• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udana kolacja w restauracji Fisherman

Julia Rzepecka
13 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Tatar z pstrąga, pierś z kaczki i karmelizowane śliwki z lodami piernikowymi. Restauracja Fisherman z Sopotu w środę wieczorem przygotowała znakomitą, trzydaniową kolację degustacyjną. Autorem potraw był szef kuchni Rafał Koziorzemski. Do wyśmienitych dań dopasowano hiszpańskie wina, o których opowiedział specjalny gość - Conrado Herrero Fernandez, producent z Hiszpanii.



Polecane restauracje w Trójmieście



Czy znasz się na winie?

Sopocka restauracja Fisherman zorganizowała w środowy wieczór degustację, podczas której połączono nieco polskich elementów kuchni z hiszpańskim winem. Wszystkie stoliki lokalu były zajęte, a goście z zainteresowaniem smakowali trzy dania autorstwa Rafała Koziorzemskiego, do których dopasowano łącznie sześć odmian wina.

Hiszpański klimat



Pochodziły one z trzech najbardziej znanych regionów uprawy winorośli i produkcji win z Hiszpanii, którymi są: Rueda, RiojaRibera del Duero. Regiony te położone są dość blisko siebie, a jednak diametralnie różnią się mikroklimatem. Rueda to klimat atlantycki, w regionie Rioja panuje klimat śródziemnomorski, natomiast w ostatnim z nich, Ribera del Duero, klimat kontynentalny.

- Idea, jaka nam przyświecała przy kompozycji dzisiejszego wieczoru i doborze win do potraw, była taka, by każdego z serwowanych dań móc spróbować z dwoma wariantami wina, nieco pobawić się smakiem - mówił Conrado Herrero Fernandez. - Region Rueda, położony około tysiąca metrów nad poziomem morza, charakteryzuje się bardzo wysokimi temperaturami, przekraczającymi latem nawet czterdzieści stopni. Winogrona, porastające tamte wzgórza, wytworzyły naturalną ochronę poprzez grubą skórkę. Oprócz kolorytu dostarczają takich elementów, jak taniny, i zapewniają strukturę wina.
Przystawką podczas kolacji był tatar z pstrąga tęczowego, z gorczycą, żółtkiem, kaparami i piklowaną cebulką. Dopasowano do niego dwa białe wina. Pierwsze z nich można było określić jako mineralne, cytrusowe, z podwyższoną kwasowością, rześkie i sprężyste, natomiast drugie jako bardziej tropikalne, mające w sobie więcej dojrzałego, cięższego owocu.

  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Rafał Koziorzemski
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Conrado Herrero Fernandez
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Wino czerwone



Jako danie główne zaserwowano pyszną pierś z kaczki z szarlotką z pieczonego jabłka, sosem żurawinowym i selerem z palonym masłem. Do tej potrawy zaproponowano wina czerwone.

- Dwa różne wina. Ten sam producent, ten sam styl, ta sama filozofia, ale znów odmienne ze względu na różny klimat. - mówił producent. - Po wielu latach produkcji postanowiono wytworzyć wyższej klasy kategorię wina, które będzie oddawało charakterystykę nie tylko szczepu, ale także miejsca, siedliska, w którym posadzone są winorośle. Miało być unikatowe, oddawać charakter nie tyle całego regionu, a konkretnego miasta lub miejscowości, z której pochodzi. Dobrze określa to angielskie hasło - "village wine". Takie wina może produkować zaledwie garstka producentów w regionie Rijoa. Warunki, jakie trzeba spełniać, są bardzo rygorystyczne. Poza posiadaniem winiarni i winnicy w konkretnej miejscowości muszą one należeć do rodziny od przynajmniej trzech pokoleń.
Dynia na 5 sposobów w trójmiejskich restauracjach Dynia na 5 sposobów w trójmiejskich restauracjach

Jak dodał producent, wspomniane wina, ze względu na swoją strukturę i charakterystykę, doskonale nadają się do czerwonych mięs z dużą ilością protein, jak dziczyzna czy jagnięcina. Tym razem jednak szef kuchni zdecydował się na kaczkę, która również fantastycznie komponowała się z trunkami.

  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Conrado Herrero Fernandez
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Ciepło-zimny deser



Jako trzecie danie, na zakończenie spotkania, podano deser, na który składały się karmelizowane śliwki, wiśniówka, lody piernikowe, strzelająca kruszonka lawendowaporzeczki. Doskonałe połączenie ciepłych śliwek z zimnymi lodami zapewniały wyjątkowe doznania, potęgowane jeszcze przez strzelającą kruszonkę.

Wina, które podano z deserem, mają bardzo ciekawą metodę produkcji, o długiej historii. Metoda ta została zapoczątkowana przez rzymskie legiony już 2 tys. lat temu. Polega na podsuszaniu winogron w celu zwiększenia koncentracji soku w gronach. Wino ma wtedy bardziej wyrazisty smak, lekko pieczonego owocu. Sześć dni po zbiorze winogrona wystawione są na działanie promieni słonecznych. W tym czasie tracą około 10 proc. swojej objętości. Wyparowuje część wody i w ten sposób zostaje w nich treściwy nektar.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



- Jedno z dwóch win serwowanych do deseru, nazwane Salomon, pochodzi z jednej z najstarszych winnic ze swojego regionu - opowiadał ekspert. - Co istotne, przy produkcji używane są bardzo specyficzne, unikatowe beczki z dębu hiszpańskiego, których właściwie nigdzie poza Hiszpanią się nie używa. Tego dębu jest bardzo mało, dlatego też takich beczek jest niewiele. Z takiego dębu uzyskiwane są bardzo ciekawe aromaty. Z jednej strony jest to chłodna, świeża woń mięty, z drugiej strony - karmelu.
Kolacja w restauracji Fisherman w połączeniu z degustacją wina była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Po zakończeniu wydarzenia można było również kupić całe butelki alkoholu testowanego w trakcie wieczoru.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (37)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane