Wiadomości

Podsumowanie kulinarne 2019: osoby, miejsca, zjawiska

Najnowszy artukuł na ten temat

Biesiada Felietonistów za nami. Podsumowanie 2019 roku

Podsumowujemy kulinarny rok 2019 w Trójmieście. Komu przyznaliśmy tytuł Szefa Roku, co było Hitem, Ciekawostką, a co największą Wpadką Roku? Jakie zjawisko poruszało serca i umysły, a jaki będzie Rokujący Trend? Oto nasze subiektywne podsumowanie.



Szef Roku / Wielkie Otwarcie - Paco Pérez / Arco



Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył restaurację Arco w Gdańsku.
Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył restaurację Arco w Gdańsku. fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Te dwie kategorie muszą iść w tym roku ze sobą w parze i w zasadzie nie mają żadnej konkurencji. Hiszpański "gwiazdkowy" szef kuchni i restaurator Paco Pérez otworzył na 33. piętrze biurowca Olivia Star ekskluzywną restaurację Arco - czegoś takiego gastronomiczne Trójmiasto jeszcze nie widziało. Sam fakt, że to się stało, należy uznać za najgłośniejsze wydarzenie w branży. I obiecujące. Po pierwsze: Pérez bardzo wysoko ustawi kulinarną poprzeczkę, po drugie: pokaże lokalnie gastronomiczną kulturę i podejście do prowadzenia restauracji znane trójmieszczanom głównie z zagranicznych wojaży, po trzecie: Arco może być tym impulsem, który przyciągnie wzrok ważnych gastroświata (wpływowych krytyków czy inspektorów Przewodnika Michelina) na Gdańsk.

Paco Pérez - wywiad



Hit Roku - Stacja Food Hall



Stacja Food Hall w Galerii Metropolia okazała się trafionym i świetnie przygotowanym przedsięwzięciem.
Stacja Food Hall w Galerii Metropolia okazała się trafionym i świetnie przygotowanym przedsięwzięciem. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Jeszcze pół roku temu nie brakowało malkontentów wieszczących rychłą zgubę organizatorom Stacji Food Hall w Galerii Metropolia. Teraz nie brakuje tam gości, którzy tłumnie korzystają z barów i kilkunastu konceptów gastronomicznych zaaranżowanych na najwyższym piętrze dotąd podupadającego centrum handlowego we Wrzeszczu. Stacja to Hit Roku, bo nie dość, że pokazała nową formułę przestrzeni kulinarnej w Trójmieście, to jeszcze wszystko zrobiono tam jak należy: przestrzeń jest świetnie zaaranżowana (w oddzielonych od siebie strefach każdy znajdzie coś dla siebie), oferta jest ciekawa (i smaczna), a marketing prowadzony sprawnie (nie brakuje promocji czy towarzyszących wydarzeń). Inne trójmiejskie food halle - BatorySłony Spichlerz - powinny podglądać i czerpać pełnymi garściami.

4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
8.8/10
+ Oceń


Rokujący Trend - fastfood gourmet



Wykwintny fastfood, czyli rzemieślniczy hot-dog i kieliszek wina musującego.
Wykwintny fastfood, czyli rzemieślniczy hot-dog i kieliszek wina musującego. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Fastfood w wersji premium albo - żeby brzmiało bardziej ekskluzywnie - gourmet. To francuski przymiotnik określający potrawy wykwintne i dotąd zarezerwowany dla restauracji z wysokiej półki. Teraz wchodzi na barowe salony, a w nadchodzącym roku może być rokującym trendem. W Gdańsku zjemy już "gourmetowe hot-dogi" z wysokiej jakości dodatkami i rzemieślniczymi kiełbaskami w Oh My Dog oraz Hot Bear (tutaj bułka z kiełbasą parowana jest nawet z winami musującymi), ponadprzeciętnie przygotowywany i serwowany jest też ramen w Meso Ramen, a w barze Fryta smażone ziemniaki można zamówić nawet z foie gras. Co kolejne? Zapiekanki? A może gourmetowy kebab?

