• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podlaskie smaki na imprezie Dary Ziemi

Łukasz Stafiej
19 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Na Darach Ziemi kupimy regionalne produkty od niewielkich producentów, m.in. swojskie wędliny, sery, chleby czy przetwory. Na Darach Ziemi kupimy regionalne produkty od niewielkich producentów, m.in. swojskie wędliny, sery, chleby czy przetwory.

Sękacza, kumpiaka, czebureków czy sera korycińskiego będzie można spróbować podczas 25. edycji imprezy kulinarnej Dary Ziemi, która od piątku do niedzieli potrwa w parku Kolibki zobacz na mapie Gdyni. W tym roku tematem przewodnim będzie region Podlasia. Przyjazd zapowiedziało około dwustu wystawców z całej Polski.



Dary Ziemi w tym roku obchodzą ćwierćwiecze istnienia. Tym samym jest to jedna z najdłużej działających imprez kulinarnych w Polsce, która o lata wyprzedziła modę na ekobazary czy targi z rzemieślniczą żywnością. Wydarzenie ma niezmienną formułę: można tutaj zakupić regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory, poznać producentów, a nawet zaopatrzyć się w sprzęt ogrodowy. Tegoroczna edycja potrwa w parku Kolibki od piątku do niedzieli w godz. 10-18.

- Nie planujemy hucznego świętowania, ale będzie kilka jubileuszowych atrakcji - zapowiada organizatorka Agata Gierjatowicz z firmy Haczet. - W sobotę będziemy częstować urodzinowym tortem, a w niedzielę goście będą mogli spróbować rozdawanych przez nas kawałków sękacza. Planujemy również uhonorować wystawców, którzy są z nami od początku, a kilku takich mamy.

Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście w naszym kalendarzu imprez


Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.

"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne. Podobnie będzie na "Polanie Gastronomicznej", gdzie przewidziano więcej miejsc do konsumpcji.

Oferta ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.

- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podlasia - mówi Gierjatowicz. - Będzie można spróbować przysmaków z tamtych stron, m.in. sera korycińskiego, kumpiaka i innych wędlin i mięs, sękaczy i mrowisk czy dań tatarskich, m.in. czebureków.
Podlaskie klimaty zdominują również coroczną scenografię ogrodową. Na obszarze 100 m kw. zbudowana zostanie ścieżka edukacyjna inspirowana roślinnością podlaskich parków narodowych: Białowieskiego, Biebrzańskiego i Narwiańskiego. Przygotowano również wydarzenia towarzyszące związane z tym regionem. Wystąpi m.in. białostocki zespół akordeonowy Akord (piątek, godz. 15 i sobota, godz. 14) oraz tatarski zespół taneczno-wokalny Buńczuk (niedziela, godz. 12). Będzie można też zobaczyć widowisko taneczno-muzyczne zespołu Kalinka, który inspiruje się folklorem pograniczna: białoruskim, ukraińskim, rosyjskim i polskim.

- W niedzielne przedpołudnie Dary Ziemi odwiedzi również pani Dżanetta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która poprowadzi warsztaty kulinarne połączone z degustacją tatarskich specjałów. Przeprowadzimy również zbiórkę pieniędzy na pomoc przy odbudowie ich spalonego gospodarstwa - dodaje organizatorka.
Największym wydarzeniem muzycznym będzie koncert okolicznościowy z okazji 25. edycji w wykonaniu Orkiestry Kameralnej z Gdańska (niedziela, godz. 15:30).

Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.

Relacja z Darów Ziemi sprzed kilku lat.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (86) 2 zablokowane

  • szaszłyk z rusztu to kosmos, ale nie w smaku niestety (2)

    mistrzostwem świata jest żarło z tzw grila. kiełbasa jest ok, cena też do strawienia, ale pseudo szaszłyk to kpina. na patyku trzy plasterki piersi z kurczaka, reszta cebula, papryka i słonina, która nad resztą dominuje. gościu waży i mówi mi że 54 złote mam zapłacić. jestem w stanie w dobrej knajpie zapłacić i 80 dych za danie, ale za to barachło to 20zł to maks bym dał. gdzie urząd konsumenta.

    • 5 0

    • potwierdzam (1)

      I to ledwo odgrzane...

      • 0 0

      • Potwierdzam, mao i drogo

        • 0 0

  • zamiast ludzi zachęcać i przyjmować z otwartymi ramionami to Gamonie - Idioci opłate pobierają !!!

    no to widzę to tak ;- teraz wchodząc do Galerii Riwiera czy Klif trzeba będzie wnosić opłate za wstęp !

    • 3 1

  • dary podlasia

    a będzie 200 wystawców z całej Polski. Super

    • 1 0

  • z Podlasia - wyłącznie świeży, nieprzetworzony drób! Dary - niekoniecznie ...

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane