• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Premierowa kolacja w restauracji True

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True. W sobotni wieczór odbyła się premierowa kolacja i otwarcie restauracji True.

Steki, owoce morza i wino w jednym miejscu - to zestawienie przyciągnęło gości na kolację degustacyjną, która odbyła się w sobotni wieczór w restauracji True. W tym dniu oficjalnie otwarto restaurację, która mieści się na Wyspie Spichrzów. Zebrani goście mogli premierowo spróbować kilkunastu pozycji z menu.



Na Wyspie Spichrzów powstaje wiele nowych obiektów, które stopniowo zostają otwarte. Położenie restauracji zobacz na mapie Gdańska sprawia, że z dużych okien pomieszczenia mamy widok na Motławę. Na dużej, przemyślanie zaprojektowanej przestrzeni znajdują się elementy nawiązujące do nadmorskiego klimatu, a w przeszklonych gablotach widoczne są reprezentacyjne produkty - kawałki wołowiny i okazałe owoce morza. Szefem kuchni w restauracji jest Rafał Kopicki.

Nowy wygląd budynków na Wyspie Spichrzów

W sobotni wieczór oficjalnie otwarto tę restaurację dla gości. Zaprezentowano również najciekawsze pozycje z autorskiego menu. Właściciele postawili na jakość i oryginalność produktów. Menu nie jest kwestią przypadku. W przemyślanym koncepcie połączono owoce morza, wołowinę i wino w jednym miejscu.

- Nasza restauracja jest miejscem przede wszystkim dla osób, które doceniają jakość produktów. Postanowiliśmy połączyć steki i owoce morza na jednym talerzu. Sprowadzamy steki z Argentyny, USA, Irlandii, gdyż nie bazujemy tylko na polskiej wołowinie. Owoce morza sprowadzamy z Portugalii i Hiszpanii, myślimy też o Norwegii i szukamy dostępu do owoców morza, którymi możemy zaskoczyć gości. Mogę już zdradzić, że planujemy Grand Opening w kwietniu, kiedy będzie gotowy także nasz ogródek - opowiadała Katarzyna Soltau, właścicielka restauracji.


  • Wołowina i owoce morza stanowią kulinarny trzon restauracji.
  • Zespół z szefem kuchni, Rafałem Kopickim na czele.
  • W restauracji True znajdziemy również autorskie koktajle.
  • Jednymi z głównych produktów serwowanych w restauracji są owoce morza.
  • W degustacji wzięło udział ponad 60 gości.
Złożone z siedmiu dań menu degustacyjne zaskoczyło nie tylko różnorodnością smaków, ale również ilością serwowanych dań. Gości powitano koktajlem, do wyboru były: Seducing True na bazie prosecco i aperolu oraz Provocative True z ginem i Wermuthem w roli głównej.

Na dobry początek pojawiły się wykwintne przystawki: ostryga gillardeau, ceviche z dorsza skrei i tatar z łososia. Do tego podano cztery rodzaje pieczywa przygotowywanego na miejscu z dwoma rodzajami masła: z palonego masła i masła z oliwą.

Następnie zaserwowano polędwicę z wołowiny w trzech wariantach: tradycyjne carpaccio z majonezem ostrygowym, tatar z wołowiny ze stynkami (małe rybki) oraz marynowaną sezonowaną wołowinę.

Kolejno podano owoce morza, które obok wołowiny, stanowią główny punkt w karcie restauracji. Reprezentowały je: chrupiące kalmary z sosem aioli, pikantne krewetki tygrysie w białym winie i ośmiornice w stylu buzzara.

Marsylska zupa bouillabaisse, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni prowansalskiej. To zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. W  tym wydaniu, w intensywnym bulionie, znalazły się mule, krewetki, ośmiorniczki i dorsz skrei.

Dla oczyszczenia kubków smakowych podano sorbet malinowy z amarantusem i kruszonką.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: degustacje


W daniu głównym powróciła wołowina w nieco innym wydaniu. Zaserwowano steki z trzech rodzajów polędwicy wołowej: pierwszy z odmiany wołowiny Black Angus w klasycznej oraz sezonowanej wersji polędwicy, a także polędwica z polskiej jałówki. Dodatek stanowiły grillowane warzywa.

