- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (57 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (88 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Podlaskie smaki na imprezie Dary Ziemi
Sękacza, kumpiaka, czebureków czy sera korycińskiego będzie można spróbować podczas 25. edycji imprezy kulinarnej Dary Ziemi, która od piątku do niedzieli potrwa w parku Kolibki . W tym roku tematem przewodnim będzie region Podlasia. Przyjazd zapowiedziało około dwustu wystawców z całej Polski.
Dary Ziemi w tym roku obchodzą ćwierćwiecze istnienia. Tym samym jest to jedna z najdłużej działających imprez kulinarnych w Polsce, która o lata wyprzedziła modę na ekobazary czy targi z rzemieślniczą żywnością. Wydarzenie ma niezmienną formułę: można tutaj zakupić regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory, poznać producentów, a nawet zaopatrzyć się w sprzęt ogrodowy. Tegoroczna edycja potrwa w parku Kolibki od piątku do niedzieli w godz. 10-18.
- Nie planujemy hucznego świętowania, ale będzie kilka jubileuszowych atrakcji - zapowiada organizatorka Agata Gierjatowicz z firmy Haczet. - W sobotę będziemy częstować urodzinowym tortem, a w niedzielę goście będą mogli spróbować rozdawanych przez nas kawałków sękacza. Planujemy również uhonorować wystawców, którzy są z nami od początku, a kilku takich mamy.
Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście w naszym kalendarzu imprez
Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.
"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne. Podobnie będzie na "Polanie Gastronomicznej", gdzie przewidziano więcej miejsc do konsumpcji.
Oferta ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.
- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podlasia - mówi Gierjatowicz. - Będzie można spróbować przysmaków z tamtych stron, m.in. sera korycińskiego, kumpiaka i innych wędlin i mięs, sękaczy i mrowisk czy dań tatarskich, m.in. czebureków.
Podlaskie klimaty zdominują również coroczną scenografię ogrodową. Na obszarze 100 m kw. zbudowana zostanie ścieżka edukacyjna inspirowana roślinnością podlaskich parków narodowych: Białowieskiego, Biebrzańskiego i Narwiańskiego. Przygotowano również wydarzenia towarzyszące związane z tym regionem. Wystąpi m.in. białostocki zespół akordeonowy Akord (piątek, godz. 15 i sobota, godz. 14) oraz tatarski zespół taneczno-wokalny Buńczuk (niedziela, godz. 12). Będzie można też zobaczyć widowisko taneczno-muzyczne zespołu Kalinka, który inspiruje się folklorem pograniczna: białoruskim, ukraińskim, rosyjskim i polskim.
- W niedzielne przedpołudnie Dary Ziemi odwiedzi również pani Dżanetta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która poprowadzi warsztaty kulinarne połączone z degustacją tatarskich specjałów. Przeprowadzimy również zbiórkę pieniędzy na pomoc przy odbudowie ich spalonego gospodarstwa - dodaje organizatorka.
Największym wydarzeniem muzycznym będzie koncert okolicznościowy z okazji 25. edycji w wykonaniu Orkiestry Kameralnej z Gdańska (niedziela, godz. 15:30).
Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.
Relacja z Darów Ziemi sprzed kilku lat.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (86) 2 zablokowane
-
2018-09-20 12:46
szaszłyk z rusztu to kosmos, ale nie w smaku niestety (2)
mistrzostwem świata jest żarło z tzw grila. kiełbasa jest ok, cena też do strawienia, ale pseudo szaszłyk to kpina. na patyku trzy plasterki piersi z kurczaka, reszta cebula, papryka i słonina, która nad resztą dominuje. gościu waży i mówi mi że 54 złote mam zapłacić. jestem w stanie w dobrej knajpie zapłacić i 80 dych za danie, ale za to barachło to 20zł to maks bym dał. gdzie urząd konsumenta.
- 5 0
-
2018-09-20 12:59
potwierdzam (1)
I to ledwo odgrzane...
- 0 0
-
2018-09-20 15:59
Potwierdzam, mao i drogo
- 0 0
-
2018-09-20 19:56
zamiast ludzi zachęcać i przyjmować z otwartymi ramionami to Gamonie - Idioci opłate pobierają !!!
no to widzę to tak ;- teraz wchodząc do Galerii Riwiera czy Klif trzeba będzie wnosić opłate za wstęp !
- 3 1
-
2018-09-21 12:46
dary podlasia
a będzie 200 wystawców z całej Polski. Super
- 1 0
-
2018-09-21 15:43
z Podlasia - wyłącznie świeży, nieprzetworzony drób! Dary - niekoniecznie ...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.