pizza:) To tyle z minusów...plus to smak i nie zmienność jego.
- 22 9
-
2017-10-20 15:48
Największe afery z tą pania były jak chciało sie pizzę na wynos w kartoniku :) (2)
- 9 1
-
2017-10-23 16:01
Tylko wtedy jak nie powiedziałeś o kartoniku przy składaniu zamówienia. Jak pizza przyszłą z zaplecza na tacce to się tacka marnowała jak musiała do pudła wsadzić :D
Boskie wspomnienia, kobieta nie do podrobienia!!!- 0 0
-
2017-10-20 19:02
A jak się drzwi nie zamknelo..... Strach się było bać i o pizzę poprosić...;-)
- 8 1
-
2017-10-20 13:48
(3)
Bzdury gadasz. Chyba zapomniałeś o poprzedniej pani wydajacej. Ta to była charakterna. Jak źle pieprzyles pieprzem to zj...be dostałeś :)
- 30 2
-
2017-10-20 14:29
haha (1)
racja tak było, ale się naśmiałam, nie raz byłam świadkiem jak ze szmatą chodziła i krzyczała na klientów ale nikt jej nie podskoczył każdy tylko grzecznie i potulnie się zajadał
- 17 0
-
2017-10-21 10:24
....
To jest jeden z większych plusów klimatów Gdynianki. Mi np Pani właścicielka zabroniła truć się ColaZero... Od tamtej pory już się nauczyłem brać wodę mineralna :)
- 5 0
-
2017-10-20 14:06
Tak było!
Taka starsza, groźna Pani. Ale jak się tylko podeszło z uśmiechem to od razu inaczej podchodziła do klienta. Szkoda, ze już jej nie ma na posterunku...
- 20 0
-
2017-10-20 19:37
Ta Pani to złoto!!!
Xxx
- 6 2
-
2017-10-23 00:42
A kto pamięta
Jak ta poprzednia pani zawsze ogladala każdy banknot dwa razy: )
- 1 0
-
2017-10-22 22:05
Gdynianka - grzech tam nie zjeść!
Od kiedy pamietam to uwielbiamy z rodzina wziac 3 szt. I pojsc na plac zabaw. Tam najpierw wcinamy ze smakiem pizze a pozniej to juz korzystamy z zabawy :-)
- 0 0
-
2017-10-20 12:53
(8)
Miejsce absolutnie kultowe! Znam od czasu założenia. :) Ludzie z dalekiego świata zjeżdżając, nie odpuszczają wizyty tam.
Oby nic się tam nigdy nie zmieniło. :)- 200 5
-
2017-10-20 18:39
Niestety zmieniky sie dodatki. A dokladnie zmienili ser na seropodobny.. Szkoda (5)
- 3 16
-
2017-10-22 20:58
ser
niestety muszę się zgodzić z przed mówca ser jest inny
- 0 0
-
2017-10-20 20:24
Nie lrawda (3)
Nie prawda że seropodobny. Znam ich dostawcę ser maja goude. Idź podejdź do tyłu i sami ci pokażą na czym pracują bo nie ukrywają. Byłem z tylu kilkadziesiąt razy i zawsze czysto zawsze w rękawiczkach i zawsze świeże składniki.
- 17 2
-
2017-10-20 21:51
co ty wiesz frajerze (2)
- 1 16
-
2017-10-21 15:28
I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.
- 1 1
-
2017-10-21 15:28
I w ten sposób pokazałeś że jesteś kłamca i cham.
- 0 1
-
2017-10-22 12:17
tak, tak, z dalekiego świata; podobno nawet papież tam był
- 0 0
-
2017-10-21 12:23
prostak
Prostak !!!
- 0 0
-
2017-10-20 17:23
w Pruszczu Gdańskim (1)
tylko Milano
- 2 15
-
2017-10-22 17:10
W Pruszczu EuroGrill marinara z krewetkami :-)
- 0 0
-
2017-10-20 12:54
jak na tle tego porządnego lokalu wypadają hipsterskie sezonowe lokaliki z wydziaraną i brodata obsługą:) (6)
- 155 7
-
2017-10-20 16:35
Dobrze (3)
Mozesz sam sprawdzic, bo obok jest jest Mąka i Kawa czyli prawdziwa pizza a nie bulka z serem.
- 19 35
-
2017-10-21 10:16
hahaha (1)
Jakos nigdy kolejki za sciana Gdynianki nie widzialem. Tak dobrze wypada ten lokal w stosunku do Gdynianki :)
- 7 3
-
2017-10-22 12:02
Źle też nie jest...
Weź pod uwagę ceny. A jakoś Mąka i Kawa otwierają nowe lokale czyli zysk muszą mieć spory. OK 300 placków dziennie to raczej przyzwoity wynik. Inna sprawa że takich pizz jak w Mące i Kawie jest kilka, a Gdynianka jest jedyna w swoim rodzaju i wielu klientom (jak i mi) przypomina dzieciństwo ;) Jak widać ściana w ścianę i oboje radzą sobieświetnie
- 1 0
-
2017-10-21 09:03
W d*pie byłeś i g*wno widziałeś hipsterku :)
- 14 5
-
2017-10-20 15:23
Dobrze wypadają.
- 8 33
-
2017-10-20 14:07
nie mają nawet startu do Gdynianki
- 44 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.