• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ośmiornica - gdzie, w jakiej formie i w jakiej cenie zjemy ją w Trójmieście?

Mateusz Groen
19 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ośmiornica, to jedno z bardziej prestiżowych dań kuchni śródziemnomorskiej. Gdzie zjemy ją w Trójmieście? Ośmiornica, to jedno z bardziej prestiżowych dań kuchni śródziemnomorskiej. Gdzie zjemy ją w Trójmieście?

Smaki kuchni śródziemnomorskiej od wielu lat podbijają podniebienia Polaków. Jednym z flagowych dań należących do tej kuchni jest ośmiornica. Podawana na pure z warzyw, grillowana, a może w postaci carpaccio? Ośmiornicę na różne sposoby podają niektóre trójmiejskie restauracje. Sprawdziliśmy, gdzie można ją zjeść, w jakiej formie jest podawana oraz jaka jest jej cena.



Tu zjesz ryby i owoce morza w Trójmieście



Czy lubisz ośmiornicę?

Ośmiornica na talerzu w Polsce dalej potrafi wywołać niemałe zdziwienie, jednak posiada sporą rzeszę zwolenników. Jej mięso jest bardzo jędrne, delikatne i pożywne, a przy tym chude. Dania stworzone na jej bazie są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w 100 g znajdziemy zaledwie 85 kcal. Mankamentem, który może zaważyć o naszych odczuciach jest fakt, że nieodpowiednio przyrządzona, może zrazić do siebie na długie lata. Dlatego warto wybierać sprawdzone miejsca.

Sposobów podania ośmiornicy w trójmiejskich restauracjach znajdziemy wiele. Jednak szczególnie spotykana w menu wielu lokali jest grillowana macka z dodatkami. Ośmiornica nie należy do najtańszych dań, jednak pamiętajmy, że cena, jaką za nią płacimy to suma wielu czynników, zarówno kunsztu, jak i doświadczenia kucharza, ale przede wszystkim jakości produktu.

Czytaj też: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach

Andiamo a Roma Andiamo a Roma

Ośmiornica w mniej oczywistej formie



Ośmiornica dla wielu może kojarzyć się jedynie z macką na talerzu, oferowaną jako danie głównie. Jednak nic bardziej mylnego. Danie podawane jest w wielu miejscach, również jako przystawka, która ma być wstępem do głównego posiłku.

Ośmiornicę w formie przystawki zjemy m.in. w restauracji Malika w Gdyni. Jest ona podawana z czarnym ryżem, pomidorami pieczonymi, roszponką, karczochami i czosnkiem konfitowanym. Za danie zapłacimy 69 zł.

- Nasza ośmiornica jest zawsze od tego samego dostawcy. Jest to hiszpańska ośmiornica z Zatoki Baskijskiej. To jeden z nielicznych produktów, któremu mrożenie służy. Dzięki mrożeniu kruszeją włókna i lepiej się gotuje. W naszym przypadku gotowana w bulionie z koprem włoskim, czosnkiem i warzywami korzeniowymi na bardzo wolnym ogniu. Wcześniej trzykrotnie jest w nim zamaczana i hartowana w wodzie z lodem, co daje piękny skręt ramionom ośmiornicy. Ostatecznie konfitujemy wyporcjowane macki w oliwie, co nadaje im szczególny smak i konsystencję - mówi szefowa kuchni Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz.
Uniwersalny charakter dostrzeżemy też w postaci carpaccio, które warto spróbować w restauracji Andiamo a Roma. Ośmiornica podawana jest w postaci cienkich plasterków skropionych cytryną i posypanych pietruszką oraz orzeszkami pini (36 zł).

Ośmiornica to jedno z najpopularniejszych owoców morza w Hiszpanii. Dlatego nic dziwnego, że gdańska Hora de España w swojej ofercie prezentuje zarówno paellę Marinera, w której znajdziemy plastry ośmiornicy, mule, krewetki, kalmary, groszek zielony i pieczony por; ale też szaszłyki tzw. pinchos z salsą pomidorową, parmezanem, rukolą i właśnie ośmiornicą.

Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje



Hora de España Hora de España

Klasyka z grilla



Pozostając przy hiszpańskich smakach, warto wspomnieć, że w restauracji Treinta y tres ośmiornica podawana jest po galicyjsku (pulpo a la gallega za 69 zł). Zgodnie z tradycją hiszpańskiej Galicji, ośmiornicę podaje się w formie ugotowanej i pokrojonej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, papryki i oliwy z oliwek. Ciekawe dla wszystkich pasjonatów kuchni hiszpańskiej.

Ośmiornica w Ferrara Cucina Italiana, restauracji mieszczącej się na terenie gdańskiego Garnizonu, potrafi zaskoczyć smakiem. Danie podawane w tym miejscu, to jedno z ich flagowych specjałów. I sami możemy to potwierdzić, ponieważ odwiedziliśmy lokal w ramach cyklu Nowe Lokale. Miękka, a wręcz rozpływająca się w ustach, grillowana ośmiornica, podawana z dodatkiem rukoli i cytryny, to strzał w dziesiątkę jeżeli chodzi o smak. Danie otrzymamy za 59 zł.

Ferrara Cucina Italiana Ferrara Cucina Italiana
- Najważniejsze jest przyrządzić ośmiornicę tak, aby była mięciutka i prawie tak delikatna jak masło. Jeśli jest nieodpowiednio ugotowana, staje się gumowata i mało przyjemna w smaku. I choć nie możemy zdradzić pełnego sekretu robienia wyśmienitej ośmiornicy, to warto wspomnieć, że etap jej przyrządzania zaczyna się od samego przyjazdu do naszej restauracji. Dodatkowo mogę zdradzić, że na temat przygotowania ośmiornicy powstało wiele legend, jak np. mocne uderzanie ośmiornicą na wstępie, gotowanie tak długo aż kolagen zamieni się w żelatynę, czy gotowanie jej w kawałkach z cytrusami. Część z tych informacji to prawda, inne to mity - mówią właściciele restauracji Ferrara Cusina Italiana.
Smaczną ośmiornicę zjemy również w Seafood Station. Sopocka restauracja specjalizuje się w daniach z ryb i owoców morza, a ich ośmiornica, to prawdziwy rarytas. Podawana jest z miksem sałat i grillowanymi pomidorkami, a jej cena zależna jest od wielkości porcji, jaką wybierzemy (100 g - 99 zł lub 180 g - 169 zł).

Restauracja Manca Restauracja Manca
Mackę ośmiornicy dostaniemy również w restauracji Manca w Sopocie. W tym przypadku podawana jest z pure marchewkowym, serem grand padano, warzywami grillowanymi i grzankami za 59 zł.

Gdyńska restauracja Pescado, prócz ryb i ciekawej oferty steków w swojej ofercie posiada również ośmiornicę. Morski rarytas zamówimy za 71 zł. Ośmiornica w Pescado podawana jest z groszkiem cukrowym oraz reliszem z pomidorów.

Kolejnym miejscem, do którego warto wybrać się, by skosztować ośmiornicy, jest restauracja True na Wyspie Spichrzów w Gdańsku. Rafał Kopicki, szef kuchni True, to specjalista od owoców morza, a świadomość kulinarna i wiedza na temat owoców morza oraz ryb jest w tym miejscu widoczna w każdym detalu. Ośmiornica w lokalu podawana jest z ziemniakiem, dynią i chorizo. Danie kosztuje 132 zł za 120 g.

Restauracja True Restauracja True
- Podam kilka aspektów, które wpływają na smak ośmiornicy: po pierwsze jakość produktu. Jeżeli mamy możliwość kupić świeżą ośmiornicę, musimy zwrócić uwagę na jędrność mięsa i zapach, który winien być morski. Po drugie, ważne jest odpowiednie przygotowanie produktu tj. oczyszczenie, przygotowanie bulionu, w którym ośmiornica będzie gotowana. Po trzecie, ważny jest czas. Ośmiornica im dłużej gotowana, tym staje się bardziej miękka, zachowując swoją sprężystość; po czwarte ważne są dodatki, z którymi podajemy ten wykwintny owoc morza. W True staramy się zawsze, żeby były to dodatki delikatne, tak aby nie przyćmić świetności głównego produktu - mówi Rafał Kopicki, szef kuchni w restauracji True.
Czytaj też: Żeberka na różne sposoby. Tu zjesz ten amerykański przysmak

Ośmiornicę w klasycznej grillowanej formie dostaniemy również w gdańskiej restauracji Mykonos. Klimatyczne miejsce z kuchnią śródziemnomorską oferuje smażoną ośmiornicę z ziemniakami za 75 zł.

Sopocka, nadmorska restauracja - White Marlin swoją ośmiornicę podaje zaś z krokietami z owoców morza, paprykowym aioli, kaparami, marynowanymi pomidorkami, oliwkami kalamata oraz pianą z pomidorów (98 zł za 100 g).

A wam gdzie najbardziej smakują owoce morza? Podzielcie się swoimi opiniami.

Miejsca

Opinie (90) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Ośmiornica jest inteligentniejsza od niejednego większego ssaka. Nie jadam jej z tego powodu. (10)

    A już na pewno nie widzę nic w tym prestiżowego.

    • 79 10

    • (2)

      Ten portal kilka dni temu promował barbarzyńskie foie gras.
      Poziom utrzymany.

      • 39 3

      • a co w tym barbarzyńskiego?? (1)

        • 1 14

        • google podpowiada

          Że kaczki "produkowane" do tego dania, były karmione kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury, aż zwierzę zaczynało chorować na wątrobę. I ta właśnie chora wątroba jest podstawą fois gras. Nie jestem Jaroszem ani Weganinem, ale to dla mnie też za dużo. nie dotknę.

          • 1 0

    • prawda

      obejżyjcie film: "czego nauczyła mnie ośmiornica", to się popłaczecie i nigdy tej istoty nie zjecie !

      • 8 0

    • trawojady proszeni o nie dzielenie się swoimi wypocinami na temat jedzenia mięsa (1)

      • 3 13

      • W tym wypadku pisze się "niedzielenie". Łącznie.

        • 0 0

    • Och jak mi przykro (3)

      Zbadane. Ludzkie mózgi rozwinęły się ponad przeciętnie wskutek jedzenia mięsa. To tłumaczy zidiocenie lewactwa

      • 2 6

      • ale bzdety, sam jem mięso ale takich głupot bym nie wymyślił

        gady też jedzą mięso a mózgi mają prymitywne. Rozwój mózgu to tak złożony proces że redukowanie go do jedzenia mięsa jest jak stwierdzenie że fizyka kwantowa rozwinęła się dzięki wynalezieniu pisma :D

        • 3 0

      • Akurat dzieki owocom morza

        Dlatego okolice morza srodziemnego byly kolebka cywilizacji. Do szkoly.

        • 0 0

      • Przykro, to jest jak się czyta takie brednie.

        • 0 0

  • (9)

    Jak wiecie jadałem wszystko ale akurat ośmiornica ma smak...w zasadzie bez smaku.Taka guma.Podobnie jak kalamary.Jednak ośmiornica versus schaboszczak wygrawa zdecydowanie nasza potrawa.

    • 15 30

    • Nie piszesz nic ciekawego ani zabawnego. Ciekawe co cie motywuje. (1)

      • 15 12

      • Pensja, przecież to pracownik tego portalu.

        • 2 0

    • Opinia typowego Janusza. (1)

      Ahahahaha.

      • 7 4

      • Julcia nie osmieszaj UG.

        • 0 0

    • Masz smak wypalony fajami

      A osmiornice pewno jadles z haribo

      • 11 3

    • Myślałem światowcu (2)

      że pisze się kalmary

      • 3 0

      • Światowiec, z Jego poziomem inteligencji. Zabawne.

        • 1 0

      • Po hiszpansku jest calamar. W amerykanskich sklepach na kazdym opakowaniu sa napisy po hiszpansku i angielsku.

        A poniewaz angielskie slowo squid raczej nie jest lubiane wiec wiekszosc wymawia kalamary. Tak ze nalezy oddac hold Svencjuszowi bo ma racje.

        • 0 0

    • Masz racje. Osmiornica jako dodatek do potraw jest najlepsza. Jednak sama nia to sie tylko zapchasz a smaku ona prawie ze nie m

      • 0 0

  • (8)

    Ja sam kupuję ośmiorniczki, pomidorki i sałatę, a ponieważ rączek mi nadal nie urwało, mam takie dania jak opisano za max. 10 złotych, a nie za 180. Nastrój też potrafię stworzyć, by było romantycznie. Sorki!

    • 22 16

    • Pamela?

      To Ty? Masz na strój? Czy naked?

      • 3 6

    • widac, ze za duzo niez arabiasz, bo nawet swojej pracy wycenic nie umiesz

      • 1 6

    • A do tego kompocik?

      • 5 2

    • No i git.

      • 2 0

    • Chyba (1)

      Ośmiorniczki z parówek z Biedronki w tej cenie

      • 6 0

      • w leclerku za 85 zł /kg

        • 0 0

    • Ośmiorniczki to nie ośmiornica.

      • 1 0

    • ja też kupuję sam, ale jak chcę wyjść i zjeść na mieście to wtedy wychodzę i jem na mieście. Chcę się poobijać i nie tracić czasu na przygotowanie dania i zakupy w sklepie.

      • 1 0

  • Nating speszial.

    • 7 3

  • 69 złotych za ośmiorniczki? (2)

    "Aczkolwiek jakbyśmy się czepiali tak tych ośmiorniczek, to jakbyśmy weszli to Biedronki, to naprawdę proszę mi wierzyć, że za 13 zł - bo ostatnio sprawdzałem - można kupić takie rzeczy" podkreślił poseł PO Michał Jaros.

    • 7 6

    • Czyli Sasin mógłby kupić milion porcji tych ośmiorniczek za kasę którą wydał na wybory, które się nie odbyły. (1)

      Ma rozmach nasza Partia.

      • 15 4

      • znów mieszanie polityki

        z każdej opcji politycznej znajdę ci przekręty wielokrotnie większe niż wybory Sasina. W jego rodzimej również.

        • 0 0

  • To dla bogaczy. Ja jem kawior

    technik Maliniak z Nowogrodzkiej

    • 6 9

  • True, thanks but no thanks, nci specjalnego stek i homar 1k, smak slaby. wole samego tomahawka w piromanie 3-4 stowki, cena nie gra roli ale placic aby placic?

    • 4 3

  • Opinia wyróżniona

    Coz. We wloszech albo chorwacji jest naprawde smaczna (3)

    • 15 11

    • Smaczna bo świeżutka :) U nas niestety w Bałtyku ośmiornice nie żyją! (1)

      • 1 5

      • Jakbyś był inteligentny to byś wiedział o jednej zasadzie

        Najlepsza ośmiornica jest zawsze wpierw mrożona

        • 7 3

    • Włochy i Chorwacja ośmiornice są dobre, ale

      najlepsze są w portugalii

      • 0 2

  • 80% Gdanszczan nie stac, a będzie jeszcze straszniej (2)

    • 13 3

    • Sami napisali na tym portalu dzis, ze ceny tu warszawskie a w Toruniu w tych samych sieciowkach istotnie taniej. Trojmiasto to slabe miejsce do zycia. Poza kosmicznymi cenami, zimnym i brudnym morzem i deweloperka w kazdej postaci, nie ma wiele fo zaofetowania ponad to co maja inne miasta a gdzie jest taniej

      • 12 5

    • Nic takiego specjalnego. Jak nie zjesz osmiornicy to nic nie stracisz.

      • 1 0

  • elGreco Gdynia (1)

    tam jadłam najlepszą.
    Nie wiem czy dobrze napisałam nazwę restauracji ale przy końcu Piłsudskiego prawie nad morzem

    • 5 5

    • Tam akurat jadłem różne owoce morza i faktycznie było pysznie.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane