- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 6 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
Ośmiornica - gdzie, w jakiej formie i w jakiej cenie zjemy ją w Trójmieście?
Smaki kuchni śródziemnomorskiej od wielu lat podbijają podniebienia Polaków. Jednym z flagowych dań należących do tej kuchni jest ośmiornica. Podawana na pure z warzyw, grillowana, a może w postaci carpaccio? Ośmiornicę na różne sposoby podają niektóre trójmiejskie restauracje. Sprawdziliśmy, gdzie można ją zjeść, w jakiej formie jest podawana oraz jaka jest jej cena.
Tu zjesz ryby i owoce morza w Trójmieście
Sposobów podania ośmiornicy w trójmiejskich restauracjach znajdziemy wiele. Jednak szczególnie spotykana w menu wielu lokali jest grillowana macka z dodatkami. Ośmiornica nie należy do najtańszych dań, jednak pamiętajmy, że cena, jaką za nią płacimy to suma wielu czynników, zarówno kunsztu, jak i doświadczenia kucharza, ale przede wszystkim jakości produktu.
Czytaj też: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach
Ośmiornica w mniej oczywistej formie
Ośmiornica dla wielu może kojarzyć się jedynie z macką na talerzu, oferowaną jako danie głównie. Jednak nic bardziej mylnego. Danie podawane jest w wielu miejscach, również jako przystawka, która ma być wstępem do głównego posiłku.
Ośmiornicę w formie przystawki zjemy m.in. w restauracji Malika w Gdyni. Jest ona podawana z czarnym ryżem, pomidorami pieczonymi, roszponką, karczochami i czosnkiem konfitowanym. Za danie zapłacimy 69 zł.
- Nasza ośmiornica jest zawsze od tego samego dostawcy. Jest to hiszpańska ośmiornica z Zatoki Baskijskiej. To jeden z nielicznych produktów, któremu mrożenie służy. Dzięki mrożeniu kruszeją włókna i lepiej się gotuje. W naszym przypadku gotowana w bulionie z koprem włoskim, czosnkiem i warzywami korzeniowymi na bardzo wolnym ogniu. Wcześniej trzykrotnie jest w nim zamaczana i hartowana w wodzie z lodem, co daje piękny skręt ramionom ośmiornicy. Ostatecznie konfitujemy wyporcjowane macki w oliwie, co nadaje im szczególny smak i konsystencję - mówi szefowa kuchni Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz.
Uniwersalny charakter dostrzeżemy też w postaci carpaccio, które warto spróbować w restauracji Andiamo a Roma. Ośmiornica podawana jest w postaci cienkich plasterków skropionych cytryną i posypanych pietruszką oraz orzeszkami pini (36 zł).
Ośmiornica to jedno z najpopularniejszych owoców morza w Hiszpanii. Dlatego nic dziwnego, że gdańska Hora de España w swojej ofercie prezentuje zarówno paellę Marinera, w której znajdziemy plastry ośmiornicy, mule, krewetki, kalmary, groszek zielony i pieczony por; ale też szaszłyki tzw. pinchos z salsą pomidorową, parmezanem, rukolą i właśnie ośmiornicą.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Klasyka z grilla
Pozostając przy hiszpańskich smakach, warto wspomnieć, że w restauracji Treinta y tres ośmiornica podawana jest po galicyjsku (pulpo a la gallega za 69 zł). Zgodnie z tradycją hiszpańskiej Galicji, ośmiornicę podaje się w formie ugotowanej i pokrojonej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, papryki i oliwy z oliwek. Ciekawe dla wszystkich pasjonatów kuchni hiszpańskiej.
Ośmiornica w Ferrara Cucina Italiana, restauracji mieszczącej się na terenie gdańskiego Garnizonu, potrafi zaskoczyć smakiem. Danie podawane w tym miejscu, to jedno z ich flagowych specjałów. I sami możemy to potwierdzić, ponieważ odwiedziliśmy lokal w ramach cyklu Nowe Lokale. Miękka, a wręcz rozpływająca się w ustach, grillowana ośmiornica, podawana z dodatkiem rukoli i cytryny, to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o smak. Danie otrzymamy za 59 zł.
- Najważniejsze jest przyrządzić ośmiornicę tak, aby była mięciutka i prawie tak delikatna jak masło. Jeśli jest nieodpowiednio ugotowana, staje się gumowata i mało przyjemna w smaku. I choć nie możemy zdradzić pełnego sekretu robienia wyśmienitej ośmiornicy, to warto wspomnieć, że etap jej przyrządzania zaczyna się od samego przyjazdu do naszej restauracji. Dodatkowo mogę zdradzić, że na temat przygotowania ośmiornicy powstało wiele legend, jak np. mocne uderzanie ośmiornicą na wstępie, gotowanie tak długo aż kolagen zamieni się w żelatynę, czy gotowanie jej w kawałkach z cytrusami. Część z tych informacji to prawda, inne to mity - mówią właściciele restauracji Ferrara Cusina Italiana.
Smaczną ośmiornicę zjemy również w Seafood Station. Sopocka restauracja specjalizuje się w daniach z ryb i owoców morza, a ich ośmiornica, to prawdziwy rarytas. Podawana jest z miksem sałat i grillowanymi pomidorkami, a jej cena zależna jest od wielkości porcji, jaką wybierzemy (100 g - 99 zł lub 180 g - 169 zł).
Mackę ośmiornicy dostaniemy również w restauracji Manca w Sopocie. W tym przypadku podawana jest z pure marchewkowym, serem grand padano, warzywami grillowanymi i grzankami za 59 zł.
Gdyńska restauracja Pescado, prócz ryb i ciekawej oferty steków w swojej ofercie posiada również ośmiornicę. Morski rarytas zamówimy za 71 zł. Ośmiornica w Pescado podawana jest z groszkiem cukrowym oraz reliszem z pomidorów.
Kolejnym miejscem, do którego warto wybrać się, by skosztować ośmiornicy, jest restauracja True na Wyspie Spichrzów w Gdańsku. Rafał Kopicki, szef kuchni True, to specjalista od owoców morza, a świadomość kulinarna i wiedza na temat owoców morza oraz ryb jest w tym miejscu widoczna w każdym detalu. Ośmiornica w lokalu podawana jest z ziemniakiem, dynią i chorizo. Danie kosztuje 132 zł za 120 g.
- Podam kilka aspektów, które wpływają na smak ośmiornicy: po pierwsze jakość produktu. Jeżeli mamy możliwość kupić świeżą ośmiornicę, musimy zwrócić uwagę na jędrność mięsa i zapach, który winien być morski. Po drugie, ważne jest odpowiednie przygotowanie produktu tj. oczyszczenie, przygotowanie bulionu, w którym ośmiornica będzie gotowana. Po trzecie, ważny jest czas. Ośmiornica im dłużej gotowana, tym staje się bardziej miękka, zachowując swoją sprężystość; po czwarte ważne są dodatki, z którymi podajemy ten wykwintny owoc morza. W True staramy się zawsze, żeby były to dodatki delikatne, tak aby nie przyćmić świetności głównego produktu - mówi Rafał Kopicki, szef kuchni w restauracji True.
Czytaj też: Żeberka na różne sposoby. Tu zjesz ten amerykański przysmak
Ośmiornicę w klasycznej grillowanej formie dostaniemy również w gdańskiej restauracji Mykonos. Klimatyczne miejsce z kuchnią śródziemnomorską oferuje smażoną ośmiornicę z ziemniakami za 75 zł.
Sopocka, nadmorska restauracja - White Marlin swoją ośmiornicę podaje zaś z krokietami z owoców morza, paprykowym aioli, kaparami, marynowanymi pomidorkami, oliwkami kalamata oraz pianą z pomidorów (98 zł za 100 g).
A wam gdzie najbardziej smakują owoce morza? Podzielcie się swoimi opiniami.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-19 18:21
Coz. We wloszech albo chorwacji jest naprawde smaczna (3)
- 15 11
-
2022-04-19 21:17
Smaczna bo świeżutka :) U nas niestety w Bałtyku ośmiornice nie żyją! (1)
- 1 5
-
2022-04-19 23:51
Jakbyś był inteligentny to byś wiedział o jednej zasadzie
Najlepsza ośmiornica jest zawsze wpierw mrożona
- 7 3
-
2022-04-20 08:51
Włochy i Chorwacja ośmiornice są dobre, ale
najlepsze są w portugalii
- 0 2
-
2022-04-19 16:35
Ośmiornica jest inteligentniejsza od niejednego większego ssaka. Nie jadam jej z tego powodu. (10)
A już na pewno nie widzę nic w tym prestiżowego.
- 79 10
-
2022-04-19 18:00
(2)
Ten portal kilka dni temu promował barbarzyńskie foie gras.
Poziom utrzymany.- 39 3
-
2022-04-20 08:49
a co w tym barbarzyńskiego?? (1)
- 1 14
-
2022-04-25 11:55
google podpowiada
Że kaczki "produkowane" do tego dania, były karmione kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury, aż zwierzę zaczynało chorować na wątrobę. I ta właśnie chora wątroba jest podstawą fois gras. Nie jestem Jaroszem ani Weganinem, ale to dla mnie też za dużo. nie dotknę.
- 1 0
-
2022-04-20 08:30
prawda
obejżyjcie film: "czego nauczyła mnie ośmiornica", to się popłaczecie i nigdy tej istoty nie zjecie !
- 8 0
-
2022-04-20 08:48
trawojady proszeni o nie dzielenie się swoimi wypocinami na temat jedzenia mięsa (1)
- 3 13
-
2022-09-30 13:20
W tym wypadku pisze się "niedzielenie". Łącznie.
- 0 0
-
2022-04-20 19:11
Och jak mi przykro (3)
Zbadane. Ludzkie mózgi rozwinęły się ponad przeciętnie wskutek jedzenia mięsa. To tłumaczy zidiocenie lewactwa
- 2 6
-
2022-04-20 21:00
ale bzdety, sam jem mięso ale takich głupot bym nie wymyślił
gady też jedzą mięso a mózgi mają prymitywne. Rozwój mózgu to tak złożony proces że redukowanie go do jedzenia mięsa jest jak stwierdzenie że fizyka kwantowa rozwinęła się dzięki wynalezieniu pisma :D
- 3 0
-
2022-05-15 12:35
Akurat dzieki owocom morza
Dlatego okolice morza srodziemnego byly kolebka cywilizacji. Do szkoly.
- 0 0
-
2022-09-30 13:21
Przykro, to jest jak się czyta takie brednie.
- 0 0
-
2022-04-20 08:01
Ja kupuję w Lidlu (1)
Co jakiś czas jest tam ośmiornica (trzy macki za 30 zł). Można zgrillować, można upiec po galicyjsku, wychodzi pyszna.
- 6 6
-
2022-04-20 12:48
Ja też
Wychodzi znakomicie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.