Podsumowaniem okazałej kolacji był deser, a właściwie trzy małe desery. Ciastko migdałowe ze śliwkami podano w towarzystwie lodów cynamonowych z palonym masłem. Mus kokosowy skomponowano z nadzieniem z mango i marakui. Pojawił się także mus z gorzkiej czekolady połączony z biszkoptem waniliowym i kremem z espresso.

- Naszymi głównymi produktami są: wołowina, sezonowana wołowina i owoce morza - te niebanalne. Jedno z naszych popisowych dań, to tomahawk z homarem, który waży ponad dwa kilogramy. Oprócz tego można zamówić steka sezonowanego z największą krewetką jaka tylko istnieje. Zależy nam również, żeby ostrygi pojawiały się w kilku rodzajach. Dzisiejsza kolacja jest tak naprawdę przystawką tego wszystkiego, co można u nas spróbować, to małe porcje kilku wyselekcjonowanych dań głównych i deserów - mówił Rafał Kopicki, szef kuchni.
Koszt udziału w kolacji wynosił 220 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (90) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (4)

    Fajny filmik promocyjny maja na Facebooku. Są tacy realni i prawdziwi

    • 6 27

    • to ile zapłacili za wpis?

      • 9 1

    • Świetne zestawienie słów ...
      Realni i prawdziwi
      Hehehe
      Idealna utrzymanka

      • 8 0

    • Boczek i kaszanka vędzie

      • 0 0

    • Makaron i jaja ćwoki

      • 0 0

  • (1)

    Ceny nie dla Polaków

    • 45 12

    • zależy jakich

      ja jadam prawie zawsze na mieście, ale zdrowo bo płacę to mam jakość. Głównie frutti di mare sushi. Drogie wino to lubię. Idę dzisiaj na kolację z moją kobietą zobaczymy.

      • 0 0

  • True, wiem już gdzie nie pójdę! (12)

    Byłam w Sopocie w knajpie gdzie szefował ten kucharz i było przeciętnie.

    • 39 9

    • Bo ta knajpa w Sopocie jest przeciętna (1)

      ale to "zasługa" chciwych właścicieli a nie pracownikow.

      • 13 3

      • a gdzie robił?

        można zobaczyć czy się zmieniło po jego odejściu i porównać...

        • 5 0

    • (6)

      Ten komentarz niczego tu nie wnosi....Szkoda czasu!! Ale skoro uważasz,że czytelnicy powinni o tym wiedzieć,że taka szanowna persona nie stawi tam nogi to brawo! Następnym razem" STOP Hejt,Przemyśl swoją opinię" Wszystkiego dobrego i miłej niedzieli!

      Super,że w końcu Wyspa Spichrzów odżyje!Powodzenia!

      • 1 17

      • Popieram wypowiedź Lukrecji - też znam "gotowanie" tego pana i niestety szału nie ma :-( (5)

        • 13 2

        • (4)

          No to cudownie!!!

          • 0 10

          • (3)

            Cudownie!Bynajmniej jak sama nazwa wskazuje w TRUE bedzie sama prawda :)I będą gościli tam jedynie Goście, którzy znają się na prawdziwym "gotowaniu".

            A wszystkim anonimowym autorom negatywnych opinii (nie tylko pod tym artykułem) życzę Więcej entuzjazmu i pozytywnej energii do świata i głównie do ludzi.

            • 1 14

            • Ja nie jestem anonimowa, jestem znaną tu komentatorką

              • 11 0

            • Marta, co chcialas wyrazic uzywajac slowa "bynajmniej"? (1)

              goscili goscie!?
              do siwata i glownie ludzi?!
              ps. wykorzystaj energie do myslenia , glownie logicznego:P

              • 2 1

              • Oczywiście,dziękuje za Twoją uwagę i cenny komentarz , bardzo logiczny

                • 0 1

    • przeciętność?

      Droga Lukrecjo ...chyba sama jesteś przeciętna skoro taki poziom reprezentujesz. Słabo ! A kucharz z Sopotu jest baaaaardzo ok . To on był w sopockiej restauracji od początku .Poszedł w miejsce gdzie będzie mieć o niebo lepiej.

      • 1 3

    • R (1)

      Lukrecja ma rację. Obawiam sie przerostu formy nad treścią, zwlaszcza marketingowa. Wbrew temu co pokazuje film promocyjny, surf and turf to popularne polaczenie spotykane nawet w l'entre villes 737. Lukrecjo czekam na Twoje recenzję!

      • 2 0

      • „Nawet”??

        Ludzie dajcie im szanse! Po co te porównania?? Znam ludzi ktorzy tam pracują i właśnie oni byli podstawą sukcesu nie jednej restauracji w 3miescie!! Mowa tu o menago A. i somm B.
        Powodzenia :)

        • 2 1

  • pewnie mało na talerzu a ceny kosmiczne (4)

    • 42 6

    • pewnie wolisz parówki z Biedronki i plujesz jadem dla samej zasady (2)

      Ja najpierw spróbuję, a dopiero potem skomentuję. Bez żadnych "pewnie..."

      • 3 22

      • W biedronce są parówki i parówki.

        Jak kupisz te droższe co mają odpowiednie składniki to spoko.
        W knajpach podają też steki i steki .
        W Pradze podawali niby argentyńskie a były gdzieś z Polski i z leżaków.

        • 5 0

      • Parowki

        Tez mozna odpowiednio podac

        • 2 0

    • absolutnie!

      wylewalo sie z talerzy i wszystko bylo grais!
      jeszcze kazali brac jedzenie do kieszeni i torebek, a placzcze wisialy blisko, bo robiono z nich tobolki na dodatkowe, darmowe, porcje.

      • 4 2

  • Najlepsza restauracja w Trójmieście!!! (4)

    Jadłam w True wyśmienite owoce morza z certyfikowanych ekologicznych upraw, rozpływające się w ustach mięso! Wszytko przepyszne! O tej restauracji mogę pisać tylko w samych superlatywach! True ma klasę! Piękne wnętrza, atmosfera swobodna. Wspaniali ludzie tworzą to wyjątkowe miejsce! Polecam wszystkim, którzy szukają najlepszej jakości steków i owoców morza. Nie ma takiego drugiego miejsca w Trójmieście!

    • 14 63

    • samo mieso, kto je mieso w XXi wieku??

      • 9 8

    • ?

      Owoce morza z ekologicznych UPRAW???

      • 21 0

    • A są steki z "leżaków"?

      • 4 0

    • Opinia wlascicieli.

      buhahahahaha

      • 5 0

  • Lubię takie połączenie (1)

    Surf&Turf bardzo lubimy to danie .
    Owoce morza -wołowina i tequila
    Dość drogie danie 48 zł ale pyszne . Najlepsze w pueblo Gdynia .
    Mam nadzieje, że w True będzie równie dobrze smakowało i cena pozwoli na konsumpcje mieszkańcom .
    Na pewno odwiedzimy

    • 10 23

    • Płatny komentarz!!!!

      • 10 1

  • Wyspa spichrzow :) (1)

    Czyli czyja to restauracja ?

    • 9 5

    • Odpowiadam

      Spichrza

      • 0 0

  • Bezkonkurencyjni! Polecam! (1)

    Restauracja stworzona z autentyczną pasją!! Najwyższej jakości owoce morza, świeże i podane w piękny sposób. Nie ma w trojmiescie miejsca, w którym dostaniecie tyle gatunków wołowiny! Na pewno będę regularnym gościem, polecam również świetne drinki! 10/10

    • 10 36

    • Kampania reklamowa trwa.....

      buhahahaha

      • 3 1

  • Petarda! (1)

    Miejsce eleganckie, ale bez zadęcia - raczej ciepłe i klimatyczne. Jedzenie super! Chyba nie mają schabowego, ale jeśli ktoś lubi morskie "robactwo" albo kawałek krowy, to miejsce warte polecenia. Z tego, co serwowali wczoraj, nic nie było złe albo przeciętne - wszystko dobre albo wyśmienite. Aż dziwne, bo w wielu innych miejscach w Gdańsku podają drogą karmę dla kur, bo przecież "jutro będą nowi turyści". A w tym Tru taka pozytywna niespodzianka. Dodatkowy plus za widok na Motławę.

    • 11 40

    • Kolejny znajomy wlascicieli...

      Dobra opinia, tak zebynie bylo widac ze ustawiona.

      • 2 0

  • Zjawiskowo (2)

    True prawdziwie zaskakuje smakiem i jakością. Nic nie działa tu na skróty, autentyczne mocne smaki. Esencjonalne owoce morza i mocna, męska wołowina. Ciężkie wino i sorbet malinowy. Prawdziwa uczta. Do odkrycia! Jestem bardzo ciekawa dalszych smaków.

    • 6 34

    • ,,męska wołowina"???

      WTF?

      • 2 0

    • za 88zl?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane