Wiadomości

stat

Podsumowanie kulinarne 2019: osoby, miejsca, zjawiska

Najnowszy artukuł na ten temat

Biesiada Felietonistów za nami. Podsumowanie 2019 roku

Podsumowujemy kulinarny rok 2019 w Trójmieście. Komu przyznaliśmy tytuł Szefa Roku, co było Hitem, Ciekawostką, a co największą Wpadką Roku? Jakie zjawisko poruszało serca i umysły, a jaki będzie Rokujący Trend? Oto nasze subiektywne podsumowanie.



Szef Roku / Wielkie Otwarcie - Paco Pérez / Arco



Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył restaurację Arco w Gdańsku.
Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył restaurację Arco w Gdańsku. fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Te dwie kategorie muszą iść w tym roku ze sobą w parze i w zasadzie nie mają żadnej konkurencji. Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył na 33. piętrze biurowca Olivia Star ekskluzywną restaurację Arco - czegoś takiego gastronomiczne Trójmiasto jeszcze nie widziało. Sam fakt, że to się stało, należy uznać za najgłośniejsze wydarzenie w branży. I obiecujące. Po pierwsze: Pérez bardzo wysoko ustawi kulinarną poprzeczkę, po drugie: pokaże lokalnie gastronomiczną kulturę i podejście do prowadzenia restauracji znane trójmieszczanom głównie z zagranicznych wojaży, po trzecie: Arco może być tym impulsem, który przyciągnie wzrok ważnych gastroświata (wpływowych krytyków czy inspektorów Przewodnika Michelina) na Gdańsk.

Paco Pérez - wywiad



Hit Roku - Stacja Food Hall



Stacja Food Hall w Galerii Metropolia okazała się trafionym i świetnie przygotowanym przedsięwzięciem.
Stacja Food Hall w Galerii Metropolia okazała się trafionym i świetnie przygotowanym przedsięwzięciem. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Jeszcze pół roku temu nie brakowało malkontentów wieszczących rychłą zgubę organizatorom Stacji Food Hall w Galerii Metropolia. Teraz nie brakuje tam gości, którzy tłumnie korzystają z barów i kilkunastu konceptów gastronomicznych zaaranżowanych na najwyższym piętrze dotąd podupadającego centrum handlowego we Wrzeszczu. Stacja to Hit Roku, bo nie dość, że pokazała nową formułę przestrzeni kulinarnej w Trójmieście, to jeszcze wszystko zrobiono tam jak należy: przestrzeń jest świetnie zaaranżowana (w oddzielonych od siebie strefach każdy znajdzie coś dla siebie), oferta jest ciekawa (i smaczna), a marketing prowadzony sprawnie (nie brakuje promocji czy towarzyszących wydarzeń). Inne trójmiejskie food halle - BatorySłony Spichlerz - powinny podglądać i czerpać pełnymi garściami.

4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
9.1/10
+ Oceń


Rokujący Trend - fastfood gourmet



Wykwintny fastfood, czyli rzemieślniczy hot-dog i kieliszek wina musującego.
Wykwintny fastfood, czyli rzemieślniczy hot-dog i kieliszek wina musującego. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Fastfood w wersji premium albo - żeby brzmiało bardziej ekskluzywnie - gourmet. To francuski przymiotnik określający potrawy wykwintne i dotąd zarezerwowany dla restauracji z wysokiej półki. Teraz wchodzi na barowe salony, a w nadchodzącym roku może być rokującym trendem. W Gdańsku zjemy już "gourmetowe hot-dogi" z wysokiej jakości dodatkami i rzemieślniczymi kiełbaskami w Oh My Dog oraz Hot Bear (tutaj bułka z kiełbasą parowana jest nawet z winami musującymi), ponadprzeciętnie przygotowywany i serwowany jest też ramen w Meso Ramen, a w barze Fryta smażone ziemniaki można zamówić nawet z foie gras. Co kolejne? Zapiekanki? A może gourmetowy kebab?

Ciekawe jedzenie uliczne w Trójmieście


Wpadka Roku - rozwód Santo Porto z Magdą Gessler



Magda Gessler przestała firmować gdyńską restaurację rybną Santo Porto.
Magda Gessler przestała firmować gdyńską restaurację rybną Santo Porto. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Wpadką Roku jest zakończenie współpracy restauracji Santo Porto z Magdą Gessler, która firmowała lokal od otwarcia w ubiegłym roku. Choć rozstanie odbyło się po cichu i mało kto nawet w branży zwrócił na nie uwagę, przy okazji można było dowiedzieć się kilku ciekawostek. Choć celebrytka na otwarciu brylowała, a media pisały o jej lokalu, tak naprawdę prowadząca "Kuchenne Rewolucje" udzieliła swojemu wspólnikowi franczyzy na prowadzenie Santo Porto. Wymyśliła koncept, menu, wystrój i prowadziła szkolenia, ale za codzienne funkcjonowanie lokalu nie odpowiadała. I ta kwestia miała właśnie poróżnić wspólników. Koniec końców, lokal nadal funkcjonuje, gotuje w nim ten sam szef kuchni, co pierwszego dnia, i nadal można zjeść tam prawdopodobnie najdroższą rybę w Gdyni, ale też smaczną, na co zwrócili uwagę goście w opiniach pod restauracją w naszym portalu.


Poruszenie Roku - akcje stowarzyszenia Otwarte Klatki



Stowarzyszenie Otwarte Klatki organizowało wiele akcji związanych z promocją kuchni roślinnej, m.in. kolację w Białym Króliku.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki organizowało wiele akcji związanych z promocją kuchni roślinnej, m.in. kolację w Białym Króliku. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Dieta roślinna nie jest żadną hipsterską fanaberią, jak jeszcze parę lat temu chcieli jej krytycy. To obecnie pełnoprawna gałąź współczesnej i świadomej gastronomii. A może i nawet konieczność w niedalekiej przyszłości - ograniczenie hodowli zwierząt i spożycia ich mięsa staje się coraz bardziej niezbędne z powodów ekologicznych. O tym wszystkim oraz o etycznych aspektach diety bezmięsnej niestrudzenie przekonują aktywistki i aktywiści stowarzyszenia Otwarte Klatki. Otrzymują tytuł Poruszenia Roku, bo poruszają serca i umysły do działań. Na przykład publikując oglądany przez tysiące osób film o 93-letniej gdańszczance z domu seniora, która namawia do diety bezmięsnej, albo organizując charytatywną kolację roślinną w restauracji Biały Królik, gdzie wykwintne menu serwowali tacy topowi szefowie, jak Marcin Popielarz czy Jacek Koprowski. A to tylko najgłośniejsze z ich wielu działań.

Wegańskie święta są modne



Ciekawostka Roku - piwo jopejskie



Piwo jopejskie trafiło do oferty browaru PG4.
Piwo jopejskie trafiło do oferty browaru PG4. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
To rzecz bardzo niszowa, ale na (niemalejącej) fali popularności piw rzemieślniczych (i piw "dziwnych") należy uwarzenie piwa jopejskiego w gdańskim browarze odnotować jako Ciekawostkę Roku. Dokonał tego jeszcze w ubiegłym roku Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4, ale ze względu na wymagający proces produkcji trunek premierę miał na początku roku. Warto dodać, że jopejskie to najbardziej gdańskie z gdańskich piw - warzone od XV w. do początków ubiegłego i teoretycznie zapomniane. Teoretycznie, bo wielu piwowarów przez lata głowiło się nad recepturami i próbowało je odtwarzać. Wrażenia po wypiciu? Gęste, mocne - jak piwny syrop. Zdecydowanie: ciekawostka.

2
miejsce: Puby
w rankingu Puby
Pub Fabryka Sportu
Gdynia, Tucholska 3
8.4/10
+ Oceń

Opinie (34) 6 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

14

czerwca

Dok Cesarski - wielkie otwa... Gdańsk, Dok Cesarski

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek
Nie chcą deptaka na Wajdeloty. Zbierają podpisy pod sprzeciwem
Podpisy przeciw deptakowi na Wajdeloty

Kultura

Wystawa "Gdańsk 2020" od środy dostępna online
Wystawa "Gdańsk 2020" od środy
Trójmiejski street art w pigułce - najważniejsi twórcy i ich dzieła
Trójmiejski street art w pigułce

Nowe lokale

FRANCO Hot Dogs

Fast food
Gdańsk
Bernarda Chrzanowskiego 11/U9

Woosabi

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10

Atelier BonŻur

Restauracje
Gdańsk
Piwna 36/39