Ciekawe jedzenie uliczne w Trójmieście


Wpadka Roku - rozwód Santo Porto z Magdą Gessler



Magda Gessler przestała firmować gdyńską restaurację rybną Santo Porto.
Magda Gessler przestała firmować gdyńską restaurację rybną Santo Porto. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Wpadką Roku jest zakończenie współpracy restauracji Santo Porto z Magdą Gessler, która firmowała lokal od otwarcia w ubiegłym roku. Choć rozstanie odbyło się po cichu i mało kto nawet w branży zwrócił na nie uwagę, przy okazji można było dowiedzieć się kilku ciekawostek. Choć celebrytka na otwarciu brylowała, a media pisały o jej lokalu, tak naprawdę prowadząca "Kuchenne Rewolucje" udzieliła swojemu wspólnikowi franczyzy na prowadzenie Santo Porto. Wymyśliła koncept, menu, wystrój i prowadziła szkolenia, ale za codzienne funkcjonowanie lokalu nie odpowiadała. I ta kwestia miała właśnie poróżnić wspólników. Koniec końców, lokal nadal funkcjonuje, gotuje w nim ten sam szef kuchni, co pierwszego dnia, i nadal można zjeść tam prawdopodobnie najdroższą rybę w Gdyni, ale też smaczną, na co zwrócili uwagę goście w opiniach pod restauracją w naszym portalu.


Poruszenie Roku - akcje stowarzyszenia Otwarte Klatki



Stowarzyszenie Otwarte Klatki organizowało wiele akcji związanych z promocją kuchni roślinnej, m.in. kolację w Białym Króliku.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki organizowało wiele akcji związanych z promocją kuchni roślinnej, m.in. kolację w Białym Króliku. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Dieta roślinna nie jest żadną hipsterską fanaberią, jak jeszcze parę lat temu chcieli jej krytycy. To obecnie pełnoprawna gałąź współczesnej i świadomej gastronomii. A może i nawet konieczność w niedalekiej przyszłości - ograniczenie hodowli zwierząt i spożycia ich mięsa staje się coraz bardziej niezbędne z powodów ekologicznych. O tym wszystkim oraz o etycznych aspektach diety bezmięsnej niestrudzenie przekonują aktywistki i aktywiści stowarzyszenia Otwarte Klatki. Otrzymują tytuł Poruszenia Roku, bo poruszają serca i umysły do działań. Na przykład publikując oglądany przez tysiące osób film o 93-letniej gdańszczance z domu seniora, która namawia do diety bezmięsnej, albo organizując charytatywną kolację roślinną w restauracji Biały Królik, gdzie wykwintne menu serwowali tacy topowi szefowie, jak Marcin Popielarz czy Jacek Koprowski. A to tylko najgłośniejsze z ich wielu działań.

Wegańskie święta są modne



Ciekawostka Roku - piwo jopejskie



Piwo jopejskie trafiło do oferty browaru PG4.
Piwo jopejskie trafiło do oferty browaru PG4. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
To rzecz bardzo niszowa, ale na (niemalejącej) fali popularności piw rzemieślniczych (i piw "dziwnych") należy uwarzenie piwa jopejskiego w gdańskim browarze odnotować jako Ciekawostkę Roku. Dokonał tego jeszcze w ubiegłym roku Johannes Herberg, główny piwowar browaru PG4, ale ze względu na wymagający proces produkcji trunek premierę miał na początku roku. Warto dodać, że jopejskie to najbardziej gdańskie z gdańskich piw - warzone od XV w. do początków ubiegłego i teoretycznie zapomniane. Teoretycznie, bo wielu piwowarów przez lata głowiło się nad recepturami i próbowało je odtwarzać. Wrażenia po wypiciu? Gęste, mocne - jak piwny syrop. Zdecydowanie: ciekawostka.

1
miejsce: Puby
w rankingu Puby
Next LVL
Gdańsk, Bolesława Krzywoustego 13
8.7/10
+ Oceń

Opinie (34) 6 zablokowanych

  • Ceny nie dla Polaków

    • 0 2

  • A gdzie Meat Shack Bbq??

    Ten z Waryńskiego. Super mięsko.

    • 1 0

  • Extra kebsik już powstał w 2019 roku na Morenie (2)

    Mają swoje mięsko, falafel a, sosy itd do tego ciekawe kompozycje, a nie tylko kapusta.
    mniam :)

    • 1 7

    • Słaby ten kebab

      • 1 0

    • Przestan z kebaba czyli z założenia taniego żarcia dla mas robić niewiadomo co.
      To tylko kebab.
      A swoje mięso to też żaden wyczyn, jakieś 5 lat temu widziałem, że coś takiego mieli w tej karczmie przed Przodkowem...

      • 1 2

  • I love Otwarte Klatki

    • 0 0

  • Jak się czyta te komentarze ma się wrażenie że tu tylko same bogate smakosz albo biedaki. Weźcie się ludzie opanuj ie trochę bo co niektórym słoma z butów wystaje.

    • 0 0

  • Foodhall w metropolii sukcesem? (6)

    Żeby cokolwiek tam zjeśc trzeba wydać co najmniej 60zł na osobę wliczając napoje. Można odwiedzić raz w miesiącu, ale nic więcej. Już lepsze ceny są w mące i kawie która swoją drogą też ostatnio nie dość że podniosła wszystkie ceny o 3-5zł, to jeszcze zmniejszyli swoje pizze o jakieś 25%. A 17zł za dzbanek wody z cytryną to majstersztyk.

    • 12 10

    • Twój poziom to bary mleczne (1)

      I radzę nigdzie indziej nie chodzić żeby się nie stresować. Albo znaleźć sobie robotę z większą pensja. Każdy musi znać swoje miejsce i swoją półkę.

      • 1 3

      • Cham i prostak to twoja półka? Nie? To nie zachowuj się tak.

        • 1 0

    • (2)

      Jest duży wybór na rynku.
      Zawsze możesz iść na swoje hot dogi do ikeji.

      • 2 3

      • Nie musze jechać do ikei i jeść hot dogi (1)

        W Gdańsku są setki knajp i miejscówek gdzie zjem taniej i lepiej. Foodhall to tylko napompowany balon który za dwa-trzy lata pęknie. Nie mam problemu z tym żeby pójść do restauracji i wydać nawet 500zl na jednym, kilkudaniowym obiedzie, ale gdy jedzenie jest tego warte. W momencie gdy za 45zł dostaję 100ml zupy z gotowanym jajkiem i makaronem z zupki chińskiej to coś tu jest nie tak.

        • 7 4

        • Wiem, że na tym forum każdy napisze, że tak...
          Ale tak z ręką na sercu... wydałeś kiedyś 500 zł na obiad? w Polsce?

          • 1 2

    • To chyba w innym foodhallu byłeś.
      Większość dań kosztuje tam od 20zł. No chyba, że przez jaśniepańskie gardło mnjej wykwintna strawa nie przechodzi, to przepraszam.

      • 2 0

  • Uwielbiam jadac w Arco. Bywam tam kilka razy w tygodniu. (5)

    Ludzie nie rozumieją, że to polka premium i musi byc drogo. Dzieki temu jest selekcja towarzystwa.

    Krystyna z Wyspy Spichrzów

    • 5 11

    • Minusuja hejterzy co ich nie stac zeby tam zjesc. (3)

      Waldek

      • 2 5

      • Chcieliby tam wejsc ale nie dla psa kiełbasa. Ja pracuje w korpo i stac mnie. (2)

        Chodze do Arco raz w miesiacu. Polecam.

        Sebastian z Moreny

        • 2 3

        • No i fajnie, mamy Ci zazdrościć tak? No nie sądzę.

          • 0 0

        • Bjedak
          Ja mam tam abonament na obiady bo zatrudniam takich wałów jak ty.

          • 3 0

    • Drogo mało niesmacznie!

      • 0 1

  • * (3)

    Przyciaganie inspektorow Michelin :) Czy moze ktos w koncu opisac jak przyznawanie gwiazdek sie odbywa, bo naroslo wiele mitow w tym temacie.

    • 6 2

    • 21 wiek. Poczytaj w Googlach.

      • 0 1

    • Polecam kanał na YT Maciej je . Tam jest filmik o tym temacie

      • 1 1

    • Co chcesz wiedzieć?
      Jestem takim inspektorem na terenie Polski.

      • 0 3

  • (2)

    Mój Maks do makdonalt.
    I to raz w miesiącu
    Na więcej mnie nie stać.

    • 4 10

    • To się weź do roboty (1)

      Ja jadam regularnie w różnych knajpach i próbuje różne kuchnie. Stać mnie na wykwintne jedzenie.

      • 1 2

      • Nooo trochę przegięcie z tym komentarzem. Wyszło chamsko zamiast zabawnie. Fajnie ze Cie stać, zazdrościmy Ci. O to chodziło?

        • 0 1

  • Kuchnia tylko domowa (1)

    Wiadomo że najlepiej w domu .

    • 13 16

    • Zdrowa i wiem co jem.

      Knajpy trują tylko. Niskie produkty do potraw i tyle. Jak najmniejszy nakład i jak najwyższy zysk.

      • 9 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4