• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week

Magda Mielke
9 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem: Food Feels Good i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia. Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem: Food Feels Good i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem jak babcine pierogi czy rosół. Dań w tym stylu będzie można spróbować podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Trójmieście, który potrwa od 23 marca do 10 kwietnia. Rezerwacji można dokonać na stronie internetowej lub w aplikacji.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Sprawdź w naszym kulinarnym przewodniku


Poprawianie nastroju jedzeniem



Czy bierzesz udział w festiwalach kulinarnych?

Comfort food to posiłki i produkty, których spożycie może przynieść nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. Jedzeniu określanemu tym mianem przypisywana jest wartość sentymentalna lub nostalgiczna. Dania te często kojarzą się z dzieciństwem, niezapomnianymi wakacjami czy radosnymi chwilami spędzanymi z bliskimi. Nazwiemy tak zarówno miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy szarlotkę, jak i pizzę czy burgera. Trend ten, wywodzący się z naszych domów, zaczyna też wchodzić do restauracji.

- Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. To rodzinna atmosfera i chwile spędzone w cudownej atmosferze z pysznymi daniami sporządzonymi z najlepszych składników. Jako szef kuchni ideę comfort food przenoszę do restauracji Mono łącząc kuchnię nowoczesną z tradycyjną tak, aby każdy gość mógł poczuć się komfortowo i został dopieszczony - zaznacza Jakub Leyk, szef Mono Kitchen.

Recenzje kulinarne - przeczytaj, gdzie warto się wybrać w Trójmieście



  •  Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
  •  Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Comfort food na Restaurant Week



Dań w stylu comfort food będzie można spróbować podczas nadchodzącej edycji Restaurant Week w Trójmieście. W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Trójmiejscy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań, co zapewne przełoży się na zaskoczenia, zachwyty, najlepsze kulinarne wspomnienia i dobre samopoczucie wielu gości festiwalu.

Czytaj także: Nie przetrwali ciężkich czasów. Kolejne restauracje znikają z ulic Trójmiasta

Już sama lektura menu potwierdza, że autorzy dań dokonali starannej selekcji składników. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Ta edycja festiwalu obfituje w bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina.

W festiwalowym menu znalazły się więc takie dania jak: lasagne z plastrów z domowego makaronu z ragu z dzika (Fellini), fuczki z kwaśną śmietaną i burakiem (Olimpijska 3), krokiet z farszem ruskim z konfiturą z cebuli, maślaną kalarepą, szczypiorem i oliwą ziołową (Spożywczy Food and Drinks) czy krem z ziemniaków na maślance z tapioką chrzanową, rzodkiewką i chrupkim koperkiem (Mykonos). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że na pewno wielu będzie miało trudność z dokonaniem wyboru.

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł.

40 restauracji z Trójmiasta



W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 40 z Trójmiasta. Wśród trójmiejskich, festiwalowych restauracji znajdziemy m.in.: Fisherman, Hokkaido Sushi & Japan Cusine, Spożywczy Food & Drinks, Fellini, Zielony Rower, Vinegre, Słona Woda, Brat Łata i wiele innych. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.


W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Wydarzenia

Restaurant Week

59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (41) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Czy będą smażone nosy borsuka w puszystej molekularnej mgiełce? (8)

    • 31 3

    • (2)

      Nie, będzie lament narzekaczy i biedoty w komentarzach

      • 6 14

      • (1)

        Bogaty koński mineciarz się odezwał. Won!

        • 5 1

        • Won to się się w kacapskiej rosji woła

          aż wstyd

          • 0 5

    • (3)

      Będą placki ziemniaczane z cukrem, czyli jak u ciebie po domowemu

      • 0 6

      • (2)

        Ty, dobre placki nie są złe, a tym bardziej z cukrem

        • 4 1

        • Tylko śmietana (1)

          • 0 0

          • Jedno i drugie

            Tak jak Pan Jezus powiedział...

            • 0 0

    • Nie ogon skunksa

      • 0 0

  • Drogo i mało

    Biorący udział myślą, że zjedzą dużo, dobrze i tanio a restauracje mają nadzieję na opróżnienie zamrażarek i łatwy zarobek

    • 17 5

  • Opinia wyróżniona

    Wege (3)

    Cieszę się, że wreszcie jest jakiś sensowny wybór opcji wege. Na pewno gdzieś się wybiorę :)

    • 8 13

    • Do maka

      • 2 0

    • Weź kota (1)

      • 2 0

      • Będzie pieczony

        • 1 0

  • Fisherman taaaaaaaaak! (6)

    Na co dzień ceny są tam dość wysokie, co zrozumiałe, bo jakość świetna, więc nie bywam za często. Podczas restaurant week wreszcie mogę zaszaleć. Juz nie mogę się doczekać spotkania z panem Rafałem, szefem kuchni. Zawsze wychodzi na salę porozmawiać, opowiedzieć o potrawach, chociaż na pewno jest zapracowany. To zdecydowanie moje ulubione miejsce w Sopocie, jeśli chodzi o knajpki fine diningowe.

    • 4 21

    • Zważywszy, że w Sopocie jedyne... ;)

      • 2 1

    • Zapomniałeś jeszcze dopisać o wspaniałym wystroju i ujmującej atmosferze, bo to zawsze jest w takich reklamach.

      • 12 0

    • Wcale, ale to wcale

      Nie widać, że to krypto-reklama. xD

      • 9 0

    • Ja tez uwielbiam to miejsce

      Chociaż w zeszłym roku podczas restaurant week porcje były bardzo małe i się nie najedliśmy. Tym razem, na wszelki wypadek, bierzemy jedna porcje więcej do podziału. Ale i tak fajnie, że nie tylko takie obiadownie jak Spożywczy biorą udział w restaurant week, ale tez restauracje z górnej czy najwyższej półki, jak Mariacka czy Fisherman. Odwiedzę obie na pewno

      • 1 3

    • Wolę jeść w spokoju i rozmawiać z dziewczyną

      Nie chcę żeby ktoś wychodził z kuchni i nas zagadywał

      • 4 0

    • Zarobiłeś za spamowanie 2 zl?

      Ryby takie jak wszedzie z tym ze 50% drożej. Wystarczy przejsc sie 200metrow dalej. Taniej

      • 2 0

  • poprawiałam.... (1)

    a teraz mam +15 kg :)

    • 4 0

    • A razem z tobą większość Polaków i Europejczyków - średnio po 60%.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Lubię restaurant week. 60 zł za przystawkę, danie , deser i koktajl to moim zdaniem uczciwa cena. Porcje są małe, ale zjedzenie tego wszystkiego sprawia, że wychodzi się sytym. I można popróbować ciekawych smaków.

    • 7 16

    • Za 1zł ok

      • 1 3

    • Za 60 mam trzydniowy obiad i dwa dabia i kąpocik (1)

      • 2 3

      • Kąpocik? To coś do kąpieli?

        • 2 0

    • Za 60 dych mam 5 obiadów

      • 0 0

  • Widać wszechobecny konsumpcjonizm ma się dobrze:) (1)

    Nic nie mam do restauracji bo to biznes jak każdy inny ale mierzi mnie to że większość kroi klientów na najprostszej wodzie! Cały swiat ( cywilizowany) podaje wode stołową , kawe gratis przy wykupieniu jakiegoś pakietu z menu. Niestety u nas butelka wody 8 złotych.... więcej jak litr benzyny. I teraz pytanie...oczekujemy normalnego świata jak dajemy się legalnie kroić?

    • 13 1

    • Hmm myslalam, ze kranowke za darmo daja? Wychodzi na to, ze w niewielu miejscach bywam.

      • 2 0

  • Krokiet z farszem ruskim...

    • 7 2

  • Restaurant Week

    A teraz po Polsku poproszę gęsi.

    • 11 3

  • Fajna lista (1)

    Co roku inne restauracje na liście, bo przynajmniej połowa zdążyła zbankrutować. Taka to Europa w polskim stylu:(

    • 9 2

    • Wszędzie tak jest, ludziom się marzy mieć knajpę, tyle że o prowadzeniu knajpy mają znikome pojęcie i póki starczy kasy i zapału to ciągną, a potem rzeczywistość puka do drzwi.

      • 5 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane