- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 13:09
Cebulowa najlepsza (1)
- 41 2
-
2017-10-20 14:56
Popieram
Ale mi smaka narobili. Muszę tam dziś zajechać!
- 9 2
-
2017-10-20 13:11
Dlaczego nie mozna płacić kartą? (7)
Moim zdaniem to spory minus. Gotówka jest niewygodna. Chociaż jedzenie maja dobre.
- 21 66
-
2017-10-20 13:26
wydziarany brodaty narzekający hipster?
- 19 9
-
2017-10-20 14:03
I bardzo dobrze! (1)
Po co nabijać darmozjadom z firm obsługujących karty ?
- 19 5
-
2017-10-20 19:15
i skarbowie
- 0 4
-
2017-10-20 19:18
zapewne specjalnie
nie rejestrują wszystkich przychodów nie wydając paragonów, co się nagminnie zdarza
- 3 15
-
2017-10-20 19:49
To już tradycja
- 7 2
-
2017-10-20 20:21
Co za różnica? Gotówki przy sobie nie nosisz?
Ja mam zawsze i jedno i drugie - po pierwsze a bo to czasami terminale nie działają; a po drugie nawet głupio za chlebek za 3,20 karta płacić. karta powyżej 20.
Lokal zawsze ponosi pewne koszty związane z obsługa karty i w trosce o dobre ceny rezygnuje z tego. A jeśli już niektórzy bezgotówkowcy często mają zrytą banię i do 50 zł nie płacą zbliżeniowo, bo zbliżeniowe wyłączone bo pieniądze w autobusie ukradną przez torebkę, akurat dla kwot do 50 zł to szybsze niż gotówka, jeszcze jak potwierdzenia nie chcesz; a przez tych bojaźliwych nawiedzonych niezbliżeniowo - z potwierdzeniem cała operacja trwa znacznie dłużej niż wydanie reszty ze stówki.- 8 3
-
2017-10-21 10:21
A po co
A po co maja się na koszty narażać??? Nie masz kasy to wypad...następny klient szybciej zostanie obsłużony :) Tak trzymać
- 5 0
-
2017-10-20 13:12
(4)
Chodzę od 30 lat :-) a od 10 zabieram również moje dzieci. Oby jak najdłużej Gdynianka istniała w niezmienionej postaci!
- 75 2
-
2017-10-20 13:17
Ile ważysz? (3)
- 6 16
-
2017-10-20 14:54
Ile (1)
86kg przy wzroscie nie cale 180
- 8 2
-
2017-10-20 19:14
masz 11 kg nadwagi pulpecie
zamiast zapychać się tym świństwem, idż na fitness poruszać swoim tłustym zadem
- 1 10
-
2017-10-20 16:51
Zdziwił byś się ;-)
- 3 2
-
2017-10-20 13:17
a kto wie czy anker jeszcze jest? czy zaorali? (6)
ten syf i smród ubrań po wyjściu... bezcene....
- 37 8
-
2017-10-20 13:22
Ja (3)
Anker jest i ma sie dobrze.
Ale tam tylko pizza i tylko bolognese z tym dziwnym bialym sosem ktory nie ma smaku, a z pizza smakuje rewelacyjnie- 5 2
-
2017-10-20 13:27
oj ten sos biały to coś dziwnego, podobne chyba w kwadrensie mieli.... mix czegoś tam, z czymś... (2)
- 6 2
-
2017-10-20 14:14
(1)
to białe, słonawe to coś co kucharz dodaje od siebie ... :-)
- 12 1
-
2017-10-20 18:19
dobrze, że znasz ten smak.
- 8 1
-
2017-10-20 13:30
ten syf i smród
takze przed budynkiem(niestety)
- 11 3
-
2017-10-20 20:46
ma sie rozumieć
ze jest! i ciagle pełno ludzi:)
- 0 1
-
2017-10-20 13:17
po ile picca? (1)
- 9 5
-
2017-10-20 14:52
Po dychu
- 9 1
-
2017-10-20 13:18
Pamiętaj! jesteś tym, co jesz...
- 13 3
-
2017-10-20 13:21
Jakość jak 30 lat temu...nic do zarzucenia..... Ale obsługa zwłaszcza ta młoda Pani.... tragedia... (8)
Przyjmuje 2 zamówienia i następnej osoby nie obsłuży do momentu kiedy nie wyda poprzednich dwóch zamówień .... A piec stoi pusty:) Poza tym często się myli w reszcie wydawaniu zamówień ...osoba czekająca 15 min stoi a ta co zamówiła po niej już wychodzi z pizza:) To tyle z minusów...plus to smak i nie zmienność jego.
- 22 9
-
2017-10-20 13:48
(3)
Bzdury gadasz. Chyba zapomniałeś o poprzedniej pani wydajacej. Ta to była charakterna. Jak źle pieprzyles pieprzem to zj...be dostałeś :)
- 30 2
-
2017-10-20 14:06
Tak było!
Taka starsza, groźna Pani. Ale jak się tylko podeszło z uśmiechem to od razu inaczej podchodziła do klienta. Szkoda, ze już jej nie ma na posterunku...
- 20 0
-
2017-10-20 14:29
haha (1)
racja tak było, ale się naśmiałam, nie raz byłam świadkiem jak ze szmatą chodziła i krzyczała na klientów ale nikt jej nie podskoczył każdy tylko grzecznie i potulnie się zajadał
- 17 0
-
2017-10-21 10:24
....
To jest jeden z większych plusów klimatów Gdynianki. Mi np Pani właścicielka zabroniła truć się ColaZero... Od tamtej pory już się nauczyłem brać wodę mineralna :)
- 5 0
-
2017-10-20 15:48
Największe afery z tą pania były jak chciało sie pizzę na wynos w kartoniku :) (2)
- 9 1
-
2017-10-20 19:02
A jak się drzwi nie zamknelo..... Strach się było bać i o pizzę poprosić...;-)
- 8 1
-
2017-10-23 16:01
Tylko wtedy jak nie powiedziałeś o kartoniku przy składaniu zamówienia. Jak pizza przyszłą z zaplecza na tacce to się tacka marnowała jak musiała do pudła wsadzić :D
Boskie wspomnienia, kobieta nie do podrobienia!!!- 0 0
-
2017-10-20 19:37
Ta Pani to złoto!!!
Xxx
- 6 2
-
2017-10-20 13:22
Zaraz jakiś cwaniak wykupi lokal albo eksmituje - jak z Pączusiem było i otworzy piccerię podróbkę.... (4)
- 34 3
-
2017-10-20 13:25
Wszyscy wiedzą gdzie prawdziwy Pączuś (3)
Nie pozwolimy Pączusiowi upaść!
- 27 1
-
2017-10-20 13:27
no nie wszyscy niestety :( (2)
Napiszcie o Pączusiu! mega p;pączki mają!!!! Ale o tym prawdziwym!
- 15 1
-
2017-10-20 13:49
(1)
Dariusz, czytasz to ? Sławny jesteś :p
- 5 1
-
2017-10-20 14:27
kto to jest?
- 0 2
-
2017-10-20 13:26
A innych nakładów już nie liczysz, czemu?
- 6 1
-
2017-10-20 13:32
Pierwsze zdjęcia przed otwarciem lokalu. (4)
Ja fotografowałem wnętrza przed samym otwarciem na zamówienie właścicieli jeszcze z Fotoplastyki.Dalej jest fajna pizzeria.Pozdrowienia.
- 13 4
-
2017-10-20 14:28
zapodaj foto jakieś (1)
- 2 3
-
2017-10-20 20:07
łap
odnośnik
- 0 0
-
2017-10-20 18:42
kogo to obchodzi (1)
- 2 6
-
2017-10-21 08:59
Na pewno
nie Ciebie bezmózgu.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.