- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-20 16:43
Kapitalna !!! (2)
Być może nie jest to najlepsza pizza w mieście, ale jest specyficzna i przede wszystkim smaczna. Sos pomidorowy super. Nie ma wymyślania... kapary, anchois, peccorino.... Tylko pieczarki, szynka, cebula i ser.... No i te przyprawy. R E W E L A C J A. Nie wyobrażam sobie Gdyni bez tego miejsca
- 40 5
-
2017-10-20 17:43
A bez portu?
- 2 2
-
2017-10-20 23:21
Kiedy niby tam byłeś?
- 1 0
-
2017-10-20 16:47
Ta poprzednia Groźna Pani za ladą to była petarda ! :-D Pozdrówy dla Gdynianki ! (1)
- 42 2
-
2017-10-21 11:35
Ano, dobry i zły glina, miła pani i groźna pani :)
- 1 0
-
2017-10-20 17:07
10 zł
chyba najtańsza pizza w Trójmieście.
- 13 1
-
2017-10-20 17:23
w Pruszczu Gdańskim (1)
tylko Milano
- 2 15
-
2017-10-22 17:10
W Pruszczu EuroGrill marinara z krewetkami :-)
- 0 0
-
2017-10-20 18:00
Za komuny to może pasowało (3)
ale teraz to bym tego do paszczy nie wsadził.
Zwykły kawał ciasta z cebulą i przecierem.- 7 51
-
2017-10-20 19:17
ja tam bylem raz z mama wlasnie za komuny (2)
nigdy wiecej
kto za komuny mogl prowadzic taki biznes?? no kto???- 4 5
-
2017-10-21 06:56
TW Bagietka (1)
i TW Cebularz?
- 1 0
-
2017-10-21 07:33
TW Wolfgang
wraz z małżonką
- 0 0
-
2017-10-20 18:00
Pizza bomba
Do tego trzeba jeszcze wspomnieć panią sa ladą która groźnym tonem pacyfikowała głodnych klientów. Gdynianka była i jest najlepszą pizernią w Gdyni. Czas to udowodnił.
- 25 3
-
2017-10-20 18:09
Po takim artykule to teraz nie będzie można tam się dopchać
Pozdrowienia dla Pani Malinowskiej. Pamietam gdy lokal sie otwieral w 1987 roku
- 15 4
-
2017-10-20 19:13
Do pełni szczęścia brakuje tylko pietruszki, którą kiedyś obficie posypywana była najlepsza pizza w Gdyni. Gratulacje i czekamy na kolejne smaczne jubileusze
- 13 3
-
2017-10-20 19:47
Najlepszego!
Kolejnych 30 lat!
- 12 2
-
2017-10-20 19:57
Pierwszy raz jadłem tam w 1993 roku, Jakość niewiele się zmieniła, zarzut dalej bardzo ciasnawo (1)
Pamiętam jak obsługiwały tam dwie troskliwe babcie -było wspaniale, nawet swojsko jak przy tobie wycierały szmatką stolik, później obsługa się trochę pogorszyła. Raczej zapiekanka niż pizza, ale smak niepowtarzalny tylko w wersji podstawowej, z dodatkami traci na wyjątkowości.
Niestety dobrej pizzy nie zjemy w Gdyni w zbyt wielu miejscach. Powstało pizzeri jak grzybów po deszczu, ale czuć, że są przygotowywane z produktów z Biedronki. Ja oprócz Gdynianki polecam też Ogniem i Piecem, chociaż maja trochę drogo, obsługa młoda i miła.- 3 12
-
2017-10-20 23:43
a viva czy franczesko?? z jakiej biedronki???? a serio czy czerwony??
w gdyni akurat zjemy dobra pizze predzej niz we wloszech
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.