Wiadomości

stat

Restaurant Week w Trójmieście. Polska kuchnia najlepsza

Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal.
Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal. mat. prasowe

Uczestnicy festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który w kwietniu odbywał się w wybranych restauracjach Trójmiasta, wytypowali najlepsze lokale. Pierwsze miejsce zajęła nowa gdyńska restauracja z kuchnią polską - By The Way.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, podczas którego wybrane lokale przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść trzydaniowy posiłek popisowy szefa kuchni. W kwietniu impreza odbyła się w Trójmieście po raz piąty.

- Za każdym razem namawiamy gości, aby po wizycie weszli na naszą stronę internetową i opisali swoje wrażenie oraz wystawili restauracji recenzję - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Każda recenzja uwzględnia pięciostopniową ocenę: obsługi, atmosfery, przystawki, dania głównego i deseru. Na tej podstawie wyciągana jest następnie ocena ogólna.
Najlepszą ocenę ogólną podczas kwietniowej edycji otrzymała gdyńska restauracja By The Way. Lokal otwarto kilka miesięcy temu, a właściciele zdecydowali się serwować prostą, ale nowoczesną kuchnię polską. Goście docenili serwowane tutaj podczas festiwalu żytnie tosty z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.

Drugie miejsce zajął gdański Eliksir - połączenie ekskluzywnego koktajl-baru z restauracją fine-dining, a trzeci gdyńska restauracyjka z kuchnią hiszpańską - Tapas Barcelona.

Eliksir zgarnął również wyróżnienie w kategoriach "Najlepsze danie główne" oraz "Najlepszy deser". Za "Najlepszą przystawkę" oraz "Najlepszą atmosferę" nagrodzono Świnkę w trawce pod jabłonką - sopocką restaurację z nowoczesną kuchnią polską, a "Najlepszą obsługą" pochwalić się może By The Way.

Informacja o możliwości oceny odwiedzonego miejsca znajdowała się w materiałach reklamowych festiwalu, a mailowe przypomnienie wysyłane jest każdemu, kto zarezerwował stolik. Również sami restauratorzy zachęcają do wystawiania ocen - zarówno w lokalach, jak i w mediach społecznościowych.

Podczas kwietniowej edycji w festiwalu wzięło udział blisko trzydzieści lokali z całego Trójmiasta. Oprócz wymienionych wyżej zwycięzców, były to: Lobster, Delmonico, Seafood Station, Bliżej, Cały Gaweł, Fidel, Główna Osobowa, Koncept, Trattoria La Fortuna, Magiel, Nowy Świat, On/Off, Papieroovka, Pelican, Bonum, Polskie Smaki, Long Island, Serio, Brasserie de Verres en VersZatoka Sztuki.

W każdej z nich dokonano średnio 200 rezerwacji. Ich liczba zależy wyłącznie od wielkości restauracji oraz festiwalowych miejsc, które udostępni restaurator. Trzeba więc brać pod uwagę, że w małym bistro może być ich kilka razy mniej niż w dużym, hotelowym lokalu.

Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się pod koniec wakacji.

Opinie (31)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Zbite psy. Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Powstaje film o ks. Kaczkowskim. Duchownego zagra Dawid Ogrodnik
Powstaje film o ks. Kaczkowskim

Kultura

Pamiątki z muzeum. Co kupisz w sklepie muzealnym?
Co kupisz w sklepie muzealnym?
Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP

Nowe lokale

Mystery Restaurant

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Abrahama 15A

Restauracja pod Krzywym Żeberkiem

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 24/6

Top Gun Grill Bar

Bistro
Gdańsk
Stanisława Lema 2

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez